A genfi menekültügyi fórumon tartott beszédekor a török autokrata engedelmesnek mutatkozott. A kulisszák mögött azonban bujtogatta honfitársait.

Két nap, két beszéd, két arc: kedden, a genfi menekültügyi fórumon tartott hivatalos beszédekor Rece*p Tayyi*p Erdoga*n teljes mértékben a diplomatikus államfőt alakította. A tucatnyi TV kamera előtt több támogatást kért Törökország számára az ENSz-től.

Teljesen eltérően, mint az azt megelőző napon, amikor is a török államfő a Four Seasons Nobelhotelben a követői elé állt és - a nyilvánosságot kizárva - integrációellenes propagandabeszédet tartott.

A SonntagsBlick c. újság birtokában van egy, a beszédről készített videó. Egy konferenciaterem kb. 200 emberrel, fehér asztalterítővel, ezüst étkészlettel. A színpadon pedig: Erdogan, aki az ott jelenlevő svájci törököket a saját nagyhatalmi fantáziáira megesketi. “Így csináljuk tovább!”

Mialatt a szálloda előtt a svájci rendőrök géppisztollyal járőröznek, bent a török autokrata tombolva beszél: “ Egy nemzet, egy zászló, egy haza, egy állam. Így csináljuk tovább!” Taps.

Erdogan egyértelműen kijelenti a jelenlevőknek: mégha Svájcban is élnek, csak egy nemzethez kell hűségesnek lenniük: Törökországhoz. Közben az államfő levegőbe emeli kezét, négy ujj kinyújtva, a hüvelykujj behajlítva - a “Rabia-köszönés”, az iszlamista muszlimtestvériség ismertetőjegye.

Erdoga*n továbbmegy: a török diaszpóra számára csak egy állam van, melyet követni kell. Svájcban a feladatuk, a befolyásukat kiterjeszteni: “ Legyetek aktívak a politikában, a tudományban, a gazdaságban!” Más szóval: ássátok alá a svájci társadalmat.

Az elvhű külföldön élő törökök mindig is Erdoga*n eszményképei voltak. Már egy 2008-as beszédében is azt kiabálta honfitársainak: “Senki nem várhatja el, hogy valaki asszimilálódjon. Az asszimiláció az emberiség ellen!”

Annak érdekében, hogy a török diaszpóra továbbra is ebbe az irányba haladjon Erdogan 2010-ben megalapította a külföldi törökök minisztériumát (YTB), egy hivatalt, melynek 300 alkalmazottja van és 200 millió svájci frankos éves költségvetéssel rendelkezik. Az YTB hivatalos jelmondata: “Mindenütt ott vagyunk, ahol egy állampolgárunk, egy fajtársunk, egy rokonunk van.” Így nem meglepő, hogy Erdoga*n genfi propagandabeszédét ez a minisztérium szervezte meg és finanszírozta.

Erdoga*n aargau-i karja

Közvetítőként a háttérben az aargau-i Murat Sahi*n, Erdoga*n meghosszabbított svájci karja cselekedett. Sahi*n régóta elnöke a Nemzetközi Demokrata Uniónak, amely a török AKP kormánypártnak a lobbiszervezete. Szoros kapcsolatot ápol az ankarai államhatalmi apparátussal. Facebook-on Erdoga*n feltétlen hűséget esküdött: “Amíg csak lélegezni tudok, egész valómmal ott állok majd, ahová nekem parancsolod és veled együtt harcolok ezen az úton!”

A török kormányzati szellemben végzett szolgálataiért Sahi*n megjutalmazásra került Genfben: azok közzé a kevés kiválasztott közé tartozott, akik a Four Seasons Hotelben megrendezett vacsora alatt a török államfővel és feleségével ülhetett egy asztalhoz. Ugyanannál az asztalnál vacsorázott a török külügyminiszter Mevlü*t Cavusogl*u és Hulus*i Aka*r védelmi miniszter, aki ősszel parancsot adott Észak-Szíriában a kurdok megtámadására.


https://www.blick.ch/news/schweiz/westschweiz/islamistengruss-und-propagandarede-hier-warnt-erdogan-tuerken-in-der-schweiz-vor-integration-id15675869.html
, https://gloria.tv/post/EZ3ARxUiPtyv2wo6v3nNGChZQ