2014. július 6., vasárnap

A betegség és a nyomor összefüggéseiről

Amerikában egyes orvosok nélkülöző pácienseiknél már nemcsak a konkrét betegséget kezelik, de az életkörülményeiken is próbálnak változtatni. A nincstelenség ugyanis számos egészségi probléma melegágya.
Amikor szegény sorból származó tinédzserek keresik fel a rendelőjében, Alan Meyers bostoni gyerekorvos a szokásos vizsgálat és a szükséges gyógyszerek felírása után – különösen, ha az ifjú páciens mozgási nehézségekkel vagy súlyproblémával küzd – fel szokott tenni egy szokatlan kérdést: „Van biciklid?” A válasz rendesen az, hogy „nincs”,  „épp rossz” vagy „ellopták”. Ilyenkor Meyers valami még szokatlanabbat tesz: receptre felírja nekik a bostoni közbicikliprogram éves tagságát, ami így a 85 dolláros rendes díj helyett csak szimbolikus 5 dollárba kerül. „Ha azt akarom, hogy napi rutinjukká váljon a mozgás, ezzel jóval többre megyek, mintha azt mondanám: szánjanak rá iksz percet mindennap, és csináljanak ezt vagy azt.”
A szegényeket jobban sújtja a mozgáshiány
Meyers jól tudja, hogy a mozgáshiány csak egy a sok egészségi probléma közül, amely a szegényeket jobban sújtja, mint a tehetősebbeket. Az évi 36 ezer dollárnál alacsonyabb bevételűek sokkal kevesebbet mozognak, mint a 80 ezer fölött keresők. A szegényebbek vagy veszélyes környéken élnek, vagy kevés a szabadidejük, esetleg nincsenek parkok a lakóhelyük közelében – a leggyakrabban pedig e tényezők kombinációja érvényes rájuk. A bostoni bicikliprogram – amelyet a város a saját költségvetéséből finanszíroz – jó példa arra, milyen eszközökkel küzdhetnek az orvosok az ellen a súlyosan egyenlőtlen helyzet ellen, amelyet kevés egyetemi tankönyv említ: a szegények betegebbek, és a szegénységük az, ami beteggé teszi őket.
Az alacsony jövedelemből közvetlenül adódó életmódbeli megszorítások elég nyilvánvalóak: még Amerikában is az a helyzet, hogy a szegénységi küszöb alatt élők bevétele a legtöbb városban nem elegendő rendes lakásra, nem beszélve egy edzőtermi bérletről, a mindennapi friss zöldségről-gyümölcsről vagy a színvonalas egészségügyi ellátáshoz való hozzáférésről. Egy tavalyi tanulmányban kiszámolták, hogy az egészséges étrend napi minimum másfél dollárral többe kerül, mint az egészségtelen.
A szegények gyakrabban szívbetegek
Maga a tény, hogy a szerényebb jövedelműek általában rosszabb egészségi állapotúak, senkit sem ér meglepetésként. Az alacsonyabb társadalmi-anyagi státuszúaknak egyebek mellett 50 százalékkal nagyobb esélyük van a szívbetegség kialakulására. Az életkilátás-beli különbségek esetenként egészen szembeszökőek. Amint arra a New York Times egy újságírója nemrég rámutatott, a módosabb virginiai Fairfax megyében a férfiak átlagos élettartama 82 év, a nőké 85 – nagyjából, mint Svédországban –, miközben az onnan alig 350 mérföldre fekvő, jóval szegényebb nyugat-virginiai McDowell megyében a férfiak 64, a nők 73 évre számíthatnak – majdnem, mint Irakban.
Az újabb kutatások alapján úgy tűnik azonban, hogy a nyilvánvaló életmódbeli eltérések mellett a szegénység jóval mélyebb és összetettebb módon is befolyásolja az ember biológiáját. A nincstelenség, a zsúfolt élettér és a kiáltó esélyegyenlőtlenségek megváltoztatják a gének kifejeződési mintázatát. Sőt a szegénységgel járó lelki terhek hatására a szervezet nagyobb mennyiségben termel stresszhormonokat, amelyek idővel kikezdik az immunrendszer ütőképességét.
Az elégtelen táplálkozás, az elszenvedett megpróbáltatások és a környezeti károsító anyagok gyermekkorban ki- vagy bekapcsolnak egyes géneket. Így még azok a gyerekek is, akik látszólag jól viselik a szegénységgel járó terheket –  azok tehát, akik jól teljesítenek az iskolában, és beilleszkednek szociális környezetükbe –, magasabb stresszhormonszintet mutatnak, és a vérnyomásuk, testtömegindexük is magasabb, mint tehetősebb társaiké. „A stressznek való állandó kitettség lassan mintegy beivódik a gyerekekbe és serdülőkbe, és fogékonyabbá teszi őket a betegségekre későbbi életük során” – magyarázza Gene Brody, a Georgiai Egyetem családkutatási központjának alapító igazgatója.
A kritikus pillanatokban rossz irányba fejlődik az agy
A szegény háztartásokban gyakrabban jelentkező gyereknevelési problémák – a gyerekek krónikusan elhanyagoltak, valamelyik szülőjük börtönben ül – rárakódnak az anyagi nehézségekre, és együttesen elérik annak küszöbét, amit a pszichológusok „toxikus stressz”-nek neveznek. A kedvezőtlen gyermekkori tapasztalatok az agy fejlődését kritikus pillanatokban rossz irányba térítik, megváltoztatva egyes kulcsfontosságú agyterületek felépítését, és ezzel megalapozva a hosszú távú szorongások és kedélyzavarok kialakulását.
A nyomor egyebek között megakadályozza a megfelelő önkontroll kifejlődését. A dohányzás és az egészségtelen táplálkozási szokások Amerikában is gyakoribbak a szegények körében, és – egy friss tanulmány szerint – azok a lányok, akik időről időre súlyos nélkülözésre kényszerültek gyerekkorukban, fiatal nőként hajlamosabbak a túlsúlyra vagy a kimondott kövérségre. „A szokások nagyon korán rögzülnek” – magyarázza Daphne Hernandez, a tanulmány egyik szerzője, a Houstoni Egyetem életmód-szakértője. „Hozzászokik valaki az olcsó ételekhez, azokat szereti meg, és később nehéz áttérnie az egészségesebbekre. Sokszor még akkor is az olcsóbb élelmiszereket vásárolja, amikor az anyagi helyzete ezt már nem indokolná.”
Hernandez vizsgálataiban azt találta, hogy a fiúk esetében a gyerekkori nyomorból nem következtek felnőttkori súlyproblémák – ám az okok nem örvendetesek. A kutatónő szerint a már gyerekkorban megkezdődő nehéz fizikai munka az, ami megóvja a fiúkat a túlsúlytól. „Az alacsony sorban élők hamarabb lépnek a munkaerőpiacra. A lányok leginkább gyerekfelügyeletet vállalnak, de az elszegényedett rétegekből származó fiúk nagy eséllyel valamilyen építkezésen találnak először munkát.”
Mindez együttvéve azt jelenti, hogy amikor az orvos nélkülöző pácienssel találkozik, egyszerre két dologgal kell szembenéznie: magával a betegséggel és a hátterében meghúzódó anyagi kiszolgáltatottsággal. „Társadalmunk a szegénységet hol szociális, hol mentálhigiénés problémaként kezeli – fűzi hozzá Nadine Burke Harris San Franciscó-i gyerekorvos –, de valójában a szegénység súlyos egészségügyi teher is.”
(Tátrai Péter, origo)

Újoroszországban-dacára a hétvégének-nem csitultak tegnap sem a “kedélyek”.

A luhanszki repülőteret nagyon szeretné a magáénak tudni a valcmani rablóhorda, és erősen próbálkozott is vele tegnap-de minden erőfeszitésük hiábavalónak bizonyult. Este nyolc óra tájban viszont egy kijevi harci repülőgép nagy magasságból lőtt ki két rakétát Luhanszk délnyugati külvárosaira. Négy civil halt meg a légiterror következtében.
Az éjjel megerősitették azt az értesülést, hogy Kramatorszk 25-35 év közötti korú férfilakosságát a megszállók begyűjtötté. Őket is eddig ismeretlen helyre hurcolták, akárcsak a kórházakból összegyűjtött-és ott sebekkel kezelt férfiakat.
A donyecki repülőtér szintén nagy vágya a latorhordának. Ráadásul ott 1500-2000 bezárt banditatársuk fuldoklik az ürülékbűzben, akik már nagyon szeretnének friss levegőt szippantani. Este megint kisérletet tett a banditacsapat a felmentésükre. Nagyjából tiz kilométerre a repülőtértől kénytelenek voltak visszafordulni. Addig való haladásukért három tankkal, három PSZH-val, és személyzetükkel fizettek.
gyűlés1
Donyeckben tegnap a városlakók naggyűléset tettek hitet Újoroszország ügye mellett, és a kijevi fasiszta junta ellen.
gyűlés2
A tegnapi nap talán leglényegesebb eseménye Újoroszország vonatkozásában mégsem Donbasszban zajlott, hanem Moszkvában. A Vörös-téren ukrán “demokraták” hőbörögtek, követelve az Ukrajna elleni “orosz agresszió leállitását”. Oroszország elnökét hülyézgették bőszen.
Oroszországban viszont-értesüléseink szerint-”kiverte a biztositékot” az oroszok körében a moszkvai történés,  majdanovcik dalolásztak a Kreml mellett.

Orosz földön már amúgy is meglehetősen paprikásnak tűnik a közhangulat a Donbassz eddigi meg-nem segitése miatt, és sok helyen kezdik szemére hányni Putyin elnöknek a dolgokat. A tegnapi majdanista pofátlanság pedig nem fogja csititani a “lelkesedésüket”


http://balrad.wordpress.com/2014/07/07/donbassz-2014-07-06/

Mecsetrombolásba kezdett az Iszlám Állam

Teljes mértékben feldühítette a muszlimokat az Iszlám Állam nevű kalifátus létrejötte, mivel annak működése és az "alapelvei" homlokegyenest szembemennek a Koránnal. A harcosok ugyanis nyíltan a takrifizmust valják, amelynek lényege, hogy mindenki ellenség és halált érdemel, aki nem ezt az irányzatot követi. Ez vonatkozik a szent helyekre és épületekre is: az Iszlám Állam egy elképesztő méretű kultúrarombolásba kezdett Irakban.

Elsősorban a többi vallási irányzat, a siíták, a káldeusok, és a szíriai ortodoxok imahelyei a rombolások célpontjai, amelyeket az Iszlám Állam harcosai bulldózerekkel igyekeznek a földdel egyenlővé tenni. A szunnita műemlékeket sem hagyják épségben: a szúfizmust szintén ellenséges ideológiának tartják, s eddig négy szentélyt tettek tönkre, hat síita mecsettel együtt. A helyi lakosok szinte sírva panaszolták el a külföldi tudósítóknak, hogy ezek az építmények a város műemlékeit jelentették.
Abu Bakr al-Baghdadit kalifának kiáltották ki, és azt követelték, hogy a világon élő minden muszlim esküdjön neki hűséget. Minden muszlimot arra buzdított, hogy segítsen felépíteni a kalifátust, felszólította a dzsihadista harcosokat, hogy fokozzák a harcokat a ramadán vagyis a muszlimok szent hónapja idején, amely múlt vasárnap kezdődött. A kalifának kikiáltott vezető először jelent meg pénteken a nyilvánosság előtt, mégpedig - mint arról egy szombaton közzétett videofelvétel tanúskodik - a moszuli nagymecsetben egy imán.
Juszef al-Karadavi ismert katari hitszónok, akinek az iszlám világban jelentős szava van, szombaton a világhálón megjelent nyilatkozatában az iszlám joggal, a saríával ellentétesnek minősítette a kalifátus kikiáltását. Mint mondta, ez a lépés veszélyes következményekkel járhat nemcsak az iraki szunniták, hanem minden muszlim számára.
Habár az igaz, hogy az Iszlám Állam harcosai szunniták, de nem képviselik az egész szunnita irányzatot, sőt teljes mértékben szembefordulnak a Korán tanításaival. A szunnita milíciák, amelyek eddig csatlakoztak az IS elődszervezetéhez, az ISIL (Iszlám Állam Irakban és Levantéban) nevű terrorcsoporthoz elsősorban nem vallási okokból, hanem az iraki miniszterelnök szunnita-ellenesnek titulált politikája miatt álltak be a fekete zászlók alá, mintegy bosszúból azért, mert a síiták kihagyták őket a kormányzásból és az állam működéséből. Sőt, nem egy olyan szunnita milícia van, amely annak ellenére, hogy fegyvert fogott a kormány ellen, nem fogadtak hűséget az Iszlám Államnak és velük is harcban állnak. Ugyanis számukra is teljesen vállalhatatlan a takrifizmus.
Takrifizmus egy olyan ideológia mely nem ismer el semmilyen más vallást felekezet, és rasszot saját magán kívül. A takrifizmus gyökerei egészen a VIII. századra vezethetőek vissza, egyike a kháridzsita (nadzsdiyya, sufriyya, ibádiyya, azáriqa) mozgalmaknak. A takrifi prédikátorok szerint mindenki hitetlen, és halált érdemel, ha nem ezt az irányzatot követi.
A többi muszlim számára a legnagyobb "gyalázatot" a szélsőséges ideológiával kapcsolatban az jelenti, hogy teljes mértékben buzdít a nők, gyerekek és hadifoglyok meggyilkolására. Ezenfelül mindenkinek kötelessége harcolni a hitetlenek ellen, amelyet ha nem tesz meg, akár kiközösíthető a közösségből. A takrifizmus ezenfelül előírja minden más vallási felekezet és irányzat műemlékeinek, szent helyeinek, vagy örökségének a lerombolását. Ezt ültetik most át a gyakorlatba Irakban.

Keletport

Elfoglaljuk Londont is és a Trafalgar téren fogjuk lemészárolni a keresztényeket...- mondja ezt a Mossad által életre hívott ISIS vezére...
Nem lesz nehéz nekik, hisz embereik már évek óta elfoglalták Angliát (Új Pakisztán)... mert ugye az elhájasodott, lusta, alantas munkát elvállalni nem akaró Nyugat beengedte őket rabszolgának, mi több naponta ezrével telepíti Európába a muzulmán kistesókat, hogy néhány év múlva a fehér európainak NE legyen hazája!
Ha az EU politikája nem változik, már pedig miért is változna, akkor én drukkolok ennek a szép legénynek, hogy irtsa ki egész Európát...
http://voxnews.info/2014/07/07/occuperemo-londra-e-sgozzeremo-cristiani-a-trafalgar-square/

Megmutatta magát az ISIS láthatatlan vezére

Eddig csak egy igazolványképről ismerték Abu Bakr al-Bagdadi sejket, az ISIS nevű szunnita terrorszervezet hírhedt vezérét, ám most megmutatta magát a nyilvánosságnak egy videón, írja a BBC.
Az Irak középső részét szinte pár nap alatt elfoglaló, radikális csoport eddig láthatatlan vezetője Moszulban tartott beszédet a híveinek, akik olykor embereket feszítenek keresztre, és radikális nézeteik terjesztésére aktívan használják a közösségi oldalakat  is.

Az al-Kaidánál is veszélyesebbek

A szélsőséges szervezet egy hete jelentette be, hogy önálló országot hoz létre Iszlám Kalifátus néven, a kalifátus vezetőjének pedig Abu Bakr al-Bagdadit nevezték ki. Az iraki területek mellett a csoport több szíriai régiót is az ellenőrzése alatt tart:  elfoglalták többek között a Deir ez-Zór tartományban fekvő al-Tanak olajmezőt is.  
Az Irak és Szíria területén létrehozott kalifátus miatt azonban az ISIS magával az al-Kaidával is szembe került: Ajman al-Zavahiri, az al-Kaida vezetője állítólag azt akarta elérni, hogy az ISIS hagyja Szíriát az al-Nuszra Front nevű csoportnak, és koncentráljon kizárólag Irakra, ebbe azonban nem egyeztek bele.
Az ISIS és az al-Kaida között nem csak az okozott nézeteltérést, hogy egymással versengve akarják vezetni a dzsihádot, hanem komoly különbségek vannak köztük a stratégiájukat, a taktikájukat és az iszlám hatalomgyakorlásról vallott nézeteiket tekintve. Arról sem teljesen ugyanúgy gondolkoznak, hogy milyen ritmusban és mértékben kell bevezetni az iszlám törvénykezést az elfoglalt területeken, meg kell-e ölni minden síitát, és, hogy joga van egy csoportnak az összes többi felett uralkodni. Az ISIS radikálisabb, és nem ismer kompromisszumot.

Csapataik harcban állnak

A radikális szervezetnek a feltételezések szerint legfeljebb 10.000 fegyverese lehet. Bár folyamatos harcok dúlnak több általuk elfoglalt területen is, az iraki kormányerők még nem indítottak átfogó offenzívát ellenük. Pedig már orosz vadászgépeket is beszereztek, hogy ezzel szorítsák vissza a terrorszervezetet, az Egyesült Államok pedig további 200 katonát küldenek Irakba a bagdadi nagykövetség és a repülőtér védelmének megerősítésére.
Irak eddig nem kért fegyvert Irántól, de ha így tenne, Hoszein Amir-Abdollahian iráni külügyminiszter-helyettes szerint számíthatnak a segítségükre.  


Egy hir Donbasszról, ami akár…

Nagyjából tiz perccel ezelőtti hir:
Az ukrán-orosz határ teljes hosszában OROSZ OLDALON elrendelték az orosz hadsereg számára a teljes harckészültséget. Innentől kezdve minden Putyin elnökön múlik. Aki a hirek szerint a GOSZDUMÁBA készülődik. (Orosz Parlament)
На границе с Украиной полная боевая готовность. Все зависит от Путина: Госдума готовится к заседанию
Hát nagyon úgy tűnik, hogy véget ért az árokásásos időszak!
Igor Sztrelkov az orosz védelmi minisztériumra hivatkozva ugyanakkor azt közölte, hogy a határtérségben elrendelték a riasztást a Donyecki és Luhanszki Népköztársaságok légterének repüléstilalmi zónává való nyilvánitása utáni események kezelésére.
A két Népköztársaság miliciái most arra várnak, hogy Oroszország elnöke miként dönt.
Moszkvában közben az Állami Duma több képviselője is javasolta, hogy most ne legyen nyári szünet, és tartsanak plemáris ülést, amelyen az ukrajnai helyzetet fogják megvitatni.
(B-R)

Utóharcok Szlavjanszkban - Donbaszban szerveződik újjá a népi milícia

Slavjanszkban utóvédharcok folynak. Most olyan hősök születnek, amelyre még sokáig fognak az oroszok emlékezni. Az egyik szerb alakulat parancsnoka búcsúüzenetet küldött a világnak: "bízzatok Putyinban és ne legyetek hitetlen Tamások. Minden úgy alakul, ahogy annak alakulnia kell. Ha most ez a sorsunk, akkor ennek így kell lennie, így lesz része a nagy egésznek." Ők azért maradtak Szlavjanszkban, hogy biztosítsák a főerő elvonulását. A milícia felsőbb parancsra vonult Kramatorszkba, majd onnan a kramatorszki védelemmel együtt tovább Donbasz felé. Az ukrán hadsereg éppen Szlavjanszk városát kezdi átfésülni, az emberek papírjait ellenőrzik. Néhol, elszórtan még lövöldözés hallható. Kramatorszk feladása teljesen váratlanul érte az ukránokat, Avakov ukrán belügyminiszter érthetetlen lépésnek nevezte személyes üzenőoldalán a lépést. A hírek szerint egy két és fél kilométer hosszú, harckocsikból és buszokból álló konvoj vonult át Donbaszba több ezer harcossal.
Az ukrán internetes oldalakat ellepték az örömteljes írások, oroszok és Oroszország feletti győzelemről beszélnek. Az orosz oldalak Putyin iránti csalódottságtól hangosak, éppen ezért is íródhatott a szerb parancsnok levele. Ő talán éppen ezekben a pillanatokban adja életét azért, amiben hisz, Szlavjanszk házai között. A szlavjanszki milícia parancsnoka, Igor Sztrelkov üzenetet küldött a feladott városok lakóinak: bízzatok bennünk, nem adjuk fel a harcot. Visszatérünk még!
Hídfő.net | Igor SztrelkovIgor Sztrelkov, a milícia vezetője
A sajtó mindenütt a nagy fordulópontról ír, amely a kijevi junta javára billenti a mérleget, és egyesek szerint napokon belül, mások szerint pár hét alatt vége lesz a harcoknak. A harcok részesei a hadseregen kívül a fehér embert és keresztény kultúrát eláruló Jobb Szektorból feltöltött Nemzeti Gárda, - a nyugat hasznos idiótái, akik ezzel aláírták saját halálos ítéletüket. A megszilárduló atlantista vezetés könyörtelenül fog leszámolni velük. Éppen így történt ez Horvátországban is, itt is ez lesz a sorsuk.
Mindenesetre bizonyos fordulat következett be a milícia működésében. Nem elszórt védekezésre rendezkednek be, hanem csapatösszevonásokat hajtanak végre. Ennek három oka lehet. Az első, hogy további harcokat értelmetlennek találják Moszkva politikai támogatása nélkül, és a felelősségre vonás elől a harcos alakulatok átmennek orosz területre. A másik, hogy a két-három nagyvárosban rendezkednek be elhúzódó városharcra, és a mártírhalált választják. A harmadik és egyben legvalószínűbb, hogy felmérve az ukrán légierő gyengeségeit, manőverező háborúba kezdenek. Gyors mozgású csapatok nagyobb távolságokat megtéve hol itt, hol ott csapnak le. Ezzel kijátsszák a tüzérség nyújtotta védelem hatékonyságát, és jelentős károkat tudnak okozni a hadi felszerelésekben, gépekben. Nem feltétlenül kell a pillanatnyi helyzet miatt gyorsan leírni az orosz szabadságharcos erőket - de magát a moszkvai vezetést sem. Az oroszok népre jellemző, hogy majd minden háborújukat akkor nyerték meg, mikor már teljes vesztésre álltak. Lehetséges, hogy vége lesz a harcoknak, de mesze sem biztos.
Jelenleg elsősorban a kivárásra kell alapozni. Az ukránoknak létkérdés a minél gyorsabb befejezés, mert kölcsönökből háborúznak, amelyet soha nem fognak tudni visszafizetni. Halott oroszok és halott ukránok, - bár ilyen, hogy ukrán nép nincs is. Egy hamis önazonosság, minden valós történelmi háttér nélkül. Ezzel szemben pedig egy hatalmas orosz öntudat áll. Ilyenkor átérezheti az ember, mit éreztek például a magyarok, mikor kivonták a hadseregeket Trianon miatt, vagy a második világháború visszavonulásaiban. A hadsereg elment, a népek ottmaradtak. Csalódottak voltak? Lehet. De az is lehet, hogy fájdalmaik ellenére pontosan fel tudták mérni, hogy ennek mi az oka, és az orosz nép tudja, hogy egyszer visszajönnek, és győzelmes csapataik masíroznak végig a városon. Az oroszok megszokták ezt a hadviselést, évszázadok óta így háborúznak.
Nem jó dolog előre inni a medve bőrére - tartja a mondás. Főleg nem az orosz medvéére. Korai még ez az öröm, ki kell várni a végét.

http://www.hidfo.net/2014/07/06/utoharcok-szlavjanszkban-donbaszban-szervezodik-ujja-nepi-milicia

Második Sztálingrád lesz Szlavjanszk?

Szlavjanszk, a Hős város
Szlavjanszk, a Hős város

- Már a milíciák támadják a szombaton bevonult kijevi egységeket -

Lehet, tán nem véletlenül nevezte el az orosz népnyelv pár hete Szlavjanszkot, – Szavljingrádnak. – Ők már éreztek valamit, – mondhatni tudtak is, hiszen az orosz taktika évszázadok óta, szinte a vérükben van.
Szlavjanszk július 5-én tehát nem elesett, nem ostrommal foglalták el, – hanem a július 4-ről 5-ére virradó éjszakán maga Igor Sztrelkov, a városi milíciák parancsnoka (egyben honvédelmi miniszter) döntött a kiürítéséről.
Tekintettel arra, hogy a Kijevi Junta olyan hatalmas túlerővel, pusztító tüzérségi eszközzel nyomult a város végső ostromára, – amelyek egy frontális támadás esetén nagy valószínűséggel a város lakosainak és a védőknek, valamint az épületeknek a teljes pusztulását okozták volna, – a további áldozatok elkerülése érdekében tehát, taktikai visszavonulást rendeltek el.
Az éj leple alatt a népfelkelők egységeinek – minimális veszteségekkel, – sikerült kitörniük a várost körülvevő ostromgyűrűből, és átvonulni a szomszédos Kramatorszk városába. Azonban onnan is tovább vonultak Donyeckbe és környékére, mert népfelkelők erőiket összevonva – a népköztársaság és Új Oroszország fővárosa; Donyeck védelmére rendezkedtek be.
Nos, ezt látja a külső szemlélő, a nyugati médiák, no meg az ukrán egységek. – Azonban, ez csak a látszat, vagy úgy is mondhatjuk, – csak félig igaz.
Mert az első kézből származó információk szerint, 5-éről, 6-ára virradó éjszaka olyan lövöldözés hallatszott Szlavjanszkból, mint a leghevesebb ostrom idejében sem. Kezdetben csak néhány aknavető és kézifegyver dolgozott, de ez csak “finomhangolás volt a koncert előtt”! – Éjfélkor már teljes erővel tombolt a csata.
Mert ugyan Szlavjanszkból elmentek a milicisták, – de a városon kívül azért maradt még jó néhány partizán egység. A jelentések szerint a junta katonái között fejetlenség tört ki, az állítólagosan már “legyőzött” milicisták heves támadása nyomán. Helyismeretük nem lévén, a sötétben még tájékozódni sem tudtak rendesen, – s ebben az ott maradt helyi lakosság sem segítette őket, – s rá kellett ébredniük, milyen az, amikor valakit megszállónak tekintenek.
Úgy néz ki, ha csak egyelőre rövid időre is, de ostromlókból ostromlottak lettek, – s könnyen elképzelhető, hogy a közeljövőben kevés nyugodt éjszakát mondhatnak majd a magukénak.
_3 (2)
Az ostromlókból ostromlottak lettek
Ám, hiába volt a napfelkelte, az egész éjjel zajló lövöldözés magyar idő szerint még délután egy órakor is tartott. S a helyiek nem kis döbbenetére, a zaklatott ukrán tüzérség ismét az (egyszer már általuk elfoglalt) várost kezdte lőni. – Valamint a lesből rájuk csapó milicisták hűlt helyét.
***
Donyeckbe tehát tegnap délután bevonultak Kramatorszkból és Szlavjanszkból összevont új oroszországi hadsereg népfelkelő egységei. Szemtanúk mintegy 200 db. páncélozott, hernyótalpas harcjárműről, tüzérségi eszközökről, valamint nagy számú teherautóról, és rajtuk sok milicista érkezéséről számoltak be. Igen sok harcjárműre a “Kijevbe!”, – ill. a “Lvovba!” – feliratot festették.
Új Oroszország Néphadserege Donyeckben
Új Oroszország Néphadserege Donyeckben
A Donyecki Városi Tanács is megerősítette érkezésüket, hozzátéve, hogy a látottak korántsem a teljes erősítést jelentik, hiszen jó néhány egység Donyecken kívül helyezkedett el.
Ott még komoly vihar van készülőben. Donyeck vagy négyszer akkora, mint Szlavjanszk, s Kramatorszk együttesen. Meg is akadt itt a Junta egységeinek az előrenyomulása, vérző fejjel voltak kénytelenek a biztonságos lőtávolon kívülre visszavonulni.
Azonban az ukránok számára a visszavonulás sem lehet már egészen biztonságos, – a számos kellemetlenkedő és fölöttébb mozgékony milícia csoporttal a hátukban.
Könnyen lehet, hogy olyan heves és kemény partizánháborút kapnak a pofájukba, – hogy azt az egész Ukrán Hadsereg, meg a Nemzeti Gárda is megemlegeti.
Szabad Riport – Bal-Rad
További források: Kiállunk Oroszország mellett/FbRosvesty.ru - Крыса из нержавеющей стали

Belorussziában bojkottot hirdettek a Nyalókakirály nyalánkságaira.

rosBanditisztánban is bojkottáljuk Valcman  “Bonbonetti” – termékeit!
A “nemzethy” erők bevonultak a miliciák által feladott Szlavjanszkba és Kramatorszkba. Eddig arról értesültünk, hogy egész éjjel dúlt a lövöldözés Szlavjanszk körül, de hogy magában a városban mi történik?-arról kevés hir szivárgott ki ezidáig. Ami viszont ma délelőtt kiszivárgott, az nem örömteli. Egy: már tegnap délután összegyűjtötték a mozgásképes lakosokat-a “felszabaditók” üdvözlésére. A “szlava Ukrajinye”-t kellett harsogniuk kórusban, majd hosszan hurrázni! Vezényszóra! Aztán egy géppisztolysorozattal “lefújták” a hálaadást. Utána rögtön ki is hirdették az ukázt: akinek a tulajdonában üzemképes személyautó van, az reggelig adja le. (Mint hadizsákmányt!)
Azt a hirt nem tudtuk leellenőrizni, hogy a kórházakból a “gyanús” sebesülteket “elszállitották”.
Azt viszont megerősitették, hogy hiába volt a napfelkelte, az egész éjjel zajló lövöldözés magyar idő szerint délután egy órakor is még tartott. Ám a helyiek nem kis döbbenetére-a latortüzérség jó része ismét a várost lövi. Egy kissebb részük pedig a lesből rájuk csapó milicisták hűlt helyét.
Donyecknél viszont komoly vihar van készülőben.
Обострение ситуации в Донецкой области. Архивное фоо
A kijevi “elemzők” szerint mesterien véghezvitt erőkivonás Szlavjanszkből és Kramatorszkból, valamint azok átcsoportositása Gorlovkába, Luhanszkba és Donyeckbe-egyenesen Isten csapásának számit a latorhorda számára. Kiváltképp megrökönyödtek az igen jelentősnek számitó donyecki felbukkanáson. Hitték, hogy ellenőrzik a közlekedési vonalakat-de tévedtek. Ráadásul a következő “felvonás” az éppen a donbasszi főváros-Donyeck-lerohanása lett volna. Ma délelőtt neki is láttak-volna-a repülőtéren rekedt banditák kiszabaditásához, de komoly meglepi várta őket. A repülőtérre a miliciák foga is erősen fáj, és ráadásul ők vannak birtokon belül.

Szó mi szó-a latorhorda a meginditott rohamot lefújta! Arra ugyanis nem gondoltak, hogy Donbassz fővárosáról van szó! Ami úgy nagyjából négyszer akkora, mint Szlavjanszk és Kramatorsz együttesen. Magyarán szólva: stratégiailag fontos város! A miliciának is.
Igy történt meg az, hogy vérző fejjel és orral-kétszeri nekirugaszkodás után-lefújták az attakot. Egyelőre legalábbis.
erők
Jelentések szerint, most a Donyecktől alig húsz kilométerre lévő Karlovka romjainál gyülekezik a latorhorda.
(B-R)

Afganisztáni állapotok dél-kelet Ukrajnában

Megkezdődött Kijev megtorló akciója a szlavjanszki hatóságokkal szemben, amint az ukrán csapatok bevonultak a városba. A belügyminisztérium tegnap este kiadott egy közleményt, miszerint minden, a városban maradó rendőrt őrizetbe vettek, miután a milícia elhagyta a területet. A BM közleménye szerint belső vizsgálatot indítanak és új rendőr testületet állítanak fel Szlavjanszkban, Kijevhez hű vezetéssel. A belügyminiszter szerint minden őrizetbe vett személy esetét külön vizsgálják, hogy együttműködött-e a népi milíciákkal. Ugyanakkor azt is elmondta, hogy az ország nyugati részén máris rengetegen jelentkeztek a szlavjanszki rendőri erőkhöz. Egyelőre nem tudni, hogy ez amerikai zsoldosokat jelent-e, de nincs kizárva, hiszen korábban is volt már rá példa, hogy Kelet-Ukrajnában amerikai zsoldosok ukrán rendőri egyenruhában léptek fel.
A Nemzeti Gárda vezetője szerint még mindig folyamatban vannak a harcok Szlavjanszk területén. Bár a milíciák visszavonultak, szabadcsapatok működnek a városban és továbbra is ellenállási gócpontok vannak jelen. A kijevi rendőrség megkezdte a járőrözést a szlavjanszki utcákon. A helyzet afganisztáni állapotokat idéz. A kiérkező fegyveresekre a lakosság megszálló csapatokként tekint, a járőröket gyakran éri rajtaütés kisebb fegyveres csoportok részéről, akik a szervezett visszavonulás ellenére is a városban maradtak.
Hídfő.net | Lakótelep SzlavjanszkbanLakótelep Szlavjanszkban
Igor Sztrelkov, a Donyecki Népi Milícia vezetője korábban bejelentette, hogy kivonulnak a városból, mert az ukrán hadsereg tüzérségi támadásai főként a civil lakosságot sújtják. Mostanra a népi milíciák 90%-a elhagyta Szlavjanszk területét, de minden harceszközt és muníciót magukkal vittek. Sztrelkov azt is elmondta, hogy a milíciákban szolgálatot teljesítő helyiek családjait kimenekítették a városból. Elmondása szerint ennek ellenére valószínűsíthető, hogy a Nemzeti Gárda megtorló akciókba kezd a civilek ellen, akik vagy a maradás mellett döntöttek, vagy nem tudták időben elhagyni a várost. Sztrekov felhívta a figyelmet arra, hogy az ukrán Nemzeti Gárda a Jobb Szektor tagjaival lett feltöltve, akik eleve minden civil esetében feltételezni fogják az ellenállásban aktív részvételt akkor is, ha a harcokban nem vettek részt.

http://www.hidfo.net/2014/07/06/afganisztani-allapotok-del-kelet-ukrajnaban

Létezik egy másik “B”-terv is?

Szlavjanszk és Kramatorszk tegnap a kijevi banditahatalom “birtokába” került. A latorhorda bevonult a két városba, és…
És hát nagyon úgy tűnik, hogy életbe lépett a “B”-terv! No nem Valcman “B”tervére kell gondolni. Merthogy a jelek szerint a DNR-nek is volt-van egy “B”-terve. Az este elkezték a kivitelezését. Szlavjanszban legalábbis.
Jelentések szerint olyan vad lövöldözés a legnagyobb ostrom alatt sem hallatszott, mint mára virradó éjjel. Kezdetben csak néhány aknavető és kézifegyver kezdett el dolgozni, de ez csak “finomhangolás volt a koncert előtt”! Éjfélkor már a teljes “hangszerkészlet” dolgozott. Mert ugyan Szlavjanszkból elmentek a milicisták-de a városon kivül azért maradtak néhányan. A latorhorda állitólag bepánikolt. Helyismeret és szimpátiahiány miatt a sarokba szoritott patkány szerepére szoritották őket. VALÓBAN MEGSZÁLLÓKKÉNT VANNAK KEZELVE!
Ostromlókból ostromlottak lettek? Nagyon könnyen lehet, hogy kevés nyugodt éjszakájuk lesz!
A legendássá vált Szaur-Mogilnál rendkivül heves csata bontakozott ki tegnap délután. A 277 méter magas domb ugyanis szinte az egész határtérséget uralja az orosz Taganrogig. (Nem véletlen, hogy Hitler csapatai is minden erőfeszitést megtettek a megszerzéséért anno’)
saur
Lassan már egy hete, hogy a kijevi hiénahatalom latorbandái emberéletet és technikát nem sajnálva-megpróbálják birtokba venni a dombot. Tegnap is megkisérelték. De ez légierő nélkül nem megy. Márpedig Kijev légiereje kerüli a környéket. Kiváltképp rájátszik a földön maradásukra a tegnapi IL-76-os elvesztése. Ráadásul a dombon vannak “GRAD”-ok is. Márpedig a dombon lévő sorozatvetők lőtávolsága kilométerekkel haladja meg a sik terepen lévőkét.
Három latortank mégis megpróbálkozott a lehetetlennek tűnő dologgal.
Tovább szaporodott a domb környéki roncsok száma.
Donyeckbe tegnap délután bevonult Kramatorszkból és Szlavjanszkból a két város további védelméről lemondott DNR haderő egy csoportja. Szemtanúk mintegy 200 db. ilyen olyan hernyótalpas harcjármű, tüzérségi eszközök, valamint nagy számú teherautó, és rajtuk sok milicista érkezéséről számoltak be. Igen sok harcjárműre a Kijevbe!-ill. a Lvovba!-feliratot festették.
В Донецке была замечена бронетехника с надписями На Киев и На Львов

A Donyecki Városi Tanács is megerősitette az érkezést, hozzátéve, hogy a látottak korántsem a teljes erősitést jelentik, hiszen jónéhány egység Donyecken kivül helyezkedett el.


https://balrad.wordpress.com/2014/07/06/letezik-egy-masik-b-terv-is/