Oroszország, Törökország és Irán megállapodást kötött arról, hogy közös erővel fogják megfigyelni és fenntartani a tűzszünetet Szíriában.
Oroszország, Törökország és Irán megállapodást kötött egy háromoldalú mechanizmus létrehozásáról, a Szíriában elért tűzszünet megőrzése érdekében. Január 23-án a szíriai helyzet rendezését célzó tárgyalássorozat kezdődött Kazahsztán fővárosában, ahol megjelentek többek közt a szíriai kormány és ellenzéki csoportok képviselői, emellett az orosz, török és iráni küldöttségek tagjai. A török Anadolu hírügynökség szerint a találkozón megállapodásra jutottak, és a jövőben a három ország közösen fogja ellenőrizni a tűzszünet betartását Szíriában.
A lapnak nyilatkozó diplomáciai forrás szerint a három ország képviselői rendszeres találkozókat tartanak majd, ahol kiértékelik az egyes felek részéről a tűzszünet feltételeinek betartását, és szükség esetén határoznak az esetleges válaszlépésekről.
Az Oroszország, Törökország és Irán képviselői által kiadott közös nyilatkozat megerősíti, hogy a három ország együttműködik az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni harcban.
A Szíriában jelenleg érvényben lévő tűzszünet december 30-án lépett életbe, amit később az ENSZ Biztonsági Tanács határozata is megerősített. Oroszország és Törökország képviselői napi rendszerességgel ellenőrzik a fegyvernyugvás betartását.

http://www.hidfo.ru/2017/01/kozos-erovel-kenyszeritik-ki-a-sziriai-tuzszunet-betartasat/