2015. május 16., szombat

115 ezer család lakását viheti a bank

Most jön a feketeleves sok hitelesnek? Az eddigi mentőcsomagok adósok tömegein nem tudtak segíteni, s nem úgy tűnik, hogy a jövőben megoldódna a bedőlt hitelesek sorsa.
A bankok elszámoltatásával Orbán Viktor miniszterelnök szerint a kormány „elment a falig”, vagyis újabb jelentős segítség aligha várható.
Pedig bőven vannak még, akiknek fogalmuk sincsen róla, mit hoz a jövő. A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint tavaly év végén 115 ezer olyan jelzáloghiteles volt, aki legalább 90 napja nem törlesztett, vagyis szerződésüket nagy valószínűséggel felmondták a hitelintézetek. Velük kapcsolatban a jegybank alelnöke, Balog Ádám a múlt héten egy konferencián azt fejtegette: mintegy 100 ezer hitelesen a jelenlegi lehetőségek sem segíthetnek, tehát belátható időn belül ennyi ingatlan kényszerértékesítésére kerülhet sor.
Sok hiteles teljesen elkeseredett, hiszen nemcsak az eddigi „adósmentő” akciókban csalódtak, de a banki elszámoltatás sem nyújtott számukra reményt. Az autószerelő Kerékgyártó Lászlónál (53) két éve bármelyik nap kopogtathat a végrehajtó.
istv
– Megvédem a házam az életem árán is! Csak a testemen keresztül fog ide bejutni bárki – jelentette ki László, aki 2007-ben 24 millió forint hitelt vett fel óbudai ingatlanára.
– A törlesztőrészlet a kezdeti 123 ezerről 271 ezer forintra nőtt, és 2013-ban már nem tudtuk fizetni. Hiába próbáltunk egyezkedni a bankkal, felmondták a hitelszerződést. Azóta hetente járok a közjegyzőhöz, hogy megtudjam, kiállították-e már a végrehajtási záradékot. Ha igen, azonnal megtámadjuk bíróságon, és kérjük a végrehajtás megszüntetését – magyarázta László, akin még 45 milliót követelnek. Kerékgyártóék így több évet nyerhetnek, hiszen amíg per alatt van az ügy, felfüggesztik a végrehajtást. Hogy az­után mi lesz, azt László sem tudja.
A hitelesek helyzetét az is súlyosbítja, hogy év elején megszűnt a korábbi kényszerértékesítési kvóta. Ez azt írta elő, hogy a bankok a bedőlt hitelesek laká­sainak csak 2-5 százalékát verhették dobra negyedévente.
eléged
– Százezer adósnál bármikor kopogtathat a végrehajtó – mondta Lénárd Mariann, a Banki Hitelkárosultak Egyesületének főtitkára.
– Ők elsősorban az időt húzhatják, ha meg akarják tartani a lakásukat. A banki elszámolás után azok, akik nem elégedettek, a pénzügyi békéltető testülethez fordulhatnak, majd pereskedhetnek a bankkal, addig pedig a végrehajtást felfüggesztik.
Kérdeztük a kormányt is, terveznek-e bármilyen újabb mentőcsomagot, de a gazdasági tárcától csak azt a választ kaptuk, a kabinet folyamatosan vizsgálja a nehéz helyzetbe került adósok helyzetét. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a héten úgy nyilatkozott: a bedőlt adósok lakásait felvásárló állami Nemzeti Eszközkezelő forrásait kell bővíteni.
kié
A kormány ilyen intézkedéseket hozott mostanáig
A második Orbán-kormány számos adósmentő intézkedést hozott az elmúlt években, de nem mindegyik aratott osztatlan sikert. Az alábbi rendelkezések közül látható, hogy a több mint százezer bedőlt hiteles számára csak néhány jelentett valós segítséget.
>>Szigorítás:
2010 végén a kormány megtiltotta az indokolatlan egyoldalú szerződésmódosításokat.
>>Árfolyamgát I.:
2011 nyarán bevezették, hogy a devizahitelesek 180 forintos svájcifrank-, illetve 250 forintos euróárfolyamon törleszthetnek, de a fennmaradó összeget kamatokkal együtt idővel meg kellene fizetni. A lehetőséggel alig 5700-an éltek.
>>Végtörlesztés:
2011 szeptembere és 2012. február között a fizetőképes hitelesek a piaci árfolyamnál kedvezőbben, 180 forintos svájcifrank-, illetve 250 forintos euróárfolyamon törleszthettek. Így 170 ezren szabadultak meg tartozásuktól.
>>Árfolyamgát II.:
2012 áprilisában indult el az első árfolyamgáthoz hasonló lehetőség. Csak itt a 3-5 éves türelmi idő alatt felgyűlő tartozásra nem számoltak a bankok kamatot. Az elsőnél lényegesen jobb konstrukcióhoz 167 ezer még törlesztő hiteles csatlakozott.
>>Forintosítás:
2012 májusától a bedőlt hitelesek kérhették tartozásuk forintra váltását és az adósság 25 százalékának elengedését, cserébe a tartozást újra fizetni kellett. De ezt csak 3000-en vállalták.
>>Eszközkezelő:
2012 végén elindult a Nemzeti Eszközkezelő (NET), amely bedőlt hitelesek lakását vásárolja fel. A volt tulajdonosok így megszabadulnak tartozásuktól, a lakást kedvezményes bérleti díjért tovább használhatják. A NET összesen 25 ezer lakást vásárolna.
>>Ócsai lakásprogram:
2013 tavaszára Ócsa határában 80 családi házat épített a kormány. Az ingatlanokat kedvezményesen bérelhetik a kilakoltatott adósok. A 2,4 milliárdos beruházás arányaiban nagyon drága volt.
>>Elszámoltatás:
2015. április 3-ig minden adóssal el kellett számolniuk a bankoknak, és a jogtalanul felszámolt pluszösszegeket visszafizetniük. A devizahitelesek eddig 744 milliárd forintot kaptak vissza, a forinthiteleseknek a közeljövőben 200-250 milliárd jár majd.

(blikk)
Bal-Rad komm: “…Százezer adósnál bármikor kopogtathat a végrehajtó – mondta Lénárd Mariann, a Banki Hitelkárosultak Egyesületének főtitkára…”
“…Megvédem a házam az életem árán is! Csak a testemen keresztül fog ide bejutni bárki – jelentette ki László…” – és EBBEN NEM LESZ EGYEDÜL!
Nyilvánvaló, hogy a kilakoltatások esetleges beindítása TÖMEGES-SOK ESETBEN FEGYVERES-ELLENÁLLÁSHOZ, MEGTORLÁSOKHOZ FOG VEZETNI!
Szakértői berkekben az a vélekedés járja, hogy a folyamatos jegybanki kamatcsökkentéssel a betéteseket arra kívánják terelgetni, hogy az ingatlanpiacot élénkítsék! Betétjeikből inkább vásároljanak MAGYAROK DOBRA VERT HÁZAIT-LAKÁSAIT!
Jóindulatú figyelmeztetés: EGÉSZSÉGRE ÁRTALMAS BEFEKTETÉS LENNE AZ ILYESMI!
Ólommérgezés gyanús!

Az USA élezi a helyzetet a Perzsa-öbölben is

(Ennyi fronton háborúzni egyszerre, – Amerika totális vereségét vetíti előre – SzRTI)

Kínai média: Obama katonai védelmet is nyújtana a Perzsa-öböl országainak

Az Egyesült Államok fontolóra venné katonai erő bevetését, amennyiben külső veszély fenyegetné a Perzsa-öböl nemzeteinek területi integritását, nyilatkozta május 14-én Barack Obama amerikai elnök.
Obama újfent leszögezte: az Egyesült Államok szilárdan elkötelezett a Perzsa-öböl országai biztonságának megoltalmazása mellett, kész együttműködni velük, hogy „elhárítsa és leküzdje” az Egyesült Nemzetek Alapokmányába ütköző külső fenyegetéseket, bármelyik nemzet területi integritására is leselkedjenek.
Egy efféle agresszió esetén az USA kész együttműködni a Perzsa-öböl országaival, hogy „mihamarabb meghatározzuk, milyen szükséges lépések lehetségesek a közösen rendelkezésünkre álló eszközök bevetésével, beleértve a katonai erő lehetséges alkalmazását is,” a Perzsa-öböl nemzeteinek védelmében, mondta Obama a térség vezetőivel Camp Davidben tartott csúcstalálkozó utáni sajtótájékoztatóján.
A Perzsa-öböl Menti Együttműködési Tanács, köztük Szaúd-Arábia, Bahrein, Omán, Kuvait, az Egyesült Arab Emírségek és Katar vezetőinek részvételével lezajlott csúcs hátterében az áll, hogy ezek a nemzetek aggodalommal figyelik Irán egyre növekvő befolyását a térségben.
CRI – SzRTI

Az USA csökkenti katonai jelenlétét Európában

amerikai bázis Stuttgart hidfo.ru
Az Egyesült Államok bezárja egy katonai létesítményét Németországban, Stuttgart területén. A Pentagon közleménye szerint a létesítmény újra német ellenőrzés alá kerül, mert arra megnövekedett igény mutatkozott az európai fél részéről. Az amerikai bázis működtetését azonnali hatállyal leállítják, és még 2015 vége előtt átadják a német hadseregnek.
A Pentagon korábban már bejelentette, hogy megkezdi a tengeren túli létesítmények bezárását, amit azzal indokolnak, hogy már nem állnak rendelkezésükre a bázisok üzemeltetéséhez szükséges anyagi források, és költségtakarékossági okokból számos létesítményt bezárnak a következő években.
A lépés ennek ellenére fordulópontnak tekinthető. Az Egyesült Államok az utóbbi évtizedek során ahol csak tudott, újabb katonai létesítményeket kezdett működtetni. Több ezer amerikai katonai bázis működik a tengeren túl, és az amerikai haderő jelenléte kapcsán méltán elmondható, hogy néhány évtized alatt megszállták Európát. Az is tény, hogy az amerikai költségvetés adósságplafonját évente megemelik, a dollárt pedig korlátlanul nyomtatják, így a bezárás nem feltétlen vezethető vissza anyagi problémákra.
A Pentagon közleménye ugyanakkor hozzáteszi, hogy nem csak a Stuttgartban található létesítményt zárják be, hanem a közeljövőben számos amerikai katonai bázist visszaadnak az európai országoknak.
A Szergej Lavrov orosz külügyminiszter és John Kerry amerikai külügyminiszter által Szocsiban folytatott tárgyalások több következményeiről már beszámoltunk. Az Egyesült Államok látványosan kihátrál az ukrán kormány mögül. Közvetlen a tárgyalás napját követően a Radio Free Europe hatalommal való visszaéléssel vádolta Petro Porosenko ukrán államfőt, John McCain amerikai szenátor bejelentette, hogy nem vesz részt az ukrán kormány nemzetközi tanácsadói testületének munkájában, Victoria Nuland pedig személyes megbeszélést folytatott az ukrán kormányfővel, ahol kijelentette, hogy az Egyesült Államok nem ad több hitelt, és egyáltalán nem biztos, hogy az IMF-hitel következő részletét megkapják.
Az amerikai katonai jelenlét csökkentése ugyanakkor nem csak a Szocsiban lezajlott tárgyalások következménye, hanem közvetlen visszavezethető a Németországban zajló geopolitikai átrendeződésre. Németországban megkezdődött a lakosság előkészítése egy radikális külpolitikai átmenetre, melynek részeként a következő kormány jóval ellenségesebb hangot fog megütni Washingtonnal szemben, majd megkezdik az amerikai befolyás lerázását. Ez egy történelmi jelentőségű eseménysorozat lesz, melynek végén megkezdődik az Európai Unió és az Eurázsiai Gazdaági Unió egyesítése, a térségi politikát pedig három hatalmi pólus, Moszkva, Berlin és Ankara (Magyarországnak ebben a fontossági sorrendben) fogja meghatározni.
A Németországban zajló átrendeződés előszeléről itt és itt olvashat bővebben.

http://hidfo.ru/2015/05/az-usa-csokkenti-katonai-jelenlet-europaban/

Fogd a pénzt, és fuss!

Futni hagyja a hatóság Simon Gábort a megmaradt 100 milliójával együtt – derült ki pénteken. A kettes számú mutyipárt második embere ellen lényegében lezárult a nyomozás.

Mivel nem sikerült kideríteni, honnan származik az eltitkolt 240 milliója, és mert időközben 128 millió adóhátralékot megtérített az államnak, könnyen lehet, hogy ennyivel végleg megúszta.
Simon kizárólag a Fidesz-közeli TV2-nek volt hajlandó nyilatkozni és a videón egyáltalán nem tűnt megviseltnek. Mint aki máris biztos a saját felmentésében, közölte: tiszta a lelkiismerete és semmi takargatnivalója nincs. Ehhez képest a pénz eredetét ezúttal sem sikerült tisztáznia. Ha csak nem az éhségmenetelés közben gyűjtötte össze az emberek adományaiból…

A rejtélyes 240 millió sztorija a kezdetektől ezer sebből vérzik. A fideszes sajtó precízen a választási kampányra időzítve robbantotta a bombát, hogy Simon negyedmilliárd forintnyi valutát parkoltat egy osztrák bankszámlán, amely pénz semmilyen vagyonbevallásában nem szerepel.
Három héttel a választások előtt Simont letartóztatják, látványosan vezetőszáron hurcolják, a média pedig a Fidesz pocsék 4 éves teljesítménye, az ellopott magánnyugdíjak meg a gigantikus paksi mutyi helyett Simon pénzén és állítólagos bissau-guineai útlevelén rugózik. (A dokumentum azóta sem került elő.)
A Fidesz megnyeri a választásokat, eltelik egy év, és mit ad Isten, a fideszes ügyészség megszünteti a nyomozást a MSZP-s politikus ellen, és szinte tőle kérnek bocsánatot.
Néhány kérdés, melyekre sosem kapunk választ:
Honnan volt Simon Gábornak 240 millió forintja?
Ha nem az övé volt a pénz, akkor kié?
Milyen alapon vitték be Simont, ha nem volt ellene bizonyíték?
Miféle nyomozás történt az elmúlt 1 évben?
Ugye nem arról van szó, hogy megkérték Simont, hogy működjön együtt egy színjátékban, mert ezt kívánja a Fidesz választási érdeke, cserébe egy év múlva szabad és gazdag ember lesz?
Ugye nem arról van szó, hogy a Polt Péter vezette ügyészség a Fidesz aktuális érdekeinek megfelelően kőkeményen politizál?
Ugye nem arról van szó, hogy a Fidesz és az MSZP a háttérben összejátszik, „mi futni hagyjuk a ti embereteket, cserébe ti sem firtatjátok a mi lopásainkat”-alapon?
Hogyan lehetséges, hogy míg egy átlagmagyarra brutális büntetést vernek, ha egy formai hibát vét az adóbevallásában, addig Simon Gábort szabadon engedik százmillió forint tisztázatlan eredetű pénzzel?
Ugye nem arról van szó, hogy a Fidesz és az MSZP már megint hülyének nézi a keményen dolgozó kisembereket?
Ugye nem csodálkozunk, hogy egyre többen torkig vannak a sötét eredetű vagyonokkal parádézó Habony Árpádokkal, Mészáros Lőrincekkel, Simon Gáborokkal és a pokolba kívánják a két nagy mutyipártot?

(kím.)

A CIA szerint könnyen lehet, hogy a harmadik Balkán-háború küszöbén állunk!


a balkan-ciaAmennyiben a kumanovói összetűzések tükrében az USA továbbra is erőteljesen támogatja Albániát, pravoszláv szövetség létrehozására van kilátás, amelyet Szerbia, Görögország, Bulgária és Macedónia alkotna - áll a CIA legújabb jelentésében.
Ha az Európai Unió közömbösen szemlélné a Nagy-Albánia projektumának esetleges felélesztését, az tovább növelné az említett szövetség megalakításának esélyét - szögezi le az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség, amely szerint mindez könnyen vezethet a harmadik Balkán-háborúhoz.
A CIA elemzői figyelmeztetnek, hogy az albánok további szembeötlő amerikai támogatása a "pravoszlávokat Oroszország karjaiba lökheti". Ezért a Balkán iránti kiegyensúlyozottabb viszonyulást javasolják a washingtoni adminisztrációnak. (Úgyszólván érdekes, hogy a CIA tudomása szerint a potenciális pravoszláv szövetségben Bulgária helyet kapna, Montenegró pedig nem, holott az albánok állítólag jó nagy szeletet szakítanának le a "crnogorac" államból /is/).

Akárhogyis, a CIA szakértői szerint egy balkáni háborús gócpont nem szolgálná az USA érdekeit, emiatt taktikusan kellene hozzáállni a problémához.
A szerb kormány illetékesei egyelőre nem kommentálták a CIA értesüléseit és jelentését.
Đorđe Vukadinović politikai elemző szerint a pravoszláv szövetség létrehozása nem hangzik logikátlanul. Ugyanakkor hozzáfűzi, hogy életre keltése nem lenne egyszerű, mert az USA ezt nem nézné ölbe tett kézzel.
Ezt a véleményt osztja Čedomir Antić történész is, aki szerint több mint egy évtizede már felmerült a Balkán egyesítésének ötlete. Ha azonban a balkáni államok ezt tényleg megkísérelnék, az amerikaiak mindent megtennének annak érdekében, hogy ezt megakadályozzák, hiszen egy ilyen szövetség az EU szétesése esetében is stabilan fennmaradhatna - véli Antić, aki mégis csodálkozik, hogy Tomislav Nikolić szerb elnök még nem hozakodott elő ezzel az elképzeléssel.

Kárpátaljai hétköznapok: magyarok a háború árnyékában - Oroszország NEM KÖVETELTE, hogy Ukrajna kizárólag csak Oroszországgal szövetkezzen!

Az elmúlt hónapok bulváros híradásaival szemben nem fenyegeti szociális katasztrófa a kárpátaljai magyarokat. Egyelőre. A helyiek szerint éppen azért lenne fontos reális képet festeni a helyzetükről, hogy akkor és olyan módon nyújthasson számukra támogatást az anyaország, amikor és ahogyan az valóban segítség lesz. Kárpátaljai riportunkból ezen kívül az is kiderül, hogy miként lehet megélni 15 ezer forintnak megfelelő pedagógusi fizetésből, és vajon mi lehet Putyin célja Ukrajnával.
kal
„Az lenne most a legnagyobb segítség, ha Magyarországról minél többen jönnének ide kirándulni, nyaralni, és magyar szállásadóknál, illetve éttermekben költenék el az erős magyar forintot” – a kárpátaljai magyarság helyzetére részleteiben is rálátó forrásunk mondja ezt, miközben a térség számos kiváló vendéglőjének egyikében vacsorázunk.
„Az anyaországiak lelkes adakozók, a rossz hírek láttán szinte verseny indult, hogy melyik szervezet vagy önkormányzat mennyire támogatja az itt élőket. De a magyarlakta települések nem mindig tudnak mit kezdeni a sok kéretlen adománnyal, és jobb híján az otthonról hozott drága élelmiszert is sokszor úgy osztják szét, hogy az is kap belőle, aki nem rászoruló. Ráadásul van olyan település, amelyik már több mint tízmillió forintot kapott, és van olyan, amelyik szinte semmit” – magyarázza interjúalanyunk, aki szerint az sem lenne baj, ha nemcsak a magyaroknak, hanem az ukránoknak is jutna a magyarországi segélyekből.
Azt mondja, az sem használ a kárpátaljaiaknak, ha az otthoni sajtóban mindig csak arról esik szó, hogy a magyarok menekülnek a sorozás (pontosabban a legutóbbi időkig csak mozgósítás) elől. Az ukránok sem akarnak harcolni, ők sem látják a háború értelmét, és ha módjuk van rá, kibújnak a katonai szolgálat alól. „Nem etnikai alapon hívják be a magyarokat, akik közül eddig kevesebb mint százan kerültek a keleti hadszíntérre – többnyire hivatásos vagy szerződéses katonák, rendvédelmi dolgozók –, és négy magyar halálos áldozatról tudni. Ráadásul elvileg van lehetőség fegyver nélkü­li polgári szolgálatot kérni, csak ezért meg kell küzdeni” – mondja forrásunk, aki szerint Ukrajnában sem tudják még csak megtippelni sem, hogy meddig tart a háború.
Szerinte Putyin célja az, hogy egy jegelt, de napirenden tartott konfliktussal megakadályozza Ukrajna nyugati integrációját – elvégre az Európai Uniónak nem hiányozna egy újabb Ciprus. „Úgy tűnik, hogy az ukránok is beárazták már az elhúzódó feszültséget, ugyanis a minszki megállapodással befagyasztott fronttól nyugatra egy Maginot-vonalhoz hasonló erődítményrendszert kezdenek építeni. A tavaly ilyenkor még ősi ukrán földnek nevezett Donyecket egyre többen feláldozhatónak vélik” – fogalmazott interjúalanyunk, aki úgy látja, hogy Ukrajna legnagyobb gondja nem elsősorban a háború, hanem az, hogy huszonhárom év alatt nem termelődött ki új politikai elit azok helyett, akik a hatalmat saját meggazdagodásukra használták.
„A Majdan téri események után hivatalba lépő kormány teljesítménye sem meggyőző. Janukovics valóban alkotmányba ütköző eltávolítása után az első intézkedésük a nyelvtörvény szigorítása volt, ami csak olaj volt a tűzre, Putyin okkal hivatkozhatott arra, hogy meg kell védeni az orosz kisebbséget” – fejtegeti forrásunk.
Értelmetlen halál
„Betelt a pohár, elegem van az ukránokból. Ha megkapom a behívót, fogom a családot, és irány Magyarország” – ezt már beregszászi vendéglátónk, a negyvenes évei elején járó Sándor mondja, akivel arról beszélgetünk, hogy egyre több magyarhoz érkezik meg a hivatalos hadi parancs – más kérdés, hogy a többség nem veszi át. Azt ugyanis csak személyesen a címzettnek lehet átadni, aki az átvételt igazoló aláírásig nem köteles bevonulni. Ha viszont átvette a behívót, hadbíróság jár a parancsmegtagadásért. Ezért például Sándoréknál állandóan zárva van a kapu. Azt mondja, van olyan ismerőse, aki már négy értesítést kapott, de egyiket sem vette át. A hadkiegészítő parancsnokság emberei ezért több esetben a munkahelyen keresik fel az érintetteket – ott ugyanis nehezebb elbújni.
