2015. június 1., hétfő

Ártatlan menekült, vagy terrorista?

A norvég sajtó szerint számos olyan, a közel-keleti országokból érkező menekültről, akinek az ENSZ programjának részeként kellett megadniuk a menedékjogot, bebizonyosodott, hogy kapcsolatban áll az Iszlám Állam nevű terrorszervezettel, vagy az Al Nuszra Front nevű csoporttal.
A Dagbladet szerint rendőri források arról számolnak be, hogy egyre több olyan menekült érkezik az országba, aki egyértelműen visszaélés-szerűen akarja igénybe venni a menekültrendszert. Az utóbbi egy hét folyamán tucatnyi olyan eset történt, hogy az ENSZ kvótarendszere által Norvégiának “leosztott” menekültekről derült ki, valójában terrorszervezettel állnak kapcsolatban. Az idézett rendőrfőnök, Svein Erik Molstad elmondása szerint a napokban tíz esetben bebizonyosodott, hogy a menedékkérők más országok által terrorszervezetként nyilvántartott csoportok tagjai.
Norvégia eddig humanitárius segítséget nyújtott, és tervbe lett véve, hogy katonai erővel is támogatja majd a Szíriában és Irakban az “Iszlám Állam” elleni harcra hivatkozva tevékenykedő nyugati koalíciós erőket. Norvégia emiatt a terroristák célpontjává vált, és a menekültek körében megszaporodtak a visszaélés szerű esetek. Ugyanakkor az európai országok egyáltalán nem biztos, hogy kontroll alatt tudják tartani a helyzetet, nem jelenthető ki egyértelműen, hogy képesek kiszűrni a terroristákat az egyre fokozódó menekültáradatból. Az afrikai országokban olyan mértékben más viszonyok uralkodnak, hogy azt a legtöbb európai ember egyszerűen nem tudja elképzelni. Az emberi jogokat népszerűsítő politikai pártok gyakran hangoztatják, hogy csak egy utolsó diktatúrában lenne elképzelhető, hogy gyermekeket terroristaként kezeljenek a befogadó országokban. Ugyanakkor az afrikai országokban olyan mértékben más viszonyok uralkodnak, hogy amiatt az európai országok nem feltétlen képesek kiszűrni a menekültáradattal érkező terroristákat.
A gyermekkatonák alkalmazása elterjedt az afrikai országokban működő terrorszervezetek körében, emiatt egy afrikai országból érkező, 14 éves kisfiú esetében a hatóságokra hárul a feladat, hogy megállapítsák, terrorista-e az illető. Olyan terrorszervezetekről van ugyanis szó, melyek lemészárolják teljes települések lakosságát, és a foglyul ejtett gyermekek kiképzését már egészen kiskorban megkezdik, akik így még felnőttkoruk előtt kegyetlen gyilkosokká válnak. Egy afrikai országból érkező 14-15 éves gyermek akár 8-9 éves katonai kiképzést is tudhat maga mögött, és előállhat olyan helyzet, hogy az európai hatóságok ártalmatlan kamaszgyermeknek látszó, képzett tömeggyilkosokat egednek be az Európai Unióba. Ez a veszély fokozottan fennáll, az Afrikában működő Boko Haram terrorszervezet ugyanis integrálódott az Iszlám Állam soraiba.


http://hidfo.ru/2015/06/artatlan-menekult-vagy-terrorista/

Leállítanák a NATO kiképzési programját Törökországban

Kemal Kilicdaroglu hidfo.ru
Törökország legnagyobb ellenzéki pártja, a Republikánus Néppárt vezetője bejelentette, hogy amennyiben megnyerik a választást, leállítják a NATO kiképzési programját, melynek részeként Törökországban készítik fel a szíriai kormányellenes fegyveres csoportokat. A török lakosság tekintélyes része ellenzi a NATO tevékenységét, aminek leállításából mostanra így választási ígéret lett.
Kemal Kilicdaroglu választási ígéretei közt szerepel, hogy szakítanak azzal a politikával, melynek részeként Törökország folyton be akar avatkozni Szíria belügyeibe. A párt választási győzelmét követően azonnal felfüggesztené a NATO kiképzők tevékenységét, majd tárgyalásokat kezdene az Egyesült Államokkal és a NATO-országokkal a program végleges leállításáról.
Az Egyesült Államok és Törökország februárban állapodtak meg arról, hogy Washington újabb 400 főt küld Törökországba a szíriai kormányellenes csoportok kiképzésére. Az Asszád-kormány fegyveres ellenzékét az Iszlám Állam elleni harcra hivatkozva készítik fel, ami mostanra hatalmas területeket szakított le Szíriából és Irakból, miközben a térségi politikai életben ismert tény, hogy a terrorszervezet amerikai ellenőrzés alatt áll.
Kilicdaroglu választási győzelem esetén nem csak a kiképző programot állítaná le, de nem engedné, hogy az amerikai légierő törökországi bázisokról hajtson végre légicsapásokat Szíria területén. Törökországban június 7-én tartanak országgyűlési választást.

http://hidfo.ru/2015/06/leallitanak-a-nato-kikepzesi-programjat-torokorszagban/

Gyermeknap Donbasszban

gyn
Donyeckben a mai napon-június elseje Gyermeknap-a kijevi junta által lemészárolt gyermekekre emlékeztek.
gyn gyn1 gyn2
Igor Plotnyickij LNR elnök mai nyilatkozata szerint a két donbasszi Népköztársaság konkrét eredményeket vár a holnap Minszkben kezdődő újabb kontaktcsoport megbeszélésektől.
plot
A kezességvállaló országok igéretet tettek, hogy garantálni fogják a kijevi oldal tűzszünethez való alkalmazkodását-nyilatkozta Plotnyickij, és hozzátette: a Luhanszki Népköztársaság a konfliktus békés rendezésében érdekelt.
Hogy a DNR és az LNR mit várnak a holnapi megbeszélésektől?-az egy dolog. Nyalókakirály Donbassz határain koslató ordashordái tovább terrorizálják a térség lakóit. Már ahol tudják. Ma is szépen apadt igyekezetük okán a kijevi zsoldlista.
Délután kettő órakor komoly csata bontakozott ki Trehizbenka térségében, a 175,9. számú magaslatnál. A domb aljánál húzódó hidat próbálták a valcmanisták tankok támogatásával elfoglalni. Miután az öt páncélosból hármat a népköztársaságiak leolvasztottak, föladta a martalócbrigád.
Pervomajszk mellett is csatározás tört ki. Milicista blokkposzt ellen próbálkoztak a latrok. Elég volt nekik két cimbora fűbe harapása!-el is iszkoltak gyorsan. Ez délelőtt tíz óra tájban történt.
Gorlovkát valamivel delet követően ismét latortüzérségi csapás érte.

A helyi önvédelmi erők pedig ennek “leple” alatt rajtaütöttek egy latorcsordán. Jelentések szerint legalább kéttucatnyi pribékkel végeztek. Egyébiránt pedig nem egy életbiztosítás mostanság valcmanista pribékként Gorlovka környékén milicisták útjába kerülni. Fölöttébb bőszek az önvédelmisek a múlt heti gyermekhalálok miatt, és most bosszút esküdtek.
Peszkiben zajlik a “miniháború”
Folytatódott ma is a donyecki repülőtér bombázása, de a város nyugati pereme elleni latorkisérletezgetés megszűnt.
A déli frontszakasz viszonylag csendes volt ma.
https://balrad.wordpress.com/2015/06/01/gyermeknap-donbasszban/

Az Őszintén az Egészségügyről Akciószövetség folytatja figyelemfelkeltő akcióit, amelynek része egy újabb demonstráció szervezése.

Az egészségügyi dolgozók tüntetése május 12-én az EMMI épülete előtt. (MTI Fotó: Szigetváry Zsolt)
Veszélyben a betegellátás
Közleményükben kijelentik, hogy a május közepén megtartott demonstráció után is folytatják a munkát, mert az Országgyűlés elé beterjesztett 2016-os költségvetési javaslatban az egészségügyre jutó források nem elegendőek a biztonságos betegellátás megteremtésére.
A szervezet tagjai úgy vélik, nemcsak a kórházigazgatók, hanem a döntéshozók felelősségét is fel kell vetni abban a tekintetben, hogy amikor a nemzetgazdaság teljesítménye megengedné, a kormány nem fordít megfelelő forrást a biztonságos betegellátás helyreállítására.
Szegénykórház, demonstráció
A július 1-jére tervezett demonstrációt megelőzően az akciószövetség június 23-án a Nemzetgazdasági Minisztérium előtt egy sátorban “szegénykórházat” állít fel, amelynek berendezése tükrözni fogja a magyar egészségügy jelenlegi és a szükséges beavatkozás nélküli jövőbeli állapotát.
A kórházsátorban egy hétig, július elsejéig, 24 órás “ügyeletet” fognak adni, ahol szívesen látják a kormány tagjait, hogy lássák, milyen körülmények között kell dolgozniuk.
(MTI)

Az amerikai nagykövetség terroristaként kezeli a civileket

Amerikai nagykövetség Tallin hidfo.ru
Pénteken a “Postimees” észtországi napilap beszámolt arról, hogy egy titkosított dokumentum birtokába jutott, ami igazolja, hogy az amerikai nagykövetség a biztonsági személyzet egy részét arra alkalmazza, hogy Tallinban a civil lakosságot megfigyelje. Az amerikai nagykövetség elektronikai felderítését Észtországban is civilek ellen fordítja, és gyanútlan állampolgárok telefonjait hallgatják le, számítógépeit figyelik arra hivatkozva, hogy “kapcsolatban lehetnek olyan személlyel, aki az amerikaiak globális terroradatbázisában szerepel”.
A Postimees információi szerint az amerikaiak civil lakosság elleni kémtevékenységét az észtországi hatóságok is engedélyezték, azt a helyi rendőrség jóváhagyásával folytatják. A célpontok listájára azonban igen könnyű felkerüli: elég, ha valaki egyszer elsétál az amerikai nagykövetség melletti utcában, máris bekerült az adatbázisba. Onnantól a célszemély 5-20 éven át a listán maradhat, ami azt jelenti, hogy ennyi időn keresztül az amerikaiak lehallgathatják a magánbeszélgetéseit. A “védett terület” nem csak az amerikai nagykövetség épülete, hanem annak 250 méteres körzete, a nagykövetség biztonsági személyzetének lakóhelye és annak körzete, valamint minden helyszín, ahol az amerikai nagykövet megjelenik. Ha egy civil személy véletlen olyan helyen jelenik meg, ahol néhány utcával mellette épp az amerikai nagykövet tárgyal, és a biztonsági őrség gyanúsnak találja (ehhez elég annyi, hogy pont kezében legyen a telefon), szintén felkerül a listára, és 5-20 éven át megfigyelhetik.
Az Eesti Ekspress eközben visszahivatkozik egy korábbi botrányra, ami annak kapcsán robbant ki, hogy az amerikaiak azt akarták, a kormány véglegesen zárassa le a nagykövetség körüli utcákat. A lap szerint az Egyesült Államok kongói törzsi vezetőhöz hasonlatosan kezelte a helyi lakosságot, és olyan követeléseket is megfogalmazott, miszerint a helyi lakosokat el kellene költöztetni az amerikai nagykövetség környékéről, mert egyedül így tudják garantálni a követség biztonságát.
A lap birtokába jutott információk szerint az amerikaiak 2003 óta figyelik Tallinban a gyanútlan civil lakosságot. Akkor ugyanis a kormány nem engedte, hogy a teljes környéket lezárják, és ott hermetikusan lezárt biztonsági zónát állítsanak fel. Azt követően került sor a megfigyelési program kiterjesztésére, ami potenciális terroristaként kezel mindenkit, aki a követséghez közeli utcákon át ingázik a munkahelyére.

http://hidfo.ru/2015/06/az-amerikai-nagykovetseg-terroristakent-kezeli-a-civileket/

Az orosz katonai erő garantálhatja Európa stabilitását

Gregor Gysi hidfo.ru
Gregor Gysi, a Die Linke párt képviselője szerint Németország egyedül Oroszország segítségével garantálhatja a békét Európa számára, és együtt kell működni Moszkvával, függetlenül attól, hogy ott ki van kormányon. A politikus szombaton a Der Tagesspiegelnek adott interjút, melyben kifejtette, hogy továbbra is fenntartja az orosz államfővel kapcsolatban kritikus hozzáállását, de ettől függetlenül tény, hogy az Oroszország elleni szankciók eltúlzott és indokolatlan lépések voltak.
A Die Linke politikusa szerint együtt kell működni Oroszországgal, ami
“Európában a legnagyobb katonai erővel rendelkező ország, mely Németországgal közösen garantálhatja Európa stabilitását.”
Az amerikai-német kapcsolatokról ugyanakkor kifejtette, hogy Washington nem adja meg a kellő tiszteletet szövetségeseinek, és a jelenlegi német kormány semmit nem tesz annak érdekében, hogy ez a helyzet változzon. Elmondása szerint Angela Merkel nem tudta kivívni a kölcsönös tiszteletet, Washington behódoltatta és megszelídítette Németországot, pedig kizárólag egyenlő félként lenne szabad tárgyalni az amerikaiakkal.
A képviselő szerint a 2017-es választásokat követően komoly változtatásokra van szükség a külpolitikában, főként az intervencionalizmus terén, amit a lakosság körében mutatkozó nagymértékű elutasítás tesz indokolttá. A politikus emlékeztetett arra, hogy pártja nem támogatta az amerikai kezdeményezésű beavatkozásokat, se Jugoszlávia, se Afganisztán, Irak és Líbia esetében. Valamennyi az Egyesült Államok által kezdeményezett intervenció volt, így a következményekért Washington kell vállalja a felelősséget. A politikus kifejtette, hogy pártja nem támogatta az újabb háborús gócokba történő fegyverszállításokat sem. Előrejelzése szerint a következő választásokon látványos eredményt érhetnek el, mert a szavazók egyre elutasítóbbak az amerikai terjeszkedéssel szemben, miközben a kormány látványosan kiszolgálja azt.

