2016. október 31., hétfő

Hibrid háború

jobbik-tuntetes-usa-zaszlo
“A pszichológiai műveletek a média/információs beavatkozás formájában domináns műveleti és stratégiai fegyverré váltak. Az elsődleges cél az ellenség lakossági támogatásának átállítása. A televíziós hírek erősebb műveleti fegyverré váltak, mint a páncélos hadosztályok.”
A XXI. században a hadviselés jellege alapjaiban megváltozott. A nagyhatalmak közti összeütközés nem közvetlen formában, hanem indirekt módszerek alkalmazásával, közvetítőkön keresztül zajlik. A civil szféra egészséges működése és a katonai műveletek közt eddig élesen látható határvonal elmosódott, az ellenséges kormányok megdöntését nem hivatásos katonák, hanem külföldről irányított civil szervezetek és pártok végzik el.
Andrej Koribko politikai elemző, újságíró, és az Oroszországi Népek Barátsága Egyetem Stratégiai Tanulmányok Intézetének geopolitikai szakértője. Az orosz szakértő tanulmánya (magyar nyelven is IDE kattintva ingyenesen letölthető) lépésről lépésre bemutatja azt a hibrid háborús stratégiát, ami az Amerikai Egyesült Államok és nyugati szövetségei által világszerte alkalmazott módszer a vazallus szerepet el nem fogadó kormányok megdöntésére.
A tanulmányban foglaltak megértése által az olvasó képessé válik arra, hogy tüntetések, felvonulások vagy utcai harcok láttán bizonyos indikátorok mentén magabiztosan meg tudja állapítani, hogy az adott történés idegen országok érdekérvényesítéseként és hibrid háborús stratégia részeként történik-e, vagy természetes politikai folyamat.


http://www.hidfo.ru/2016/10/hibrid-haboru/

Nemsokára újra romokban heverhet Ukrajna

donbassz-haboru-hidfo-ru
Kudarcot vallottak az ukrajnai konfliktus békés rendezését célzó erőfeszítések. Nem sikerült nemzetközi ráhatással biztosítani a fegyverek nyugvását – a kijevi rezsim azzal vádolja a donbasszi fegyveres erőket, hogy az elmúlt 24 órában 54 alkalommal sértették a tűzszüneti megállapodást.
Az ukrán hadsereg donbasszi műveleteiről tájékoztatásért felelős sajtóközpont Facebook-oldalán megjelent egy bejegyzés, miszerint az elmúlt 24 órában a donbasszi fegyveres erők 54 alkalommal sértették a fegyvernyugvást. A közlemény szerint Luganszk irányából 5, Mariupol irányából 31 sértést észleltek.
Az újabb fegyvernyugvás szeptember 1-én lépett érvénybe, miután a konfliktusban érintett felek megállapodásra jutottak a kontaktcsoportok augusztus végi találkozóján.
A trilaterális kontaktcsoportban Kijev, Donbassz és Moszkva által deleglt személyek folytatnak képviseleti tevékenységet, emellett az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet is rendszeres találkozókat tart a belorusz fővárosban, Minszkben. Ezeknek a találkozóknak célja, hogy diplomácia megoldást találjanak a rendre kiújuló fegyveres konfliktusra.
Kijev 2014 áprilisában indított hadmozdulatokat a Donbassz régióban, miután a helyi lakosság nem volt hajlandó elismerni az erőszakos puccs által hatalomra jutott kijevi kormányt, ehelyett népszavazással döntött az elszakadásról, majd saját országgyűlési választások kiírásáról határozott.


http://www.hidfo.ru/2016/10/nemsokara-ujra-romokban-heverhet-ukrajna/

A Nyugat és a nyugat közt lehetett választani Grúziában

gruzia-valasztas-hidfo-ru
A Grúziai Álom párt nyerte az országgyűlési választások második fordulóját, és az előzetes eredmények szerint alkotmányos többséget szerzett.
A grúziai központi választási bizottság által közölt előzetes eredmények szerint a “Grúziai Álom” párt 50 választási körzetből 48-ban vezet, és elegendő szavazatot szerzett ahhoz, hogy alkotmányos többséget kapjon a parlamentben. A végső eredményeket hétfő délután közlik.
Vasárnap 73-ból 50 választási körzetben zajlott szavazás Grúziában, ahol az EU- és NATO-tagságot támogató Grúziai Álom párt és az EU- és NATO-tagságot szintén támogató, az elűzött ex-államfő Szaakasvili féle Egyesült Nemzeti Mozgalomra lehetett szavazni.
A választás első fordulója október 8-án volt, ekkor három párt jutott be a parlamentbe – a Grúziai Álom (44 mandátummal), az Egyesült Nemzeti Mozgalom (7) és a Patrióta Szövetség (6). Az alkotmányos többség elnyeréséhez 46 mandátum megszerzésére volt szükség.


http://www.hidfo.ru/2016/10/a-nyugat-es-a-nyugat-kozt-lehetett-valasztani-gruziaban/