gy járt a negyvenöt éves Tibor is, akit tavaly augusztusban hívtak be, októberben már a fronton harcolt, február közepén pedig hősi halált halt. Történetéről öccse, Zoli mesélt. (Bár a helybeliek jól ismerik a magyar áldozatok családjait, a neveket interjúalanyunk kérésére megváltoztattuk.) „A bátyám harckocsiparancsnok volt, annak idején a sorkato­nai kiképzés alatt az elit felderítőkhöz tartozott. A frontról rendszeresen hazatelefonált, januárban pedig itthon is volt pár napot, igyekezett megnyugtatni édesanyánkat, hogy nem lesz semmi baj” – emlékszik vissza a férfi, miközben egyik ciga­rettáról a másikra gyújt egy beregszászi kávézó kerthelyiségében. Elmondásából kirajzolódik: testvére tökéletesen értel­metlen halált halt egy tökéletesen értelmetlen háborúban.
„Február 17-én egy fegyverszállítmányt kísértek és tűzharcba keveredtek a szeparatistákkal. A bátyám kiugrott a harckocsiból, hogy segítsen egy bajtársának, ekkor érte a lövés a lapockájánál. A többiek próbálták megmenteni, néhány háztömbnyit cipelték magukkal, de már hiába. Ahogy a halotti bizonyítványban állt: kritikus vérveszteség okozta a halálát. Az egészben az a legelkeserítőbb, hogy az ukránoknak ekkor már az érintett városból kifelé kellett volna tartaniuk, hiszen másnap reggelre feladták a területet” – mondta Zoltán.
kal
A front túloldalán maradt holttest felkutatására Tibor édesanyja és özvegyen maradt élettársa indult – a nők kevesebb veszélynek voltak kitéve az övezetben. Egy héten át sorra járták a halottasházakat és kórházakat, de nem bukkantak a férfi nyomára. Végül egy közvetítő útján a szakadárok átadtak az ukránoknak ötven holttestet személyes papírokkal együtt – köztük találták meg a beregszászi szerettük földi maradványait.
Túlélési technikák
Az alternatív túlélési technikák egyébként lépten-nyomon szembetűnnek Kárpátalján. „A falunak az a része egy helyi nagyvállalkozóé. Meg innentől kezdve az összes földterület egészen a határig” – magyarázza vendéglátónk, miközben áthaladunk egy kistelepülésen. Sándor azt mondja, a helyi potentát benzin- és cigicsempészéssel alapozta meg vagyonát: arrafelé is igaz a mondás, hogy az első (tíz)millió forrását nem érdemes firtatni. Haranglábra igyekszünk, Judithoz és Istvánhoz, akik a három hónapja született kislányukkal együtt immár három gyermeket nevelnek. Sándor rendszeresen támogatja őket – és nem csak őket: a beregszászi kisvállalkozó családapának több – ahogy ő mondja – „keresztgyereke” van.
„Mi anyagi segítséget adunk nekik, ők pedig szeretetet adnak nekünk” – mondja úgy, mintha a világ legtermészetesebb dolga volna, hogy az ember mások gyermekeire is rendszeresen pénzt és energiát áldoz. A haranglábi családnak persze jól jön a segítség. István alkalmi munkákból keres némi pénzt, Judit pedig otthon van a picivel. A velük élő nagymama nyugdíjával együtt állításuk szerint 15 ezer forintnyi bevételük van egy hónapban. „A hónap elején kifizetjük a boltban a tartozásunkat, és szinte nem is marad semmink, de egy újabb hitellel kihúzzuk a következi hónap elejéig” – mondja őszintén Judit. Mint a legtöbb helyi portán, náluk is jókora a konyhakert, amelyet a napokban szántottak fel. Burgonya, sárgarépa és uborka terem majd benne. Amikor arról faggatózok, hogy mi tartja itt őket, azt felelik: el kellett dönteniük, hogy kutat fúratnak, hogy a nyáron tudják öntözni a kertjüket, vagy útlevelet csináltatnak – ők a kút mellett döntöttek.
Istvánék háza egyébként egyszerű, de takaros. Az ablakokon még ott a fólia – szigetelés a téli hideg ellen –, de azért kilátni az utcára. Szemben egy hatalmas családi ház. „Akik cigit csempésznek, látványosan jobban élnek. Én is próbáltam: a testemre felragasztottam néhány csík cigarettát, de már az első alkalommal lebuktam. Kiszabtak rám vagy 30 ezer forintnyi büntetést” – meséli Judit kesernyésen nevetve.
Menekülés a kertek alatt
Egy másik, szintén Sándor által patronált családhoz is ellátogatunk egy közeli faluban – ám ők nem szeretnék a saját és a településük nevét viszontlátni egy újságban. Erre jó okuk van. A családfő ugyanis néhány hónapja szó szerint a kerteken keresztül menekült el, amikor becsöngettek hozzájuk a behívóval. Azóta külföldön sikerült munkát találnia, és már pénzt is küldött haza feleségének, két gyermeküknek és a velük élő édesanyjának. Azt mondják, egyre gyakrabban érkeznek a behívók, volt, aki ötvenkilenc évesen is kapott.
kal
A ház körül itt is jókora a gazdaság, sertésekkel, baromfival. Megérkezésünkkor a ház teraszán a nagymama éppen Bibliát olvas. A helyi református gyülekezet evangelizációs összejövetelére készül, azokat az igeverseket nézi át, amelyekről szó lesz az esti alkalmon. „Ha másban nem is, Istenben még mindig bízhatunk” – mondja, és szavaiból kiderül, hogy sokan gondolkoznak hasonlóan. Falujukban egy-egy istentiszteleten százan is részt vesznek, ünnepnapokon még többen.
