2015. szeptember 7., hétfő

Több ezer gazda vonult Brüsszelbe a hazai vállalkozások csődbe jutása miatt

Több mint ötezer gazda vonult fel Brüsszelben egy tiltakozó akcióra, ahol felszólították az Európai Uniót, hogy részesítse teljes mértékű kártérítésben a szankciók miatt veszteségessé vált mezőgazdasági vállalkozásokat.
A megmozdulás résztvevői az Európai Unió nyugati tagállamaiból több mint ezer traktorral vonultak az Európai Tanács épülete elé, ahol később a mezőgazdasági tanács is rendkívüli ülést tart az orosz behozatali tilalom negatív hatásaival kapcsolatban.
A megmozdulásra alig öt nappal azt követően került sor, hogy francia gazdák több mint 1500 traktorral vonultak fel Párizsban, ahol követelték az adók csökkentését, a szankciók miatt veszteségessé vált vállalkozások kárpótlását, adósságaik elengedését, és az Oroszország elleni szankciók visszavonását.
Szeptember elején a Görög-Eurázsiai Üzleti Tanács elnöke bejelentette, hogy a közeljövőben várhatóan teljes fordulatot vesz az Európai Unió Oroszországgal kapcsolatos hozzáállása. Szpirosz Kuvelisz, Görögország volt külügyminiszter-helyettese szerint ez nem egy sokáig tartó folyamat lesz, hanem a kialakuló válsághelyzet miatt egyik hónapról a másikra is az ellentétébe csaphat át az Európai Unió Oroszországgal kapcsolatos politikája, és a szankciók eltörlésre kerülhetnek. Nyugat-Európában az elmúlt egy év során élelmiszeripari válság alakult ki, a hazai vállalkozások nagy része egyik évről a másikra csődbe jut a szankciós politika miatt.

http://hidfo.ru/2015/09/tobb-ezer-gazda-vonult-brusszelbe-a-hazai-vallalkozasok-csodbe-jutasa-miatt/

Egyre nehezebb bírnak a menekültáradattal Münchenben

A hét végén nagyjából 20 ezer Magyarországról indult menedékkérő érkezett Münchenbe, hétfőn pedig több mint 10 ezren érkezhetnek a felső-bajorországi közigazgatási régió vezetője szerint. Christoph Hillenbrand azt mondta, hogy hétvégén “11 ezren, vagy még többen” érkezhetnek. Pontosabb becslést később lehet adni. “A helyzet nagyon feszült” – tette hozzá.
A felső-bajorországi közigazgatási régió vezetőségének szóvivője, Simone Hilgers azt mondta, hogy a hatóságok közelednek teljesítőképességük határához, “méghozzá nagyon jelentősen”. Hozzátette, hogy az önkéntesek is panaszkodnak a növekvő terhelésre.
A müncheni rendőrség a Twitteren közölte, hogy “sürgősen” további önkéntesekre van szükség a főpályaudvaron.
image.aspx
Az ARD beszámolója szerint vasárnap a hatóságokat “meglepte” a Magyarországról Ausztrián keresztül érkező, menedéket kereső emberek hulláma. Eredetileg 7 ezer emberre számítottak, de 13 ezren érkeztek egy nap alatt.
A szövetségi belügyminisztérium terve szerint a menedékkérőket a szokásos rendben osztják el a tartományok között, az úgynevezett königsteini képlet alapján, amely a lakosság nagysága és az adóbevétel figyelembevételével határozza meg a terhek megosztását a 16 tartomány között.
Az “elosztóközpont” szerepét a müncheni főpályaudvar tölti be. Sok menedékkérőt rögtön továbbszállítanak vonatokkal vagy buszokkal. Berlinben például hétfő hajnalban több százan érkeztek buszokkal. A Der Tagesspiegel című berlini lap online kiadásában megjelent beszámoló szerint őket a Spandau nevű kerületben helyezik el egy régi laktanyában, illetve a laktanya területén sátrakban, az első buszokat több tucat ember várta a helyszínen, a buszokból kiszálló menedékkérőket tapssal fogadták.
Ma reggel a német kormány úgy ítélte meg, hogy újabb három milliárd euróval megtöldja a migránsügyi büdzsét. Meg egyéb más intézkedéseket határozott el. Ugyanakkor ezen hárommillió euron felül tervbe vette további 3 milliárd euró felszabadítását saját kiadásai fedezésére, egyebek közt a menedékkérők pénzbeli támogatására.
A koalíciós pártok abban is megegyeztek, hogy javítják a menedékkérők munkaerő-piaci integrációját.
A szövetségi rendőrségnél 3 ezer új állást hoznak létre, a munkahelyeket három évre szóló szerződésekkel töltik be.
Az önkéntes, társadalmi munkát szervező szövetségi önkéntes szolgálat (Bundesfreiwilligendienst) révén 10 ezer segítőt vonnak be a menekültügyi ellátórendszerbe.
A kormány támogatja a tartományokat egy 10 ezer lakóingatlan felépítését célzó lakásépítési program összeállításában, végrehajtásában.
(Forrás:MTI)

A legfőbb latorállam elnökének kimondóembere is fölvakkant az Európára zúduló arabus migránshad láttán.

Obamaki szóvivője szerint Európában van hely bőven, úgyhogy Ázsiából, a Közel-Keletről és Afrikából a népek csak menjenek nyugodtan Európába! Az USA amúgy is tele van már, nekik nem kellenek! (Különben is ők csak az európai túrát szervezik-fizetik “one wíy tickett”-akcióban!)
De ha Európa igényli, szívesen küldenek a saját technikai szakértőikből az öreg kontinensre. Tankokkal, hadihajókkal, harci repülőkkel érkeznének.
Különben is: az USA most a Latin-Amerikából hozzá igyekvőkre koncentrál, teljesen a munkába temetkezve. Néhány milliónyi Dél-amerikai ugyanis arrafelé vette az irányt-Obamaki szóvivőjének tájékoztatása szerint.
Ennek a kijelentésnek a tükrében várható indiánok partraszállása Európa Atlanti-óceáni partvidékén. Aztán néhány év múlva meglátjuk, hogy indiánok vagy beduinok fogják a továbbiakban lakni Európa nyugati és középső részét.


https://balrad.wordpress.com/2015/09/07/egy-aggaszto-hirecske/

2 kisebb stadion árát is megspórolja az állam a közmunkásokon

Több mint 2,2 milliárd forintot takarít meg az állam egy év alatt a költségvetésben azzal, hogy egyes dolgozóktól megválnak az állami cégek és szervezetek, majd közmunkásként visszafoglalkoztatják őket.
Pár héttel ezelőtt derül ki, hogy az elmúlt közel egy év során összesen 2303 személyt volt érintett a közmunkásként történő visszafoglalkoztatásban - közölte az LMP egy, a Belügyminisztériumtól kapott kimutatásra hivatkozva. A legtöbb személy Borsod-Abaúj-Zemplén megyében és a fővárosban volt érintett, míg az ágazati lebontást nézve a többihez képest alacsonyabb átlagbért biztosító területeken éltek legtöbb esetben a visszafoglalkoztatással, vagyis az érdekképviseletek és az oktatás területén - derül ki a részletes adatokból, melyeket az LMP-től kaptunk meg.
szerk.: először szerettük volna hivatalos forrásból, a Belügyminisztériumtól elkérni az adatokat, ám a sajtóosztály a türelmünket kérve egy esetleges későbbi válaszadás érdekében, elutasította a kérésünket. Ezért fordultunk az LMP-hez, akik elküldték számunkra az adatokat.
Becslésünk szerint azzal, hogy ezt a 2303 személyt közmunkásként alkalmazták elbocsátásukat követő 3 hónapon belül, az őket foglalkoztató állami szervek és cégek egyetlen hónap alatt 388,4 millió forintot takarítottak meg. A közfoglalkoztatotti bér ugyanis nemcsak az átlagnál, de a minimálbérnél is kevesebb. Kalkulációnk során a meghatározott közmunkás bérrel, a 79 910 forintos bruttóval számoltunk. Az alacsonyabb fizettség már önmagában is megtakarítást jelentene, de ehhez még hozzájön az is, hogy a munkaadónak a hagyományos alkalmazottal ellentétben csak 13,5 százalékos szociális hozzájárulási adót kell fizetni a törvényben meghatározott 27 százalék helyett.
A piaci viszonyok között alkalmazottak esetében tehát a bruttó bértömeg 465,4 millió forint volt, ám miután az érintett személyeket közmunkásként foglalkoztatták vissza, ez már csak 283,1 millió forintot jelentett. A munkaadónak a piaci viszonyok mentén foglalkoztatottak után 598,1 millió forintot kellett fizetnie járulékként, a közmunkássá történő "átsorolás" után pedig már "csak" 209,6 milliót egy hónapban. A kettő különbsége adja a megtakarítást, ami havi szinten 388,4 millió forint. Mivel azonban a kormány a hosszabb idejű - éves időtartamú - közfoglalkoztatást helyezi előtérbe,
ha a kirúgás után még egy teljes évig is foglalkoztatják közmunkásként az érintetteket, akkor számításaink szerint 4,6 milliárd forintot is megspórolhatnak a trükköző szervezetek és (állami) cégek.
Mivel döntő részben a közszférában működő cégek foglalkoztatnak közmunkásokat, a visszafoglalkoztatás révén a költségvetésnek is keletkezik némi megtakarítása a nettó béreken keresztül. A 2303 emberre vetítve ez azt jelenti, hogy az átlagbérezés esetén felmerülő 309,5 millió forint helyett havi 119,4 millió forintot kell kifizetnie nettó bérként a költségvetésnek. A munkaadói járulékokkal és adókkal itt azért nem is érdemes számolni, mert az lényegében csak "az egyik zsebből a másikba teszem" jelenségként értelmezhető a költségvetésben.
A megtakarítás tehát havi 190,1 millió forintra jön ki számításaink szerint, ami egy évre vetítve 2,2 milliárdot jelent, ebből két - egy-egy milliárdosra taksált - kisvárdai stadion is kijönne.
Kevesebb mint 2 év alatt pedig egy felcsúti stadion árát is megspórolja így az állam a közmunkásként történő visszafoglalkoztatáson keresztül. Megjegyeznénk ugyanakkor, hogy az összehasonlítással nem áll szándékunkban bármiféle összefüggést sugallni a visszafoglalkoztatás jelensége és a stadionépítések között.
Így néz ki a felcsúti stadion! - Képre kattintva galéria nyílik! Így néz ki a felcsúti stadion! - Képre kattintva galéria nyílik!
Székely Sarolta
mfor.hu

Szervezettség és irányított megmozdulás

Mindenképpen valamilyen szervezettségre utalnak a pénteki események, kérdés, milyen értelemben – mondta lapunknak Földi László titkosszolgálati szakértő, reagálva arra, hogy ugyanazon a napon migránsok egy nagyobb csoportja gyalog indult neki az osztrák határnak, közben pedig zavargások törtek ki Röszkénél és Bicskén.
Földi emlékeztetett, a bevándorlók mobiltelefonon tartják egymással a kapcsolatot, így tudják, mi történik a másikkal. Lehet, hogy spontán történt minden, de lehet, valakik irányították – mondta a szakértő. Felhívta ugyanakkor a figyelmet: a mostani események megmutatták, vannak hangadók a tömegben. Ezzel együtt nem gondolja, hogy ez nagy veszélyt takarna, nem terroristákról van ugyanis szó.

Egy jámbor vándor hálálkodó üzenete a MAGYAROKNAK!
A szakértő az események szempontjából fontosnak tartotta, hogy az európai országok politikailag egymásnak estek, diplomáciai káosz alakult ki, ellentmondó nyilatkozatok láttak napvilágot. Mindez megakadályozza, hogy, „harcászati szóhasználattal” élve, megvédjük magunkat. Ebből a megközelítésből az „ellenfél”, a migránsok tömegei kihasználják a helyzetet.
Földi kitért a hatóságok viselkedésére, amelynek kapcsán felhívta a figyelmet, hogy a rendőrök egész másképp intézkednek, mint egy magyar állampolgárral szemben, aki hasonló kihágásokat követ el. Tulajdonképpen mindegy, hogy hazánk vagy a rendőrség mit tenne, ugyanúgy elítélnének minket, de emiatt nyilván nem lehetünk élenjárók a „drasztikus megoldásokban” – jegyezte meg, példaként említve a spanyolokat, akik keményen lépnek fel afrikai enklávéikban, mégsem bírálják őket ezért. Hangsúlyozta, a migránsok siet­ségének semmilyen logikus oka nincs, de – szögezte le – „nincs is szó semmilyen menekülésről”. Ahonnan ezek az emberek jönnek, ott fegyveres gócpontok vannak, de ha tíz kilométerrel arrébb mennének, már nyugalomban élhetnének. Ezek nem menekültek, ez egy vándorló csapat – fogalmazott Földi, és hangsúlyozta azt is, hogyha ezek az emberek valóban menekülnének, normálisan, rendezett keretek között próbálnának az országba lépni.
(Baranyai Róbert)
 
köszi1 köszi2 köszi3 köszi4 köszi5 köszi6 köszi7 köszi9 köszi10 köszi11 köszi8
https://balrad.wordpress.com/2015/09/06/errol-nem-tudositanak/