2017. január 24., kedd

A HAZAI HÍREKBEN SOK TRUMP HÍRT ELHALLGATNAK

Az elhallgatott hírek többféle módon érhetők tetten. Az MTI ugyan közöl több hírt Trumpról, de sok fontos részt ezekből kihagynak vagy kicsit átértelmeznek. Ugyanakkor a netes híroldalk sok MTI hírt nem vesznek át, ami Trumpról szól. Sok nyugati és amerikai hírt Trumpról még a hazai netes oldalak sem vesznek át. A legnagyobb hazai híreszközök ugyan tudnak sok fontos Trump hírről, de ezek jó részét nem adják le. Mindezt azért teszik, hogy a hazai közvéleménynek ne legyen pontos képe a történésekről.
TRUMP ELKEZDŐDÖTT TÉNYKEDÉSEI
Trump-csapat bejelentette, hogy a megválasztott elnök felmentette a 88 éves Charlie Brotmant, aki Dwight Eisenhower 1957-es beiktatása óta valamennyi beiktatási parádé bemondója volt. Feladatát Steve Ray szabadúszó bemondó, Donald Trump kampányának egyik önkéntes aktivistája veszi át. A Trump-csapat egyik szóvivője azt is elmondta, hogy Brotman ezentúl "tiszteletbeli bemondó" lesz. Január 20-i hatállyal menesztették Errol Schwartz vezérőrnagyot, a Nemzeti Gárda washingtoni vezetőjét is, akinek pontosan 12 óra 01 perckor - Trump esküjének elmondásakor - kell távoznia posztjáról. Schwartz a The Washington Post című lapnak azt mondta: mindenképpen benyújtotta volna lemondását, s értetlenül áll a döntés előtt. Kiderült azonban, hogy nem Trump szorgalmazta a lemondást, hanem a Nemzeti Gárdát felügyelő Pentagon (a védelmi minisztérium) ragaszkodott hozzá, s Trump elfogadta és aláírta a döntést. (MTI, részlet) Ez a hír csak neten jelent meg.

TRUMP KERESKEDELMI DÖNTÉSEI
Ma a mexikói, a kanadai elnök is megszólalt, de a németek is azt latolgatják, milyen ellenlépést kell majd tenniük, ha kapnak a nyakukba pár jó kis vámot. A Der Spiegel szerint például német-amerikai kereskedelmi háború esetén alaposan meg kéne bogarászni az Apple, a Google vagy a Facebook, az Amazon európai tevékenységét. Trump korábban a német autógyártókat fenyegette meg vámokkal. (privatbankar, részlet)
Arról a hazai hírekben hallgatnak, hogy Kína milyen lépéseket tervez Trump ellen. Az Ázsiai Szabadkereskedelmi egyezményt Trump lemondta.
ABORTUSZ ELLENES DÖNTÉSE
A január 23-án, hétfőn aláírt elnöki rendelet úgy fogalmaz: a családtervezéssel foglalkozó nem-kormányzati szervezetek csakis akkor kaphatnak amerikai szövetségi támogatást, ha beleegyeznek, hogy nem “népszerűsítik” az abortuszt, illetve pácienseiket megfelelő információkkal látják el az abortuszt és következményeit illetően. A rendelet nem csupán az amerikai, hanem a külföldi nem-kormányzati szervezetekre is érvényes. Ilyen rendeletet Ronald Reagan elnök vezetett be elsőként. (magyarkurir, részlet) Ezt a hírt a rádiók és tévék elhallgatták nálunk.
TRUMP ELLENI SÖPREDÉKEK
Szövetségi ügyészek szerint az elnöki beiktatás napján letartóztatott tüntető legtöbbjét lázadás bűncselekményével vádolják. Az Amerikai Egyesült Államok ügyészségi hivatala közölte: a bűncselekmény akár 10 év börtönbüntetéssel és 250 ezer dollárig terjedő pénzbírsággal sújtható. A hivatal szerint a letartóztatottak nagy részét óvadék nélkül elengedik, majd februárban kell visszatérniük a bíróságra. Peter Newsham ideiglenes washingtoni rendőrfőnök pénteken közölte: 217 embert vádolnak lázadással. (ATV, részlet) Ezt a hírt csak neten lehetett olvasni, sem a rádiók, sem a tévék nem közölték.
Madonna a tehetségtelen, botrányairól ismert ripacs a Washington-i női menet élén azt ordította, hogy „fel kell gyújtani a Fehér Házat.” Később a sajtófelháborodások hatására elkezdte mentegetni magát, de lehet hogy intézkedést hoznak ellene is. Andrea Bocellit megfenyegették, hogy lelövik, ha énekelni mer Trump bálján, a beiktatási napon. A világhírű énekes a fenyegetéss miatt lemondta a fellépését. Bruce Springsteean előzőleg Obama lakosztályán adott koncertet és Trump elleni uszító kampányokban vesz részt.Ezeket semmilyen hírekben nem mondták, csak a neten volt olvasható.
TRUMP TÁMADJA A SZENNYTÉVÉKET
HAZAI HÍREKBEN ELHALLGATTÁK
A langley-i központban Trump újabb csatát indított az amerikai média ellen. „Amint tudják, háborút vívok a sajtóval. Ők a legtisztességtelenebb emberek a földön. Úgy állítják be, mintha ellenséges viszonyom lenne a hírszerzéssel. Csak azt akarom, hogy tudják, ennek az ellenkezője igaz, önök az első helyen állnak. Ezt ők pontosan értik” – fogalmazott. Az amerikai elnök azt üzente a CNN-nek és a hírtelevízióknak, nagy árat fizetnek a szerinte hazug tudósításokért. „Valami csodálatos volt, mert úgy tűnt, hogy másfél millió ember volt ott, akármennyi is volt, a Washington-emlékműig elért. De láttam, ebben a tévében az üres gyepet mutatják, és 250 ezer emberről beszélnek. Ez hazugság. Szerintem nagy árat fognak ezért fizetni” – hangoztatta. Egy, a CNN által bemutatott légifelvételen, amelyen összehasonlította Barack Obama 2009-es beiktatásán megjelent tömeg méretével a mostanit, jól látszik, a tömeg nem ért el a Capitoliumtól a Washington-emlékműig. Az új fehér házi szóvivő is tisztességtelennek nevezte a média eljárását, és felelősségre vonásról beszélt. „A mostani volt a legnagyobb közönség a beiktatások történetében. Mind személyesen, mind a földön. Még a New York Times nyomtatott példányában olyan fotót közölt, amelyik elferdítette az eredeti tweetjükben szereplő képet, amelyik még teljes valóságában bemutatta a tömeget. Ezek a kísérletek, amelyek csökkentik a beiktatással kapcsolatos lelkesedést, szégyenletesek és rosszak” – közölte Sean Spicer. (MNO, részlet)
„Lipótváros Hangja” úgy tünik nem nézte a CNN élő adását Trump beszédéről a CIA központban, mert arról is tudósítani kellett volna, hogy a CNN nem mutatta a hallgatóságát, akik több vastapssal is kifejezték egyetértésüket, Trump találó és szellemes megfogalmazásaira. De ezeket a tapsokat csak hallani lehetett. Arról is hallgat a lap, hogy Trump beiktatásának másnapján Washingtonban, de több amerikai nagyvárosban is megszervezetten, előre lefizetett nőket zavartak ki az utcákra, Clinton és Obama híveit, akik főként rózsaszín ruhákban, mocskos feliratottal vonulgattak és okádtak Trump ellen, s ezt a CNN úgy mutatta be, mintha sokkal többen letettek volna, mint Trump beiktatásán.
A HAZAI HÍREKBEN TRUMP CÁFOLATAIT ELHALLGATTÁK
Donald Trump megválasztott elnök irodája eddig és most is visszautasítja azokat az állításokat, hogy az ingatlanmágnás orosz beavatkozásnak köszönhetően nyert. "Ezek ugyanazok az emberek, akik azt állították, hogy Szaddám Husszeinnek tömegpusztító fegyverei voltak. A választás jó ideje véget ért, méghozzá a történelem egyik legnagyobb arányú elektori győzelmével. Ideje továbblépni, és ismét naggyá tenni Amerikát" - reagált Trump kabinetje a The Washington Post hírére."Nem hiszem, hogy beavatkoztak" - mondta a héten maga Donald Trump a Time magazinnak. "Lehet, hogy Oroszország volt, de lehet, hogy Kína. De az is lehet, hogy valami pasas New Jerseyben" - mondta az Egyesült Államok leendő elnöke a hackertámadásokról. (MTI, részlet)2016-12-10)
A LIBERÁLIS MOCSOK TERJESZTŐI BEMUTATVA
Az impeachment megvádolást jelent, de a megvádolás nem jelent semmit, az előbbiről viszont azonnal Bill Clinton és Monica Lewinsky, továbbá az amerikai jogrendszer jut az eszünkbe. Clinton ugyanis esküvel tagadta, hogy szexuális kapcsolata lett volna a bájos fehér házi gyakornokkal, Monica Lewinskyvel, aki az elnökkel való enyelgését elfecsegte egy jó barátnőjének, és a meglehetősen fordulatos ügy végén (akarata ellenére) még genetikai anyaggal is szolgált ennek bizonyítására, lévén nem mosta ki a ruháját, amelyet az eset során viselt. Az impeachment sugallásában talán legaktívabb a londoni Independent volt, amely heti rendszerességgel közölt elméleteket arról, hogy mi módon lehetne Trumpot megbuktatni. Legutóbb, január 17-én, az újság Caligula sorsáról nosztalgiázott (biztonsági szolgálata, a pretoriánus gárda ölte meg), de végül e megoldást mint demokráciába nem illőt elvetette, és helyette az alkotmány 25. kiegészítését javasolta. Eszerint az elnök leváltható, ha kabinetjének tagjai és a kongresszus alkalmatlannak találja. A lap igyekezete érthető, ha figyelembe vesszük, hogy tulajdonosa, Alekszander Lebegyev egyike annak a hét oligarchának, aki Jelcin idején rátette a kezét az orosz gazdaság túlnyomó részére, és akit azután Putyin kiakolbólított.Egy felmérés szerint Amerikában mindössze hat lap volt, amely Trumpot támogatta, ezek is a külföldiek számára ismeretlen helyi újságok, amelyek töredékét teszik csak ki az amerikai médiapiacnak. Mindebből következik, hogy a Trump minden intézkedését nagy valószínűséggel félremagyarázás és zajos kritika követi majd szinte az összes nemzetközileg is olvasott újságban és hírportálon. Így a kezdet nem lesz könnyű, mert a Trump ellen acsargók eddig még mindig vesztettek. (MHO, részlet)
TRUMP TWITTER ÜZENETEIBŐL
Trump azért használja ezt a közlési formát, mert az amerikai lapok és tévék eltorzítják a mondanivalóját. Emiatt már készül intézkedéseket hozni. Az amerikai tévék 6 zsidócsoport kezében vannak, hasonló a netes szolgáltatók helyzete is.
„ A békés tüntetések fémjelzik a demokráciát. Még ha nem mindig értek egyet ezekkel, azt elismerem, hogy ez az emberek joga, hogy kifejtsék a véleményüket.”
„Hű, a nézettség így néz ki: 31 millió ember nézte a beiktatást, s ez 11 millióval több, mint a nagyon jó minősítést kapott 4 évvel ezelőtti!” (Ebből a kijelentéséből óriási vita bontakozott ki Amerikában a sajtóban, tévékben, hogy Obama vagy Trump beiktatásán voltak-e többen. A sunyi CNN azt csinálta, hogy a téren lévő hatalmas tömeget nem mutatta a valóságnak megfelelően.)
„Figyeltem a tiltakozásokat tegnap, de az volt a benyomásom, hogy volt egy választás. Miért nem mentek el ezek az emberek szavazni? Ez csak a celebeknek fáj, nekik okozhat rosszat”. (A nőtüntetés kapcsán.)
„Volt egy nagy találkozóm a CIA-főkapitányságon tegnap, telt ház volt, nagy tisztelettel fogadtak. Régen kaptam ilyen lelkesedést, csodálatos emberek. GYŐZELEM!”
"Ne engedjük, hogy bárki megmondja, hogy nem lehet megtenni. Nem kihívás az, ha egyezik a szívvel a küzdelem. Ez Amerika szelleme."
http://amagyaroldal.hu/hirek/content/trump-belecsapott-munk%C3%A1ba

