Az ENSZ Biztonsági Tanácsának mostani orosz kezdeményezése elsősorban arra irányul, hogy elvágják a pénzáramlást az Iszlám Állam felé. A világszervezet nyomást akar gyakorolni azokra az országokra, melyek valamilyen úton hozzájárulnak a dzsihádisták anyagi utánpótlásához.
Az ügyben Oroszország terjeszt elő határozatot a biztonsági tanácsban, melyet a többi állandó taggal – az Egyesült Államokkal, Nagy-Britanniával, Franciaországgal és Kínával is egyeztet. Nyugati diplomaták megjegyezték, hogy Oroszország ugyan rendkívül ritkán terjeszt be javaslatokat a tanácsnak, de az Iszlám Állammal kapcsolatban nekik is okuk van az aggodalomra, mert a jelenlegi olajárakért és Ázsia közbiztonságáért is részben felelősek. De Oroszország beadványa főként az atlantistáknak szól, mely felszólítja őket, hogy ha kell a saját olajkészletükből finanszírozzák meg a most még kényszerből az IÁ-val üzletelő országokat olajellátmánnyal, mert csak így lehetne elejét venni a bevételek beáramlásának a terroristákhoz. Ha igazán tenni akar.... Különben nyílvánosságra hozza a már korábban is utalt USA-Izrael-Iszlám Állam kapcsolatrendszert, amit már így is régóta pedzeget a gondolkodó sajtók többsége.
A külföldi túszok brutális meggyilkolása csak megerősítette az ENSZ-tagállamokban azt az elvárást, hogy keményen fellépjenek az Iszlám Állam ellen. Az, hogy az oroszok nyújtják be a javaslatot, világosan megmutatja, hogy az egész világ a dzsihádista terrorszervezet ellen van. A javaslat a bevételforrásra fókuszál, az olajra, a műkincskereskedelemre és a túszok szabadon engedéséért kifizetett váltságdíjakra, és az USA-Izrael titkosszolgálati háttértevékenységére, ami közvetve támogatja az IÁ-t – ebből van pénze az Iszlám Államnak. Megkövetelnék minden államtól, hogy ne üzleteljenek semmilyen formában a dzsihádistákkal és ne fizessenek váltságdíjat.
„Tudjuk, hogy az orosz védőszárnyak alatti szíriai rezsim, sőt Törökország is vett olajat az Iszlám Államtól” – vágott vissza egy névtelenséget kérő magas rangú nyugati diplomata.
Ugyanakkor a dzsihádisták ellen zajló koalíciós légicsapások - melyek Oroszország szerint csak porhintés, sőt egyre több hívet toboroz az IÁ-nak - főként az olajkitermelő infrastruktúrát célozták és ezzel nagyjából negyedére sikerült csökkenteni az Iszlám Állam által elfoglalt területek kitermelését. A Pentagon tegnapi közlése szerint már nem az olajból van a legtöbb pénzük a terroristáknak, de még így is napi félmillió dollár jön be belőle. Ugyanakkor a váltságdíjakból is százezres nagyságrendben szereznek bevételt – minden egyes nap.


Gölöncsér Miklós