donbassz-haboru-hidfo-ru
Kudarcot vallottak az ukrajnai konfliktus békés rendezését célzó erőfeszítések. Nem sikerült nemzetközi ráhatással biztosítani a fegyverek nyugvását – a kijevi rezsim azzal vádolja a donbasszi fegyveres erőket, hogy az elmúlt 24 órában 54 alkalommal sértették a tűzszüneti megállapodást.
Az ukrán hadsereg donbasszi műveleteiről tájékoztatásért felelős sajtóközpont Facebook-oldalán megjelent egy bejegyzés, miszerint az elmúlt 24 órában a donbasszi fegyveres erők 54 alkalommal sértették a fegyvernyugvást. A közlemény szerint Luganszk irányából 5, Mariupol irányából 31 sértést észleltek.
Az újabb fegyvernyugvás szeptember 1-én lépett érvénybe, miután a konfliktusban érintett felek megállapodásra jutottak a kontaktcsoportok augusztus végi találkozóján.
A trilaterális kontaktcsoportban Kijev, Donbassz és Moszkva által deleglt személyek folytatnak képviseleti tevékenységet, emellett az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet is rendszeres találkozókat tart a belorusz fővárosban, Minszkben. Ezeknek a találkozóknak célja, hogy diplomácia megoldást találjanak a rendre kiújuló fegyveres konfliktusra.
Kijev 2014 áprilisában indított hadmozdulatokat a Donbassz régióban, miután a helyi lakosság nem volt hajlandó elismerni az erőszakos puccs által hatalomra jutott kijevi kormányt, ehelyett népszavazással döntött az elszakadásról, majd saját országgyűlési választások kiírásáról határozott.


http://www.hidfo.ru/2016/10/nemsokara-ujra-romokban-heverhet-ukrajna/