Hónapokkal ezelőtt az Index.hu egy publicistája kifejtette; elsősorban amiatt nem tartja elfogadhatónak a keleti országok politikájához “közeledést”, mert ez egy másfajta politikai kultúra meghonosodásával jár, melyben néhány befolyásos milliárdos (ún. “erős ember”) mozgatja a politikát. Most itt van a szemünk előtt megelevenedve mindez: az ellenzék politikája leredukálható két befolyásos milliárdos – Simicska Lajos és Soros György – nevére.
Ahogy közelednek a 2018-as parlamenti választások, egyre látványosabbá válik, hogy a keleti országok politikájából ismert, úgynevezett “erős emberek” jelenléte (nagy gazdasági és politikai befolyással rendelkező személyek) formálja a közéletet, és a választások kimenetelét. Az ellenzéki erők többségéhez kötődő mozgósítás mögött immár saját bevallásuk szerint is vagy Simicska Lajos, vagy Soros György személye áll, ami alátámasztja az Index.hu publicistája által megfogalmazott félelmeket, miszerint “Magyarország közélete nem egészen a demokrácia szabályai szerint alakul”, legalábbis mutatkoznak jelei ilyen nem-demokratikus próbálkozásoknak.
A választások közeledtével ráadásul mindkét milliárdos egyértelművé tette, hogy kiterjedt információs kampányt akar folytatni Magyarországon, ezzel aránytalanul nagy befolyást gyakorolva a választások kimenetelére.
Simicska Lajos az RTL Klubnak nyilatkozva egy interjú során azt mondta, a jobboldali ellenzék választási győzelmét tartja kívánatosnak, és ennek megfelelően plakátfelületekkel, médiatámogatással megpróbálja azt elősegíteni. Soros György, a balliberális pártok és “civil-szervezetek” mögött álló oligarcha szintén a napokban közölte, hogy információs kampányt indít Magyarországon, melynek célja a balliberális erők narratívájának elfogadottabbá tétele.
A Forbes.hu összeállítása szerint Simicska Lajos mintegy 46,6 milliárd forint értékű vagyonával a 21. leggazdagabb magyar állampolgár, akinek “vagyona csökkent az előző évhez képest.” Kormányellenes aktivitása azt követően vált feltűnővé, hogy vállalatai egyre kevésbé jutottak állami megrendelésekhez, működésük piaci alapúvá s így veszteségessé vált, ezzel anyagilag érdekeltté téve a milliárdost a kormány leváltásában. Az oligarcha mindinkább rendszeressé váló közéleti szereplését a “demokrácia védelmével” indokolja, aminek némileg ellentmond, hogy önmagában ez az “erős emberként” fellépés is valami olyannak jellegzetessége, amit a liberálisok a “keleti, nem-demokratikus közélet” egyik alapvonásaként kritizálnak.
A Forbes adatai szerint Soros György vagyona 25,2 milliárd dollárra tehető, ezzel globális viszonylatban a 33. leggazdagabb személy. Soros szintén nyíltan beismerte, hogy a választások előtt információs kampányt akar folytatni Magyarországon; mozgósítási kampányát november végén hirdette meg. Donorszervezetén, a Nyílt Társadalom Alapítványokon keresztül szétküldött pénz előnyeit balliberális civil szervezetek és pártok, igazságügyi alkalmazottak élvezik, de emellett számos nyugati országban erőszakos cselekmények elkövetéséről ismert antifasiszta és anarchista csoportokat is támogat. Ahogy a jobboldali pártokkal “szimpatizáló” Simicska, Soros György sem a liberálisok által dédelgetett nyugati eszmény mintapéldánya; vagyona az éves magyar állami költségvetéssel vetekedik, így talán nem túlzás kijelenteni, hogy egyszemélyben is képes befolyásolni a politikát.
Lényeges megállapítások ezek, mert a liberálisok megpróbálják saját magukkal is elhitetni, hogy ők morális alapon képviselnek valamiféle alternatívát a keleti társadalmi berendezkedéssel szemben. Ennek ellenére nap mint nap kiderül, hogy mindössze érdekellentétben állnak azzal, de módszereikben nem is próbálnak eltérni az általuk oly mélyen megvetett közéleti gyakorlattól.

http://www.hidfo.ru/2017/12/keleti-nyitas-oligarchak-mozgatjak-a-politikat-magyarorszagon/