2015. február 4., szerda

Civakodnak a zsidók és a cigányok - Korrupció!

Pénzen civakodnak a hazai kegyenc cigányok és az ők jogvédő zsidóik. Az egyik nem becsüli, elherdálja, a másiknak meg az az istene, sakkbantartó fegyvere. És persze azok is belekontárkodnak akik kimaradtak a szabadrablásból. Súlyos korrupciógyanú merült fel az Országos Roma Önkormányzatnak egy uniós támogatás felhasználásával kapcsolatban. Az ORÖ képviselői vizsgálóbizottságot állítanak fel, és az ügyészséghez, valamint az Állami Számvevőszékhez fordulnak az ügyben.
Így osztja a lapokat a fidesz

600 millió forintot kapott az Orbán-kegyenc Farkas Flórián vezette Országos Roma Önkormányzat a "Híd a munka világába – Szociális szövetkezetek" 5 milliárdos programra egy TÁMOP-os uniós projektből, de az LMP-s Hadházy Ákos szerint a pénz elköltésével kapcsolatos közbeszerzések korrupció gyanúját vetik fel.
A trafikmutyi-botrány kirobbantójaként ismert volt fideszes zsidó Hadházy azt írja, összesen 28,7 millióért, egyenként 3 millióért béreltek autókat fél évre, 31 millióért vettek irodabútort, az irodát pedig 26 millióból újították fel. Emellett 31 millió forintot költöttek egy tanulmányra a "toborzás eljárásrendjének kidolgozásáról", 19 milliót pedig egy másikra, amely arról szólt, hogy milyen szoftvereket kellene megvásárolniuk. Ezután 31 millióból alakíttattak ki egy számítógépes hálózatot, és 21 millióért vettek összesen 7 darab számítógépet. A politikus azt írja, 30 milliót adtak egy médiaügynökségnek médiavásárlásra, 31 millióért pedig egy másik ügynökséget bíztak meg sajtószóvivői feladatokkal, 30-30 milliót költenek projektmenedzsmentre és a projekt számvitelére, 13 milliót pedig nyomdai szolgáltatásokra. Hadházy Ákos szerint a projektre szánt pénzből valójában viszont egyetlen munkahelyet sem teremtettek. Az Országos Roma Önkormányzat még január végén azt közölte, Hadházy Ákos nyilatkozata téves információkon és abból levont hibás következtetéseken alapul. A szóvivő a projekttevékenységek megismerésére nélkül "intézett támadást a romák egyik legfontosabb törekvése ellen" – tették hozzá. Megjegyezték, hogy a program keretében létrejön egy – a közfoglalkoztatás rendszerétől függetlenül működő – a hátrányos helyzetűek által létrehozott és működtetett országos foglalkoztatási szövetkezet, kiépül annak szervezeti és infrastrukturális háttere. "A hazai kutatási eredményekre figyelemmel pedig rögzítendő, hogy a romák által alapított és működtetett foglalkoztatási szövetkezet – a piaci szereplők romafoglalkoztatástól történő elzárkózására figyelemmel – az egyetlen lehetőség a saját felzárkózásukért tenni akaró cigányok számára" – hangsúlyozták. Mint írták: "rendkívül veszélyes lenne, ha az LMP a kiegyensúlyozott, mértéktartó és hiteles politizálás helyett teret adna a hátrányos helyzetűekkel szembeni etnikai és szociális szegregációt képviselő ideológiáknak".
Kedden sajtótájékoztatón Vajda László, az ORÖ alelnöke azt mondta, a választott képviselők semmilyen információhoz nem jutottak a projekttel kapcsolatban, de más hasonló támogatások felhasználását illetően sem – számolt be a Roma Sajtóközpont. Kérdéseikre folyamatosan azt a választ kapták, hogy Farkas Flórián titkosította azokat, ezért az apparátus nem engedett betekintést az iratokba. „Felháborító, hogy miközben tömegek éheznek, gyerekek fagyoskodnak, közben 50 milliókért íratnak tanulmányokat és százezer forintos székekben ülnek az ORÖ vezetői!” – mondta Dancs Mihály, a Roma Polgárjogi Mozgalom képviselője, majd hozzátette: „Az sem biztos persze, hogy van-e valóságos tartalom e szolgáltatások és vásárlások mögött.” Bejelentette, hogy a gyanú miatt rendkívüli közgyűlést hívnak össze és vizsgálóbizottságot állítanak fel, amelybe az ORÖ minden szervezetének képviselőit várják, emellett pedig az ügyészséghez és az Állami Számvevőszékhez fordulnak az ORÖ gazdálkodása és a szóban forgó uniós kiemelt projekt miatt.
Aztán egy másik felettébb érdekes vita....
Debreczeni József DK-alelnök „Ne bántsd a cigányt” című könyvének kapcsán tartottak kerekasztal beszélgetést a Közép-Európa Egyetemen. Németh György szociológus-közgazdász rögtön holokauszt-tagadással kezdte. „Diskurzus a romákról Magyarországon” címmel szervezett panelbeszélgetést a Közép-Európa Egyetem Nacionalizmus Tanulmányok Tanszéke és a Magyar Szociológiai társaság, írja a Roma Sajtóközpont. A meghívottak között volt a cigányokat korábban bomlásterméknek nevező szociológus-közgazdász Németh György is, aki ezen a beszélgetésen is sarkos álláspontot képviselt: első hozzászólásában kijelentette, hogy „Nem volt roma holokauszt”. A rendezvényen részt vett André Goodfriend és Ilan Mor, izraeli nagykövet is.
Németh György hozzászólása azonnal felborzolta a kedélyeket, a közönségből többen a büntető törvénykönyvet emlegették. A pódiumon ülők közül leginkább Erőss Gábor, szociológus, a PM kabinetvezetője állt bele a kérdésbe. Szalai Júlia, szociológus a közönség soraiból utasította vissza Németh kijelentését. A beszélgetésben Kende Anna, pszichológus, Feischmidt Margit, antropológus, Ladányi János, szociológus, Máté Dezső, szociológus, Erőss Gábor szociológus, PM kabinetfőnök vett részt Németh Györgyön kívül. A moderátor Csepeli György szociológus volt. Díszes társaság!


Bíró Dalma összeállítása



Senkinek sem lett munkája a Híd a munka világába program keretében, pedig 600 millió forintos forrás volt erre – mondta Vajda László az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. Hozzátette: Farkas Flórián nem szereti, ha kérdéseket tesznek fel neki, aki ellene van, azt kizárja mindenből. Az ügyet kirobbantó Hadházy Ákos szintén az Egyenes Beszédben azt mondta: szörnyű tételek vannak a program keretében elköltött pénzek között.

Az Országos Roma Önkormányzat tagja szerint egy országos foglalkoztatási szövetkezetet hoztak volna létre, így több 100 embert lehetett volna foglalkoztatni, de ez a folyamat elakadt. A képviselő kijelentette: sokan nem kevés pénzért látják el a feladatukat azok közül, akik részt vesznek a projektben. Hozzátette: az ORÖ képviselőinek többsége azt sem tudja, hogy hol van a projekt irodája.
Nem volt betekintési lehetőségünk a dologba, és elképesztő költések voltak – fogalmazott. Vajda László példaként említette, hogy bruttó 31 millió forintért a toborzási eljárással kapcsolatban írattak pályázatot. Az ORÖ képviselője hangsúlyozta: az önkormányzat képviselői ezt a feladatot teljesen ingyen végezték, most meg tízmilliókat költöttek rá.
A képviselő elmondta: a projektről nem is lehetett kérdezni az elnököt. Farkas Flórián nem szereti, ha kérdéseket tesznek fel neki, akkor elkezd fenyegetőzni, aki ellene van, azt kizárja mindenből – magyarázta. Hozzátette: ő már politikai halottnak tekintheti magát Farkas Flórián szerint.
620 milliós botrány?

Január végén vádolta meg a trafikmutyit kirobbantó volt fideszes, ma LMP-s Hadházy Ákos az Országos Roma Önkormányzatot azzal, hogy erősen megkérdőjelezhető tételekre költött 620 millió forintnyi uniós forrást. Az RSK beszámolója szerint az ORÖ-t tavaly őszig vezető Farkas Flóriánnal korábbi legfontosabb szövetségesei is szembefordultak.
Most a jelek szerint egykori ORÖ-n belüli támogatói mennek neki a fideszes országgyűlési képviselő Farkas Flóriánnak, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) korábbi vezetőjének. A Fidesz-szövetséges Lungo Drom elnökségi tagja, Vajda László, valamint a Heves megyei elnök Lakatos Oszkár az Ügyészséghez és az ÁSZ-hoz fordulnak az ORÖ uniós programja körül a múlt héten kirobbant botrány miatt.
A trafikkoncessziók, majd az Öveges-program körüli botrányt kirobbantó Hadházy Ákos volt fideszes, jelenleg LMP-s képviselő adta hírül blogján a múlt héten, hogy egy, az ORÖ-nek delegált 620 milliós uniós foglalkoztatási program forrásait a szervezet erősen megkérdőjelezhető tételekre költötte.
Az országos kisebbségi testület tizenkét képviselője kedden tájékoztatta a nyilvánosságot a botrányban elfoglalt álláspontjukról.

A Roma Sajtóközpont beszámolója szerint Vajda László, az ORÖ alelnöke, aki 22 éve Farkas bizalmi embere elmondta: a 480 fő foglalkoztatását célul tűző program egyetlen ember elhelyezkedését sem segítette, majd felsorolta a már ismertté vált költéseket.
Így például azt, hogy az ORÖ 31 millióért vásárolt bútorokat, a projekt központi irodáját 26 millióért újították fel, valamint 19 millióért írattak tanulmányt, hogy eldöntsék, milyen szoftverekre van szükségük, és ehhez 21 millióért sikerült hét (7) darab számítógépet is beszerezniük. A számítógépes hálózat kialakítása pedig további 31 millióba került. Az informatikai fejlesztésekhez képest a foglalkoztatandó emberek toborzását és kiválasztását leíró tanulmány csupán harmadannyiba, szintén 31 millióba került. Ezt a toborzást azonban a megyei elnökök végezték képviselőtársaikkal – ingyen – állította Vajda.
Az alelnök hangsúlyozta, hogy a választott képviselők semmilyen információhoz nem jutottak a projekttel kapcsolatban, de más hasonló támogatások felhasználását illetően sem. Kérdéseikre folyamatosan azt a választ kapták, hogy Farkas titkosította azokat, ezért az apparátus nem engedett betekintést az iratokba.
Lakatos Oszkár, a Lungo Drom Heves megyei elnöke a sajtótájékoztatón nem rejtette véka alá indulatait. Szerinte az országban nincs kétszáz roma, aki támogatná egykori főnökét. Lakatos véleménye szerint Farkas Flórián csak haszonévezője beosztottjai, a vidéki képviselők megfeszített munkájának.
Dancs Mihály, a Roma Polgárjogi Mozgalom képviselője bejelentette, hogy a gyanú miatt rendkívüli közgyűlést hívnak össze, vizsgáló-bizottságot állítanak fel, amelybe az ORÖ minden szervezetének képviselőit várják, emellett pedig az ügyészséghez és az Állami Számvevőszékhez fordulnak az ORÖ gazdálkodása és a szóban forgó uniós kiemelt projekt miatt.
Tavaly ősztől a parlamenti képviselők nem tölthetnek be pozíciót országos kisebbségi önkormányzatokban, így a tavasszal ismét országgyűlési képviselővé választott Farkas az őszi önkormányzati választás után átadta az ORÖ vezetését Hegedűs Istvánnak. Orbán Viktor azonban miniszterelnöki biztosként épp azzal bízta meg Farkast, hogy az ORÖ és a kormány együttműködését felügyelje – ezzel befolyása töretlen maradt a kisebbségi testületben. Hegedüs Istvánt az RSK megpróbálta elérni az ügyben, eddig sikertelenül.
(atv.hu)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése