2014. július 6., vasárnap

Utóharcok Szlavjanszkban - Donbaszban szerveződik újjá a népi milícia

Slavjanszkban utóvédharcok folynak. Most olyan hősök születnek, amelyre még sokáig fognak az oroszok emlékezni. Az egyik szerb alakulat parancsnoka búcsúüzenetet küldött a világnak: "bízzatok Putyinban és ne legyetek hitetlen Tamások. Minden úgy alakul, ahogy annak alakulnia kell. Ha most ez a sorsunk, akkor ennek így kell lennie, így lesz része a nagy egésznek." Ők azért maradtak Szlavjanszkban, hogy biztosítsák a főerő elvonulását. A milícia felsőbb parancsra vonult Kramatorszkba, majd onnan a kramatorszki védelemmel együtt tovább Donbasz felé. Az ukrán hadsereg éppen Szlavjanszk városát kezdi átfésülni, az emberek papírjait ellenőrzik. Néhol, elszórtan még lövöldözés hallható. Kramatorszk feladása teljesen váratlanul érte az ukránokat, Avakov ukrán belügyminiszter érthetetlen lépésnek nevezte személyes üzenőoldalán a lépést. A hírek szerint egy két és fél kilométer hosszú, harckocsikból és buszokból álló konvoj vonult át Donbaszba több ezer harcossal.
Az ukrán internetes oldalakat ellepték az örömteljes írások, oroszok és Oroszország feletti győzelemről beszélnek. Az orosz oldalak Putyin iránti csalódottságtól hangosak, éppen ezért is íródhatott a szerb parancsnok levele. Ő talán éppen ezekben a pillanatokban adja életét azért, amiben hisz, Szlavjanszk házai között. A szlavjanszki milícia parancsnoka, Igor Sztrelkov üzenetet küldött a feladott városok lakóinak: bízzatok bennünk, nem adjuk fel a harcot. Visszatérünk még!
Hídfő.net | Igor SztrelkovIgor Sztrelkov, a milícia vezetője
A sajtó mindenütt a nagy fordulópontról ír, amely a kijevi junta javára billenti a mérleget, és egyesek szerint napokon belül, mások szerint pár hét alatt vége lesz a harcoknak. A harcok részesei a hadseregen kívül a fehér embert és keresztény kultúrát eláruló Jobb Szektorból feltöltött Nemzeti Gárda, - a nyugat hasznos idiótái, akik ezzel aláírták saját halálos ítéletüket. A megszilárduló atlantista vezetés könyörtelenül fog leszámolni velük. Éppen így történt ez Horvátországban is, itt is ez lesz a sorsuk.
Mindenesetre bizonyos fordulat következett be a milícia működésében. Nem elszórt védekezésre rendezkednek be, hanem csapatösszevonásokat hajtanak végre. Ennek három oka lehet. Az első, hogy további harcokat értelmetlennek találják Moszkva politikai támogatása nélkül, és a felelősségre vonás elől a harcos alakulatok átmennek orosz területre. A másik, hogy a két-három nagyvárosban rendezkednek be elhúzódó városharcra, és a mártírhalált választják. A harmadik és egyben legvalószínűbb, hogy felmérve az ukrán légierő gyengeségeit, manőverező háborúba kezdenek. Gyors mozgású csapatok nagyobb távolságokat megtéve hol itt, hol ott csapnak le. Ezzel kijátsszák a tüzérség nyújtotta védelem hatékonyságát, és jelentős károkat tudnak okozni a hadi felszerelésekben, gépekben. Nem feltétlenül kell a pillanatnyi helyzet miatt gyorsan leírni az orosz szabadságharcos erőket - de magát a moszkvai vezetést sem. Az oroszok népre jellemző, hogy majd minden háborújukat akkor nyerték meg, mikor már teljes vesztésre álltak. Lehetséges, hogy vége lesz a harcoknak, de mesze sem biztos.
Jelenleg elsősorban a kivárásra kell alapozni. Az ukránoknak létkérdés a minél gyorsabb befejezés, mert kölcsönökből háborúznak, amelyet soha nem fognak tudni visszafizetni. Halott oroszok és halott ukránok, - bár ilyen, hogy ukrán nép nincs is. Egy hamis önazonosság, minden valós történelmi háttér nélkül. Ezzel szemben pedig egy hatalmas orosz öntudat áll. Ilyenkor átérezheti az ember, mit éreztek például a magyarok, mikor kivonták a hadseregeket Trianon miatt, vagy a második világháború visszavonulásaiban. A hadsereg elment, a népek ottmaradtak. Csalódottak voltak? Lehet. De az is lehet, hogy fájdalmaik ellenére pontosan fel tudták mérni, hogy ennek mi az oka, és az orosz nép tudja, hogy egyszer visszajönnek, és győzelmes csapataik masíroznak végig a városon. Az oroszok megszokták ezt a hadviselést, évszázadok óta így háborúznak.
Nem jó dolog előre inni a medve bőrére - tartja a mondás. Főleg nem az orosz medvéére. Korai még ez az öröm, ki kell várni a végét.

http://www.hidfo.net/2014/07/06/utoharcok-szlavjanszkban-donbaszban-szervezodik-ujja-nepi-milicia

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése