Olaszország hajókat és felszereléseket biztosít a líbiai partiőrség számára, hogy segítsenek elfogni és az afrikai kontinensre visszaszállítani a migránsokat.
Az olasz kormány hétfőn jelentette be, hogy egy új program keretén belül segítséget nyújt a líbiai parti őrségnek, ami ezáltal hatékonyabban lépne fel a Földközi-tengeren át zajló embercsempészettel szemben.
Az együttműködésnek kifejezetten részét képezi, hogy a tengeren elfogott migránsokat az afrikai kontinensre vigyék vissza.
A Deutsche Welle azt írja, hogy a római kormány célkitűzései szerint egyetlen egy, a tengeren “kimentett” migráns sem lenne szabad elérje Európát, Olaszországban pedig végképp nem látják szívesen az őket szállító hajókat. A római kormány álláspontja szerint az észak-afrikai ország már nem annyira veszélyes a migránsok számára, mint korábban volt, ezért a Líbiából érkezőket nem lehet menekültnek tekinteni.
Az elmúlt év folyamán Olaszország szintén négy hajót biztosított a líbiai partiőrség számára, de ez elégtelennek bizonyult az illegális migráció leállításához.
Az olasz kormány azt követően adta ki a közleményt, hogy egy migránsokat szállító hajó elsüllyedt Líbia partjaitól 50 kilométerre, és a nemzetközi liberális sajtó az uniós tagállamokat kezdte okolni az illegális migránsok haláláért. A líbiai haditengerészet közleménye szerint 104 migráns tartózkodott a hajón, közülük 41 főt találtak meg az incidens után.

http://www.hidfo.ru/2018/07/hajokat-adnak-az-olaszok-a-migransok-hazaszallitasara/