1. Mi a véleménye a kilakoltatásokról, s általánosságban az otthonvesztésekről?
2. Mi a véleménye arról, hogy a bank az eredeti 3 milliós hitelből, 13 milliós tartozást csinált?
3. Egy normális országban szabad-e elvenni valakitől egyetlen otthonát, s elszakítani tőle gyerekeit? (A gyerekeket a gyámhatóság állami gondozásba helyezi).
4. Mi a véleménye a rendőrség szerepéről az erőszakos kilakoltatások közben?

Elsőként Dabasi Tamás, a Fehér Kéményseprők Országos Társadalmi Szervezetek Szövetsége elnöke tisztelt meg bennünket a válaszokkal. Ezeket az alábbiakban változtatás nélkül közöljük:

1. Mi a véleménye a kilakoltatásokról, s általánosságban az otthonvesztésekről?
A Fehér Kéményseprők Országos Társadalmi Szervezetek Szövetsége álláspontja szerint csak is azokat az adósokat lakoltatják ki, akik nem szakemberhez fordultak, vagy otthon ülve vártak a csodára és az internetről összelopott peres anyagokból önállóan próbáltak valamit tenni.
De, mint tudjuk a bíróságokat is kötik a törvények és a jogegységi határozatok is, ezért egyáltalán nem lehet szakmai tudás nélkül a bíróságon érvényt szerezni a végrehajtási eljárásokban. Elvileg a végrehajtó a végrehajtást elrendelő okirat szerint jár el, ha tevékenységét törvényes keretek közt végzi. Szövetségünknek napi tapasztalata, hogy a Végrehajtói Kamara felszámolását követően kiestek azon gátlástalan végrehajtók, akik mindenükből kifosztották az embereket.
Jelenlegi végrehajtási eljárásokban nem tapasztalunk törvénysértő magatartást a végrehajtók részéről, pár apró esetet kivéve. Tehát a végrehajtóknak a közjegyzők által kiállított végrehajtást elrendelő okirat (VÉGREHAJTÁSI ZÁRADÉK) – ami egyenlő egy jogerős bírósági végzéssel – szerint kell eljárjanak és nincs joguk felülvizsgálni vagy bírálni azt.
Mindaddig, míg a bíróság másként nem dönt, addig a közjegyzők által kiállított végrehajtást elrendelő okirat (VÉGREHAJTÁSI ZÁRADÉK) alapján le kell folytassák a végrehajtási eljárást, árverést és birtokba adást. Véleményünk szerint nem lennének ezek a sok kilakoltatások és otthonvesztések, ha szakemberhez vagy a Fehér Kéményseprők Szövetségéhez fordulnának az adósok!
Szövetségünk fennállása óta egyetlen egy ügyfelét se lakoltatták ki! Több mint háromezer ügyet sikeresen és eredményesen lezártunk már.
2. Mi a véleménye arról, hogy a bank az eredeti 3 milliós hitelből, 13 milliós tartozást csinált?
Igen! Sajnos ez a jelenség az elszámolás úgynevezett „DH” törvény agyszüleménye.
Ugyanis a Magyar Állam Kormánya beleavatkozott két magánjogi fél szerződésébe oly módon, mely az egyik félnek hátrányos, történetesen pont az adósok ellen avatkozott bele, védve a bankokat.
Mint az már mindenki előtt ismert, hogy a kormányok különféle “megsegítésekkel” odázták el a “deviza alapú hitelnek” csúfolt hitelesek ügyét. MEGOLDÁS POLITIKAILAG nincs, hisz minden pártkatona (Fidesz, MSZP, LMP, Jobbik) megszavazta azt a híres elszámolási (2014. évi XXXVIII.-as és 2014. évi XL.-es DH törvényt). Ezzel beleavatkoztak politikailag is két magánjogi fél szerződésébe.
Ezért a 2015. évben bekövetkezett forintosítás eredményeként úgy jött létre új szerződés a felek között, hogy a szerződésmódosítást egyik félnek sem kellett alá írnia, mert az a törvény erejénél fogva lépett életbe.

Ennek következtében a 2015. év előtt befizetett összeget mindenkitől lenyúlták! SZÓ SZERINT ELLOPTÁK, majd az eredeti szerződésben foglalt folyósított hitelösszeg kamattal növelt értékét, PAPÍRON mindenkinek újra kifolyósították!

A TARTOZÁSA JELENLEG MINDENKINEK EZ A MAGASABB ÖSSZEG!
Szövetségünk kéri, hogy mindenki saját szerződése szerint számoljon utána. A kilakoltatások pedig pontosan azon ügyekben folynak és záródnak le, ahol az emberek nem csináltak semmit a saját ügyükben.
3. Egy normális országban szabad-e elvenni valakitől egyetlen otthonát, s elszakítani tőle gyerekeit? (A gyerekeket a gyámhatóság állami gondozásba helyezi).
A Fehér Kéményseprők Szövetsége álláspontja szerint NEM normális, hogy Magyarországon ilyen nagyságú otthonvesztések folynak, de erről nem csak a kormány tehet, hanem maguk az adósok is, mert nem szakemberhez fordulnak segítségért.
A Család a GYERMEK szent kellene legyen országunkban ráadásul most éppen a CSALÁDOK ÉVE van! De a jelek szerint a Magyar Családokat nem érdekli a saját és Gyermekük jövője, mert nem kérnek segítséget hozzáértő szakemberektől.
Arról nincs konkrét információnk, hogy állami gondozásba kerültek volna a gyermekek, de arról van tudomásunk, hogy éheznek a gyermekek.
4. Mi a véleménye a rendőrség szerepéről az erőszakos kilakoltatások közben?
Sajnálatos módon van a rendőrségi törvényben egy olyan jogszabály, ami alapján kötelesek a végrehajtót védelmük alá vonni, a hivatalos személy ügyintézése alatt.

De nincs joguk helyette intézkedni, vagy zárat és ajtót feltörni! Kerítésen nem mászhatnak be a magánterületre és a lakatos helyett nem nyithatnak ki zárakat. Erre a törvény határozottan tilalmat mond ki.

A rendőröknek a parancs teljesítésére és a végrehajtó testi épségének megvédésére van felhatalmazásuk, minden ezzel ellentétes cselekedet bűncselekmény, de érdekes módon még senki nem jelentette fel őket az ügyészségen a túlkapásaik végett, csak a nagy duma és a média megjelenés volt a cél.
Megjegyezzük, hogy nem önszántukból cselekednek a rendőrök, akik ki vannak vezényelve, hanem parancsra. Amennyiben megtagadják a parancsot, elvesztik munkájukat, s lehet, hogy holnap őket is kilakoltatja a végrehajtó, ahol a szolgálatban maradt társa fog asszisztálni.
Tudjuk, hogy rossz a törvény, de a végrehajtók kérték, hogy legyen védelmük, ha megszüntetnék ezen törvényeket, akkor a végrehajtók sem lennének akkora nagy mellénnyel és talán kevesebb helyre mennének kilakoltatni. De nincs meg az a társadalmi kényszer, hogy bármelyik törvényben módosítás lehessen. NINCS RÁ NÉPAKARAT, OTTHON ÜLNEK AZ EMBEREK ÉS VÁRNAK A CSODÁRA, HOGY MIÉRT NEM TUDJUK!
***
A Szabad Riport köszöni a válaszokat!