2014. július 27., vasárnap

Nyugat-Ukrajna: (Út)barikádharc az újabb katonai mozgósítás ellen

A megye több teleülésén kezdődtek tiltakozóakciók. Szemtanuk szerint a tüntetők betontömbökből emelt masszív barikáddal zárták le a Csernyivci városából a román határ felé vezető nemzetközi autóutat is, ezért a Romániába utazóknak Moldova felé kell kerülniük.
A demonstrálók azt mondják, azért vonultak kii tiltakozni, mert "csak az egyszerű embereket" érinti a mozgósítás, a jelenleg hatalmon lévő politikusok fiai nem kapnak behívót. Másrészről olyan hírek terjednek, amelyek szerint a "terrorellenes műveletben" részt vevő katonák nem kapnak megfelelő ellátást. A tüntetők - mint a helyszínen elmondták - kifogásaikkal Petro Porosenko elnökhöz készülnek fordulni.
Eközben Volodimir Matvijcsuk pénzügyminiszter-helyettes pénteki kijevi sajtótájékoztatóján nem zárta ki annak lehetőségét, hogy úgynevezett "hadiadót" vetnek ki a bérekre - 1,5 százalékos mértékben - az ukrán fegyveres erők finanszírozásának biztosítása érdekében. Szavai szerint parlamenti képviselők javasolták ezt, és a tárca egyetért vele.
Kárpátaljai magyaroktól kaptuk azt az információt, hogy tudomásuk szerint, julius hónapban folyósítják az utolsó nyugdíjakat - augusztustól befagyasztják a katonai költségvetésbe átcsoportosítva. És a rendes munkásbérezés folyósítása is akadozik több hónapja. Valamint a katonai behívó is sok esetben - elsősorban - a magyar és egyéb nemzetiségieknek jön meg előszeretettel...
Így lesz a legkönnyebb kiírtani a kissebbséget egy adott régióban...
 vagy... a kiképzés és fegyverátvétel után... öntudatra ébredni!!!
Ez a kérdés. Válasszatok!
Zsoldos halál, vagy Hősi élet!

Bíró Dalma

Közvetetten az USA is elismerte, hogy az ukrán légvédelem a bűnös

Az orosz műhold felvételek bizonyítják, hogy az ukrán légvédelem lőhette le a maláj utasszállítót. Az oroszok hat műholdfelvételt tettek közzé, amelyek azt mutatják, hogy az ukrán hadsereg négy komplett Buk-M1 légvédelmi rendszert tartott üzemben azon a napon, amikor a repülőgépet lelőtték. Egyet Lugaszk felett, egyet Donyecktől nyugatra, kettőt Donyecktől délre. A képeken láthatóak a rakétakilövő állások, a vezérlő és a radar egységek is. Ahogy azt a fogságba esett ukrán pilóta - akit most Oroszországban tartanak fogva, mivel gyanúsítható egy orosz riporter megölésében való bűnrészességben - kategorikusan kijelentette, az milícia képtelen lett volna ebben a magasságban lelőni a repülőgépet. A repülő lelövéséért legvalószínűbben a Donyecktől nyugatra telepített egységek a felelősek, ugyanis ezek az egységek június 17-én délelőtt 11 órakor a kitelepülés helyén álltak. Aznap délután 17:00 órakor lőtték le a repülőt. Az egység 18-ára eltűnt a helyszínről. Ha nem voltak érintettek az ügyben, miért kellett ilyen hirtelen éppen a lelövéshez legközelebbi egységeket sietve eltüntetni?
Hídfő.net | Ukrán légvédelmi rendszerek 2014. jún. 17.Ukrán légvédelmi rendszerek 2014. jún. 17.
Hídfő.net | Ukrán légvédelmi rendszerek hűlt helye 2014. jún. 18.
Ukrán légvédelmi rendszerek hűlt helye 2014. jún. 18.
A milícia zsákmányolt egy Buk-M1 légvédelmi egységet, de annak csak a rakétás részlege van meg, a lokátor és irányító központ nincs meg. Ezt alátámasztja az is, hogy az USA hiába keres műholdakkal ilyen eszközöket az orosz milicisták kezén lévő területeken a lelövés előtt készült felvételeken, ilyeneket nem találtak sehol. Az USA kiáll a kijevi bábkormány mellett, de hiába egyszerűen képtelen bizonyítékot felmutatni, hogy akár az orosz hadseregnek, akár a milíciának köze lett volna a gép lelövéséhez. Ha pedig azt kezdjük boncolgatni, hogy kinek állt érdekében lelőni a repülőgépet, akkor nyilván való, hogy abban kizárólag csak a kijevi kormánynak van érdeke.
Joshua Ernest az Egyesült Államok szóvivője a bizonyítékok láttán módosította álláspontjukat, miszerint valóban voltak ukrán Buk-M1 es légvédelmi egységek a kérdéses régióban - amelyet mindeddig tagadtak. Ezáltal az is elismerte, hogy az ukrán hadseregnek megvolt a lehetősége, hogy lelője az utasszállító repülőgépet. Mindeddig az USA külügye azt állította, hogy az ukránoknak lehetősége sem lett volna lelőni a gépet, mivel nem voltak légvédelmi egységei a közelben.
Ráadásul az is kiderült, hogy azok a fényképek, amelyeket az amerikai elhárítás a közvélemény elé tárt, miszerint "ezek" a kérdéses milícia kezén lévő légvédelmi egységek, még valamikor márciusban készültek. A képek rossz minőségűek, de az látható, hogy a fákon nincs lombkorona. Az USA elhárítása ezekkel akarta bizonyítani, hogy a milícia rendelkezik ilyen eszközökkel, ráadásul a képen egy rakéta hiányzik a kilövőállásról. Ezek a eszközök azonban akkor még a hadsereg kezén lévő eszközök voltak, melyeket az azonosítási számaik alapján a mai napig használnak. Más képek, amelyek szintén bizonyítékként mutattak be,csak a zsákmányolt rakétás egységeket mutatja más-más helyeken. Ezzel azonban továbbra sincs lehetőség lelőni semmit. Az USA kezében semmi nem maradt ahhoz, hogy az orosz hadsereg, vagy akár a milícia érintettségét bizonyítsa. Ezzel szemben az orosz hadsereg éppen úgy mint Szíria esetében többször is megfelelő időben a megfelelő információval tudja védeni szövetségeseit.


