2014. augusztus 29., péntek

Rezsicsökkentés: Milliárdok tüntek el...

NONPROFIT???

A kormány lassan másfél éve hirdetett harcot a lakossági rezsikiadások csökkentése érdekében, bár a 2010-es kormányváltást követően is csak egy alkalommal emelkedtek a vezetékes energiaszolgáltatásban a lakossági tarifák. A 2013 januárjától elindított rezsicsökkentési program komoly meglepetésként érte az energiaszolgáltatókat, hiszen előzetes konzultációk nélkül, alig pár hét leforgása alatt hajtotta végre a kormányzat az első, akkor 10%-os mértékű tarifavágási lépést. Mind a 2013 januári 10%-os, mind a 2013 novemberi 11,1%-os tarifavágás nagyságrendileg 100-100 milliárd forint újraosztását eredményezte az energiapiacon (áram és gáz) a lakossági energiafogyasztók, a szolgáltatók, az ipari fogyasztók és az államkassza között. Szeptembertől ismét csökkennek majd a lakossági áramdíjak. Egy korábbi írásunkban már bemutattuk, hogy a 2013-ban elindított rezsicsökkentési program, illetve a szintén abban az évben bevezetett vezetékadó miként változtatta meg a nagy gázszolgáltatók üzleti teljesítményét, így ezúttal az áramszolgáltatókon a sor.


Egyetemes szolgáltatás

A hazai lakossági és kisvállalkozási fogyasztókat kiszolgáló egyetemes szolgáltatásban négy (három) szereplő vesz részt: az E.ON, az ELMŰ és az EMÁSZ, valamint az EDF Démász. A BÉT-en is jegyzett ELMŰ-ben és az ÉMÁSZ-ban nagyon hasonló a tulajdonosi kör, mindkét társaságban a német RWE-EnBW dominál. A társaságok 2013-os pénzügyi beszámolóiból - akárcsak a gázüzletnél - az látszik, hogy az egyetemes szolgáltatás a jelenlegi szabályozási keretek között nem számít jövedelmező tevékenységnek, ugyanis mind a négy társaság negatív eredményt mutatott ki, annak ellenére, hogy több tízmilliárd forintos árbevételű szolgáltatást végeztek. Az elmúlt évre vonatkozóan az EDF-nek sikerült a legjobb eredményt realizálnia -1 milliárd forinttal, míg a többi szereplő jóval nagyobb veszteséget könyvelhetett el. Az E.ON egyetemes áramszolgáltatása közel 5,5 milliárd forintos veszteséget hozott, míg az ELMŰ és az ÉMÁSZ együtt már 7 milliárd forintot meghaladó mínusszal zárt az elmúlt évet. Akárcsak a gázpiac esetében, az árampiacon is csökkent az elmúlt években az egyetemes szolgáltatók árbevétele. E mögött egyrészt a válság óta tartó fogyasztáscsökkenés (visszaeső volumen), másrészt pedig a kormány rezsicsökkentési programja áll. Míg 2011-ben és 2012-ben a négy egyetemes szolgáltató összesített árbevétele 456 és 430 milliárd forint volt, addig 2013-ra már csak 373 milliárd forint értékben értékesítettek a szolgáltatók. Az adózott eredmények alapján az látszik, hogy az E.ON kivételével az összes egyetemes áramszolgáltató üzleti eredménye romlott 2012 és 2013 között. A négy szolgáltató tavaly összesen 14,3 milliárd forint veszteséget könyvelt el az egyetemes szolgáltatásban, ami kicsivel gyengébb mint a tavalyi 13,6 milliárd forintos mínusz, de jelentősen jobb, mint a 2011-es közel 20 milliárd forintos veszteség. Mindezek alapján az látszik, hogy a lakossági kör áramellátása már évek óta nem számít jövedelmező tevékenységnek hazánkban.

Hálózatok

Akárcsak a gázpiacon, az áramellátásnál is az egyetemes szolgáltatók tulajdonosai jellemzően a hálózati bevételekből fedezték a lakossági értékesítésből származó veszteségeket. A 2013-tól érkező vezetékadó azonban pontosan ezeket a bevételeket csapolja meg, vagyis a társaságok számára tovább szűkültek a finanszírozási lehetőségek. Az országot hat elosztótársaság fedi le, ezek közül három az E.ON tulajdonában van, míg a maradék három az ELMŰ, az ÉMÁSZ és az EDF tulajdona. A jogilag leválasztott hálózati társaságok többsége tavaly 1-3 milliárd forint közötti pozitív eredménnyel zárt, egyedül az ÉMÁSZ hálózati cége mutatott veszteséget, de az viszont hatalmasat: -39,46 milliárd forintot. E mögött egy közel 50 milliárd forintos terven felüli értékcsökkenés áll.
Kéz kezet mos...

Az egyetemes szolgáltatásra és az elosztási tevékenységre együtt szokás regulált tevékenységekként hivatkozni, mert mindkét szolgáltatás kiemelt szabályozói felügyelet és árkontroll mellett működik. Ezek alapján, ha az egyetemes szolgáltatás és az elosztási tevékenység eredményét összevezetjük, akkor azt kapjuk, hogy az E.ON 5 milliárd, az EDF pedig 1,73 milliárd forintos pozitív eredményt mutatott ki a regulált tevékenységein keresztül, míg az ELMŰ-ÉMÁSZ csoport - a korábban már említett több tízmilliárd forintos terven felüli értékcsökkenés elszámolása mellett -közel 46 milliárd forintos mínuszt mutatott ki.
NONPROFIT???

Gölöncsér Miklós

Nyalókakirály légierejének fekete napja volt a mai.

A DNR sajtószolgálatának jelentése szerint ma Újoroszország légterében a népfelkelők légvédelme négy darab Szu-25-ös repülőgépet lelőtt. Mind a négy repülőgép megsemmisült, legénységük mind meghalt.

A Mnogopolje, Agromicsnoje, Sztarobesevo, és Gruppirovka környékén bekeritett két valcmanista latorzászlóalj kétségbeesett kitörést kisérelt meg. Az akció a zsoldoshordák totális pusztulását “eredményezte”. A csatában a két zászlóalj minden technikai eszköze megsemmisült.

http://balrad.wordpress.com/2014/08/29/nyalokakiraly-legierejenek-fekete-napja/

A kormány újabb egyszeri "legális" vagyonelkobzásra készül

Lecseréli a forgalomban levő készpénzállományt a jegybank. Miért érdekes ez?
Pusztán amiatt, hogy az otthon a kispárnában tartott pénzel mindenki el kell sétáljon a bankba, és be kell azt váltsa majd az új forintra. A pénzcsere ötlete nem új, sok kormány fejében megfordult már, de eddig még nem lőtték el, mert a gazdag barátok és komák nem loptak még eleget, illetve ha loptak is, nem valutában, illetve nem ingatlanban, vagy ingóságban tartották. Miután kisilabizálták, hogy minden Fidesz és MSZP közeli patrónus elég vagyont tart már külföldi bankokban, illetve más befektetésekben, eljött a hát a pénzcsere ideje!
Hídfő.net | A kormány újabb egyszeri legális vagyonelkobzásra készül
A dolog érdekessége abban rejlik, hogy a beváltható adómentes készpénzt valószínűséggel maximalizálni fogják 1-2 millió forintban. ennek semmi más oka nem lesz, minthogy a vasazásból vagy nem bejelentett tevékenységből vagyonokat felhalmozóknak adnának egy "friss startot", 2 millió forintal a zsebbe.
Természetesen a trükközés azonnal el fog kezdődni, de így is sokan lesznek, akik nem tudnak mit csinálni, leginkább az egyszeri emberek. A bankba betenni 3-5-10 millió forintokat nem lehet hirtelen, mert jön a NAV. Bevallani nem igazán szokás az ilyen bevételeket, de ez nem meglepő. Előbb-utóbb minden rokon elfogy, aki besétálhat a bankba élni a 2 millió forintos becsült készpénzbeváltási limittel. Mi legyen hát a nagymamától készpénzben megkapott örökséggel meg a vasazásból, lomizásból, cserélgetésből befolyt milliókkal? Esetleg a kábítószerből szerzett készpénzkötegekkel? Meg fogják találni a kerülőutat, felesleges izgulnia kedves olvasónknak.
A készpénzváltó vállalkozások és nepperek is csak ideig-óráig tarthatnak ki valuta készletből. Külföldre nem tudunk menni vég nélkül váltani, hogy majd a pénzcsere után jól visszaválthassák, mert ott is limit van. Bankba szintén nem kivitelezhető se a valutára váltás, se a limit feletti összeg számlán való elhelyezése, és digitális vagyonná konvertálása. Aranyvásárlás nem opció, mert mennyiségi limit van magánszemélyeknek. Ékszer, régiség lehet egy út, de utána annak a továbbértékesítése problémás ha az embernek hirtelen kell a pénz. Sokak számára marad a végmegoldás, bevallani és leírni a 40%-os veszteséget. A nagy baj, hogy megint nem azok fognak befizetni, akiknek kellene, hanem a legtöbb vagyon a kisemberektől lesz elvonva, akik nem szeretnének, vagy nem tudnak ezekkel a kerülőutakkal élni.
Ezekre az egyszeri, pénzcseréből származó bevételekre számít a kormány, hogy folytathassa a megkezdett költekezési intézkedéseit a következő választásokig, legalább.
Nagy előny az lesz a jelenlegi rezsim számára, hogy a saját oligarchái már kimentették a pénzüket. Emlékszik mindenki például a nagy Fidesz-közeli földvásárlásokra. Azt már nem kell beváltani az új pénzre. A véget nem érő gyanús ügyletek elérték a céljukat, elkezdődhet a pénzcsere. Nem mellesleg, felszámolják a potenciális vagyonos ellenfeleket a fekete és szürkegazdaságból.
Kíváncsian várjuk a pénzcsere limitet / fő.


http://www.hidfo.net/2014/08/29/kormany-ujabb-egyszeri-legalis-vagyonelkobzasra-keszul

Irán továbbra is támogatni fogja a palesztinokat

Mohammad Ali Jafari vezérőrnagy kijelentette, hogy az 51 napja tartó gázai hadművelet első napja volt az izraeli rezsim összeomlásának kezdete. Jafari hozzátette, hogy az Iráni Forradalmi Gárda továbbra is fog segítséget nyújtani a palesztinoknak szociális és önvédelmi területeken.
Hídfő.net | Mohammad Ali JafariMohammad Ali Jafari
Jafari szerint a palesztinok védelmi erőit meg kell erősíteni amennyire csak lehet a hódítás alatt álló Ciszjordániában is, és a rakétáik erejét és hatósugarát is növelniük kellene. Az izraeli offenzívában eddig hozzávetőlegesen 2130 palesztin halt meg, 11.000 további sérültet regisztráltak.
A Hamasz politikai irodájának feje, Khaled Meshaal szerint minden, a palesztin ellenálást lefegyverezni kívánó akció kudarcra van ítélve.

http://www.hidfo.net/2014/08/29/iran-tovabbra-tamogatni-fogja-palesztinokat

Lavrov: "Hol vannak a bizonyítékok?"

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kijelentette újságírók előtt, hogy azok, akik Oroszországot Ukrajna ellenes agresszióval vádolják, még nem mutattak be bizonyítékokat erre nézve. "Ez nem az első eset, hogy ilyen vad feltételezésekbe bonyolódnak bele. A bizonyítékokat azonban eddig még nem sikerült bemutatniuk." - fejtette ki Lavrov - "A legutolsó tényeknek nevezett műholdfelvételeket a NATO egy civil cégtől kapta, amikről kiderültek, hogy felvételek videojátékokból. Feltételezhetjük, hogy a mostani bizonyítékok is hasonló színvonalon lesznek."
Hídfő.net | Putyin és LavrovVlagyimir Putyin és Szergej Lavrov
Lavrov rámutatott, hogy eddig Donyeck és Luganszk civil lakossága szenvedett a leginkább az ukrajnai eseményektől. A nyugati orientációjú médiumok ezeket a lakosokat következetesen ukrán lakosoknak nevezik, akiket a milícia egységei terrorizálnak, azonban a tények ezzel szemben azok, hogy ezeken a területeken az orosz ajkú lakosság aránya 80-90% körül mozog, tehát itt nehezen beszélhetünk ukrán lakosságról. A helyzet valójában az, hogy itt az orosz lakosságot védik a milícia egységei az ukrán előrenyomulástól, és a Jobb Szektor szélsőjobboldali szervezet embereitől, akik szorosan együttműködnek a kijevi kormánnyal.
Ez alatt az oroszok egy újabb humanitárius konvojt állítottak össze, erről tájékoztatták Kijevet is. "A tegnapi nap folyamán eljuttatuk Kijevhez a második tájékoztatónkat az új konvojra vonatkozólag. Várjuk a visszajelzést. A határig gond nélkül eljuttatjuk a segélyszállítmányt, és reméljük, hogy az ukrán katonaság is akadálymentes áthaladást biztosít majd." - fejezte be Lavrov.


http://www.hidfo.net/2014/08/29/lavrov-hol-vannak-bizonyitekok




Szergej Lavrov a Mohamad Dzsavad Zarif iráni külügyminiszterrel tartott moszkvai tárgyalásait követő augusztus 29-i, pénteki tájékoztatóján feltett kérdésre válaszolt. Az orosz csapatok behatolásáról szóló kijevi vádat kommentálva azt mondta, hogy „senki sem beszélt tényekről, és nem mutattak be Moszkva elleni bizonyítékokat sem a behatolásról, sem másról”.

Lavrov nyugodt hangon kijelentette, hogy nem először hangzanak el ilyen vádak Moszkvával szemben. Az orosz külügyminiszter szerint az orosz haditechnika és katonák jelenlétét állítólag bizonyító műholdas felvételekről kiderült, hogy számítógépes játékok voltak. Az orosz külügyminiszter azzal vádolta az Egyesült Államokat és az európai országokat, hogy rájuk jellemző a tények elhallgatása. Azt is a Nyugat szemére vetette, hogy nem ismeri el a nemzeti párbeszéd fontosságát és „azt követeli a (kijevi)rezsimtől, hogy erővel nyomja el az ellenzéket”.

Szergej Lavrov az Interfax orosz hírügynökség kérdésére azt is közölte, hogy az orosz csapatok ukrajnai behatolásával kapcsolatos „koholmányok” és vádak a felkelők sikereivel függhetnek össze.
Hozzátette:
amennyiben Kijev és szponzorai nem akarják teljesíteni a feltétel nélküli békekötéssel kapcsolatban tett kötelezettségvállalásukat, akkor egyetlen mód maradt arra, hogy megmentsék a békés lakosokat és csökkentsék az áldozatok számát, az, hogy erővel kell eltávolítani a fegyvereseket onnan, ahonnan lőnek”.

Lavrov hangsúlyozta, Oroszország „folytatja következetes politikáját annak érdekében, hogy megszűnjön a vérontás Délkelet-Ukrajnában”. Bejelentette, hogy az EBESZ, Ukrajna és Oroszország képviselőiből álló kontaktcsoport hamarosan egyeztet az újabb orosz segélyszállítmány biztonságos eljuttatásáról Ukrajna délkeleti régióiba. Moszkvában hétfőn jelentették be, hogy még a héten újabb humanitárius konvojt akarnak elindítani. Az orosz külügyminiszter az iráni kollégájával folytatott tárgyalásáról elmondta: Moszkvában remélik, hogy a hatok és Irán tárgyalásai lehetővé teszik, hogy „tiszteletben tartsák Irán jogát az atomenergia békés felhasználására”. Arra szólította fel a folyamatban részt vevő államokat, hogy ne támasszanak megalapozatlan követeléseket Teheránnal szemben. A hatok - az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjai és Németország -, illetve Teherán az iráni atomprogramról szóló végleges megegyezést próbálják tető alá hozni a novemberre kitűzött határidő lejárta előtt.

Szergej Lavrov arról is beszámolt, hogy Oroszországnak és Iránnak közös tervei vannak az afganisztáni helyzet megszilárdítására.
„Segítséget nyújtani az afgánoknak a terror és a kábítószerüzlettel kapcsolatos veszélyek megszüntetésében” - mondta.
http://jovonk.info/2014/08/30/lavrov-nincs-bizonyitek

Kárpátalján napi hat órában bevezetik az áramkorlátozást.

Az “Ukrnergo” a kijevi miniszteri “kérésnek” eleget téve minden nap 12 és 17 óra között, valamint 21 és 22 óra között korlátozza az áramszolgáltatást.

Az indok: a villamos erőművek üzemanyagellátási nehézségei.

Kezdetben a tervek szerint még nem lesz általános villanykorlátozás, csak a meghatározott fogyasztói kör számára, ám a terv már előre vetiti: jön az ősz, jön a tél, és Ukrajnának nincs energiája!

SZLAVA MAJDAN!

Kína: "Az USA vagy befejezi a megfigyelőrepüléseket az országunk fölött, vagy lépéseket teszünk."

Peking felhívta Washington figyelmét, hogy szüntesse be a megfigyelő repüléseket Kína felett, mert ezek biztonsági kockázatot jelentenek Kína számára, továbbá súlyosan rongálják a kétoldalú kapcsolatokat. "Amennyiben az egyesült Államok komlyan gondolja, hogy nem okoz kárt a kétoldalú kapcsolatainknak, abban az esetben meg kell szüntetniük minden felderítő repülést Kína felett." - nyilatkozta a Kínai Védelmi Minisztérium szóvívője, Yang Yujun.
Hídfő.net | Kínai SU-35Kínai SU-35
Kína és az Egyesült Államok között a legutóbbi feszültségforrás múlt héten keletkezett, amikor egy kínai vadászgép feltartóztatott egy P-8 Poseidon tengeralattjáró felderítő repülőgépet az US Navy kötelékéből. A kínai vadászgép egy dugóhúzó manőverrel adta tudtára a Poseidon típusú gépnek, hogy rakétákkal is fel van fegyverezve. Természetesen az USA légiereje felháborítónak tartotta ezt, az meg se fordult a fejükben, hogy felderítőrepüléseket tartani más országok felett esetleg problémákat okozhat.


http://www.hidfo.net/2014/08/29/kina-az-usa-vagy-befejezi-megfigyelorepuleseket-az-orszagunk-folott-vagy-lepeseket

A román miniszterelnök nem repülhet át orosz légtéren

A román miniszterelnök, Victor Ponta repülőgépétől az orosz hatóságok megtagadták az átrepülési engedélyt Oroszország felett.  A román miniszterelnök Kínába ment volna, de módosítaniuk kell az útvonaltervet, nagy valószínűséggel a török légtérben haladnak majd át. Ponta stábjának is a módosított útvonalon kell repülnie.
Hídfő.net | Victor PontaVictor Ponta
Emlékeztetőül: Románia 2014 május 10-én megtagadta az átrepülési engedélyt az orosz miniszterelnök-helyettes, Dimitrij Rogozin gépétől, és a hivatalos delegációjától. Ennek eredményeképpen Rogozin és a stábja Chisinauból (Moldova) egy menetrend szerinti járattal repült Moszkvába. A Román hatóságok azzal vádolták Rogozin pilótáját, hogy nem jelentette be, hogy egy EU beutazási tilalom alatt álló személy utazik a gépen, és ezért nem engedélyezték az átrepülést.

http://www.hidfo.net/2014/08/29/roman-miniszterelnok-nem-repulhet-orosz-legteren

A donbasszi népfelkelők offenzivája lankadatlan erővel zajlott-zajlik.

Tegnap délutánra a Brjanka melletti “minikatlanban” teljese egészében felmorzsolta a milicia a jobb belátásra nem tért valcmanista latorhordát. Az alábbi video meglehetősen silány minőségű felvételei nem a véletlen műve.

A nyugati mainstream hircsatornák teljes gőzzel dolgoznak a állitólagos orosz invázió bizonyitásán. A NATO – kreativjai élen járnak a bizonyitékgyártásban. Tegnap olyan felvételekkel rémisztgették a nyugati hirfogyasztókat, amelyeket egyszerűen háborús videojátékból ollózgattak ki. A “Fleyming Cliff 2″ elnevezésű hadijáték egy olyan töredékét vetitették a szörnyülködő nyugati polgárok elé, amely csak a tüzérségi csapás pillanatát mutatják. Ilyen marhaságokkal kábitják a szerencsétlen nyugati hirfogyasztókat.

ját

Donyecket közben – ha már nem is az eddig “megszokott intenzitással” – tovább ágyúzta tegnap a valcmanista latortüzérség. A város Kalinyin – kerületében tiz civil halt meg, amikor a művelődési házat találat érte.

“GRAD” lövedékek találták el Donyeck egyik kórházát is. Itt szerencsére halálos áldozatok nem voltak.

Háromszáz bányász rekedt a föld alatt, meg egy tüzérségi találat megrongált egy elektromos állomást.

Nyalókakirály egyik körbezárt alakulatának 250 kiéhezett és szomjas egyede az este megadta magát a miliciának. A létszámból mindössze ötvenegyen távoztak a csatatérről, a többiek vállalták a további fegyveres marcot – ám mostmár Újoroszország fegyveres erőinek katonáiként. Szinte biztosra veszik, hogy távozott társaikat Valcmanék hamarosan visszaküldik a frontra.

Luhanszkot is lőtte tegnap a latortüzérség. A KPRF segélyszállitmányát szállitó egyik teherautó találatot kapott. A rakomány és a teherautó is megsemmisült, a sofőr meghalt.

A városban ismét több lakótömböt ért találat. A fasiszta tüzérség Sztahanovban is lakóépületeket bombázott.

Donyecktől északi irányban a miliciák sikeresen befejezték a bekeritő hadműveletet. Itt csapdába ejtették az “Azov” és a “Dnyepr” neonáci latorzászlóaljak főerőit.

Az Ilovajszk melletti katlanban vergődő “Donbassz” fasiszta horda megsegitésén töri a fejét kijevben Ljasko “zászlóaljtulajdonos”. Majdanistáknak könyörög, hogy álljanak már csatasorba zsoldosainak megsegitéséért amig nem késő, ám valahogyan nem tülekednek a segiteni szándékozó náci fattyak. Donbasszi kiránduláshoz nem fűlik a foguk. Biztonságosabb dolog számukra Kijevben randalirozgatni.

http://balrad.wordpress.com/2014/08/29/ujoroszorszag-harcteri-hirei-2/



Ma délelőtt Klugino-Baskirovka falu mellett a harkovi népfelkelők rajtaütöttek Nyalókakirály 92. gépesitett dandárjának menetoszlopán.

http://voenkor.info/wp-content/uploads/2014/08/vTQ1Xzn3NMY.jpg

Három darab BMP és a legénysége porrá égett. Négy – latrokat szállitó – teherautó szintén megsemmisült. A rakomány huszonnyolc tagja fűbe harapott. Lángba borult három darab üzemanyagszállitó valcmanista tanker is. Huszonnyolc zsoldos megadta volna magát, de a népfelkelők csak a fegyvereiket szedték el, és gyalog útnak inditották őket arrafelé, amerről jöttek.

http://voenkor.info/wp-content/uploads/2014/08/10616196_709106455830198_3877334480539815991_n.jpg

Ma már Zaporizzsja – régióban is fellángoltak a harcok. Újoroszország fegyveres erői Oszipenko és Csjervona – Polje térségében a kozák sztyeppén ütik a neonáci latorhordát.

