2015. február 4., szerda

Oroszország megtalálja a gyenge pontokat

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának mostani orosz kezdeményezése elsősorban arra irányul, hogy elvágják a pénzáramlást az Iszlám Állam felé. A világszervezet nyomást akar gyakorolni azokra az országokra, melyek valamilyen úton hozzájárulnak a dzsihádisták anyagi utánpótlásához.
Az ügyben Oroszország terjeszt elő határozatot a biztonsági tanácsban, melyet a többi állandó taggal – az Egyesült Államokkal, Nagy-Britanniával, Franciaországgal és Kínával is egyeztet. Nyugati diplomaták megjegyezték, hogy Oroszország ugyan rendkívül ritkán terjeszt be javaslatokat a tanácsnak, de az Iszlám Állammal kapcsolatban nekik is okuk van az aggodalomra, mert a jelenlegi olajárakért és Ázsia közbiztonságáért is részben felelősek. De Oroszország beadványa főként az atlantistáknak szól, mely felszólítja őket, hogy ha kell a saját olajkészletükből finanszírozzák meg a most még kényszerből az IÁ-val üzletelő országokat olajellátmánnyal, mert csak így lehetne elejét venni a bevételek beáramlásának a terroristákhoz. Ha igazán tenni akar.... Különben nyílvánosságra hozza a már korábban is utalt USA-Izrael-Iszlám Állam kapcsolatrendszert, amit már így is régóta pedzeget a gondolkodó sajtók többsége.
A külföldi túszok brutális meggyilkolása csak megerősítette az ENSZ-tagállamokban azt az elvárást, hogy keményen fellépjenek az Iszlám Állam ellen. Az, hogy az oroszok nyújtják be a javaslatot, világosan megmutatja, hogy az egész világ a dzsihádista terrorszervezet ellen van. A javaslat a bevételforrásra fókuszál, az olajra, a műkincskereskedelemre és a túszok szabadon engedéséért kifizetett váltságdíjakra, és az USA-Izrael titkosszolgálati háttértevékenységére, ami közvetve támogatja az IÁ-t – ebből van pénze az Iszlám Államnak. Megkövetelnék minden államtól, hogy ne üzleteljenek semmilyen formában a dzsihádistákkal és ne fizessenek váltságdíjat.
„Tudjuk, hogy az orosz védőszárnyak alatti szíriai rezsim, sőt Törökország is vett olajat az Iszlám Államtól” – vágott vissza egy névtelenséget kérő magas rangú nyugati diplomata.
Ugyanakkor a dzsihádisták ellen zajló koalíciós légicsapások - melyek Oroszország szerint csak porhintés, sőt egyre több hívet toboroz az IÁ-nak - főként az olajkitermelő infrastruktúrát célozták és ezzel nagyjából negyedére sikerült csökkenteni az Iszlám Állam által elfoglalt területek kitermelését. A Pentagon tegnapi közlése szerint már nem az olajból van a legtöbb pénzük a terroristáknak, de még így is napi félmillió dollár jön be belőle. Ugyanakkor a váltságdíjakból is százezres nagyságrendben szereznek bevételt – minden egyes nap.


Gölöncsér Miklós

Új zsidó trakta - Jellemző!

התעודה הקדומה ביותר מגלות בבל: נכתבה 15 שנים בלבד לאחר חורבן הבית הראשון, כשנבוכנצר השני עוד ישב על כס המלכות בבבל. כתובה בכתב יתדות באכדית, ומתארת מחלוקת סביב תשלום של שעורים בין אנשי היישוב היהודי: טוב-שלם בן אחאב, עזריהו בן יהוכול ואחי-לומר בן בלסו. התעודה נכתבה ב"עיר היהודים, כ' בניסן, שנת 33 לנבוכדנצר מלך בבל". כלומר, בשנת 572 לפנה"ס (צילם: ארדון בר חמא, באדיבות אוסף סינדי ודוד סופר)

Először mutatják be a nagyközönségnek a rejtélyes módon, de feltehetően Irakban előkerült 2500 éves akkád ékírásos táblácskákat. Ezek alapján megelevenedik a babiloni fogságba hurcolt zsidók élete, a deportáltak nevet kapnak, kiderült, hogy volt köztük, akit Netanjahunak hívtak, mint a mostani izraeli kormányfőt.
A babiloni folyóknál címmel nyitotta meg kapuit a zsidók Bibliában megírt babiloni fogságának legkorábbi tárgyi emlékeit bemutató kiállítás. Ezen látható első alkalommal az Irakban megtalált, mintegy száz, tenyérnyi, akkád ékírásos agyagtáblácska. A kiállítást szervező szakemberek már legalább tíz éve tudtak a Londonban élő izraeli műgyűjtő, David Szofer magántulajdonában lévő kincsek létezéséről, de azok jelentőségét csak mintegy három éve ismerték fel, miután a múzeum kutatói a tárlat előkészítésekor megismerkedhettek a gyűjteménnyel.
Az agyagtáblák a mai Irak területéről származnak, de ma sem tudni, hogy ki és mikor találta meg ezeket, illetve milyen úton módon kerültek végül is Szofer gyűjteményébe. A lényeg azonban, hogy Szofer kölcsönadta a táblákat a múzeumnak, így azokat most tudományos elemzésekkel együtt láthatják az érdeklődők.



"הלוחות האלה יצרו ענפי משפחה שלמים של גולי יהודה בבבל, למשל, אנשים שעד לגילוי הארכיון לא ידענו דבר עליהם או על המקום שבו הם חיו" (צילום: אבי נועם)

A legkorábbi „irat” tizenöt évvel Jeruzsálem első szentélyének elpusztítása után, még a hódító II. Nabú-kudurri-uszur uralmának idején, Kr. e. 572-ben készült, és tanításért járó pénzek kifizetése körüli vitáról szól a korabeli zsidó közösségben.
Az agyagtáblákba vésett szerződésekből, hagyatéki felsorolásokból, adózási iratokból kiderül, hogy a Mezopotámiába hurcolt, vagy a katonákkal önként távozó zsidók több száz évvel száműzetésük kezdete után is héber dátumokat használtak, generációkon át megtartották jellegzetes héber neveiket is.
A Júdeában és Mezopotámiában egykor élt zsidók jelenlétének ókori tárgyi bizonyítékaiból kiderül, hogy a zsidók a királytól művelésre alkalmas földet kaptak, amiért bérleti díjat és adót kellett fizetniük, de nekik egyikhez sem fünlett a foguk. Az agyagtáblák egy része olyan számla, amelyen akkád nyelven rögzítik a befizetett ellenértékeket, a tenyérnyi nagyságú agyagdarabokon vannak korabeli „törlések”, javítások is.
A zsidó vallásról, a lerombolt jeruzsálemi szentélyről nem esik szó a napi üzleti ügyek közt, ám családi kötelékeket rögzítenek, olykor számos egymást követő nemzedéket egészen II. Kürosz perzsa király idejéig, aki megengedte a zsidóknak, hogy hazatérjenek őseik földjére és Jeruzsálemben ismét felépítsék a szentélyt. Az iratok alapján a száműzetésben élő zsidók évszázadokon át harmóniában éltek a többi kisebbséggel.
Noha a világ múzeumaiban mintegy nyolcezer akkád nyelvű agyagtáblát őriznek, a Biblia szerinti babiloni fogságban élő zsidó közösségről szóló korabeli írásokról eddig nem tudtak(?). A kiállítás kurátora, Filip Vukosavovic; hogy a lelet jelentősége a múlt század közepén talált világhírű kumráni tekercsekkel vetekszik.
„Először sikerült ismeretekhez jutni a babiloni talmud bölcseinek őseiről, a táblákon említett emberek életéről" - mondta Vukosavovic.


Hírfigyelő Szolgálat

Elvándorló magyar sorsok, vélemények, remények a hazatérésre

Külföldi élettapasztalat, nyelvtanulás, de mindenekelőtt a normális megélhetés vonzotta ezt a négy diplomás magyar fiatalt Svájcba. Egyikük a tanári pálya helyett választotta a zürichi gyorséttermi munkát, másikuk éppen a svájcifrank-hitele miatt menekült ki. A menjek-maradjak dilemmáról, otthoni és kinti lehetőségeikről, a kelet-európaikkal szembeni előítéletekről és arról beszélgettünk, hogy látnak-e még visszautat Magyarországra.

„Egy picit becsapva érzem magam. Kislányként úgy képzeltem, hogy 28 éves koromra már lakásom és családom lesz. Mindjárt 28 leszek, és még a közelében sem járok egyiknek sem” – mutat rá a magyar viszonyokkal szembeni erős ellenérzésére a Baselben vegyész kutatói ösztöndíjjal dolgozó Évi.
2014 októberében hullafáradtan érkezett meg Svájcba, és nem az utazás miatt. „Két és fél éve voltam vegyész doktorandusz a Budapesti Műszaki Egyetemen. Az állami ösztöndíj 90 ezer forint körül van, ebből nem éltem volna meg, ezért a hétköznapjaim úgy néztek ki, hogy kilenctől ötig az egyetemen dolgoztam, aztán hattól tízig diákmunkában hoszteszkedtem. Két év után éreztem először, hogy ez a tempó tarthatatlan. Ekkor kezdtem el külföldi ösztöndíjakra pályázni. Egyébként otthon akkor sem lett volna jobb a helyzetem, ha egyetem után rögtön munkába állok. Az egyetemi csoporttársaim is nagyon nehezen találnak munkát. Akinek sikerül, annak általában van valamilyen protekciója is, de még így is csak 150 ezer forint körüli kezdő fizetésre számíthat.”




Hasonló tapasztalatokról számol be a lausanne-i egyetemen szociológus kutatóként dolgozó, 34 éves Ivett is: „Otthon az Akadémián 115 ezer nettóért dolgoztam. Ezt egészítettem ki mindenféle pluszmunkával havi kétszázra. Ez ment is addig, amíg a svájci frankban felvett, eredetileg havi 60 ezer forintos lakáshitelem nem ugrott egyik hónapról a másikra 90 ezerre. Akkor minden reménytelenné vált körülöttem, kétségbeesve próbáltam még több munkát elvállalni.”


Ivett másfél éve él Lausanne-ban, az egyetemtől hároméves munkaszerződést kapott. Azt mondja, mióta kijött, teljesen megváltozott a pénzhez való viszonya: „Új élmény volt itt megtapasztalni, hogy a fizetésed nem egy örökös problémaforrás, amiért aggódnod kell, számolgatni, beosztani. Néha még most is lelkiismeret-furdalásom van, ha megveszek egy ruhát, annyira belém rögzült otthon, hogy a hitelen, rezsin és ételen túl másra nem költhetek.”




Bár a múlt tavasszal tartott népszavazáson a svájciak leszavazták a havi 4000 frankos, mostani árfolyamon számolva 1,15 millió forintnak megfelelő minimálbért, a legalacsonyabb havi fizetések és a külföldi diákoknak kiutalt állami ösztöndíjak így is 3000-4000 frank között mozognak. Nagyon alacsony, 2-3 százalékos a munkanélküliség, viszont sokan csak részmunkaidőben dolgoznak. A 27 éves Robi is csak három napot dolgozik hetente egy zürichi élelmiszerboltban. Azt mondja, hogy így is 3000 frank körül keres, amiből 600 frankot fizet a lakásbérlésre, további 300 frankot pedig az egészségbiztosításra: „Ez a két nagyobb kiadás van havonta, mert ha kiváltottad a kedvezménykártyát, akkor már a közlekedés sem olyan drága. Igaz, az élelmiszerárak magasak, ezért a német, francia vagy olasz határ közelében élők gyakran másik országban intézik a heti nagybevásárlásukat. Én Zürichben vásárolok, de még így is félre tudok tenni havi 200-300 ezer forintot.”
Robi másfél éve végzett az ELTE-n történelem-földrajz szakos tanárként. Elnyert egy pályakezdő tanároknak kiírt svájci szakmai gyakorlatot, amivel egy évet taníthatott egy zürichi iskolában. Eleinte még azt gondolta, hogy mire vége az ösztöndíjnak, majd el tud helyezkedni tanárként Svájcban, de később azt tapasztalta, hogy ezekre az állásokra inkább a svájci diplomásokat favorizálják: „Mérnökökből, informatikusokból az egész országban hiány van, azokra az állásokra sok külföldit keresnek, viszont más diplomás állásokra inkább svájciakat vesznek fel.”
Robi azonban annak ellenére is maradni akart, hogy nem tudott a szakmájában elhelyezkedni. Először egy McDonald’sban dolgozott, most pedig bolti eladó: „Persze, szívesen dolgoznék tanárként otthon, de 130 ezer forintos kezdő fizetésből nem sok mindent tudsz csinálni. Abból a pénzből, amit itt keresek, nem kell meggondolnom például egy nyaralást. A szintén tanár végzettségű barátnőmmel családot szeretnénk alapítani, az sem menne otthoni fizetésből. A volt egyetemi csoporttársaim többsége is hasonló cipőben jár, a barátaim ötven-hatvan százaléka el sem kezdett tanítani, hanem az egyetem után rögtön külföldre ment dolgozni.” Ezzel együtt Robi és barátnője most pár évet otthon szeretnének tölteni: „A gyes feltételei sokkal kedvezőbbek Magyarországon, itt például csak 4-5 hónapig kapnak a nők állami támogatást az otthon maradáshoz. Az is szempont, hogy itt azért nagyon egyedül vagyunk, és egy kisgyerek mellé kell a családi segítség. De két-három éven belül újra vissza szeretnénk jönni Svájcba, és tartósabban letelepedni.”





Évi is hosszabb távra tervezne Baselben: „Most egyedül a barátom miatt mondanám azt, hogy az ösztöndíj végén valószínűleg visszatérek majd Magyarországra. Neki középfokú végzettsége van, és azzal nehezebben találna itt állást, illetve egyelőre nem akarja feladni az otthonit. De ha neki is sikerülne kijönni, akkor biztos tovább maradnék, mint egy év. Nem vágyom semmi extrára, csak arra, hogy egy normál középosztálybeli életet élhessek, és keressek annyit, amennyiből el tudom tartani a leendő családomat. Magyarországon szerintem ez most nem nagyon lehetséges. Végzettségem szerint ott is tartozhatnék a középosztályhoz, de akármennyit dolgoztam is, ez anyagilag nem sikerült. Egy kicsit kényszerhelyzetnek élem meg, hogy el kellett jönnöm. Először gimnázium után el a szülővárosomból, Miskolcról Pestre, mert ott voltak csak lehetőségek.

Most pedig Pestről is el kellett jönnöm azért, hogy valaha lakásom lehessen majd Magyarországon.


Robihoz hasonlóan Évi sem idegenkedik a pályaelhagyás gondolatától: „Szeretek kutatni, szeretek vegyészként dolgozni, de ha csak úgy van esélyem normális életre, hogy egyszerűbb munkákat vállalok itt el az ösztöndíj után, akkor lehet, hogy azt fogom választani. A Vöröskereszt például rendszeresen indít külföldi bevándorlóknak három hónapos ápolónői tanfolyamot. Egy magyar ismerősöm nem régen helyezkedett el ezzel a képzéssel egy baseli kórházban, 6000 frankot (1,7 millió forint) keres havonta.”



A Szegedi Tudományegyetemen pszichológiát végzett, 27 éves Lilla eleve a luganói egyetemre jelentkezett doktori képzésre: „A legnagyobb motiváció nálam a nemzetközi környezet volt, világot akartam látni, más kultúrában élni egy kicsit. És persze nem akartam három évig 90 ezer forintos állami ösztöndíjon tengődni. Nem panaszkodhatom, itt kényelmesen megélek abból az ösztöndíjból, amit kapok, de azért a családom, az otthoni barátaim nagyon hiányoznak. A Skype és a Facebook nem tud pótolni egy közös vásárlást a barátnőiddel. A magyar nyelv is nagyon hiányzik, meg az ismerős szituációk, amiben nem kell találgatnod, hogy most mire gondol, vagy mit szeretne a másik. Egy magyar nagyjából tudja, hogy hogyan szóljon a másikhoz, mi vicces, és mi sértő. Másfél éve élek kint Luganóban, de a kulturális különbségek miatt még mindig történnek velem kisebb félreértések.”



A kezdet egyiküknek sem volt könnyű. Mind a négyen egyetértettek abban, hogy Svájc nem az az ország, ahová legalább egy havi kezdőtőke és munkaszerződés nélkül érdemes lenne elindulni. 500 ezer forint körüli összegre saccolták azt a minimumot, amivel az első havi fizetésig szűkösen ki lehet húzni, igaz, ebben már benne van a lakbér is. Az elővárosi részeken valamivel olcsóbban, 600-1000 frank körüli összegért lehet lakásokat bérelni, de például Lausanne vagy Zürich belvárosában 1500 frankba is belekerülhet egy egyszobás stúdiólakás havi bérleti díja.
A Svájcban régebb óta élő magyarokkal és magyar baráti társaságokkal csak Évi és Robi tartja a kapcsolatot. Évi Baselben egy régóta kint élő magyar család házában bérel egy szobát, rajtuk keresztül több, ’56 után emigrált idősebb magyart ismert meg, akikkel néha együtt vacsoráznak. Robi pedig egy zürichi magyar baráti társaság rendezvényeire jár el rendszeresen: „A lakás- és később a munkakeresésben egyáltalán nem tudtak segíteni, viszont az is nagy segítség volt, hogy elmagyarázták, hogyan nyissak bankszámlát, vagy hogy milyen papírokkal jelentkezhetek egy lakásra. Amikor először kijössz, ezek a dolgok lehetetlenül bonyolultnak tűnnek, mert minden engedélyhez kell egy újabb és újabb engedély vagy támogatási nyilatkozat.”



A svájciak bevándorlókkal szembeni előítéletével csak a Lausanne-ban élő Ivett találkozott: „Olyankor érzek csak egy kis visszautasítást, amikor valamilyen svájci ügy kerül szóba. Például a boltok vasárnapi zárva tartása itt is nagy vitatéma, ha ebben én is állást foglalok egy svájci társaságban, akkor néhányukon érzek egy kis neheztelést, hogy én külföldiként miért szólok bele az ő ügyeikbe.”
Randevúkon viszont többször is nyíltan a tudtára adták, hogy bizalmatlanok a bevándorlókkal:

Amint megtudják, hogy kelet-európai vagyok, rögtön felteszik a kérdést, hogy ugye svájci férjet keresek az állampolgárságért.


Ugyanakkor pozitív prekoncepciókat is köszönhet Svájcnak: „Amikor Magyarországról mentem nemzetközi konferenciákra, az előadásom után a kutya sem jött oda hozzám beszélgetni, most, hogy Svájcból megyek előadást tartani, mindenki kapcsolatot akar velem építeni.”

Arra a kérdésre, hogy mit volt a legnehezebb megszokni Svájcban, a lányok nevetve emlegették a mosási időt. A családi házak kivételével Svájcban nincsenek saját mosógépek a háztartásokban. Egy társasháznak egy-két közös mosógépe van az alagsorban, és a lakók beosztják egymás között, ki mikor moshat a héten: „Az első albérletemben kéthetente egy délutánunk volt csak a mosásra. Ezen kellett osztoznom még két lakótársammal. Ilyenkor őrült iramban hajtottuk a mosógépet. A mosási idő annyira szent itt, hogy még a munkahelyedről is elengednek, ha éppen munkaidőre esik” – meséli Lilla.


Érdekes módon, mióta Svájcban élnek, sokkal jobban követik a hazai politikai eseményeket. Lilla és Évi is a nagyobb magyar hírportálok átböngészésével kezdi és fejezi be a napot. Ivett pedig mostanában azon gondolkodik, hogy mi az ő személyes felelőssége a jelenlegi magyar politikai helyzetben: „Sokáig úgy éreztem, hogy Magyarország több küszködést adott nekem, mint örömöt. Azt gondoltam, miért is kéne felelősséget éreznem az otthoni történések, problémák miatt. Aztán néhány hónapja egy nemzetközi konferencián találkoztam egy német sráccal. Meglepődtem, hogy ugyanannyira képben volt az aktuális magyar politikai történésekkel, mint én. Megkérdezte tőlem, hogy szerintem ki a felelős a kialakult politikai helyzetért. Én mondtam, hogy szerintem sokan, a politikusaink meg az Európai Parlament is, hogy nem tesz semmit. Erre ő teljesen kiborult, és azt kérdezte, hogy nem érzem-e, hogy én személyesen is felelős vagyok. Egyszerű családból jöttem, mindenért magam dolgoztam meg, amit eddig elértem, a doktori fokozattól kezdve a lakásomig. Talán ezért sem gondoltam soha magamra tipikus középosztálybeliként. De a német fiú kérdésén azóta sokat gondolkozom.

