Moszkva, 2023. szeptember 5. kedd (MB)

A kijevi vezetés 66 ezer ukrán katona életét áldozta föl az oroszok ellen a júliusban indított sikertelen ellentámadásban – tudatta Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter kedden.

Sojgu közlése szerint az ukrán fegyveres erőknek egyetlen céljukat sem sikerült elérniük. Katonákon kívül nagy veszteséget szenvedtek hadieszközökben is.

Élőhalott Tömeggyilkos Zelenszkijék Oroszország elleni terrorakciókkal, dróntámadásokkal próbáljál elterelni a közvélemény figyelmét az ukrajnai katonai kudarcról. A civil objektumok ellen intézett terrortámadásokat „dicsőséges harctettként” tüntetik fel.

A miniszter beszámolt a Moszkvában augusztusban megtartott XI. nemzetközi biztonsági konferencia, és a hozzá kapcsolódó Army-2023 katonai-technikai fórum tapasztalatairól is. Elmondta, hogy a konferencián 76 ország és hat nemzetközi szervezet 800 képviselője vett részt, köztük 16 védelmi miniszter és vezérkari főnök.

A külföldi katonai vezetők támogatásukról biztosították a sokpólusú világrend megerősítésére irányuló orosz külpolitikát, és közölték, készek az együttműködésre Oroszországgal védelmi téren.

Az Army-2023 fórumon 1500 vállalkozás és szervezet, köztük 83 külföldi cég vett részt, több mint 28.500 mintát állítottak ki katonai és kettős felhasználású berendezésekből. Húsz állami beszerzési szerződést kötöttek, több mint 400 milliárd rubel (kb. 4 milliárd dollár) értékben.

A fórum újra bebizonyította, hogy a szankciók dacára is platform marad azoknak az országoknak, amelyek készek egyenrangú partnerséget kiépíteni a haditechnikai szférában – mondta az orosz védelmi miniszter.+++

Kiadta: Magyar Békekör