a balkan-ciaAmennyiben a kumanovói összetűzések tükrében az USA továbbra is erőteljesen támogatja Albániát, pravoszláv szövetség létrehozására van kilátás, amelyet Szerbia, Görögország, Bulgária és Macedónia alkotna - áll a CIA legújabb jelentésében.
Ha az Európai Unió közömbösen szemlélné a Nagy-Albánia projektumának esetleges felélesztését, az tovább növelné az említett szövetség megalakításának esélyét - szögezi le az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség, amely szerint mindez könnyen vezethet a harmadik Balkán-háborúhoz.
A CIA elemzői figyelmeztetnek, hogy az albánok további szembeötlő amerikai támogatása a "pravoszlávokat Oroszország karjaiba lökheti". Ezért a Balkán iránti kiegyensúlyozottabb viszonyulást javasolják a washingtoni adminisztrációnak. (Úgyszólván érdekes, hogy a CIA tudomása szerint a potenciális pravoszláv szövetségben Bulgária helyet kapna, Montenegró pedig nem, holott az albánok állítólag jó nagy szeletet szakítanának le a "crnogorac" államból /is/).

Akárhogyis, a CIA szakértői szerint egy balkáni háborús gócpont nem szolgálná az USA érdekeit, emiatt taktikusan kellene hozzáállni a problémához.
A szerb kormány illetékesei egyelőre nem kommentálták a CIA értesüléseit és jelentését.
Đorđe Vukadinović politikai elemző szerint a pravoszláv szövetség létrehozása nem hangzik logikátlanul. Ugyanakkor hozzáfűzi, hogy életre keltése nem lenne egyszerű, mert az USA ezt nem nézné ölbe tett kézzel.
Ezt a véleményt osztja Čedomir Antić történész is, aki szerint több mint egy évtizede már felmerült a Balkán egyesítésének ötlete. Ha azonban a balkáni államok ezt tényleg megkísérelnék, az amerikaiak mindent megtennének annak érdekében, hogy ezt megakadályozzák, hiszen egy ilyen szövetség az EU szétesése esetében is stabilan fennmaradhatna - véli Antić, aki mégis csodálkozik, hogy Tomislav Nikolić szerb elnök még nem hozakodott elő ezzel az elképzeléssel.