Mert végül is fiatal értelmiségi vagyok, nekem is tennem kéne valamit, hogy változzon otthon a helyzet, és én még mindig Svájcban élek.



Hírfigyelő Szolgálat

Civakodnak a zsidók és a cigányok - Korrupció!

Pénzen civakodnak a hazai kegyenc cigányok és az ők jogvédő zsidóik. Az egyik nem becsüli, elherdálja, a másiknak meg az az istene, sakkbantartó fegyvere. És persze azok is belekontárkodnak akik kimaradtak a szabadrablásból. Súlyos korrupciógyanú merült fel az Országos Roma Önkormányzatnak egy uniós támogatás felhasználásával kapcsolatban. Az ORÖ képviselői vizsgálóbizottságot állítanak fel, és az ügyészséghez, valamint az Állami Számvevőszékhez fordulnak az ügyben.
Így osztja a lapokat a fidesz

600 millió forintot kapott az Orbán-kegyenc Farkas Flórián vezette Országos Roma Önkormányzat a "Híd a munka világába – Szociális szövetkezetek" 5 milliárdos programra egy TÁMOP-os uniós projektből, de az LMP-s Hadházy Ákos szerint a pénz elköltésével kapcsolatos közbeszerzések korrupció gyanúját vetik fel.
A trafikmutyi-botrány kirobbantójaként ismert volt fideszes zsidó Hadházy azt írja, összesen 28,7 millióért, egyenként 3 millióért béreltek autókat fél évre, 31 millióért vettek irodabútort, az irodát pedig 26 millióból újították fel. Emellett 31 millió forintot költöttek egy tanulmányra a "toborzás eljárásrendjének kidolgozásáról", 19 milliót pedig egy másikra, amely arról szólt, hogy milyen szoftvereket kellene megvásárolniuk. Ezután 31 millióból alakíttattak ki egy számítógépes hálózatot, és 21 millióért vettek összesen 7 darab számítógépet. A politikus azt írja, 30 milliót adtak egy médiaügynökségnek médiavásárlásra, 31 millióért pedig egy másik ügynökséget bíztak meg sajtószóvivői feladatokkal, 30-30 milliót költenek projektmenedzsmentre és a projekt számvitelére, 13 milliót pedig nyomdai szolgáltatásokra. Hadházy Ákos szerint a projektre szánt pénzből valójában viszont egyetlen munkahelyet sem teremtettek. Az Országos Roma Önkormányzat még január végén azt közölte, Hadházy Ákos nyilatkozata téves információkon és abból levont hibás következtetéseken alapul. A szóvivő a projekttevékenységek megismerésére nélkül "intézett támadást a romák egyik legfontosabb törekvése ellen" – tették hozzá. Megjegyezték, hogy a program keretében létrejön egy – a közfoglalkoztatás rendszerétől függetlenül működő – a hátrányos helyzetűek által létrehozott és működtetett országos foglalkoztatási szövetkezet, kiépül annak szervezeti és infrastrukturális háttere. "A hazai kutatási eredményekre figyelemmel pedig rögzítendő, hogy a romák által alapított és működtetett foglalkoztatási szövetkezet – a piaci szereplők romafoglalkoztatástól történő elzárkózására figyelemmel – az egyetlen lehetőség a saját felzárkózásukért tenni akaró cigányok számára" – hangsúlyozták. Mint írták: "rendkívül veszélyes lenne, ha az LMP a kiegyensúlyozott, mértéktartó és hiteles politizálás helyett teret adna a hátrányos helyzetűekkel szembeni etnikai és szociális szegregációt képviselő ideológiáknak".
Kedden sajtótájékoztatón Vajda László, az ORÖ alelnöke azt mondta, a választott képviselők semmilyen információhoz nem jutottak a projekttel kapcsolatban, de más hasonló támogatások felhasználását illetően sem – számolt be a Roma Sajtóközpont. Kérdéseikre folyamatosan azt a választ kapták, hogy Farkas Flórián titkosította azokat, ezért az apparátus nem engedett betekintést az iratokba. „Felháborító, hogy miközben tömegek éheznek, gyerekek fagyoskodnak, közben 50 milliókért íratnak tanulmányokat és százezer forintos székekben ülnek az ORÖ vezetői!” – mondta Dancs Mihály, a Roma Polgárjogi Mozgalom képviselője, majd hozzátette: „Az sem biztos persze, hogy van-e valóságos tartalom e szolgáltatások és vásárlások mögött.” Bejelentette, hogy a gyanú miatt rendkívüli közgyűlést hívnak össze és vizsgálóbizottságot állítanak fel, amelybe az ORÖ minden szervezetének képviselőit várják, emellett pedig az ügyészséghez és az Állami Számvevőszékhez fordulnak az ORÖ gazdálkodása és a szóban forgó uniós kiemelt projekt miatt.
Aztán egy másik felettébb érdekes vita....
Debreczeni József DK-alelnök „Ne bántsd a cigányt” című könyvének kapcsán tartottak kerekasztal beszélgetést a Közép-Európa Egyetemen. Németh György szociológus-közgazdász rögtön holokauszt-tagadással kezdte. „Diskurzus a romákról Magyarországon” címmel szervezett panelbeszélgetést a Közép-Európa Egyetem Nacionalizmus Tanulmányok Tanszéke és a Magyar Szociológiai társaság, írja a Roma Sajtóközpont. A meghívottak között volt a cigányokat korábban bomlásterméknek nevező szociológus-közgazdász Németh György is, aki ezen a beszélgetésen is sarkos álláspontot képviselt: első hozzászólásában kijelentette, hogy „Nem volt roma holokauszt”. A rendezvényen részt vett André Goodfriend és Ilan Mor, izraeli nagykövet is.
Németh György hozzászólása azonnal felborzolta a kedélyeket, a közönségből többen a büntető törvénykönyvet emlegették. A pódiumon ülők közül leginkább Erőss Gábor, szociológus, a PM kabinetvezetője állt bele a kérdésbe. Szalai Júlia, szociológus a közönség soraiból utasította vissza Németh kijelentését. A beszélgetésben Kende Anna, pszichológus, Feischmidt Margit, antropológus, Ladányi János, szociológus, Máté Dezső, szociológus, Erőss Gábor szociológus, PM kabinetfőnök vett részt Németh Györgyön kívül. A moderátor Csepeli György szociológus volt. Díszes társaság!


Bíró Dalma összeállítása



Senkinek sem lett munkája a Híd a munka világába program keretében, pedig 600 millió forintos forrás volt erre – mondta Vajda László az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. Hozzátette: Farkas Flórián nem szereti, ha kérdéseket tesznek fel neki, aki ellene van, azt kizárja mindenből. Az ügyet kirobbantó Hadházy Ákos szintén az Egyenes Beszédben azt mondta: szörnyű tételek vannak a program keretében elköltött pénzek között.

Az Országos Roma Önkormányzat tagja szerint egy országos foglalkoztatási szövetkezetet hoztak volna létre, így több 100 embert lehetett volna foglalkoztatni, de ez a folyamat elakadt. A képviselő kijelentette: sokan nem kevés pénzért látják el a feladatukat azok közül, akik részt vesznek a projektben. Hozzátette: az ORÖ képviselőinek többsége azt sem tudja, hogy hol van a projekt irodája.
Nem volt betekintési lehetőségünk a dologba, és elképesztő költések voltak – fogalmazott. Vajda László példaként említette, hogy bruttó 31 millió forintért a toborzási eljárással kapcsolatban írattak pályázatot. Az ORÖ képviselője hangsúlyozta: az önkormányzat képviselői ezt a feladatot teljesen ingyen végezték, most meg tízmilliókat költöttek rá.
A képviselő elmondta: a projektről nem is lehetett kérdezni az elnököt. Farkas Flórián nem szereti, ha kérdéseket tesznek fel neki, akkor elkezd fenyegetőzni, aki ellene van, azt kizárja mindenből – magyarázta. Hozzátette: ő már politikai halottnak tekintheti magát Farkas Flórián szerint.
620 milliós botrány?

Január végén vádolta meg a trafikmutyit kirobbantó volt fideszes, ma LMP-s Hadházy Ákos az Országos Roma Önkormányzatot azzal, hogy erősen megkérdőjelezhető tételekre költött 620 millió forintnyi uniós forrást. Az RSK beszámolója szerint az ORÖ-t tavaly őszig vezető Farkas Flóriánnal korábbi legfontosabb szövetségesei is szembefordultak.
Most a jelek szerint egykori ORÖ-n belüli támogatói mennek neki a fideszes országgyűlési képviselő Farkas Flóriánnak, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) korábbi vezetőjének. A Fidesz-szövetséges Lungo Drom elnökségi tagja, Vajda László, valamint a Heves megyei elnök Lakatos Oszkár az Ügyészséghez és az ÁSZ-hoz fordulnak az ORÖ uniós programja körül a múlt héten kirobbant botrány miatt.
A trafikkoncessziók, majd az Öveges-program körüli botrányt kirobbantó Hadházy Ákos volt fideszes, jelenleg LMP-s képviselő adta hírül blogján a múlt héten, hogy egy, az ORÖ-nek delegált 620 milliós uniós foglalkoztatási program forrásait a szervezet erősen megkérdőjelezhető tételekre költötte.
Az országos kisebbségi testület tizenkét képviselője kedden tájékoztatta a nyilvánosságot a botrányban elfoglalt álláspontjukról.

A Roma Sajtóközpont beszámolója szerint Vajda László, az ORÖ alelnöke, aki 22 éve Farkas bizalmi embere elmondta: a 480 fő foglalkoztatását célul tűző program egyetlen ember elhelyezkedését sem segítette, majd felsorolta a már ismertté vált költéseket.
Így például azt, hogy az ORÖ 31 millióért vásárolt bútorokat, a projekt központi irodáját 26 millióért újították fel, valamint 19 millióért írattak tanulmányt, hogy eldöntsék, milyen szoftverekre van szükségük, és ehhez 21 millióért sikerült hét (7) darab számítógépet is beszerezniük. A számítógépes hálózat kialakítása pedig további 31 millióba került. Az informatikai fejlesztésekhez képest a foglalkoztatandó emberek toborzását és kiválasztását leíró tanulmány csupán harmadannyiba, szintén 31 millióba került. Ezt a toborzást azonban a megyei elnökök végezték képviselőtársaikkal – ingyen – állította Vajda.
Az alelnök hangsúlyozta, hogy a választott képviselők semmilyen információhoz nem jutottak a projekttel kapcsolatban, de más hasonló támogatások felhasználását illetően sem. Kérdéseikre folyamatosan azt a választ kapták, hogy Farkas titkosította azokat, ezért az apparátus nem engedett betekintést az iratokba.
Lakatos Oszkár, a Lungo Drom Heves megyei elnöke a sajtótájékoztatón nem rejtette véka alá indulatait. Szerinte az országban nincs kétszáz roma, aki támogatná egykori főnökét. Lakatos véleménye szerint Farkas Flórián csak haszonévezője beosztottjai, a vidéki képviselők megfeszített munkájának.
Dancs Mihály, a Roma Polgárjogi Mozgalom képviselője bejelentette, hogy a gyanú miatt rendkívüli közgyűlést hívnak össze, vizsgáló-bizottságot állítanak fel, amelybe az ORÖ minden szervezetének képviselőit várják, emellett pedig az ügyészséghez és az Állami Számvevőszékhez fordulnak az ORÖ gazdálkodása és a szóban forgó uniós kiemelt projekt miatt.
Tavaly ősztől a parlamenti képviselők nem tölthetnek be pozíciót országos kisebbségi önkormányzatokban, így a tavasszal ismét országgyűlési képviselővé választott Farkas az őszi önkormányzati választás után átadta az ORÖ vezetését Hegedűs Istvánnak. Orbán Viktor azonban miniszterelnöki biztosként épp azzal bízta meg Farkast, hogy az ORÖ és a kormány együttműködését felügyelje – ezzel befolyása töretlen maradt a kisebbségi testületben. Hegedüs Istvánt az RSK megpróbálta elérni az ügyben, eddig sikertelenül.
(atv.hu)

Észak-Korea a társadalmi rend megbontásával vádolja Washingtont

Észak-Korea nemzetvédelmi bizottsága szerdán egy közleményt adott ki, miszerint Pyongang a továbbiakban nem hajlandó párbeszédet folytatni Washingtonnal, és az Egyesült Államokra a végső megsemmisülés vár. "A hadsereg és nép döntése, hogy a KDNK a továbbiakban nem szándékozik tárgyalóasztalhoz ülni az Egyesült Államokkal, mert az USA az ideológia lejáratására és a társadalmi rend megbontására törekszik." Az ország vezetője, Kim Dzsongun szerint az Egyesült Államok gengszter-stílusú imperializmust folytat, és Észak-Korea továbbra sem zárja ki a megelőző csapás lehetőségét, ha arra utaló jeleket lát, hogy az amerikaiak támadást fognak indítani.
Hídfő.net.ru | Kim Dzsongun
"Az Egyesült Államok jobb ha tisztában van vele, Korea precíziós nukleáris fegyvereket, szárazföldi erőket, haditengerészetet, tenger alatti erőket, légierőt és kiber-harceszközöket is bevethet az amerikai fenyegetéssel szemben." A közlemény szerint az Egyesült Államok számára katasztrófát jelentene, ha a koreai vezetés megelőző csapást mérne az amerikai infrastruktúrára.
A közelmúltban bebizonyosodott, hogy az észak-koreai hackerek számára nem jelent gondot az amerikai biztonsági rendszerek feltörése. Egy újabb koreai háború részben kiberhadviselés lenne, ami valóban katasztrófát idézhetne elő az Egyesült Államokban, tekintve, hogy a nyugati társadalom infrastrukturális alapjait (pl. energiaellátás, ivóvízellátás, tömegközlekedés) mind programokkal vezérlik.

http://www.hidfo.net.ru/2015/02/04/eszak-korea-tarsadalmi-rend-megbontasaval-vadolja-washingtont

Donbassz: most a milicia “csendes üzemmódra” váltott. Fő feladat a lakosság kímélése!

A délutáni donbasszi összefoglalót ismét civilek elpusztításának hírével kell kezdenünk.
katlant
Jenakijevot ma délelőtt a valcmanista latortüzérség halálos tűzzel árasztotta el. A várost ért terrortámadásban a jelentések a civil halottak számát 5-15 közé teszik. (Rengeteg a súlyosan megsebesült városlakó!)

Donyeck “Tyeksztilscsik” kerületére (ottani idő szerint) pontosan délben csapott le a bérgyilkostüzérség. A 27. számú klinikát, és a tőle nem messze lévő óvodát találták el a latrok “Uragan” rakétái. A DNR hatóságainak közleménye szerint a tüzérterrorban gyermekek is meghaltak!
dénégy
Mirnyijből Telmanovo lakótelepeit kezdte éppen lőni Valcman martalóctüzérsége, amikor rajtuk ütött a népköztársaságiak egy “Grad”-ütege. No!-az véget vetett a pribékek vihározásának. A milicia hasonló meglepiket ígért!
A gyebalcevoi katlan nyugati “párkányánál” és a Gyebalcevo-Artyemovszk útvonal mentén erősítik a népköztársaságiak a pozícióikat. A várostól nyugatra ma csak kissebb ütéseket vittek be a valcmanistáknak, inkább csak tömörítő jelleggel. Ám kellő óvatossággal állnak a dologhoz. “A gyűrűbe zárt nácik legyőzéséről még korai beszélni, nem szabad erőltetni a dolgot bármi áron. Gyebalcevo és környékének lakossága fontosabb, mint nyolcezer fasiszta órák alatti megsemmisítése”-áll a közleményükben.
Uglegorszkból tegnap késő estére sikerült befejezni a civil lakosság evakuálását. Munkába léphetett a “Motorola” vezényelte “takarítóbrigád”!

Valódi heves harcok a mai nap folyamán csak Bahmutka és Dzserzsinszk környékén voltak.
https://balrad.wordpress.com/2015/02/04/donbassz-most-a-milicia-csendes-uzemmodra-valtott-fo-feladat-a-lakossag-kimelese/

Kijev katonai vereségre készül, nyilvánosságra hozták az óvóhelyek elérhetőségét

Kijev nyilvánosságra hozta az óvóhelyek interaktív térképét, amit a főváros lakói egy vészhelyzet esetén vehetnek igénybe, mint például emberi eredetű katasztrófa (vegyi- és biológiai fegyverek), természeti katasztrófa, vagy katonai  természetű válsághelyzet. Az óvóhelyek címeit ennek megfelelően nyilvánosan elérhetővé tették az interneten. A kijevi lakosok bombázás esetén a metróalagutakban, földalatti parkolókban, légópincékben stb. találnak menedéket. A kijevi hatóságok felhívták a lakosság figyelmét, hogy minden állampolgár a saját és családja biztonsága érdekében tájékozódjon, hol található a hozzá legközelebb található óvóhely, ahová vészhelyzet esetén elmenekülhet.
Hídfő.net.ru | Kijev óvóhelyek
A nyugati sajtó hazugságai ellenére az ukrán kormány ilyen lépése azt mutatja, hogy a kormány a gyakorlatban azzal számol, hogy a frontvonal közelebb kerül a fővároshoz. Az ukrán média jelenleg is terjeszti az óvóhelyek elhelyezkedését mutató interaktív térképet. Kijev jelentős veszteségeket szenved a fronton, és a közeljövőben a népfelkelők előrenyomulhatnak a főváros irányába. Ebben az esetben viszont valószínűtlen, hogy az emberek óvóhelyekre menekülnek, és végignézik, amint az amerikaiak a fejük fölött megvédik a nyugatbarát kormányt. Kijev újabb utcai harcokkal és puccskísérletekkel kell szembenézzen, ha a frontvonal összeomlik és a szabadságharcosok előrenyomulnak a főváros irányába.

http://www.hidfo.net.ru/2015/02/04/kijev-katonai-veresegre-keszul-nyilvanossagra-hoztak-az-ovohelyek-elerhetoseget

Magyarország jobban teljesít

Néhány nappal ezelőtt egyik napról a másikra megszűnt egy igen érdekes cég a HITELAP Rt. Ezt a céget 1990.-ben alapították elektronikai panelek gyártására. Aki ért hozzá az tudja, hogy milyen fejlett technológiának kell lenni, hogy kétolgalas, furatgalvanizált, 12 rétegű nyákot lehessen készíteni. Képzeljenek el egy 4 emeletes épületet, legalább 50 X 30 méteres alapterületen, 4 emelet magasan. Fél Európába szállított. Rebesgették ugyan, hogy gondok vannak a minőséggel, de ez Magyarországon mára szinte megszokott. Azt is csiripelték belső verebek a kád mellől, hogy igen spórolnak az anyagminőséggel, meg az energiával, értsd nem fűtik fel kellő hőmérsékletre, meg óccó kici kínai ónnal fürösztöttek, a panelok alapanyaga is a nem túlárazott kínai piacról származtak. A lényege, hogy FIDESZ "közeli" a cég, a Pénzverde utód Metal-Art Rt.-vel egyetemben. Utóbbi állítólag (?) Izraeli kézben van 1990.-óta ! Hát arannyal dolgoznak, érthető. De van egy másik vetülete is a dolognak. Ide vezet minden jó minőség ellenére, az a rövidlátó ostoba magatartás,hogy "magyar" cégek tömkelege gyártat Kínában, Tajvanon, stb., mert hogy olcsó. Olcsóbb mint itthon. Az eredmény ez. A dolgozóknak a legcsekélyebb lehetőségük sincs elhelyezkedni, mert ez speciális szakma minden részében. A hír megdöbbentő a köreimben, és a médiában egy nyomorult szót nem lehetett hallani róla. Egy ismerősöm bement dolgozni délután kettőre, mint rendesen, és negyed négykor otthon volt már mint munkanélküli. Magyarország jobban teljesít ! Igen, gőzerővel a megszűnés, egyben a Pokol felé. A FIDESZ-nek külön gratulálunk, a " Haza Megszüntetése Minden Módon" érdemérem gyémántokkal dísztett nagykeresztjének kiérdemléséhez. Hajrá Magyarország, hajrá magyarok !

Detonator

Már folyamatban van a Chevron és Shell által az ukrán csapatok amerikai kiképzése

Már folyamatban van az ukrán csapatok amerikai kiképzése, amit a NATO irányít, az Egyesült Államok kijevi nagykövetségén keresztül. Jan Lodal, a Pentagon volt vezető tisztviselője mondta ezt az Atlanti Tanács konferenciáján, hozzátéve, hogy az ukrán tisztek már korábban amerikai kiképzésben részesültek. Lodal szerint fontolóra veszik, hogy az USA további kiképzést fog biztosítani, amihez szükségessé válik az amerikai katonai jelenlét Ukrajnában. "Az amerikaiaknak jelen kell lenniük, hogy további kiképzést biztosíthassanak."
Hídfő.net.ru | Ukrán csapatok amerikai kiképzés
Lodal korábban az amerikai nemzetbiztonsági bizottság tagja volt, és egyike azoknak az amerikai vezetőknek, akik megfogalmazták azt a törvényjavaslatot, miszerint az amerikai kormány halálos fegyverekkel kell ellássa az ukrán hadsereget.
Steven Pifer, az USA volt ukrán nagykövete megerősítette az elhangzottakat, és kijelentette, hogy a Nemzeti Gárda 4 zászlóaljának kiképzése már folyamatban van, amit amerikai tisztek folytatnak. Pifer szerint a kiképzés Ukrajna nyugati határvidékén, a lengyel határon zajlik, távol a frontvonaltól.
Lodal szerint ezen felül az Egyesült Államok már rendelkezik bizonyos infrastruktúrával ezen a területen, ami fel van készítve a kiterjedtebb tevékenységre. Kiszivárgott információk szerint ez a kiképzés főként nyugati védelmi rendszerek kezelésére összpontosít, mert az amerikaiak Nyugat-Ukrajnába akarják telepíteni az Európában működtetett rakétarendszerüket. Ebben az esetben az amerikai csapásmérő erő már közvetlen az orosz határ mentén jelenne meg, a nyugati érdeknek alávetett kijevi kormány többek között emiatt követeli, hogy az orosz milíciák adják át Ukrajnának az ukrán-orosz határszakasz fölötti ellenőrzést.
Tavaly óta az Egyesült Államok amerikai radarrendszereket szállított Ukrajnába (politikailag korrekt megfogalmazás: eladták Ukrajnának), amit az amerikai hadsereg üzemeltet (politikailag korrekt: amerikaiak által kiképzett ukránok felügyelik). Az USA emellett különleges alakulatokat működtet Ukrajnában, amiit tavaly nyáron az USA európai parancsnoksága is elismert. Tavaly decemberben az amerikai zászlót is kitűzték az Ukrán Biztonsági Szolgálat kijevi központjára.

http://www.hidfo.net.ru/2015/02/04/mar-folyamatban-van-az-ukran-csapatok-amerikai-kikepzese

Hölgyek és Urak! Ott!-Mezőkövesden! Ma és holnap!

Hölgyek és Urak! Önök!-akik ma összesereglenek Mezőkövesden. Hogy “évadnyitó előadáson” hányják-vessék meg országunkra korántsem áldásos munkálkodásuk idei tennivalóit. Az Önök figyelmét KÖVETELJÜK most!
Tudják Önök is, hogy tőlünk Keletre nagy a gond, nagy a baj! Maradék-Ukrajna faszisztoid politikai vezetése testvérgyilkos háborút robbantott ki Donbasszban. Ami bizony emészti az emberanyagot.
A fegyveres banditahordák által puccsal hatalomra került ottani kollégáik pedig nem ennek a háborúnak a leállításán ügyködnek, hanem továbbvitelén. Maradék-Ukrajna “fölösleges emberanyagát” éppen most tömik a háború darálójába.
A “fölösleges emberanyag” fogalma pedig kiterjed Kárpátalja lakosságára is. Ahol azért szép számmal élnek magyar nemzetiségű ukrán állampolgárok is.
AKIK KÖZÜL NAGYON SOKAN-MAGYAR ÁLLAMPOLGÁROK IS!
Önöknek hála!
ÖNÖK ADTAK NEKIK MAGYAR ÁLLAMPOLGÁRSÁGOT!-VÁLASZTÁSI MEGFONTOLÁSBÓL!
Tudjuk jól, hogy ez a dolog “bevált”! HÁT MOST AKKOR SEGÍTSENEK RAJTUK! ÖNÖK IS!
Hölgyek és Urak!
Kárpátalján MAGYAR ÁLLAMPOLGÁROK KERÜLTEK ÉLETVESZÉLYBE!
Önök, akik most az Északkelet-magyarországi fürdővárosban gyűlnek össze meghányni-vetni a tennivalókat, JÓ LENNE HA MÁR MA KIAGYALNÁK KÁRPÁTALJA MAGYAR ÁLLAMPOLGÁRAINAK MEGMENTÉSÉT!
De kitalálhatnák a kijevi latorhatomért harcolni nem akaró nem magyar nemzetiségű, nem magyar állampolgárok Kárpátaljáról (vagy Maradék-Ukrajna bármely területéről) MAGYARORSZÁGRA menekülők megsegítését is!
TEGYÉK MAGUKAT VÉGRE HASZNOSSÁ HÖLGYEK ÉS URAK!

https://balrad.wordpress.com/2015/02/04/holgyek-es-urak-ott-mezokovesden-ma-es-holnap/

Zaharcsenko: "mi nem harcolunk magyarok ellen, engedtük őket hazamenni"

