2015. május 16., szombat

115 ezer család lakását viheti a bank

Most jön a feketeleves sok hitelesnek? Az eddigi mentőcsomagok adósok tömegein nem tudtak segíteni, s nem úgy tűnik, hogy a jövőben megoldódna a bedőlt hitelesek sorsa.
A bankok elszámoltatásával Orbán Viktor miniszterelnök szerint a kormány „elment a falig”, vagyis újabb jelentős segítség aligha várható.
Pedig bőven vannak még, akiknek fogalmuk sincsen róla, mit hoz a jövő. A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint tavaly év végén 115 ezer olyan jelzáloghiteles volt, aki legalább 90 napja nem törlesztett, vagyis szerződésüket nagy valószínűséggel felmondták a hitelintézetek. Velük kapcsolatban a jegybank alelnöke, Balog Ádám a múlt héten egy konferencián azt fejtegette: mintegy 100 ezer hitelesen a jelenlegi lehetőségek sem segíthetnek, tehát belátható időn belül ennyi ingatlan kényszerértékesítésére kerülhet sor.
Sok hiteles teljesen elkeseredett, hiszen nemcsak az eddigi „adósmentő” akciókban csalódtak, de a banki elszámoltatás sem nyújtott számukra reményt. Az autószerelő Kerékgyártó Lászlónál (53) két éve bármelyik nap kopogtathat a végrehajtó.
istv
– Megvédem a házam az életem árán is! Csak a testemen keresztül fog ide bejutni bárki – jelentette ki László, aki 2007-ben 24 millió forint hitelt vett fel óbudai ingatlanára.
– A törlesztőrészlet a kezdeti 123 ezerről 271 ezer forintra nőtt, és 2013-ban már nem tudtuk fizetni. Hiába próbáltunk egyezkedni a bankkal, felmondták a hitelszerződést. Azóta hetente járok a közjegyzőhöz, hogy megtudjam, kiállították-e már a végrehajtási záradékot. Ha igen, azonnal megtámadjuk bíróságon, és kérjük a végrehajtás megszüntetését – magyarázta László, akin még 45 milliót követelnek. Kerékgyártóék így több évet nyerhetnek, hiszen amíg per alatt van az ügy, felfüggesztik a végrehajtást. Hogy az­után mi lesz, azt László sem tudja.
A hitelesek helyzetét az is súlyosbítja, hogy év elején megszűnt a korábbi kényszerértékesítési kvóta. Ez azt írta elő, hogy a bankok a bedőlt hitelesek laká­sainak csak 2-5 százalékát verhették dobra negyedévente.
eléged
– Százezer adósnál bármikor kopogtathat a végrehajtó – mondta Lénárd Mariann, a Banki Hitelkárosultak Egyesületének főtitkára.
– Ők elsősorban az időt húzhatják, ha meg akarják tartani a lakásukat. A banki elszámolás után azok, akik nem elégedettek, a pénzügyi békéltető testülethez fordulhatnak, majd pereskedhetnek a bankkal, addig pedig a végrehajtást felfüggesztik.
Kérdeztük a kormányt is, terveznek-e bármilyen újabb mentőcsomagot, de a gazdasági tárcától csak azt a választ kaptuk, a kabinet folyamatosan vizsgálja a nehéz helyzetbe került adósok helyzetét. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a héten úgy nyilatkozott: a bedőlt adósok lakásait felvásárló állami Nemzeti Eszközkezelő forrásait kell bővíteni.
kié
A kormány ilyen intézkedéseket hozott mostanáig
A második Orbán-kormány számos adósmentő intézkedést hozott az elmúlt években, de nem mindegyik aratott osztatlan sikert. Az alábbi rendelkezések közül látható, hogy a több mint százezer bedőlt hiteles számára csak néhány jelentett valós segítséget.
>>Szigorítás:
2010 végén a kormány megtiltotta az indokolatlan egyoldalú szerződésmódosításokat.
>>Árfolyamgát I.:
2011 nyarán bevezették, hogy a devizahitelesek 180 forintos svájcifrank-, illetve 250 forintos euróárfolyamon törleszthetnek, de a fennmaradó összeget kamatokkal együtt idővel meg kellene fizetni. A lehetőséggel alig 5700-an éltek.
>>Végtörlesztés:
2011 szeptembere és 2012. február között a fizetőképes hitelesek a piaci árfolyamnál kedvezőbben, 180 forintos svájcifrank-, illetve 250 forintos euróárfolyamon törleszthettek. Így 170 ezren szabadultak meg tartozásuktól.
>>Árfolyamgát II.:
2012 áprilisában indult el az első árfolyamgáthoz hasonló lehetőség. Csak itt a 3-5 éves türelmi idő alatt felgyűlő tartozásra nem számoltak a bankok kamatot. Az elsőnél lényegesen jobb konstrukcióhoz 167 ezer még törlesztő hiteles csatlakozott.
>>Forintosítás:
2012 májusától a bedőlt hitelesek kérhették tartozásuk forintra váltását és az adósság 25 százalékának elengedését, cserébe a tartozást újra fizetni kellett. De ezt csak 3000-en vállalták.
>>Eszközkezelő:
2012 végén elindult a Nemzeti Eszközkezelő (NET), amely bedőlt hitelesek lakását vásárolja fel. A volt tulajdonosok így megszabadulnak tartozásuktól, a lakást kedvezményes bérleti díjért tovább használhatják. A NET összesen 25 ezer lakást vásárolna.
>>Ócsai lakásprogram:
2013 tavaszára Ócsa határában 80 családi házat épített a kormány. Az ingatlanokat kedvezményesen bérelhetik a kilakoltatott adósok. A 2,4 milliárdos beruházás arányaiban nagyon drága volt.
>>Elszámoltatás:
2015. április 3-ig minden adóssal el kellett számolniuk a bankoknak, és a jogtalanul felszámolt pluszösszegeket visszafizetniük. A devizahitelesek eddig 744 milliárd forintot kaptak vissza, a forinthiteleseknek a közeljövőben 200-250 milliárd jár majd.

(blikk)
Bal-Rad komm: “…Százezer adósnál bármikor kopogtathat a végrehajtó – mondta Lénárd Mariann, a Banki Hitelkárosultak Egyesületének főtitkára…”
“…Megvédem a házam az életem árán is! Csak a testemen keresztül fog ide bejutni bárki – jelentette ki László…” – és EBBEN NEM LESZ EGYEDÜL!
Nyilvánvaló, hogy a kilakoltatások esetleges beindítása TÖMEGES-SOK ESETBEN FEGYVERES-ELLENÁLLÁSHOZ, MEGTORLÁSOKHOZ FOG VEZETNI!
Szakértői berkekben az a vélekedés járja, hogy a folyamatos jegybanki kamatcsökkentéssel a betéteseket arra kívánják terelgetni, hogy az ingatlanpiacot élénkítsék! Betétjeikből inkább vásároljanak MAGYAROK DOBRA VERT HÁZAIT-LAKÁSAIT!
Jóindulatú figyelmeztetés: EGÉSZSÉGRE ÁRTALMAS BEFEKTETÉS LENNE AZ ILYESMI!
Ólommérgezés gyanús!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése