2016. október 22., szombat

Kiutasították egy orosz hírügynökség vezetőjét Lettországból

ella-taranova-2
Pénteken kiutasították a Rosszija Szegodnya hírügynökség producerét Lettországból. Ella Taranova egy nemzetközi fórumon vett volna részt, ám a hatóságok őrizetbe vették, miután megérkezett a fővárosba.
A Ria Novosztyi hírügynökség beszámolója szerint Taranova a Balti Fórumon vett volna részt, és Rigában került letartóztatásra, közvetlen a városba érkezését követően. A fórum igazgatója szerint az orosz újságírót feketelistára helyezte a lett külügyminisztérium.
Oroszország külügyminisztériuma közleményben reagált a történtekre. Eszerint Lettország hatóságainak lépése az újságírók jogainak sértését jelenti, és
bármilyen, újságírók neveit tartalmazó feketelista létezése elfogadhatatlan egy önmagát “demokratikusnak” nevező országban.
Az intézkedés emellett sérti mindazon, a szólásszabadságra vonatkozó elveket, melyek betartására Lettország nemzetközi szerződésekben kötelezettséget vállalt.
A Balti Fórum egy az Európai Unió, a balti országok és Oroszország közti kapcsolatokat tárgyaló nemzetközi rendezvény, mely a mai napon veszi kezdetét. Taranova saját elmondása szerint nem tudott arról, hogy létezik egy ilyen feketelista, mely alapján kiutasították az országból, a Balti Fórumra pedig közvetlen meghívásnak eleget téve érkezett.


http://www.hidfo.ru/2016/10/kiutasitottak-egy-orosz-hirugynokseg-vezetojet-lettorszagbol/

Olaszország kiadja a biometrikus adatokat az Egyesült Államoknak

Az amerikai Department of Homeland Security közleménye szerint Jeh Johnson, a szervezet főtitkára, és Angelino Alfano olasz belügyminiszter aláírtak egy új megállapodást a két ország közti információ-megosztásról, a terrorizmus és szervezett bűnözés elleni harc jegyében.
Az információ-megosztás terén kötött új megállapodás részeként Olaszország valós idejű adatmegosztással kiadja a bűnügyi nyilvántartásban szereplő és a bevándorlási hivatal által rögzített biometrikus adatokat az Amerikai Egyesült Államoknak, hogy ezzel segítsék a terrorcselekmények és más bűncselekmények megelőzését.
Johnson és Alfano október 20-21-én, a G6 országok belügyminisztereinek Rómában tartott találkozóján írták alá az egyezményt. A rendezvény, melyen Franciaország, Németország, Lengyelország, Spanyolország és az Egyesült Királyság vezetői is részt vettek, az európai biztonságpolitika, a bevándorlás és a kiberbiztonság terén való együttműködés fokozása köré szerveződött. Az új megállapodás szerint Olaszország az amerikai Department of Homeland Security által 2015 óta használt rendszeren keresztül, automatikus adatmegosztással fogja átadni a biometrikus adatokat az amerikai hatóságoknak.


http://www.hidfo.ru/2016/10/olaszorszag-kiadja-a-biometrikus-adatokat-az-egyesult-allamoknak/

Drábik János : a pénz, kriptovaluták , bitcoin