2016. február 13., szombat

Jön az erőszakos forgatókönyv – Macedónia le kell állítsa a bevándorlást

Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter szerint Macedóniára nehezedik a teher, amivel a bevándorlás teljes leállítása fog járni. Erőszakos jeleneteknek leszünk szemtanúi a balkáni országokban, de a külügyminiszter szerint ez az egyetlen lehetséges út az illegális bevándorlás leállítására.
Ausztria nemsokára lezárja határait a bevándorlók előtt; Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter a macedóniai Nova TV-nek nyilatkozva kijelentette, hogy abban a pillanatban, ahogy elfogadják a 37000 emberre vonatkozó kvótát, Macedónia le kell állítsa a migránsáradatot. “Ausztria egyike annak a három országnak – Németország és Svédország mellett -, melyek a menekültek többségét befogadják. A mi döntéseink következményekkel járnak a balkáni útvonal összes országára nézve.” A külügyminiszter elmondta, hogy jelenleg a balkáni országok azért mentesülnek az erőteljesebb fellépés kellemetlenségei alól, mert ez a három ország befogadja a bevándorlókat, és hajlandóak arra, hogy érkezésük után állapítsák meg a menedékjog megadásának indokoltságát. Ha ez a három ország leáll a bevándorlók korlátlan befogadásával, Macedónia erőt kell felmutasson, ellenkező esetben a Balkán-félsziget egyetlen nagy menekülttáborrá válik.
Ausztria ennek jegyében rendőri és katonai erőket küld, melyek Macedónia fennhatósága alatt fognak részt venni az ország határainak megvédésében.
Kurz az elmúlt egy hét folyamán végiglátogatta a fő migrációs útvonal mentén elhelyezkedő balkáni országokat, vezetőikkel egyeztetést folytatott az osztrák határ lezárására tett előkészületekről. A külügyminiszter januárban kedvezőtlen fejleménynek nevezte, hogy az Európai Unió megállapodott Törökországgal a migrációs válság kezeléséről: szerinte ezzel az EU Ankara kezébe adja Európa határainak őrizetét, és kiszolgáltatottá válik egy külső hatalommal szemben. Kurz akkor kijelentette, hogy az Európai Unió vezetői amiatt nem akarják lezárni a schengeni övezet külső határait a menekültek előtt, mert irtóznak annak gondolatától, hogy az EU határain véres összecsapások kezdődjenek, melynek során az európai hatóságok lesznek az emberi jogokat sértő agresszorként feltüntetve.


http://www.hidfo.ru/2016/02/jon-az-eroszakos-forgatokonyv-macedonia-le-kell-allitsa-a-bevandorlast/

Amerika figyelmeztette Orbánt a moszkvai út előtt

Orbán Viktor miniszterelnök diplomáciai szempontból érzékeny pillanatban látogat a jövő héten Moszkvába. A NATO és az Európai Unió egyaránt aggodalommal szemléli a Kreml “ukrajnai agresszióját” (idézőjel B-R) és harcias retorikáját.
Elsősorban a Baltikum, Magyarország és Románia biztonságának garantálására négyszeresére növelték az amerikaiak európai védelmi költségvetését. Az Egyesült Államok kétségbeesett erőfeszítéseket tesz a szíriai fegyverszünet érdeké­ben, és igyekszik elkerülni, hogy saját légiereje közvetlen harcérintkezésbe keveredjen az Aszad elnök ellenzékét bombázó orosz repülőgépekkel. Ebben a helyzetben az Egyesült Államok, a NATO és az EU számára egyaránt fontos, hogy a magyar kormány ne bátorítsa “újabb kalandokra” (B-R) Vlagyimir Putyin elnököt, és ne vásároljon orosz fegyvereket.
af
A Népszabadság már korábban megírta, hogy Putyin és Orbán tárgyalásain külön pont lesz a magyar helikopterpark orosz gyártmányokkal történő megújítása. A magyar kormány évek óta halogatja a mintegy 172 milliárd forintos beszerzést, amelynek keretében 22-24 katonai és 6-8 polgári helikoptert vásárolna.
A Népszabadság úgy tudja, az elmúlt hetekben az USA diplomáciai csatornákon keresztül felhívta a magyar kormány figyelmét arra, hogy biztonsági és politikai szempontból is azt tartják szerencsésnek, ha a NATO tagjai a szövetség orszá­gaiban gyártott fegyverzetet vásárolnak. Ez erősíti a szövetség összetartását, és garantálja a folyamatos pótalkatrész- és kenőanyag-ellátást.
Putyin és Orbán megbeszélésein várhatóan szóba kerül az unió által a “Krím félsziget bekebelezése” (B-R) miatt elrendelt és félévente meghosszabbított szankciók ügye. Bár Magyarország hangsúlyozza, milyen gazdasági hátrányt jelentenek számára az agrárexportot érintő orosz válaszlépések, a magyar kormány nem tudta elérni a szigor enyhítését.
Orbán moszkvai útja előtt Szijjártó Péter az Egyesült Államokba látogat. New Yorkban részt vesz az ottani magyar kereskedőház rendezvényén, utána pedig feltehetőleg a texasi Dallas-Fort Worthbe repül, ahol az American Airlines légitársasággal tárgyal. Forrásaink nem tudnak róla, hogy a külügyi tárca vezetőjét fogadnák az amerikai külügyminisztériumban.
(NOL)

Szíria


gyal
Bassár el-Aszad szíriai elnök tegnap interjút adott az AFP francia hírügynökségnek, amelyben leszögezte: Európának olyan feltételeket kell teremtenie, amelyek lehetővé teszik a szíriai menekültek hazatérését.
„Felszólítom az európai kormányokat, amelyek közvetlenül hozzájárultak a kivándorláshoz azzal, hogy támogatják a terroristákat, és embargót vezettek be Szíria ellen, hogy segítsék a szíriaiak hazatérését” – mondta. Aszad az egész ország visszafoglalása mellett kötelezte el magát, ugyanakkor figyelmeztetett, hogy az ellenzéki fegyveresek elleni harcok sokáig húzódhatnak. „Az a cél, hogy visszafoglaljuk az összes szíriai területet, amely jelenleg a kormány, a lázadók és a dzsihadisták által ellenőrzött részekre osztható. Ennek elérésére törekszünk mindenféle habozás nélkül.”
Szaud-Arábia harcoló szárazföldi alakulatokat küld Szíriába. Ahmed al-Asszíri dandártábornok azt egyelőre nem közölte, mikor érkeznek a szaúdi katonák a polgárháborús térségbe.
Ahol már várják őket a “Kata’ib Hezbollah” milicistái. “Végtelen szeretettel”!
Tegnap török ​​tüzérség bombázta a dzsihadista férgektől kipucolt szíriai Kesabot. Éppen akkor, amikor a kormány katonái megérkeztek a humanitárius szállítmánnyal. Aztán nem sokkal később Mevlüt Davuşoğlu-az ankarai maffia külügyére-ismét azt rikácsolta, hogy “a zoroszok irtják a szír civileket” és hogy jajj!-valamit tenni kéne ez ellen!
Tegnap az orosz légierő két IL-76-os gépe ötven tonna élelmiszert és gyógyszert szállított Deir ez-Zoor civiljeinek.
De a latorirtás is zajlik Szíriában.
Latakia tartományban a török határ mentén a “Jabal al-Rus” (“Orosz hegyek) nevű térségben Kinsibba bevételéért indította meg az offenzíváját a szír kormányhadsereg. Töméntelen számú “Jaish al-Fatah” pribéket Allah-rendelésére utalva.
Aleppo környékén tegnap a “Tannura” bányatelep martalócai lettek kipusztítva, és a várostól északnyugati irányban a város és a török határ közötti “Simeon-hegyre” fölvonult a szír kormányhadsereg tüzérsége is.
Az USA-ban nagy népszerűségnek örvend a “Szabad Szíriai Hadsereg” reklámvideoja. Az USA-tól kapott méregdrága (45 ezer dolláros) tankelhárító rakétával kilőnek egy 70 dolláros sátrat.
http://www.balrad.com/2016/02/13/sziria-59/

