2016. április 18., hétfő

Bedöntené a német gazdaságot a brit kilépés

Clemens Fuest hidfo.ru
Németország szenvedné meg leginkább, ha az Egyesült Királyság kilépne az Európai Unióból – egy német közgazdász, Clemens Fuest szerint az egyik legnagyobb exportpiacukat veszítenék el ezáltal, ami évente 90 milliárd euró veszteséget okozna a német gazdaságnak.
Az Ifo Gazdaságkutató Intézet elnöke a Der Spiegel lapnak nyilatkozott a brit kilépés kockázatairól; azt mondta, katasztrofális következménye lenne annak, ha június 23.-án a britek a kilépés mellett döntenek. Németország ezáltal harmadik legnagyobb exportpiacát veszítené el, ami évente mintegy 90 milliárd dollár bevételért felelős. Fuest szerint Németország lenne a brit kilépés legnagyobb vesztese, de nem pusztán az exportpiac elveszítése miatt: a kilépést követően a német gazdaság kellene előteremtse mindazokat a gazdasági javakat, amivel eddig a britek járultak hozzá az Európai Unió működéséhez. Németországra hárulhat a feladat, hogy fizesse a britek elmaradó uniós hozzájárulásait, ellenkező esetben végleg elveszítené a lehetőséget arra, hogy az Európai Unió belső stabilitását hosszú távon fenntartsa.
Fuest emellett kifejtette, hogy a német gazdaság hanyatlása az Európai Unió egészét magával ránthatja; Európa gazdasági teljesítménye csökkenne, kevésbé jelentős szerepet töltene be a globális gazdaságban, és az eurozóna “vonzóereje” is visszaszorulna, mivel egy uniós tagállam kilépése egyértelművé tenné, hogy az integráció nem szükségképpen mélyülni fog, hanem egy olyan folyamat, amit nemzeti kormányok döntése bármikor visszájára fordíthat.
Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter szombaton a Nemzetközi Valutaalap képviselőivel lefolytatott találkozót követően arról beszélt, hogy amennyiben a britek a kilépés mellett döntenek, nehéz feladat lenne lefektetni azokat az új együttműködéseket, melyek alapján a brit vállalatok hozzáférnének az uniós közös piachoz. Egy ilyen forgatókönyv mindenféleképpen átmeneti káoszt okozna. Az Európai Stabilitási Mechanizmus ügyvezető igazgatója, Klaus Regling szerint a brit kilépést követően “néhány bizonytalan év következne”, amiben a brit gazdaság is komoly veszteségeket szenvedhet.


http://www.hidfo.ru/2016/04/bedontene-a-nemet-gazdasagot-a-brit-kilepes/

Tavaly ősz óta húsz százalékkal romlott az Európai Unió megítélése

Svédország nők elleni agresszió arab migráns hidfo.ru
Egy hétfőn nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatásból kiderült, hogy Svédország lakosságának alig 40%-a támogatja az Európai Uniós tagság fenntartását: a nagy változás tavaly ősz óta történt – a migrációs válság az EU támogatottságát is megtépázta.
Az SVT hírügynökség által rendelt közvélemény-kutatás eredményeiből az derült ki, hogy néhány hónap leforgása alatt húsz százalékkal csökkent az Európai Unió támogatottságának aránya: míg tavaly ősszel a svédek 59%-a pártolta az uniós tagságot, addig ma már csak 39%-uk van ezen a véleményen. A megkérdezésből kiderült továbbá, hogy a lakosság 21%-a a migrációs válság hatására kifejezetten negatívan viszonyul az uniós tagság kérdéséhez.
A jelentés szerint az Európai Unió megítélésének romlásáért kifejezetten a migrációs válság tehető felelőssé. Svédországban eddig is komoly problémákat okozott a bevándorlás, de a tavalyi nagy migrációs hullám során a közel-keleti és afrikai migránsok százezres tömegei özönlöttek Svédországba, ami további alátámasztást adott az embereknek annak kapcsán, hogy rossz lépés volt az uniós csatlakozás.
Január közepén jutott nyilvánosságra, hogy a sajtó elhallgatott egy Svédországban történt tömeges nemi erőszak esetet, és annak ellenére, hogy az esetről szemtanúként jelen lévő rendőrök akartak beszámolni, a fővonalú sajtóorgánumok nem voltak hajlandóak foglalkozni a történtekkel. Augusztus 15-én Stockholmban több nyilvános nemi erőszak történt a “We Are Sthlm” elnevezésű rendezvényen, ahol – a rendőrök beszámolói szerint – afgán “menedékkérők” csoportosan vadásztak a férfi kísérő nélküli nőkre. A svédországi sajtóban teljes hírzárlat volt a történtek kapcsán.
Később kiderült, hogy az Európai Unió más országaiban, főként Németországban is brutális médiacezúra működik, és a sajtó nem számolhat be a migránsok által elkövetett bűncselekményekről. Németországban 2015. folyamán 186 ezer bűncselekményt követtek el migránsok.

http://www.hidfo.ru/2016/04/tavaly-osz-ota-husz-szazalekkal-romlott-az-europai-unio-megitelese/

Az orosz határ mentén kezd újabb provokációt az amerikai hadsereg

NATO orosz határ hidfo.ru
Mozgolódik a NATO az orosz határ mellett: Lettországban kezdetét vette a “Nyári Pajzs XIII” hadgyakorlat, ami újabb indokot szolgáltat arra, hogy az amerikai katonák Kelet-Európában maradhassanak.
Lettország védelmi minisztériuma közleményben bejelentette, hogy megkezdődött a Nyári Pajzs XIII. hadgyakorlat, melynek során zászlóalj és dandár szintű feladatokat hajt végre az országban állomásozó idegen haderő. A szombaton megkezdődött hadgyakorlat április 29-ig tart. Ennek részeként a Lettországban jelen lévő amerikai alakulatok tüzérségi gyakorlatokat tartanak, szimulációkat folytatnak az orosz tankok bevonulásának elhárításáról, valamint tömegpusztító fegyverek bevetésével kapcsolatos elhárító munkálatokat gyakorolnak. A hadgyakorlaton Lettország különleges erői, valamint Litvániából, Németországból és Luxemburgból érkezett alakulatok is részt vesznek, ezáltal az amerikai haderő orosz határ mentén való jelenlétének “nemzetközi” jelleget adnak.
Az utóbbi években visszatérő jelleggel megrendezésre kerülő hadgyakorlaton minden alkalommal egyre nagyobb létszámban vesznek részt: 2014-ben 600, 2015-ben 1100, idén már 1300 külföldi katona érkezett a “Nyári Pajzs” ürügyén.
Az utóbbi egy év során a NATO nagy mértékben fokozta jelenlétét az orosz határ mentén, és az amerikai hadsereg bevonult Kelet-Európába. Miközben a NATO-média a migránsokkal kapcsolatos hírekkel elterelte a nyilvánosság figyelmét a háborús készülődésről, az amerikai hadsereg nukleáris fegyverek hordozására képes gépeket összpontosított Kelet-Európában, különösen a balti országokban. Sahra Wagenknecht, a német Die Linke párt politikusa szerint a NATO vezetői nem beszámíthatóak, és az észak-atlanti szövetség utóbbi hónapokban folytatott haderő-építése az atomháború szélére sodorja Európát.
http://www.hidfo.ru/2016/04/az-orosz-hatar-menten-kezd-ujabb-provokaciot-az-amerikai-hadsereg/

Skócia újabb népszavazást tarthat az elszakadásról

Nicola Sturgeon hidfo.ru
Skócia újabb népszavazást tarthat az Egyesült Királyságtól való elszakadásról, ha a britek megszavazzák az Európai Unió elhagyását. Nicola Sturgeon, a Skót Nemzeti Párt vezetője szerint a brit kilépés alapjaiban változtatja meg a helyzetet, ezáltal indokolttá válik egy újabb referendum.
A The Scotsman lap szerint Sturgeon egyértelműen attól tette függővé egy esetleges újabb referendum megtartását, hogy a britek júniusban megszavazzák-e az Európai Unióból kilépést. Ezáltal olyan körülmények állnának elő, melyekben egészen más kimenetele is lehet egy újabb szavazásnak; szerinte a skótok többsége támogatja az uniós tagság fenntartását, és a királyság akaratuk ellenére léptetné ki őket az Európai Unióból. A brit választópolgárok június 23-án döntenek népszavazással arról, hogy fenntartsák-e az uniós tagságot, vagy kilépjenek inkább.
David Cameron brit miniszterelnök februárban megállapodásra jutott az uniós vezetőkkel, és számos téren különleges státuszt vívott ki országának, melyek mentesítik az Egyesült Királyságot bizonyos kötelezettségek alól. Az SNP azonban úgy gondolja, Skócia számára jövedelmező az uniós tagság fenntartása, emiatt akkor is az Európai Unió tagjai akarnak maradni, ha a britek többsége a kilépés mellett döntene.
Sturgeon hangsúlyozta, hogy az elszakadásról csak akkor lehet szó, ha ezt a skótok többsége támogatná; 2014. szeptemberben már tartottak egy népszavazást, ahol a választópolgárok 55%-a elutasította a függetlenedést. A pártvezető szerint azonban mindezen nagy mértékben változtathat az uniós tagság felmondása, ami a brit királyságtól elszakadás pártjára állítaná a skótok többségét.
Februárban egy az STV News által végzett felmérésből kiderült, hogy a skótok 62%-a támogatná az Egyesült Királyságtól elszakadást, ha az kilépne az Európai Unióból. A Skót Nemzeti Párt azonban egyértelművé tette, hogy a függetlenedés során “magukkal vinnék” a brit olajtartalék nagy részét is; Skócia területein található az Egyesült Királyság olaj- és gáztartalékainak mintegy 90%-a, ami a független Skócia nemzetgazdaságának alapját képezné. Az Európai Unió ezáltal a skót függetlenségi törekvés támogatásával tud nyomást gyakorolni a brit vezetőkre, hogy az uniós tagság megszüntetése csak politikai kampány maradjon, de soha ne váljon valósággá: a kilépést követően a skótok kezébe kerülne a brit olajtartalék nagy része, ami az életszínvonal gyors hanyatlásához vezethet az Egyesült Királyságban.

http://www.hidfo.ru/2016/04/skocia-ujabb-nepszavazast-tarthat-az-elszakadasrol/

A szíriai polgárháború tegnapi harci cselekményeiben a kormányerők főként a Damaszkusz melletti Yarmouk menekülttábornál voltak érintettek.

A területet az ellenmaffiáktól megkaparintó ISIS-horda nagy bánatára. Úgy néz ki jelenleg, hogy a cementgyár után bukják a sok véráldozattal elrekvirált menekülttábort is. A banditák egyre nagyobb csapatai vágnak neki a táboron túli sivatagnak, hogy nehogy lekéssék a “raqqai” járatot.
Azok akik Damaszkusz és Raqqa között a sivatagban mentik a menthetőt-saját rongyos életüket-sokkal jobban jártak egyelőre, mint a Raqqaban tanyázó hordatársak jónéhánya. Azokra tegnap ugyanis szemet vetett a szír és az orosz légierő is. De ha csak szemet vetett volna rájuk! A problémát inkább az jelentette, hogy bombákat és rakétákat is vetett a szíriai latorfőváros banditáira a légipáros.
Az “Élet Útja” Hanasser-környéki szakaszán a kormányerők csupán a megjelenésükkel “lerendezték a birtokvitát”, ami által ki is bővítették a maguk biztonsági zónáját a Hama-Aleppo útszakasz ezen részén. Némi lövöldözgetés után.
Aleppo déli fertályán tegnap már felbukkantak a kormányhadsereg tankjai. A kormánycsapatokkal szövetséges palesztin csoportok be is hatoltak Aleppo Salahiddin és Katlatin lakónegyedeibe, ahonnan elüldözték az an-Nuszra-Ahrar al-Sham-Szabad Szíriai Hadsereg és az Al-Shamiya Dzshabhat bűnbandák latorjait.
Diplomáciai síkon is zajlik a szíriai polgárháború-Svájcban.
A Genfben Szíria jövőjéről folyó tárgyalásokon lébecoló, hatalomvágytól űzött “mérsékelt ellenzék” által összeeszkábált Tárgyalási Bizottság nevű társulat képviselője kijelentette: a közvetített tárgyalások összeomolhatnak! Amennyiben a legitim szír kormány nem hajlandó politikai kompromisszumra. Azaz: NEKIK ÁTADNI A HATALMAT!
Így aztán ez a politikai gittegylet azzal “fenyegetett” tegnap, hogy elhagyja a genfi béketárgyalásokat, ha nincs előrelépés a politikai átmenet felé.
Ez az USA bohócaiból és abrakoltjaiból összeválogatott Tárgyalási Bizottság egy másik tagja szerint zsákutcába jutottak a tárgyalások, miután a damaszkuszi kormány elutasítja, hogy Bassár el-Aszad távozásáról tárgyaljanak. Márpedig a tekintetes bizottság kizárólag ezt a kérdést tekinti a genfi tárgyalások legfőbb témájának.
Egyáltalán nem érdekli őket az a tény, hogy Szíriában a múlt héten megtartott választásokon az országot eddiog is irányító Baath-párt (Aszad pártja) és szövetségesei megszerezték a képviselői helyek döntő többségét. Ergo: Szíriának továbbra is van demokratikus módon megválasztott, nagy legitimitációval rendelkező kormánya! És legitim elnöke! Amely/aki arra törekszik, hogy a polgárháborúnak mielőbb vége legyen, és a borzalmak elől elmenekültek visszatérhessenek hazájukba.
AKIKBEN ERRE MEG IS VAN A SZÁNDÉK ÉS HAJLANDÓSÁG! (Amint az az alábbi Blikk videoból is kiderül.)
http://www.balrad.com/2016/04/18/sziria-114/