A liberális sajtó szerint azért nem kritizálta eddig Colleen Bell a magyar kormányt, mert a migrációs válság végét várta. A történések azonban más forgatókönyvet követtek: egy idegen ország több ezer fegyverese vonult be Magyarországra, majd a nagykövetük bejelentette, hogy mit várnak el a magyar kormánytól. Az országuk egyik legnagyobb IT-cége eközben kíméletlenül leszámol a magyarországi civil önszerveződésekkel.
Augusztusban jelentette be az Egyesült Államok, hogy M1 Abrams és M2 Bradley harckocsikat állomásoztatna Magyarországon, az “Atlantic Resolve” művelet részeként. Szeptember közepén egy újabb hadgyakorlat, a “Brave Warrior” ürügyén érkezett több mint ötszáz amerikai katona Magyarországra, újabb páncélosokból álló konvojjal. Október első hetében a NATO bejelentette, hogy parancsnoki központot hoz létre Magyarországon, ami az amerikai csapatok hadmozdulatainak koordinálását folytatja majd. Október 8-án a kormány közzétett egy határozatot, amiből kiderült, hogy a NATO-központ miatt további amerikai katonák érkeznek. Október 14-én pedig a Magyar Nemzet jelentette be, hogy tucatnyi amerikai A–10-es csatarepülőgép és újabb több száz főnyi kiszolgáló személyzet érkezik Magyarországra.
Több ezer amerikai katona, emellett amerikai légierő és páncélos haderő vonult be Magyarországra néhány hét leforgása alatt. Az Egyesült Államok katonai erőt összpontosított Magyarországra, október 28-án pedig az is kiderült, hogy milyen célból. Colleen Bell, az Egyesült Államok budapesti nagykövete mindenféle vádakat és követeléseket fogalmazott meg a magyar kormánnyal szemben.
A liberális sajtó szerint Washington átmenetileg a migrációs válság miatt nem kritizálta a magyar kormányt. A fentiek azonban azt mutatják, hogy mindössze a kellő katonai erő összevonására vártak. Most, hogy kormánydöntéshez elegendő létszámú idegen fegyverest tudhat maga mögött a nagykövet asszony, felsorolta, hogy mit is akar pontosan. Többek között:
  • a civil társadalom szabad működésének korlátozásával hagyjon fel a kormány
  • a kormány ne korlátozza a független médiát
  • a rendszerszintű korrupcióval is kezdeni kell valamit
Ezek a “bírálatok” arra utalnak, hogy az Egyesült Államok politikai érdekérvényesítő képessége sérült Magyarországon. A külföldi pénzből kormányellenes tevékenységet folytató “civil” szervezetek szigorúbb ellenőrzéseknek lettek kitéve, emiatt nagyságrendekkel nehezebben tudnak kormányellenes demonstrációt szervezni. A magyar államtól “független média” korlátozása azt jelenti, hogy már nem államilag támogatottak azok a médiafelületek, melyek rendszeresen népszerűsítették ugyanezen “civilek” kormányellenes tüntetéseit, vagyis ugyanazon hálózat támogató elemeként működtek.
Ezek a követelések azt mutatják, hogy az Egyesült Államok ma már nem tud kellő hatékonyággal kormányellenes megmozdulásokat szervezni Magyarországon, ha a kormány bizonyos esetekben nem szolgálja ki az amerikai érdeket, hanem saját érdekei mentén cselekszik. Emiatt emlegette fel ismét a korrupciót az amerikai nagykövet: a civil szervezetek és azokat támogató médiafelületek használhatatlanná válása esetén Washington az ellenzéki pártok korrupció elleni harcára fog alapozni. Az amerikai titkosszolgálatok a kampányidőszak közeledtével korrupciós eseteket bizonyító dokumentumokat, hangfelvételeket fognak kiszivárogtatni az ellenzéki sajtón keresztül, hogy gördülékenyebbé tegyék a “már nem annyira együttműködő” párt hatalomból való eltávolítását. Abszolút lényegtelen, hogy ma mekkora a kormánypárt támogatottsága, mert a választások előtt megkezdődnek a kiszivárogtatások, és jönnek a korrupció elleni harcosok.
A nagykövet fent említett követelései azonban csak az érdekérvényesítési képesség helyreállítását célozzák. Függetlenül a kormány milyenségétől, az látható, hogy ma Magyarországon az Egyesült Államoknak katonai erőre van szüksége az érdekérvényesítéshez. Ez pedig politikai és gazdasági befolyásának csökkenésére utal.
Fokozott aggodalomra ad okot a nagykövet azon követelése, miszerint az “intoleráns retorikával” fel kell hagyni. Az Egyesült Államok azt próbálja elérni, hogy Magyarország befogadja az illegális bevándorlókat. Esetükben pedig gyakran olyan egyénekről van szó, akik háborús övezetből, ellenőrizhetetlen személyazonossággal érkeznek. Ez így összességében arra mutat, hogy az Egyesült Államok további biztonsági kockázatot akar importálni Magyarországra – ami a zavarosban halászók számára szintén érdekérvényesítési eszköz.
Magyarországon eközben – szemmel láthatóan – továbbra is működik a “független sajtó”. Miután a kormány nem kezdett alárendelt félként magyarázkodni az amerikai nagykövet vádjaival kapcsolatban, a közmédia pedig nem számolt be róla elsődleges információként, ez a bizonyos “független sajtó” hangsúlyozta, hogy az amerikai nagykövet beszéde a “nap legfontosabb híre”, és a kormánynak foglalkoznia kell vele – sőt, mindenkinek ezzel kell foglalkoznia.
A civil szféra állami részről történő elnyomása – mint egyik leghangsúlyosabb elem – kapcsán azonban érdemes emlékezni arra, hogy az Egyesült Államok hogyan viszonyul a magyar civil szférához. Nem pusztán azt kell szem előtt tartani, hogy civil szervezeteket támogatnak, mert ez az amerikai érdekérvényesítésnek csak egyik oldala. Emellett azonban ellehetetlenítik Magyarországon olyan önszerveződések működését, melyek az amerikai érdekkel összeegyeztethetetlen célkitűzéseket képviselnek. Az amerikai központtal működő Facebook – az Egyesült Államok egyik legnagyobb IT-cége – részéről egyetlen alkalommal sem láthattunk olyat, hogy “százezren, egymillióan valamiért” típusú kormányellenes csoportot töröltek volna. Ezek a “civil mozgalmak” akadálytalanul működnek, és a liberális sajtó olvasók millióit értesíti egy-egy tüntetésükről (tömegbázissal látják el), amikor az amerikai érdek úgy kívánja.
A tavaly év végi “civil” megmozdulások kifulladása után egyetlen gombnyomással törölte a Facebook azokat a csoportokat, melyek hajlamosnak látszottak arra, hogy az amerikai nagykövetség elé tüntetést szervezzenek, vagy akár a hónapokkal később kezdődő bevándorlási hullám, akár az amerikai csapatok bevonulása ellen mozgósítsanak civileket. A liberális sajtó úgy számolt be a magyar civil szférában végrehajtott nagytakarításról, hogy “az év végére gyakorlatilag minden nagyobb, magyar szélsőjobbos és neonáci közösséget törölt oldaláról a Facebook.”
Az Egyesült Államok tehát aktívan közreműködik abban, hogy Magyarországon életerős civil szervezetek ne tudjanak kibontakozni. Szerintük aki az amerikai érdeket képviseli – civil. Aki nem az amerikai érdeket képviseli – nem civil. Ha kormánypozícióban van és nem az amerikai érdeket képviseli, akkor korrupt is. Vagyis nem tesznek különbséget civil és nem-civil közt – mindenkit potenciális ellenségnek tartanak, aki az érdekérvényesítés szempontjából akadály számukra. Átvonulhatnak az országon, egyenesen az orosz határ irányába, és a kormány egy szót nem szól ez ellen, a civil szférát pedig megfojtották. Mégis mit akarnak még?
http://www.hidfo.ru/2015/10/a-lovassag-erkezesevel-a-nagykovetuk-is-felbatorodott/