A Kárpátaljai Református Egyházkerület mintegy 70 ezer fős, és szinte csak magyar hívőket tömörít – ezt már Zán Fábián Sándortól, az egyházkerület püspökétől tudjuk meg. A hitet több mint száz helyi gyülekezetben gyakorló tagság nem „virtuális” – a hívők egyházadó fizetésével fejezik ki idetartozásukat –, éppen ezért a püspöknek jelentős rálátása van a kárpátaljai magyarság helyzetére, problémáira. „Talán jól szimbolizálja a jelenlegi gazdasági helyzetet, hogy az istentiszteleteken összegyűjtött perselypénzekben továbbra is vannak 50 hrivnyások, de eltűntek a 10-es, 20-as címletek, miközben egyre több az aprópénz” – mondja a püspök, hozzátéve, hogy éhezésről még nem lehet beszélni, és új autókat is láthat az ember az utcákon, ám a falusi kisboltokban egyre vastagabbak lesznek azok a füzetek, amelyekben a vásárlók tartozásait vezetik.
A református egyházkerület egyébként tucatnyi intézményt tart fenn az iskoláktól az idősek otthonán keresztül a szenvedélybetegekkel foglalkozó misszióig. Az anyaországtól kapott, összesen 200 millió forintos támogatáson felül szükséges összegeket a hívek biztosítják, mint ahogy a lelkészeket, hittantanítókat is ők tartják el. Az „önfenntartást” azért lényeges kiemelni, mert ez a kárpátaljai magyarok életerejét is mutatja. Zán Fábián Sándor szerint éppen ez a hitbeli-kulturális attitűd magyarázza azt, hogy az itteni magyarok az átlagnál több gyermeket vállalnak, ezzel segítve elő a nemzeti megmaradást. (A 25 ezer fős Beregszászon például 14 óvoda működik, közülük több is van, amelyik 140 fős.)
„Bár az itt élőknek soha nem volt egyszerű a sorsuk, a háború gazdasági hatásai felemésztik a tartalékokat. A fizetések vásárlóereje 50-60 százalékot romlott január óta. A behívók és a szegénység, de legfőképpen a kilátástalanság miatt mennek el most nagyon sokan az országból, ami a gyülekezetünk számára is komoly probléma” – magyarázza a püspök, aki szerint, ha valakit a családi gyökerei a szülőföldjéhez kötnek, az jó eséllyel hazatér, ám félő, hogy az egyre nagyobb számban távozó fiatalok közül sokan már eleve külföldön alapítanak családot. Az ő gyerekeik pedig nagyon fognak hiányozni Kárpátalján. Ezért a reformátusok külön hangsúlyt tesznek arra, hogy a fiataljaikat meggyőzzék: mindenütt jó lehet, de legjobb otthon, és ösztönzik őket arra, hogy a mezőgaz­daságra alapozva teremtsék meg a megélhetésüket. „A mai világban szinte minden virtuális, a pénz, a béke és sokszor a hit is. A termőföld viszont kézzel fogható javakat biztosít” – mutat rá a püspök.
A Magyarországról érkező segélyek kapcsán azt mondja, nem élelmiszercsomagokban lenne érdemes gondolkozni, hanem olyan támogatásra lenne szükség, ami a reménységet, a perspektívát adja vissza az itt élőknek. „Ha az óvodában ki lesz cserélve a nyílászáró, a suliban lesz rendes tornaterem, az orvosi rendelőben fűtés, hogy az orvosnak ne fagyjon le a lábujja télen, a gazdák pedig vetőmaghoz jutnak, akkor többet tettünk az elvándorlás ellen, mintha mindenkinek rendszeresen adnánk segélycsomagot” – magyarázza.
Hangsúlyozza ugyan, hogy nem ért a politikához, Zán Fábián Sándornak mégis határozott véleménye van az orosz–ukrán konfliktusról is. Szerinte egyértelműen az Egyesült Államokat terheli a felelősség, amiért a Nyugat megsértette a status quo-t Ukrajna NATO-tagságának lebegtetésével. Úgy véli, az USA-nak kapóra jött az is, hogy az Európai Unió belekeveredett az orosz–ukrán viszályba. Nem véletlen – állítja –, hogy az utóbbi időben nőtt az orosz–amerikai kereskedelem, és a dollár erősödött az euróhoz képest.
„Az oroszok nem hagyják, hogy a Nyugat benyelje Ukrajnát, mint ahogy a balti államokkal tette. Mint ahogy az energiaárak leszorítása sem működik Moszkvával szemben. Aki így gondolkozik, az figyelmen kívül hagyja az orosz puritanizmust, mint ahogy azt is, hogy a korosodó Putyin hatalma csúcsán hajlamos azt hinni, hogy neki mindenben igaza van, és ha ilyen durván belegázolnak a becsületébe, bármire képes lehet” – amivel arra is felhívja a figyelmet a püspök, hogy a háborús feszültség eszkalálódásának veszélye még korántsem múlt el.
Hozzáteszi ugyanakkor azt is, hogy a maga részéről Moszkva fennhatóságának sem örülne, a legjobb az lenne, ha az ukrán politikusok egyensúlyi helyzetben tudnák tartani az országot a nagyhatalmak között. A kárpátaljai magyarok és nem mellesleg a bibliai hit terjesztése számára is ez lenne a legkedvezőbb – vélekedik a püspök.
(atv)

2000FT

Igaz történet a szívbéli jóságról: Nem messze élt egy idős hölgy. A férje meghalt 5 éve, 2 éve pedig lánya férjével és 2 gyerekével autóbalesetben.


nni12
Mikor jöttem az iskolából hazafelé, az ajtaján láttam 1 hirdetést amire az volt írva : ''Elvesztettem 2000 Ft-ot, aki megtalálja-hozza vissza legyen szíves, a 76-os lakásba, mert kevés a nyugdíj és nem tudok miből ételt venni!''. Kivettem a tárcámból 2000 forintot és felmentem az 5-ödik emeletre.

Mikor odaadtam az idős hölgynek a pénzt, elsírta magát és így szólt:
''Te vagy a tizenkettedik ember, aki felhozta nekem a pénzt. Köszönöm.''

Elmosolyogtam magam és odamentem a lifthez, mikor a nénike így szólt: ''Lányom, vedd le azt a hirdetést,mert azt sem én írtam!'' Az öreg hölgy állt és könnyek hulltak a szeméből.

Vannak emberek akiben még maradt jóság és együttérzés. Mi hiszünk a szeretet erejében. Szép napot mindenkinek!




http://mkh.valosag.net/index.php/temakoeroek/igazsag-kutatasa/tanulsagos-toertenetek/1888-2000-ft