Mevlüt Cavosoglu török külügyminiszter kijelentése szerint Törökország keresi a lehetőséget arra, hogy a védelmi szektorban együttműködést kezdjen nem-NATO országokkal.
Cavosoglu az N-TV német hírcsatornának adott nyilatkozatában annak szükségességéről beszélt, hogy Törökország nem-NATO országokkal is kiterjedt védelmi együttműködést kezdjen, mert a NATO által ott működtetett rakétavédelmi rendszer alkalmatlan arra, hogy valós veszélyhelyzetben is megvédje az országot.
Cavosoglu kijelentése szerint Törökország saját rakétavédelmi rendszert akar fejleszteni, és ehhez nem-NATO országok segítségét kéri majd, hiszen az észak-atlanti szövetség tagjain kívül számos más ország rendelkezik a nyugati országokénál fejlettebb rakétatechnológiával.
A diplomata ugyanakkor tagadta, hogy Törökország a NATO-ból kilépést tervezi.
Törökország oroszországi nagykövete, Umit Yardiim azonban egyértelművé tette; a NATO-nak nem áll jogában diktátumokat megfogalmazni Törökországgal szemben, vagy arra törekednie, hogy irányítás alatt tartsa a török kül- és biztonságpolitikát. “Törökország maga kell eldöntse, hogy más országokkal milyen kapcsolatokat ápol. Ebbe idegen hatalmaknak nem lehet beleszólása.”
Cavosoglu kijelentése szerint Törökország az utóbbi hónap során megpróbálta rendezni viszonyát a NATO-országokkal, de ezek a próbálkozások “nem alakultak a várakozásoknak megfelelően”. Emiatt más partnereket keresnek, hogy Törökország több lábon állhasson a védelmi ipar terén.
Kedden Vlagyimir Putyin orosz államfő és Recep Tayyip Erdogan török elnök személyesen találkozott, majd az azt követő sajtótájékoztatón elhangzottakból kiderült, hogy Törökország kiterjedt védelmi ipari együttműködést tervez Moszkvával. Az európai sajtó később annak lehetőségével foglalkozott, hogy Ankara orosz rakétavédelmi rendszereket fog vásárolni. Erdogan szóvivője, Ibrahim Kalin szerint azonban ez nem jelenti azt, hogy a NATO-ból kilépésre készülnének.


http://www.hidfo.ru/2016/08/torokorszag-hatat-fordit-a-nato-nak/




Erdogan ultimátumot adott az Egyesült Államoknak

Fethullah Gülen hidfo.ru
A török elnök azt mondta, Washingtonnak előbb-utóbb választania kell Törökország és Gülen mozgalma közt, amit Törökországban terrorszervezetként tartanak nyilván.
Recep Tayyip Erdogan szerdán egy Ankarában tartott beszédén jelentette ki, hogy az amerikai kormánynak választania kell; “Törökország demokratikusan választott kormányát támogatják, vagy a terrorszervezetet”. Az Anadolu hírügynökség szerint Erdogan azt mondta, nem lát különbséget Gülen szervezete és az Iszlám Állam (Daes) közt, hiszen mindkettő terrorszervezet, és a július 15-i események mutatják, hogy Gülen mozgalma fegyverrel akarja elmozdítani a kormányt.
A török kormány korábban Fethullah Gülent, egy az Amerikai Egyesült Államokban élő muszlim hitszónokot vádolta azzal, hogy felelős a július 15-i bukott puccskísérletért, melynek során 240 ember veszítette életét utcai harcokban. Törökország több alkalommal felszólította az amerikai kormányt, hogy adják ki Gülent a török hatóságoknak. A vallási-politikai vezető azonban tagadja, hogy ő szervezte volna a puccskísérletet.

http://www.hidfo.ru/2016/08/erdogan-ultimatumot-adott-az-egyesult-allamoknak/