holló hidfo.ru
Még mindig a lengyelek az amerikai fegyveripar egyik legfontosabb felvásárlói térségünkben: a lengyel védelmi minisztérium azt tervezi, hogy a Boeingtől vásárol 24 AH-64 Apache helikoptert.
Júliusban a Varsóban tartandó NATO-csúcstalálkozó idejére születhet döntés arról, hogy a Kruk (Holló) néven ismertté vált tendert az amerikai Boeing vállalat kapja meg, és a lengyel légierő tőlük vásárolna 24 Apache helikoptert. A Dziennik Gazeta Prawna információi szerint az 5-6 milliárd zloty értékű “Kruk” programról a NATO-csúcstalálkozó idejére születhet döntés. A védelmi minisztérium szóvivője elismerte, hogy “a taktikai-technikai előkészületek lezajlottak, és június végére születhet döntés a helikopterek beszerzéséről.”
AH-64 Apache hidfo.ru
A 24 helikopterből 8-at összeszerelt formában kapnak meg a lengyelek, míg a többit hazai üzemben fogják összeszerelni. A lengyel katonai szakértők korábban a Boeing AH-64 Apache helikopterét, az AgustaWestland AW-129 Mangusta-ját és az Eurocopter EC-Tiger gépeit javasolták mint potenciális jelölteket. A pénzügyminisztérium szerint az ország összesen 130 milliárd zloty összeget fordít a fegyveres erők modernizálására, amit 2022-ig hajtanak végre.
A Kruk programot az ukrán konfliktus kezdetén indították el, az orosz agresszióra hivatkozva (számos más fegyverkezési program mellett), így az “orosz veszély” komoly bevételforrássá vált az amerikai védelmi ipar számára.
Nemrég egyértelmű jelei mutatkoztak annak, hogy az amerikai fegyver-lobbi Magyarországon is fokozta aktivitását, bár esetünkben nem az orosz veszélyre hivatkozva, hanem megtévesztéssel, és a magyar honvédelem siralmas helyzetére alapozva próbálnak eladni fegyvereket. Ezek a fegyverek egyébként többnyire korszerűtlen, lehasznált rendszerek, így megvásárlásuk esetén sem okoznának komoly gondot egy potenciális “agresszornak”.

http://www.hidfo.ru/2016/05/lappango-hollo-problema-ujabb-amerikai-fegyvereket-vesz-lengyelorszag/