Németország: terroristák célpontjává vált az ivóvízkészlet

A Bild napilap birtokába jutott dokumentum szerint a kormány komolyan foglalkozik annak lehetőségével, hogy terrorszervezetek veszélyes vegyi anyagokat engedhetnek az ivóvízkészletbe.
Hetekkel a Berlinben történt terrortámadás után a német kormány annak lehetőségével foglalkozik, hogy terrorszervezetek vegyi fegyvert vethetnek be Németország területén, és nagy mennyiségű veszélyes anyagot engednének a lakossági ivóvízkészletbe. A napilap szerint a dokumentumot a hadseregnek, a hírszerző szerveknek és a katasztrófavédelemnek küldték szét figyelmeztetésként, hogy kezdjenek felkészülni egy olyan helyzetre, melynek során vegyi támadás éri az ivóvízhálózatot.
A figyelmeztetés szerint „egy eltökélt és alaposan kiképzett terrorista csoport képes lehet arra, hogy vegyi fegyvereket vessen be egy következő támadás során.” A kormány és a szövetségi rendőrség által készített dokumentumban az áll, hogy egy „iszlamista motivációjú” terrortámadás van készülőben, és ennek során „valós lehetősége van” egy vegyi támadásnak.
A jelentés szerint a német hadsereg most minden eddiginél aktívabban készül egy ilyen helyzet elhárítására. Ez nem is csoda, hiszen korábban kiderült, hogy nincsenek a helyzet magaslatán: hónappal ezelőtt szintén a Bild napilap arról számolt be, hogy az amerikai hadsereg a német védelmi minisztérium tudta nélkül szabadított el biológiai fegyvert Németország területén. A jelentés szerint a védelmi minisztérium is a sajtóból értesült arról, hogy az amerikaiak nem ártalmatlanított, hanem élő anthraxot használtak a németországi biovédelmi gyakorlatok során.

http://www.hidfo.ru/2017/01/nemetorszag-terroristak-celpontjava-valt-az-ivovizkeszlet/

Közös erővel kényszerítik ki a szíriai tűzszünet betartását

Oroszország, Törökország és Irán megállapodást kötött arról, hogy közös erővel fogják megfigyelni és fenntartani a tűzszünetet Szíriában.
Oroszország, Törökország és Irán megállapodást kötött egy háromoldalú mechanizmus létrehozásáról, a Szíriában elért tűzszünet megőrzése érdekében. Január 23-án a szíriai helyzet rendezését célzó tárgyalássorozat kezdődött Kazahsztán fővárosában, ahol megjelentek többek közt a szíriai kormány és ellenzéki csoportok képviselői, emellett az orosz, török és iráni küldöttségek tagjai. A török Anadolu hírügynökség szerint a találkozón megállapodásra jutottak, és a jövőben a három ország közösen fogja ellenőrizni a tűzszünet betartását Szíriában.
A lapnak nyilatkozó diplomáciai forrás szerint a három ország képviselői rendszeres találkozókat tartanak majd, ahol kiértékelik az egyes felek részéről a tűzszünet feltételeinek betartását, és szükség esetén határoznak az esetleges válaszlépésekről.
Az Oroszország, Törökország és Irán képviselői által kiadott közös nyilatkozat megerősíti, hogy a három ország együttműködik az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni harcban.
A Szíriában jelenleg érvényben lévő tűzszünet december 30-án lépett életbe, amit később az ENSZ Biztonsági Tanács határozata is megerősített. Oroszország és Törökország képviselői napi rendszerességgel ellenőrzik a fegyvernyugvás betartását.

http://www.hidfo.ru/2017/01/kozos-erovel-kenyszeritik-ki-a-sziriai-tuzszunet-betartasat/

Fillon: együtt kell működni Oroszországgal a terrorizmus elleni harcban

Francois Fillon francia elnökjelölt szerint Európa partnerként kell tekintsen Oroszországra a terrorizmus elleni harc során és más nemzetközi kihívások leküzdésekor.
Az elnökjelölt a Konrad Adenauer alapítvány rendezvényén felszólalva arról beszélt, hogy az eddigi, konfrontáció alapú megközelítés helyett Európa inkább arra kellene összpontosítson, hogy bizalomra épülő, nyílt kapcsolatokat építsen Oroszországgal, és ennek részeként a két fél közös erővel vegye fel a harcot a térségünket sújtó terrorfenyegetéssel.
Fillon szerint a „szankciók és fenyegetések” politikájának alkalmazása helyett az Iszlám Állam nevű terrorszervezetet kell prioritásként kezelni, Oroszország viszonylatában pedig törekedni kell az állandó konfrontáció elkerülésére.
Vasárnap Fillon a Le Monde lapnak adott interjúja során úgy fogalmazott: Szíriában Moszkva erőteljes fellépése segített megakadályozni egy terrorszervezet hatalomra jutását, és Oroszország ezzel bebizonyította, hogy lényegi szerepet vállalhat Európa biztonságának szavatolásában.

http://www.hidfo.ru/2017/01/fillon-egyutt-kell-mukodni-oroszorszaggal-a-terrorizmus-elleni-harcban/