http://www.hidfo.net/2014/07/27/kozvetetten-az-usa-elismerte-hogy-az-ukran-legvedelem-bunos



A http://www.vesti.ru oldalon igen érdekes rövid hir jelent meg.
Eszerint Ukrajna igencsak fájlalná, ha nyilvánosságra kerülne a lelőtt maláj utasszállitó fekete dobozainak tartalma. Az NBC hircsatorna újságirója Alexander Smith irta ezt, a Holland Biztonsági (?) Intézet (NSB)-re hivatkozva.
A vizsgálat (valós?) eredményének nyilvánosságra hozatala nem igazán szolgálná Kijev érdekeit az információ szerint, és ezt az ukrán fél még a fekete dobozok átadása előtt értésére is adta a dobozokat vizsgáló briteknek.
Ma már egyébként világgá is repült a hatalmas megállapitás: rakétarepeszek okozták a maláj Boeing vesztét. Ebben úgy nagyjából az egész világ eddig is egyetértett, a vita CSUPÁNCSAK azon van, hogy ki nyomta meg a rakéta inditógombját. (Már szinte a géplelövést megelőző fél órával korábban Kijevben bejelentették: a donbasszi “terroristák”-vagy a “zoroszok”)
Szóval: rakéta volt! Hogy miért lehet kellemetlen Kijevnek a tények ismertetése?-annak elképzelését olvasóüinkra bizzuk.
Ugyancsak a http://www.vesti.ru-n lehet olvasni az orosz védelmi minisztérium nyilatkozatát, az Oroszország területéről Ukrajnát ért tüzérségi támadások világ elé tárt “bizonyitékokról”!
Nagyjából igy lehet össdzefoglalni: BOSSZANTÓAN RÖHELYES FÉRCMŰ!
Mint azt a nyilatkozat megállapitja, ezeket az ákombákomokat Jeffrey Payett Kijevben állomásoztatott amerikai nagykövet tette közzé elsőként saját blogoldalán, amire aztán “ráugrott” mindenki, akinek nagyon megtetszett ez a verzió!

Egy palesztin származású, Magyarországon élő doktor beszéde Nyíregyházán - Nekünk is megfontolandó!

Tisztelt Hölgyeim és Uraim, tisztelt Barátaim!

Újra találkozunk, és sajnos nem azért, hogy ünnepeljünk valamit, hanem hogy tiltakozzunk egy mészárlás ellen, ami évente, kétévente ismétlődik. Tiltakozzunk egy újabb háború ellen, amit a palesztin nép ellen elkövetnek. Három héttel ezelőtt a világ 5. legerősebb hadserege indított pusztító hadjáratot a gázai övezet és népe ellen, nem kímélve sem embert, sem növényt, sem épületet. Olyan város ellen, amit csak a XXI. században háromszor pusztító támadás ért. Olyan város, amely a történelem során soha nem hódolt az agressziónak, ma sem hódol be és nem emeli fel a fehér zászlót.

Tiltakozunk olyan példátlan agresszió ellen, amit a történelem eddig nem látott. Fele Budapestnyi területet több ezer tonna robbanószerrel bombáznak, több ezer légitámadás ér. Több mint 800 halott, a háromnegyede gyerek, nő, idős ember, több mint 5 ezer sérült, 15 ezer teljesen vagy félig lerombolt ház, több százezer menekült, úgy hogy ezek az emberek 350 négyzet km-nyi területen be vannak zárva, megfosztva az élelemtől, ivóvíztől, gyógyszertől és emberi méltóságtól.

Barátaim, ez a történet nem most kezdődött, ez a történet már a XX. század elején már megkezdődött. Akkor kezdődött a palesztin nép tragédiája, kiűzték a földjéről, földön futóvá tették, megalázták, mészárolták Deir Yassin-ban, Keferkaszenben, Sabra és Shatila-ban stb. A mostani mészárlás csak újabb felvonás ebben a tragédiában, nagy valószínűséggel nem ez lesz az utolsó. Mindez úgy történik, hogy a TV és a média élő adásban közvetíti a világ szeme láttára, de mintha a nemzetközi szervezetek, az országok megvakultak volna, megsüketültek volna, senki nem mozdul, senki nem tiltakozik. Az az érzése az embernek, mintha hallgatásukkal lepleznék tehetetlenségüket, rosszabb esetben cinizmusukat.

Az emberi jogok védelmező bajnokai megnémultak. Az egyházak látják Jézus népének újra keresztre feszítését, mégsem mozdulnak. Milyen világban élünk? Ahol az áldozatot hibáztatják, a hóhért védelmezik. Milyen világban élünk, ahol a gyerekek ontott vére nem elég, hogy felemeljük szavunkat, tiltakozzunk! Milyen világban élünk, ahol egy nép annyit kér, hogy emberhez méltóan éljen, mégsem adatik meg ez a lehetőség. Hogy tudnak a politikusok, akik nem tiltakoznak, belenézni a gyerekeik szemébe, és nyugodt lelkiismerettel aludni, és tudják, hogy a világ másik oldalán gyerekeket mészárolnak gyűlölet oltárán. Milyen világ ez?

Barátaim, legyen a Gázai tragédia az emberiségnek a XXI. század szégyenfoltja, és egyben reményvesztett embereknek az irányító fénye. Gáza a veszteségek, a vérontást, az égett hús, a lerombolt házak, ellenére nem adta fel, foggal, körömmel ellenáll, reményt adva nekünk, akik jó létben, biztonságban élünk, hogy az igazság előbb-utóbb felülkerekedik. Legyen Gáza az útmutató a népeknek, hogy nem lehet leteperni, megalázni az embereket örökkön örökké. Legyen Gáza az ivóvíz, a szabadságot szomjazó, étel a becsületet éhező embereknek, pedig ők hiányoljak az ivóvizet, az ételt. Legyen Gáza a tiszta levegő azoknak, akik megfulladnak a hazugság bűzébe. Legyen Gáza oázisunk ebben a szellemileg elsivatagosodó világban. Legyen Gáza a z édesanyja az elárvult, világ igazságában elkeseredett embereknek. Legyen Gáza identitásunk és célunk. Legyen Gáza mindannyiunk lelkiismerete. Gáza nem csak város, vagy hely, Gáza lelkiállapot, ellenállási szimbólum, emberi mivoltunk.

Ezért legyünk mindannyian Gáza.

Köszönöm az együttérzésüket.

Dr. Walid Sayej

Dr. Bashar Al-Assad, Szíria miniszterelnökének beiktató beszéde



Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

A háború, melyet a szíriai nép ellen vívnak, egy mocskos háború. A sok-sok igazságtalanság és a tengernyi fájdalom ellenére, mely minden házat érintett Szíriában, az összes vér és rombolás ellenére, ez a nép úgy döntött, hogy nem fogja feladni, nem fogja megadni magát, úgy döntött, hogy nem akar rabszolgasorba kerülni. Mi egy olyan nép vagyunk, melyet a nehéz életkörülmények még jobban megszilárdítanak, a ránk nehezedő nyomás kihívásra serkent bennünket. Mi magabiztosan és büszkén szállunk szembe a megszégyenítő próbálkozásokkal. Mi a jövővel magabiztosan és elszántan nézünk szembe. A jövő a nép tulajdona és senki másé! Ez, az a föld, melyen évezredek óta, a történelem kezdetétől fogva megszállók gázolnak keresztül, míg el nem hagyták a francia gyarmatosítók alig hét évtizede. Ez, az a föld, mely továbbra is az élő Szíria, mely képes életben maradni, és képes újjászületni ebből a tragédiából is. És itt rejlik egy nép valódi történelmi és kulturális hatalma! Egy országot nem a méretében, a lakosai számában, az olaj vagyonában mérik, hanem a civilizációs és a kulturális erejében, népének történelmi hátterében, az erejében, az akaratában. A jelen kihívásaival való szembeszállásában és a jövőbe való tekintésében!
Ezért a szerepéért támadták és támadják Szíriát! Ők nem egyéneket, különálló embereket támadnak, vagy kormányokat, ahogy sokaknak tűnt az elején, hanem a haza összetételét, annak a lakosait, és a lakosok gondolkodását támadták, hogy végül csordákká változtathassák őket, melyeket távolról lehet irányítani, majd figyelemelterelésként végtelen konfliktusokba és generációkat áthidaló harcokba keverhetik őket, ahelyett, hogy a hazafias becsvággyal foglalkozzanak, mely az erős állam és annak stabilizációját jelenti. A támadás nem azért volt, hogy Szíria népét a „rossz dolgok” alól felszabadítsák, melyekben „szenvedett”, mint ahogy azt hamisan terjesztették, és ahogy azt a naivak el is hitték. Azok, akik Szíriát megtámadták, a legboldogabbak a „negatívumok” miatt, legyen az bármely arab társadalom, mert ha egy társadalmat tudatlanságban tudnak tartani, akkor az a társadalom irányítható és tőlük függő lesz! A legjobb példa erre, hogy az országunkat megtámadók szövetségesei a legmaradibb, legkorruptabb, legelnyomóbb országok a régióba.
Nem a hiányosságokat és a negatívumokat célozták meg nálunk, hanem a hazafias uralom állapotát! Ők a hazafiság és az arab identitást, hovatartozást célozták meg. Ők az igaz Iszlámot és az eredeti kereszténységet célozták meg, azt a különleges együttélést, ami társadalmunkat, Szíriát különlegessé tette a történelme során. A gyarmatosító Nyugat továbbra is gyarmatosító! A lényege ugyan az, még ha különböznek is a módszerei. S bár a Nyugatnak és a csatlós arab kormányoknak nem sikerült idáig elérniük azt, amit akartak, de ez egyáltalán nem azt jelenti, hogy Szíriát legyengítő terveiket abbahagyják. Másodlagos tervekkel igyekeznek elérni az eredeti céljaikat hosszú távon, és nagyon szomorú módon, ezt szíriai kezekkel akarják elérni, melyek eladták hazájuk becsületét, sajátjukat nem tudták, mert becsületük nem is volt sosem.
Mi már az első napoktól fogva tisztán láttunk, és biztos emlékeznek a sok hitetlenkedő és elfogult véleményre azzal kapcsolatosan, amit mondtam a konfliktus elején. Akkoriban sokan nem fogadták el a „tervezett támadás” fogalmát, és csak nagyon későn értették meg azt, hogy ami az országban történik az nem egy jogos cselekedetsorozat egy elnyomó rendszer ellen, s nem a Demokráciáért és Szabadságért szóló tüntetések sorozata, hanem egy hatalmas terv, mely az egész régiót érinti, és nem is fog leállni országunk határainál. Egy olyan kép ez, melynek körvonalai már kezdtek kiderülni Irak megszállását követően.

1. rész. Folytatása következik.

Fordította: Siroi Isi

Lengyelország: A feketepiaci dohány fellegvára - Lesz-e lengyel trafikmutyi?

Mivel az illegális cigaretta a felébe kerül a hivatalosan forgalomba hozottnak, a házi készítésű pedig kevesebb mint a harmadába, a lengyel költségvetés jelentős veszteségeket szenved el. A lengyel feketepiacon ma olcsóbb dohányt venni és feldolgozni, mint becsempészni a cigarettát, mégis mindkét megoldás rendkívül népszerű - nem csoda, hiszen Lengyelországban drágább a cigaretta, mint a szomszédos Németországban, ahol pedig sokkal többet keresnek az emberek. Tavaly országszerte a vámosok, rendőrök és az államkincstár ellenőrei 600 tonna illegális (zárjegy nélküli) dohányt foglaltak le, amiből 600 millió darab cigaretta készülhetett volna, emellett elkoboztak 500 millió darab kész cigarettát is. Ez azonban - mint a Gazeta Prawna, a vezető varsói gazdasági napilap írta - csak a jéghegy csúcsa. Az illegális dohány és cigaretta kereskedelem becslések szerint 2011-2012-ben 10,9 milliárd zloty, vagyis több mint 800 milliárd forintnyi adóbevételtől fosztotta meg a költségvetést.
A nagyobb bajok e téren a dohánytermékek piacának liberalizálásával 2010-ben kezdődtek, amikor megszűnt a dohánylevelek árusításának állami ellenőrzése. Csak 2013-ban lépett hatályba az a törvény, ami védzárjegy-kötelessé tette ezeket is - ez azonban nemigen zavarta meg a feketepiacot. A nyers dohány népszerűsége a cigarettaárak emelkedésével párhuzamosan növekedett. Miközben egy csomag legális cigaretta ára 13 zloty, a csempészetté 7, a házi dohányból készített csupán 4 zlotyba kerül. Egy falusi család, amelynek házhoz hozzák az Ukrajnából csempészett cigarettát, mint elmondták, havi 1000 zlotyt, vagyis mintegy 75 ezer forintot takarít meg azzal, hogy átállt a dohánybolti vásárlásról. A csempészáru nagyját azonban a piacokon, vásárokon értékesítik. A dohány hazai termelőktől, vagy keletiektől származik - nemcsak a szomszédból, de gyakran Bulgáriából, Moldáviából, sőt Kínából. A kész cigaretták közül évek óta a legnépszerűbbek a belaruszok, ezek adják az illegálisan bejövő mennyiség 49 százalékát, évi 2,97 milliárd darabot. Utánuk következnek az oroszok 0,64 milliárd darabbal, az ukránok 0,30 milliárddal, míg a negyedik helyen a németek állnak - mivel náluk a dohányáru hivatalosan is olcsóbb a lengyelnél. A csempészés egyre népszerűbb eszköze az internet - tavaly 11,6 ezer neten rendelt dohányáru-csomagot foglaltak le. Ezt a forrást olyan veszélyesnek tartják, hogy külön nyomozó csoportot állított fel a lengyel vámőrség az elektronikus kereskedelem ellenőrzésére. Nemes versenyben állnak a csempészettel a hazai illegális dohány- és cigarettagyárak, amelyekből havonta többet is lelepleznek. A rendőrök piaci akciói nem sok eredményt hoznak, mint ahogy az sem, hogy 50-ről 500 zlotyra emelték az azért járó bírságot, ha valaki 2 csomagnál több cigarettát hoz át a határon - ezt érdemes tiszteletben tartani a Lengyelországba utazóknak.
A pénzügyminisztérium szerint a határőrizet szigorítása, a büntetési tételek felemelése és a vámosok jó munkája oda vezetett, hogy a régióban a legalacsonyabbak közé sikerült leszorítani a cigarettacsempészetet. Tavaly több mint 55 ezer eljárást indítottak dohánytermékkel kapcsolatban, amelyek közül 41,6 ezer végződött pénzbírság kiszabásával. Azt azonban elismerik, hogy a belföldi illegális dohánykereskedelemmel nemigen tudnak elbánni.
Nálunk a helyzet kísértetiesen hasonló, ezért is elemeztük a hívatalos lengyel kutatások alapján az összképet.

Gölöncsér Miklós

Viking-2992 - a hullámok hátán lovagló harckocsi

Ha valaki egyszer összegyűjtené azokat a járműveket, amelyeket az orosz MCsSz, a Rendkívüli Helyzetek Minisztériuma megrendelésére terveztek, fejlesztettek vagy építettek, biztos, hogy övé lenne a világ legegzotikusabb offroad-flottája. Ennél még látványosabb lenne azoknak az egyedi építésű légpárnás, szán- és lánctalpas, traktorkerekes baggereknek a gyűjteménye, amelyeket soha nem is kínáltak fel a katasztrófavédelemnek. Meglepő módon ezek közé tartozik az Aton-Impulse prototípusa is, a Viking-2992. A cég specialistái nem mentőt vagy csapatszállítót akartak építeni - csak egy jól úszó autót. Szerencséjükre a tesztpálya nem esett túl messze a műhelyüktől...

Tervezői azzal főztek, ami otthon volt: a "hivatalosan" Apokalipszis-fokozatúnak definiált hétszemélyes kétéltűt egy 1.8 literes, 82(!) lóerős, négyhengeres VAZ-2130-as Niva-motor hajtja. A könnyű, mindössze 1,4 tonna súlyú jármű terepen is képes 60 km/órával száguldani, de nem jön zavarba akkor sem, ha folyók vagy tavak állják útját: a vízen is megtesz 10 kilométert óránként. A keréknyomás a kabinból szabályozható, hatalmas gumiabroncsai alapból ultra-alacsony nyomásúak, hogy nagy felületen fogják a talajt és ezért a hóban sem süllyednek el. Légrugózású, szabadmagassága 250 és 500 mm között állítható. Három differenciálzárja van, első terepszöge 45 fok, a hátsó 51, 38 %-os emelkedőn is felmászik.
Ha a "hajó" nem nyílt vizen úszik, hanem például mocsárban, akkor sincs baj, propellerére nem csavarodik rá a hínár - ugyanis nincs neki. A Vikinget a kerekek mellett a vizen egy vízszintesen elfordítható vízsugár-hajtómű is hajtja. Ezzel a megoldással a kormányzás is egyszerűbb, mint hagyományosan, csavarral és kormánylapáttal. Nem túl fordulékony, de a szemközti partot el lehet találni vele. Biztonsági okokból a küszöbök alá légkamrákat építettek be, ezáltal jobban úszik, több vizet szorít ki (ld. Archimedes törvénye!) és tengelyei sem süllyednek a víz szintje alá.

Az autó legálisan vehet részt a közúti forgalomban, levizsgázott, rendszáma van. 35 000 dollárért kínálják, bárki megrendelheti. Készítői elsősorban a tajgán dolgozó geológusok, olajbányászok és fakitermelők érdeklődésére számítanak, de nem vetik meg a lökött milliomosok dollárjait sem.

Hírfigyelő Szolgálat

Vannak, akik megfogadták a tanácsot.

Moszkvai idő szerint ma este fél kilenckor 41 valcmanista szökött át orosz területre a katlanból Izvarino közerében.
Vaszilij Malafejev a Rosztovi Régió FSZB Határvédelmi Szolgálatának szóvivője közölte ezt az ITAR-TASSZ hirügynökséggel.
Malafejev elmondta, hogy az ukránok kategorikusan kijelentették: “nem akarunk harcolni saját népünk ellen!” Már orosz területről KÉRTÉK a gyűrűt alkotó miliciát, hogy tegyék lehetővé minél több-”Valcmanék által becsapott ember távozását”
Közben a határmenti térség kórházai dugig vannak sebesült ukránokkal. Egymástól függetlenül ugyanazt panaszkodják: “önkéntes jelentkezőt fabrikáltak valakik az aláirásaikból”
A túlnyomó többségnek esze ágában sem volt harcolni. Behivták őket a katonai adminisztrációra, ott eléjük toltak egy halom papirt, hogy irják alá. “Még az első három-négy aláirnivaló papirt csak átolvastuk nagyjából mielőtt aláirtuk!-de utána a többit már olvasatlanul alákörmöltük. Két hét múlva jött a behivó a fenyegetéssel. Hogy ha nem vonulunk be-akkor parancsmegtagadásért börtön.”-panaszolják a sebesültek, egymástól távoleső orosz kórházakban.
Ugyancsak egységesek az általuk elmondottak az elöljárók felelőtlenségérőlk és hanyagságáról, a tájékoztatás teljes hiányáról. “Itt hallottam először szeparatistákról. Kik azok? Miért kell harcolni ellenük? Ugyanazt a nyelvet beszélik mint én! Miért gyűlöljem őket? Ez az egész nagyon zavaros. Jött valami magas rangú tiszt! Veszélyben Ukrajna!-orditozta részegen-és gyorsan elment. A halottainkat mindig elhagyjuk, hogy majd jönnek az egésszégügyiek, és azok majd elviszik. A sebesültjeink számára nincs ellátás, Az egyéni sebkötözőcsomagunk arra jó, ha valaki elvágja az ujját. Már elfelejtettük a fogmosást is! Felbukkant már a tetű. Sok jármű leáll üzemanyag hiján. Élelmezés alig-alig. Lőszer az van! Más semmi nincs.”
Volt, aki elárulta: nem mernek barátkozni. Volt olyan, aki beleőrült, amikor a barátját mellette tépte szét egy gránátrepesz. Jobb nem barátkozni! Akkor elviselhetőbb a melletted haladó halála.
“Tudjuk, hallottuk, hogy a kijevi parlament “feloszlott”! (Ez nem igy igaz! B-R) Ettől várjuk, hogy ez az őrület véget érjen.”
Becslések szerint az este beálltával tömegessé fog válni az orosz területre menekülő ukránok túlélőösztöne.
Ezidáig valamennyi dezertált, vagy ellátásra Oroszországba érkezett sebesült kérvényezte, vagy kérvényezi az orosz állampolgárságot.
Tegnap a körbezárt luhanszki repülőtérről “osont ki” egy futballcsapatra való valcmanista “önkéntes”!
Az őket “fogságba vető” milicistáknak majdnem kezet csókoltak. Egy milicista megjegyezte: “Jó nekik! Számukra véget ért az iszonyat!”
isz

http://balrad.wordpress.com/2014/07/27/vannak-akik-megfogadtak-a-tanacsot/

Megérkezett a “félig hivatalosnak tekinthető” orosz válasz a donbasszi Népköztársaságok Oroszországhoz való csatlakozásának kérelme ügyében.


A http://krasvremya.ru hire szerint ma Szergej Lavrov orosz külügyminiszter NEM VETETTE EL A BEFOGADÁS IRÁNTI KÉRELEM TELJESITÉSÉT!
Hipotetikusnak-ugyanakkor teljesithetőnek mondta a Luhanszki és a Donyecki Népköztársaságoknak az Orosz Föderációjához csatlakozását.
Az orosz külügyminiszter ugyanakkor az USA és az EU kapcsán a latorszövetségek “eszeveszett akcióit” emlegette, nem kifelejtve azt a tény sem, hogy rengeteg zsoldos, köztük amerikaiak vesznek részt a donbasszi népirtásban.
Megemlitette azt is a Nyugati szankciók kapcsán (amik Oroszországot hivatottak kedvük szerinti cselekvésre birni) hogy ha a Nyugat igy-akkor majd Oroszország meg úgy!
Oszt’ majd elválik, ki birja szuflával. (B-R-megjegyzése: ma közölt adat szerint Oroszország GDP-je 2014 első félévében valamivel több mint 1 százalékkal nőtt!)
Oroszország külügyminisztere elmondta azt is, hogy országa nem tervez csapatokat küldeni bárhova is, de… De hajlandó tárgyalni még az ukrán válságról is Kijev uraival is akár.
Ám ha a Nyugat továbbra is a hisztipolitikát folytatja, akkor van válaszunk mindenre-mondta Szergej Lavrov

Rekord számú adós a BAR listán

Soha nem látott magasságba emelkedett az adósságot nem fizetők száma a BAR listaként elhíresült rendszerben. Összességében 2,7-szer annyian vannak, mint a válság idején, és 9 százalékkal többen, mint fél évvel ezelőtt. Ki lesz BAR listás? Első körben az, aki eléri az adósságban a minimálbér értékének megfelelő be nem fizetett adósságot, illetve az, aki 90 napja tartósan nem fizet. Hogy ilyen szintre emelkedett a BAR listások száma azt jelenti, hogy emelkedett az országban azok száma, akik képtelenek kigazdálkodni a hitel részleteit, vagyis a középréteg (ők vették fel a hitelek döntő többségét) tovább szűkült. Összesen 1855000 nem fizetett hitelről van szó. Az országban összesen 4,8 millió ember érintett valamilyen hitelben, ennyien szerepelnek a hitelszerződések adattárában, mint hitel felvevő vagy kezes. Ez összesen 8190000 hitelt jelent. Ennyi hitel van nyilvántartva Magyarországon. Ebből 1855000 hitelt nem fizetnek a hitelfelvevők. Ebben azonban benne vannak a kis hitelek (TV , Laptop, és hasonló kis összegű hitelek, amelyek többé kevésbé fizetnek, a nem fizetett hitelek nagy része ingatlan hitel, vagy nagyobb összegű autó, nyaraló hitel).
A kormány álláspontja szerint az emberek a lebegtetett lakáshitel megsegítések miatt nem fizetnek. A helyzet az, hogy ez csak politikai vélemény, valójában a bérek hazánkban az utóbbi időben nem emelkedtek, inkább csökkentek, az infláció hangoztatott adatai hazugságok, a valós infláció (azon termékekben, amelyeket folyamatosan fogyaszt a lakosság) 10 százalék körüli, ráadásul hazánkban a munkahelyek száma is egyre fogy. A megszűnéssel fenyegetett közmunka 48000 forintjából nem lehet adósságokat rendezni. Ha megszűnik a közmunka, akkor fog kiderülni, hogy valójában mennyi a munkanélküli.
Nagy sikerként közlik, hogy hirtelen csökkenni kezdett az adóssággal rendelkező vállalkozások száma. Ez azonban nem azt jelenti, hogy a vállalkozások hirtelen fellendültek. Épp ellenkezőleg: ebben az évben fél év alatt annyi vállalkozás szűnt meg, mint tavaly egy év alatt. Ebben is sikerült európai szinten rekordot dönteni. A megszűnt, felszámolt vállalkozások kikerülnek az adós vállalkozások listájából. Ez azonban nagy számú munkahely megszűnését is jelenti. Az adósságcsapdából kilábalást ez a politikai rendszer nem fogja tudni megoldani, főleg nem addig, amíg az EU tagjai vagyunk.

http://www.hidfo.net/2014/07/27/rekord-szamu-ados-bar-listan


5_6
A Portfolio.hu információi szerint: “Elképesztő magasságba emelkedett az év közepére a pénzügyi bajba sodródott, és ezért a Központi Hitelinformációs Rendszerbe került hiteladósok mulasztásainak a száma. Június végéig már 1,855 millió darab élő szerződéssel követtek el mulasztást az adósok. Bár erre vonatkozóan nem áll rendelkezésre statisztika, ez becsléseink szerint több mint 800 ezer, döntően kis összegű tartozással megcsúszott adóst jelenthet.” (Micsoda fogalmazás: “mulasztás”! – Mintha az adósokat a szégyenpadra ültetnék, – pedig a bankoknak volna ott a helyük! – a szerk. – B-R.)
“A sokak által BAR-listaként ismert rendszer 2,7-szer annyi mulasztást mutat, mint a válság elején, és 9%-kal többet, mint fél évvel ezelőtt. Mindez az anyagi nehézségek között élők helyzetének romlására utal, de valószínű az is, hogy az adósmentő csomagok folyamatos lebegtetése sem erősítette a lakosság fizetési fegyelmét.” (Meg egy fészkes fenét! Végre örülhetnek az adósok, hogy költhetnek egy kicsit másra is, nemcsak a rohadt uzsorás bankra! – a szerk. – B-R.)
“Korábbi elnevezése alapján BAR-listaként él a köztudatban az a rendszer, amely lehetővé teszi a hitelintézeteknek, hogy a hitelbírálat során kiszűrjék lehetséges adósaik közül a legkockázatosabb ügyfeleket…
2014. közepén 4,857 millió lakossági ügyfél szerepelt a rendszerben, ők azok, akik Magyarországon hitelszerződéssel rendelkeznek vagy ilyenben (pl. kezesként) részt vesznek. Számuk 2012-ben ugrott meg, ekkortól ugyanis az új jogszabályok szerint már nem csak a negatív, hanem a pozitív történettel rendelkezőket is eltárolja a rendszer a hitelintézetek adatszolgáltatása alapján…” (Aztán vajon megkérdezte-e valaki az adósokat; hogy hozzájárulnak-e, az adataik továbbításához, s ilyetén nyilvánosságra hozásához? – a szerk. – B-R.)
“A BISZ Zrt. friss adatai szerint az említett 4,857 millió lakossági ügyfél 8,190 millió darab fennálló és 851 ezer lezárt szerződéssel rendelkezik a rendszerben. A rossz adósok esetében a szerződés teljesítéssel történő lezártát követően 1 évig, a hitelező veszteségével történt lezártát követően pedig 5 évig tárolja a rendszer az adatokat a törvény alapján.
Két feltételnek kell teljesülnie egyszerre ahhoz, hogy valaki nem fizetés miatt “BAR-listás” legyen: 1. a minimálbérnél nagyobb összegű kötelezettségüknek 2. több mint 90 napon keresztül folyamatosan nem tettek eleget. A napok számlálása azon a napon indul el, amikor meghaladta a minimálbér összegét a mulasztás.
A nem fizető hitelszerződések mellett a bankkártya-visszaélések és csalások is szerepelnek a rendszerben. Velük együtt összesen 1,855 millió fennálló és 304 ezer megszűnt mulasztást tartalmazott a rendszer 2014 közepén. Előbbi 2,8-szoros növekedést jelent a válság eleji szinthez képest, utóbbi pedig csak egy jogszabályi változásnak köszönhetően csökkent valamelyest (hiszen korábban minden esetben 5 évig tárolták az adatokat a szerződés lejárta után).
Az elmúlt fél év 9%-os emelkedést hozott a mulasztások számában, ami gyorsuló növekedést jelent. Ennek okai között valószínűleg megtalálható az utóbbi hónapok devizahiteles kampánya is, hiszen sokan vélhették úgy, hogy valahogy majd úgyis megmentik őket (erkölcsi kockázat vagy moral hazard).
A Magyar Nemzeti Bank várhatóan augusztus közepén teszi közzé a lakossági hitelek nem teljesítéséről szóló adatokat. A legutóbbi, március végi adatokból tudjuk, hogy miközben örvendetes módon egyre kisebb arányt képviselnek azok a hitelek, amelyeket csak 1-2 hónapos (vagyis 90 napon belüli) késedelemmel törleszt a lakosság, tovább emelkedett a legalább 3 hónapja nem törlesztett hitelek aránya (vagyis az úgynevezett NPL-ráta). Előbbi 14,1%, utóbbi 19,2% volt március végén…”
Ezek bizony hihetetlenül magas számok. A lakosság harmadát, de valószínűbb, hogy az összlakosság több mint a felét érintik közvetlenül vagy közvetve. És mivel a bank valódi vagyona a befektetés, a hitel, nota bene: az uzsora, – ezért mindenáron megpróbál kilakoltatni, ha törik, ha szakad. – Akár a kormány, a törvények, vagy a Parlament ellenében is.
Mert, ha nem tudja ilyen-vagy olyan módon megszerezni azt az uzsorapénzt, amire számított, – összeomlik, bedől maga a bank is. – Hiszen többnyire hitelből finanszírozta a hiteleket. – Többüknek saját pénzük nem is volt tán sohasem. Nagy zsiványok ezek.
És, ha ezen okok miatt bedőlnek a bankok, – egy magyar ember sem fogja megsiratni őket. Hiszen ki az, aki sajnálja a fehérgalléros bűnözőket, akik végigfosztogatták az országot?
B-R / Bohun

Kétségbeesett feleségek és anyák zárták le ma reggel hatig Nyikolajevban a Varvarovszka-hidat, és bénitották meg a forgalmat.

Eljutott ugyanis hozzájuk a kétségbeesett-katlanba zárt-79-esek segitségkérése: ITT PUSZTULUNK, HA KIJEV NEM KÜLD AZONNAL SEGITSÉGET”!
A bepánikolt hozzátartozók ezért zárták el a hidat tegnap délelőtt. Nyikolaj Romancsuk regionális valcmanista helytartó sebtében érkezett a jó hirrel: Nyalókakirály intézkedett, hogy létesüljön egy mentőfolyosó a nyikolajevi ejtőernyősök kimentésére.
tünt1
tünt
A hozzátartozók megnyugodtak. Azt senki sem kérdezte, hogy Nyalókakirály-vagy bárki udvaronc-a folyosóterv kapcsán kikérte-e a miliciák véleményét! Meg hogy azok mit szólnak az ötlethez.
Hát mi még nem láttunk éhes és dühös macskát, amelyik az elkapott egér könyörgésén meghatódott volna!

https://balrad.wordpress.com/2014/07/27/valcman-segits/

Ramzan Kadirov ellenszankciói az Egyesült Államok és az Európai Unió vezetőivel szemben

Ramzan Kadirov csecsen elnök ellenszankciókat hozott az Egyesült Államok és az Európai Unió vezetőivel szemben, miután kiderült, hogy az ő neve is felkerült Brüsszel újabb feketelistájára a kelet-ukrajnai Moszkva-barát szakadároknak nyújtott segítsége miatt.
kadyrov ramzan
Az Ukrajinszka Pravda kijevi hírportál idézte a hét végén Kadirov ezzel kapcsolatos feljegyzését az Instagram kép- és videomegosztó portálon.
Kadirov szankciós listájára felkerült Barack Obama amerikai elnök, José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke, Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke, Catherine Ashton, az Európai Unió külügyi főképviselője és Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke.
Kadirov arra adott utasítást, hogy fagyasszák be csecsenföldi számláikat és ottani vagyonukat (amennyiben egyáltalán fellelhetők az észak-kaukázusi köztársaságban, ami kevéssé valószínű). Emellett vasárnaptól nem tehetik be a lábukat Csecsenföld területére.
A csecsen elnök azzal indokolta a szankciókat, hogy a szóban forgó személyek "a demokráciaexport látszatát keltve békés polgárokat, nőket, öregeket és gyerekeket ölnek meg, településeket és vallási szentélyeket semmisítenek meg". Tetteiket Kadirov "az országok és népek ellen irányuló állami terrorizmusnak" minősítette, és felhívta a figyelmet arra, hogy befolyásuk egyre nő Líbiában, Szíriában, Irakban, Afganisztánban és Ukrajnában.
Az ukrán hírportál nem ír arról, hogy miért "szankcionálta" Kadirov a washingtoni és brüsszeli vezetőket, de döntése nyilvánvalóan összefügg azzal, hogy szombaton fény derült arra, az ő neve is rajta van az Európai Unió újabb, várhatóan az jövő héten érvénybe lépő szankciós listán. Rajta kívül Alekszandr Bortnyikov, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) igazgatója és Mihail Fradkov, a külső hírszerzés vezetője, továbbá Nyikolaj Patrusev, az orosz nemzetbiztonsági tanács vezetője és helyettese, Rasid Nurgalijev is szerepel a névsorban. Vagyonbefagyasztással és utazási tilalommal sújtják őket.
A kelet-ukrajnai válság kezdete óta a kijevi és a nyugati sajtó többször írt arról, hogy a szakadárok oldalán több száz csecsen zsoldos harcol, akiket Ramzan Kadirov irányított a térségbe. Kadirov ezt tagadta.
Forrás: MTI



Ramzan Kadirov neve rajta van az Európai Unió újabb, jövő héten érvénybe lépő szankciós listán, ami vagyonbefagyasztást ír elő, így a csecsen elnök arányos ellenszankciókat hirdetett. A nyugati média az ellenlépést "nevetségesnek" nevezte, hiszen "aligha valószínű", hogy valamelyik nyugati vezető vagyonokat tárolna Csecsenföldön vagy épp személyesen meg akarna ott jelenni. Pedig mindez nem a valóságtól távol álló dolog: február 25-én Catherine Ashton Kijevbe utazott, ahol amellett, hogy ígéretekkel radikalizálta az ellenzéket, a Majdanon is megjelent, vagyis aktívan részt vett a felforgatásban. Catherin Ashton Kijevben tett látogatása Ukrajna területi egysége megbomlásának közvetlen előzménye volt, mert részt vett egy olyan bábkormány hatalomra segítésében, amit a keleti megyék lakossága semmilyen esetben sem fogad el.