Érkeznek a menekültek, de a kormány még kivár

korábbinál több migráns gyûlt össze a pályaudvar környékén. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
korábbinál több migráns gyûlt össze a pályaudvar környékén.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Bár a menekültsegítő szervezetek egyre több menekültet látnak a fővárosi pályaudvarok mentén, a Belügyminisztérium nem lát növekvő menekülthullámot. Eddig kevesebb mint ezren érkeztek idén. A román-magyar határon bármikor megkezdődhet ugyanakkor a kerítés építése.
A menekültsegítő szervezetek egyre-másra jelzik, megint megjelentek a menekültek a főváros pályaudvarain, újra látni tétovázó csoportokat. Hogy lehetséges ez, amikor szeptember 15. óta kerítés és menekültbiztos menedékjogi szabályozás védi Magyarországot? A menekültügyi forrásaink szerint leginkább pakisztániak jönnek, és vélhetően Bulgárián-Románián keresztül, igaz, a déli kerítés megrongálásáról is érkeznek hírek.
Az is egyre inkább terjed a menekültek között, hogy ha valaki átjön valahogy a határon, regisztrál, szinte biztosan elutasítják a kérelmét, így idegenrendészeti fogságba kerül a kiutasításáig. Igen ám, de mivel nagyon lassan mennek az ilyen ügyek, mert Szerbia nem akarja visszavenni az onnan érkezetteket, előfordulhat, hogy lejár a fogság maximum 60 napos határideje. Ekkor állítólag a hatóságok elnéző hozzáállásával megsegítve az illegális határátlépő át tud menni Ausztriába. Arról, hogy szeptember 15. óta, amikor bűncselekmény lett a határzár illegális átlépése és rongálása, hány ügy landolt a szegedi járásbíróságon, és ezek az eljárások miképp alakultak, ebben a cikünkben írtunk.
Kérdeztük a hatóságokat is, a BM a következő választ adta. A magyar-román határszakaszon az idén csak 10 illegális határátlépőt fogtak el, nem lehet növekvő hullámról beszélni. 2016. február 11-ig 918 menedékkérelmet regisztrált a BÁH, legnagyobb arányban pakisztáni, szomáliai, iraki, marokkói és afgán állampolgárok kértek menedéket. Magyarország mindentől függetlenül folyamatosan konzultál a szomszédos országokkal menekültügyben, és ha szükséges, bármikor elkezdődhet a román-magyar határszakaszon a kerítés építése. De ezt egyelőre a számadatok nem teszik szükségessé – azaz még nem jönnek elég sokan.
(HVG)

Zeman: deportálni kell a gazdasági bevándorlókat

Milos Zeman cseh államfő egy pozsonyi konferencián felhívást tett arra vonatkozóan, hogy Európa deportálja a gazdasági migránsokat, a menekülteket felbujtó vallási prédikátorokat, és mindazokat a migránsokat, akikről feltételezhető, hogy terrorista alvósejteket hoznak létre Európában.
A vezető a pénteki pártkonferencián felszólalva kijelentette, hogy “a migrációs válság egyetlen lehetséges megoldása, ha deportáljuk a gazdasági bevándorlókat, a szektariánus erőszakot és vallási gyűlöletet szító személyeket, akik előkészítik a terepet a terrortámadások számára.”
A cseh államfő Pozsonyban tartott beszédéről a Pravda napilap számolt be, hozzátéve, hogy Zeman felszólította a kormánypártot; ne áltassák magukat azok szándékaival kapcsolatban, akik magukat menekültnek álcázva érkeznek Európába. “Ne ringassuk magunkat abba az illúzióba, hogy a migránsok nem dzsihádisták, akik alvósejteket hoznak létre és kiterjedt terrorcselekményt készítenek elő, mint az korábban Párizsban történt.”
A Cseh Köztársaság mindezidáig ellenezte az Európai Bizottság bevándorláskvótára vonatkozó tervei. Prágában szombaton több mint 2500 ember vonult utcára a drezdai központú Pegida szervezése alatt, hogy a tömeges bevándorlás ellen tüntessenek.


http://www.hidfo.ru/2016/02/zeman-deportalni-kell-a-gazdasagi-bevandorlokat/