alfahir.hu/sites/default/files/kepek/roplap.jpg
Alexander Zaharcsenko és Igor Plotnickij, az Ukrajnából kivált Donyecki és Luganszki köztársaságok vezetői február 2-án közös sajtótájékoztatót tartottak, ahol a minszki megállapodás sikertelenségéről és a fronton uralkodó állapotokról nyilatkoztak. Zaharcsenko először is kifejtette; a minszki megállapodással az volt a legnagyobb gond, hogy az ukrán delegáció meg sem jelent a találkozón. Később az ukrán fél képviseletében olyan személyek jelentek meg, akik nem rendelkeztek megfelelő jogkörrel, így amit ők a tárgyalás végén aláírnak, azt Kijev nem lenne köteles betartani. Így a donyecki delegáció elsődleges követelése az volt, hogy az ukrán hatóságok küldjenek olyan személyt a tárgyalásra, aki Kijev képviseletére felhatalmazással rendelkezik. Ez nem történt meg.
Mindezek miatt alaptalanak azok a vádak, miszerint a népfelkelők szabotálták a minszki tárgyalássorozatot. Plotnickij szerint Kijev és az EBESZ vádjai nem csak alaptalanok, hanem politikailag elfogultak, az EBESZ értékelései politikai állásfoglalásnak tekinthetőek, és azokat vádolják a tárgyalássorozat sikertelenségének előidézésével, akik nem felelősek azért. Plotnickij elmondása szerint Porosenko nem elkötelezett a békés rendezés mellett, romokban akarja látni otthonaikat, miközben gazdasági blokádot tartanak fenn. Kijev halálra ítélte az elszakadó régiókat, miközben a baráti Oroszországból kapott segítség az élet lehetőségét adja a függetlenedő régióknak.
Plotnickij elmondása szerint ők már tárgyaltak, aláírtak, megtettek mindent a békés rendezés érdekében, ehhez képest a korábbiaknak semmilyen eredménye nem volt, Kijev hivatalos állásfoglalása nem fedi a valóságot, és az újabb tárgyalás egy újabb átverés volt, amit az ukránok újra a csapataik újrarendezésére használnak fel. A luganszki vezető szerint ha Porosenkonak szándékában áll tárgyalni, akkor üljenek le és tárgyaljanak, de ne szórakozzanak velük.
Zaharcsenko szerint a legutóbb úgy kezdődött újra a konfliktus, hogy az ukrán csapatok parancsot kaptak, vonják ellenőrzés alá a donyecki nemzetközi repülőtér egészét. Válaszul a milícia ellentámadásba kezdett, és két nap alatt elfoglalta a repteret. Azt követően az ukránok újabb területen próbálkoztak, így a milícia vezetése megértette, hogy a tárgyalás eredménytelen volt, csak erővel tudják biztosítani a lakott települések biztonságát, ki kell terjeszkedniük azokra a régiókra is, ahonnan a kijevi csapatok ágyúzzák a lakott településeket.
Zaharcsenko külön kiemelte, hogy az ukrán kormány által besorozott, majd a fronton bekerített magyar csapatoknak békés elvonulási lehetőséget biztosítottak. "Mi nem harcolunk magyarok ellen, engedtük őket hazamenni." A donyecki elnök elmondása szerint a fronton harcoló csapatok 8-9 napja érkezhettek, még azt sem tudják, hogyan kell rendesen tartani a fegyvert (Az ukrán médiapropaganda szerint a besorozottak csak több hónap kiképzés után mehetnek a frontra, így Kijev egy újabb hazugsága is megdőlni látszik).
Plotnickij szerint a tisztázatlan jogkörrel Minszkbe küldött ukrán küldött azt ajánlotta nekik, hogy vonuljanak vissza a tavaly szeptemberben kijelölt demarkációs vonalhoz, vagyis adjanak át újabb területeket Ukrajnának. Zaharcsenko ráadásként elmondta, hogy ők teljes jogkörrel felhatalmazott képviselőket küldtek Minszkbe tárgyalni, akiknek felhatalmazása volt megállapodást aláírni a nehéztüzérség visszavonásáról is. "Ha tárgyalni akarnak, jöjjenek ide és tárgyaljunk. Ennek feltétele, hogy megfelelő jogkörrel rendelkező személyt küldjenek tárgyalni. Nem tudtak fegyverrel eredményt elérni se tavaly nyáron, se most. Mi nyitottak vagyunk a békés megoldásra."
Zaharcsenko kifejtette, hogy az a kormány, ami Kijevben hatalomra jutott, nem az ukrán nép érdekeit képviseli. Az ukrán nép felelőssége, hogy ne engedjék fiaikat, férjeiket a frontra meghalni egy értelmetlen háborúban. Plotnickij szerint a történelem ismétli önmagát, a donyecki települések ostrománál Sztálingrád ostroma látszik megismétlődni, és ahogy Hitler is öngyilkosságba küldte a katonáit, most az ukrán katonákat is öngyilkosságba küldik saját vezetőik. Ugyanakkor a Kijev által folytatott mozgósítás kapcsán elmondta, a történelem folyamán a kozákokat soha nem vezették olyan emberek, akik maguk még soha nem fogtak kardot a kezükben, és a régi kozák vezetők forognának a sírjukban ha látnák, milyen emberek vezetik ma Ukrajnát. Ukrajna jelenlegi vezetői pedig ... "pont ilyen emberek" (itt Zaharcsenko lenyelte a zsidó szót), és bár van egy "amikor a zsidó kozákok fellázadtak" kezdetű nótájuk, minden bizonnyal szó nincs arról, hogy ezek zsidó kozákok lennének, inkább az egykoron nagy nemzet szánalmas leszármazottai, akik ma Ukrajnát irányítják.
http://www.hidfo.net.ru/2015/02/04/zaharcsenko-mi-nem-harcolunk-magyarok-ellen-engedtuk-oket-hazamenni

Liszenkoék félrebeszélése

menekülők
Újoroszország harctéri eseményei teljesen új értelmezésben kerülnek megfogalmazásra Kijevben. A fasisztoid junta megmondóemberei-Liszenko és Tyimcsuk-egyszerűen csak fölkapják a DNR-LNR adatait, és fordítanak rajta 180 fokot. Minden igaz!-csak éppen fordítva. Erről viszont elég, ha csak a kijevi udvar nyaloncai tudnak.
Summa-summárum: Donbassz hullaházai, kórházai valóban megteltek az utóbbi napokban. Tegnap este Artyemovszkban a valcmanista horda által kisajátított kórházra a martalócvezérkar ki is tetette a “Megtelt” táblát. Tegnap este hét óra óta a junta kizárólagos használati jogot jelentett be Krasznoarmejszk kórházára is. A civil betegeket “kitakarították” az intézményből, és az összefoltozandó, sebesült martalócokat már ide hurcolják. A front eseményeit figyelve már a krasznoarmejszki kórházban is készíthetik a “Megtelt” tablót. Holnap estére már ki is akaszthatják akár.
Donyecktől északnyugati irányba (Карловкa)Karlovka valcmanista banditáit lepte meg a milicia egyik felderítő egysége. A pánikba esett martalócok beleszaladtak a vaksötét donbasszi éjszakába. (Amelyiknek volt rá alkalma.)
Donyecket mára virradóan nehéz reaktív-tüzérséggel lőtte Nyalókakirály latortüzérsége.

Gorlovkát késő este ismét “Uragan”-rakétavetőkkel lőtte a pribékhorda tüzérsége.
Mára virradó éjszaka tovább dúltak a tegnap késő déálután-kora este kezdődött utcai harcok (Чернухино)Csjernuhinoban, (Дебальцево)Gyebalcevoban és (Попаснaя)Popasznajában. Popasznajában mára virradóan tizenhat népköztársasági harcos esett el.
A népköztársasági erők teljesen hiábavalóan szólították fel Valcman bérgyilkoshordáit a települések civil lakosságának szabadon engedésére, annak semmi foganatja nem volt. Kijev zsoldosai a civil lakosságot túszként tartják fogva. Így aztán a milicisták a részükről is sok véráldozatot követelő utcai felszabadító harcokat kénytelenek erőltetni.
(Малоорловка)Malaorlovkában és (Новоорловка)Novoorlovkában a népköztársaságiak megszilárdították pozícióikat, és teljes mértékben ellenőrzik a felszabadított településeket.
A gyebalcevoi latorpancsnokség épületét ért tegnapi népköztársasági tüzérségi csapás elfogott rádióüzenetek szerint igen érzékenyen érinti a katlanban vergődő bűnbandákat. Több “magas beosztású martalócvezér is fűbe harapott, és jónéhány cselekvésre képtelen állapotba került.”
Egész éjjel harcok dúltak Bahmutkánál és Dzserzsinszktől déli irányban.

https://balrad.wordpress.com/2015/02/04/liszenkoek-felrebeszelese/