A Mariupol – Dnyepropetrovszk útvonal mintegy hetven kilométeres szakaszát Újoroszország fegyveres erői ellenőrzik.
(Itt kell megemlítenünk, hogy TEGNAP EGY TÉVES INFORMÁCIÓ ALAPJÁN AZT KÖZÖLTÜK, HOGY MARIUPOLT ELFOGLALTÁK A NÉPFELKELŐK CSAPATAI! A HIR – SAJNOS – NEM VOLT IGAZ, CSAK KÖRBEVETTÉK A VÁROST! A hír téves volta miatt, olvasóink elnézését kérjük!)

Az E-58-as út Mariupol – Zaporizzsja között szintén mintegy negyven kilométer hosszúságban a népi erők ellenőrzése alá került, miután Gyemjanovka faluból kiűzték a valcmanista hordát.

A jelek szerint a kijevi udvar már a végét járja a haditechnikai arzenálnak.

Ezen a tegnap készült felvételen – Donyecktől nyugatra – egy “Kasalot” (“Ámbráscet”) becenevű, még a régi szovjet időkben gyártott és rendszerbe állitott vegyi felderitő páncélozott lánctalpas jármű látható.

csernobil1

A tipust “kényszerkivonásra” itélték a csernobili atombaleset után, hiszen minden ilyen akkoriban a Szovjetunióban a hadseregben szolgált jármúvet a kárelháritásra vetettek be. És mint sugárszennyezetteket – a helyszinen hagyták, és újabb tipusokkal helyettesitették őket.

csernobil2

Ám most hirtelen felbukkant egy ilyen. Márpedig ez annak a jele lehet, hogy Nyalókakirály hadainak fogytán a készlet. De vajon felhomályositották-e a legénységet, hogy fiúk, nektek már el sem kell mennetek a donbasszi húsdarálóba meghalni! Ücsörögjetek egy félórácskát ebben a vasdobozban, és ha már nagyon hányingeretek van, biztos a közeli vég! (Vagy ez lenne Gázos – Kapelmann Julcsa gáz és belsőségnagykereskedő hires – hirhedt álma? “Atomot a zoroszoknak Donbasszban!”)

http://balrad.wordpress.com/2014/08/29/lenduletben-ujoroszorszag-fegyveres-eroi/

Amerikai katonák készülnek kelet-európai hadgyakorlatokra

Az Egyesült Államok tankokat és katonákat készül kelet-európai hadgyakorlatokra vezényelni, hogy megnyugtassa az Ukrajna elleni orosz intervenció miatt aggódó szövetségeseit - jelentette ki Vanessa Hillman alezredes, a Pentagon szóvivője csütörtökön Washingtonban.
A tervek szerint októberben a 1. lovassági (légi szállítású) hadosztály 1. dandárjának 600 katonáját vezénylik majd Lengyelországba és a balti államokba, hogy ott a 173. légi szállítású dandár ejtőernyőseit felváltva vegyenek rész kiképzési gyakorlatokon.

Amerikai részvétellel a NATO keleti határai mentén az elmúlt időben több hadgyakorlatot is tartottak az ukrajnai szakadárok orosz támogatása miatt nyugtalan szövetségesek megnyugtatása érdekében. Az Egyesült Államok emellett F-16-os vadászrepülőket vezényelt Lengyelországba és részt vesz a balti államok légterének biztosításában is.

Kijev és a nyugati országok azzal vádolták meg csütörtökön Oroszországot, hogy csapatai közvetlenül is részt vesznek a kelet-ukrajnai harcokban. A NATO szerint mintegy 1000 orosz katona támogatja közvetlenül a Moszkvához húzó szakadárokat.

A NATO vezetői szerint a szövetségnek az ukrajnai konfliktus miatt át kellene értékelnie a stratégiáját és csapatainak elrendezését. A NATO szeptember 4-én és 5-én csúcstalálkozót tart Walesben.
Hiradó