Nicola Sturgeon hidfo.ru
Skócia újabb népszavazást tarthat az Egyesült Királyságtól való elszakadásról, ha a britek megszavazzák az Európai Unió elhagyását. Nicola Sturgeon, a Skót Nemzeti Párt vezetője szerint a brit kilépés alapjaiban változtatja meg a helyzetet, ezáltal indokolttá válik egy újabb referendum.
A The Scotsman lap szerint Sturgeon egyértelműen attól tette függővé egy esetleges újabb referendum megtartását, hogy a britek júniusban megszavazzák-e az Európai Unióból kilépést. Ezáltal olyan körülmények állnának elő, melyekben egészen más kimenetele is lehet egy újabb szavazásnak; szerinte a skótok többsége támogatja az uniós tagság fenntartását, és a királyság akaratuk ellenére léptetné ki őket az Európai Unióból. A brit választópolgárok június 23-án döntenek népszavazással arról, hogy fenntartsák-e az uniós tagságot, vagy kilépjenek inkább.
David Cameron brit miniszterelnök februárban megállapodásra jutott az uniós vezetőkkel, és számos téren különleges státuszt vívott ki országának, melyek mentesítik az Egyesült Királyságot bizonyos kötelezettségek alól. Az SNP azonban úgy gondolja, Skócia számára jövedelmező az uniós tagság fenntartása, emiatt akkor is az Európai Unió tagjai akarnak maradni, ha a britek többsége a kilépés mellett döntene.
Sturgeon hangsúlyozta, hogy az elszakadásról csak akkor lehet szó, ha ezt a skótok többsége támogatná; 2014. szeptemberben már tartottak egy népszavazást, ahol a választópolgárok 55%-a elutasította a függetlenedést. A pártvezető szerint azonban mindezen nagy mértékben változtathat az uniós tagság felmondása, ami a brit királyságtól elszakadás pártjára állítaná a skótok többségét.
Februárban egy az STV News által végzett felmérésből kiderült, hogy a skótok 62%-a támogatná az Egyesült Királyságtól elszakadást, ha az kilépne az Európai Unióból. A Skót Nemzeti Párt azonban egyértelművé tette, hogy a függetlenedés során “magukkal vinnék” a brit olajtartalék nagy részét is; Skócia területein található az Egyesült Királyság olaj- és gáztartalékainak mintegy 90%-a, ami a független Skócia nemzetgazdaságának alapját képezné. Az Európai Unió ezáltal a skót függetlenségi törekvés támogatásával tud nyomást gyakorolni a brit vezetőkre, hogy az uniós tagság megszüntetése csak politikai kampány maradjon, de soha ne váljon valósággá: a kilépést követően a skótok kezébe kerülne a brit olajtartalék nagy része, ami az életszínvonal gyors hanyatlásához vezethet az Egyesült Királyságban.

http://www.hidfo.ru/2016/04/skocia-ujabb-nepszavazast-tarthat-az-elszakadasrol/