2015. szeptember 7., hétfő

Egyre nehezebb bírnak a menekültáradattal Münchenben

A hét végén nagyjából 20 ezer Magyarországról indult menedékkérő érkezett Münchenbe, hétfőn pedig több mint 10 ezren érkezhetnek a felső-bajorországi közigazgatási régió vezetője szerint. Christoph Hillenbrand azt mondta, hogy hétvégén “11 ezren, vagy még többen” érkezhetnek. Pontosabb becslést később lehet adni. “A helyzet nagyon feszült” – tette hozzá.
A felső-bajorországi közigazgatási régió vezetőségének szóvivője, Simone Hilgers azt mondta, hogy a hatóságok közelednek teljesítőképességük határához, “méghozzá nagyon jelentősen”. Hozzátette, hogy az önkéntesek is panaszkodnak a növekvő terhelésre.
A müncheni rendőrség a Twitteren közölte, hogy “sürgősen” további önkéntesekre van szükség a főpályaudvaron.
image.aspx
Az ARD beszámolója szerint vasárnap a hatóságokat “meglepte” a Magyarországról Ausztrián keresztül érkező, menedéket kereső emberek hulláma. Eredetileg 7 ezer emberre számítottak, de 13 ezren érkeztek egy nap alatt.
A szövetségi belügyminisztérium terve szerint a menedékkérőket a szokásos rendben osztják el a tartományok között, az úgynevezett königsteini képlet alapján, amely a lakosság nagysága és az adóbevétel figyelembevételével határozza meg a terhek megosztását a 16 tartomány között.
Az “elosztóközpont” szerepét a müncheni főpályaudvar tölti be. Sok menedékkérőt rögtön továbbszállítanak vonatokkal vagy buszokkal. Berlinben például hétfő hajnalban több százan érkeztek buszokkal. A Der Tagesspiegel című berlini lap online kiadásában megjelent beszámoló szerint őket a Spandau nevű kerületben helyezik el egy régi laktanyában, illetve a laktanya területén sátrakban, az első buszokat több tucat ember várta a helyszínen, a buszokból kiszálló menedékkérőket tapssal fogadták.
Ma reggel a német kormány úgy ítélte meg, hogy újabb három milliárd euróval megtöldja a migránsügyi büdzsét. Meg egyéb más intézkedéseket határozott el. Ugyanakkor ezen hárommillió euron felül tervbe vette további 3 milliárd euró felszabadítását saját kiadásai fedezésére, egyebek közt a menedékkérők pénzbeli támogatására.
A koalíciós pártok abban is megegyeztek, hogy javítják a menedékkérők munkaerő-piaci integrációját.
A szövetségi rendőrségnél 3 ezer új állást hoznak létre, a munkahelyeket három évre szóló szerződésekkel töltik be.
Az önkéntes, társadalmi munkát szervező szövetségi önkéntes szolgálat (Bundesfreiwilligendienst) révén 10 ezer segítőt vonnak be a menekültügyi ellátórendszerbe.
A kormány támogatja a tartományokat egy 10 ezer lakóingatlan felépítését célzó lakásépítési program összeállításában, végrehajtásában.
(Forrás:MTI)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése