A német kormány alkalmatlannak bizonyult a migrációs válság kezelésére, aminek kellemetlen következményei lehetnek a 2017-es választások idején. Bajorország miniszterelnöke, Horst Seehofer szerint már egyértelmű, hogy a kormány belebukott a befogadás politikájába.
A Der Spiegel magazin szerint a bajor kormányfő, a Keresztényszociális Unió (CSU) vezetője arra figyelmeztette az ország vezető politikusait, hogy 2017-ben teljes bukással kell szembenézniük, ha nem állítják le a bevándorlást és a migrációs válság megoldatlanul marad. Seehofer pártja mostanra egy elhúzódó vitában áll Angela Merkel – létszámban igencsak megfogyatkozott – követőivel, mert a kancellár továbbra is ellenzi a bevándorlás korlátozását. A bajor kormány szerint egy maximális létszámot kellene megállapítani arra vonatkozóan, hogy éves szinten mennyi bevándorlót képes befogadni Németország, és amint ez a keret kimerül, a további migránscsoportokat már vissza kellene fordítani a német határon, és automatikusan megtagadni a menedékjog megadását. A Kereszténydemokrata Unió (CDU) szervezetére nehezedő fokozott nyomás ellenére Merkel fenntartaná a korlátlan bevándorlást, ami Seehofer szerint a teljes bukás ígéretét jelenti 2017-ben. A választók többsége ugyanis nem akar se menekülteket, se gazdasági bevándorlókat, és a nép ellenében történő kormányzás Merkel pártjának támogatottságát fokozatosan leépíti.
Seehofer szerint azonban nem csak a választási vereséget biztosítja be Angela Merkel politikája, hanem a korlátlan bevándorlás a korábban érkezett idegen kultúrájú közösségek integrációját is ellehetetleníti, és amennyiben a kancellár nem hajlandó az ellentétes álláspontokra helyezkedő felek közti kompromisszumra, egyre valószínűbbé válik egy olyan helyzet, hogy a választásokat megelőzően – a koalíció szakadása miatt – a német kormány akár hónapokra is kormányzásképtelenné válhat. Merkel a CSU és CDU képviselői részéről egyaránt össztűz alá került, január elejére pedig tarthatatlanná vált a kancellár migránsbarát hozzáállása, miután Kölnben – rendőrségi adatok szerint – 379 szexuális zaklatás történt egyetlen éjszaka alatt. Mint utóbb kiderült, 16 tartományból 12-ben történtek hasonló esetek – az összes, Kölnben újév idején történt bűncselekmény száma pedig meghaladta az ezret. Ennek részét képezték rablások és más erőszakos cselekmények is, miközben a rendőrségi beszámolókból kiderült, hogy valamennyit migránsok követték el.
Angela Merkel regnálásának végét fémjelezte az a kínos eset, amikor a migránsok által elkövetett tömeges szexuális zaklatások és nemi erőszak bűncselekmények után Merkel több mint egy hétig nem kommentálta nyilvánosan a történteket. A kancellár támogatottságában már novemberben bekövetkezett az a fordulópont, amikor hivatalos közvélemény-kutatások jelezték, hogy a lakosság többsége elutasítja Merkel politikáját. A Kölnben történtek hatására a kancellár támogatottsága tovább csökkent, pedig Seehofer már tavaly nyáron, a nagy migrációs hullám kezdetén jelezte, hogy a probléma kezeletlenül hagyása politikai vereséghez vezet. A német szövetségi rendőrhivatal januárban nyilvánosságra hozott adatai szerint egy év alatt 186 ezer bűncselekményt követtek el bevándorlók.


http://www.hidfo.ru/2016/01/merkel-valasztasi-veresegre-keszulhet-a-migransok-miatt/