A katalán parlament Madrid tiltakozása ellenére elfogadta a függetlenségi referendum kiírásáról szóló törvényt. Az októberi szavazáson azt kérdezik majd a választóktól, akarnak-e elszakadni Spanyolországtól és független köztársaságot alapítani.
11 óra intenzív vita után 72 függetlenségpárti képviselő támogatásával, 63 nem szavazat ellenében szavazták meg a népszavazás kiírását. Az ellenzék ötvenkét képviselője kivonult a parlamentből, miután a döntést kihirdették (a katalán parlamentet 2015 óta elszakadás-párti koalíció irányítja.)
Soraya Saenz de Santamaria spanyol miniszterelnök-helyettes gyors reakciót adott a szavazás eredményére; szerinte ami Katalóniában történik, az a politikai illem és demokrácia sárba tiprása. Közvetlen az ő sajtótájékoztatója után a madridi ügyészség vezetői közölték, hogy vádat emelnek a katalán parlament házelnöke, Carme Forcadell ellen, aki lehetővé tette, hogy a függetlenségi referendum kiírása napirendre kerüljön.
Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök hétfőn azzal vádolta a katalán kormányt, hogy a függetlenségi referendum kiírásával “megpróbál megkerülni minden jogi procedúrát”.
Katalónia a spanyol gazdaság egyötödét jelentő régió, ahol az ország összlakosságának mintegy 16%-a él. A katalán gazdaság az utóbbi évek során gyors növekedést mutatott, és a régió vezetői egyre nagyobb teherként tekintenek arra, hogy jóval több adót fizetnek mint amennyit utána a spanyol kormány a régió fejlesztésére fordít. Ez a gazdasági tényező az utóbbi évek során elsődleges közéleti témává léptette elő az elszakadás kérdését. 2014-ben egy szimbolikus jellegű referendumot tartott Katalónia, ahol a lakosság 80%-a az elszakadás mellett döntött.

http://www.hidfo.ru/2017/09/oktoberben-megtartjak-a-katalan-fuggetlensegi-nepszavazast/