http://hidfo.ru/2015/06/az-orosz-katonai-ero-garantalhatja-europa-stabilitasat/

Homokzsákot pakolni mennek, de a fronton végzik

Amerikai katona hidfo.ru
Közel egy évvel ezelőtt, 2014 július 25-én számolt be a térségi sajtó arról, hogy 180 amerikai “instruktor” érkezett Ukrajnába, és nemsokára megkezdik az ukrán Nemzeti Gárda kiképzését. A nyugati sajtóban több hónapos késéssel megjelenő információkat hasonlók követték, mostanra számos nyugati ország küldött katonákat Ukrajnába a legkülönbözőbb ürügyekkel (a kiképzési feladatoktól az árvízi védekezésig). A donyecki sajtó azonban rámutat, hogy a nyugati katonák rendszerint nincsenek tudatában annak, hogy civilek elleni megtorló akciókban kell részt venniük.
Ukrán ellenzéki sajtóorgánumok beszámoltak egy a napokban történt esetről, miszerint egy Ukrajnába instruktorként küldött amerikai katona meggyilkolta az ukrán fegyveres erők egy tisztjét, és átállt az orosz felkelőkhöz. A forrás szerint Russell Mohsen eredetileg instruktorként érkezett az országba, ami a gyakorlatban azt jelentette, hogy azonnal továbbirányították a Donbassz régióba harcolni. Mohsen szemtanúja volt az ukrán katonák civilek ellen elkövetett bűncselekményeinek. Május 27-én megölte az ukrán hadsereg egy tisztjét, miután az nemi erőszakot próbált elkövetni. A történtekről Anasztazia Gavrilenko – az áldozat – számolt be, az amerikai katona állítólag az eset után átállt az orosz felkelőkhöz.
A donyecki sajtó szerint több hasonló eset is történt, a nyugati országokból érkező katonák ugyanis nem mindig vannak tisztában azzal, hogy a Donbassz régióba küldik őket; még az utolsó pillanatban is úgy tudják, hogy a Nemzeti Gárda kiképzésében fognak segédkezni, vagy rendészeti feladatokat látnak majd el, és csak a helyszínen szembesülnek azzal, hogy civilek elleni megtorló akciókban kell részt venniük.
Donyecki források szerint az Ukrajnában harcoló amerikai fegyveresek azonban nem az Egyesült Államok támogatását élvezik, hanem egyetlen jól behatárolható érdekközösség, John McCain republikánus szenátor körei az amerikai elnök megkerülésével próbálják saját fegyverszállítmányaikat eljuttatni az ő irányításuk alatt álló amerikai magán katonai vállalatok számára. A forrás szerint ez az érdekközösség szándékosan hátráltatja a békefolyamatot, tevékenységükkel a nyugati fegyvergyártó cégek számára próbálnak piacot csinálni Ukrajnában.

http://hidfo.ru/2015/06/homokzsakot-pakolni-mennek-de-a-fronton-vegzik/

Romániában mától csökkent az élelmiszerek áfája

Ma lépett hatályba a csökkentett áfakulcs kiterjesztéséről szóló kormányrendelet, így már nemcsak a kenyér, hanem valamennyi élelmiszer esetében 9 százalékos áfakulcsot kell alkalmazniuk a gyártó és forgalmazó cégeknek.
A többi termék általános forgalmi adóját 2016 január elsejétől tervezi a mostani 24-ről 20 százalékra csökkenteni a kormány: ehhez azonban a parlamentnek még júniusban, fél évvel a hatályba lépése előtt el kell fogadnia az előírást tartalmazó új adótörvénykönyvet.
A csökkentett áfakulcs kiterjesztésétől 12 százalék körüli árcsökkenést várnak az élelmiszerszektorban. A 9 százalékos áfakulcsot alkalmazzák mától az alkoholmentes italokra és minden olyan élő állatra, illetve növényre, amelyet az élelmiszeripar hasznosít.
(Forrás: MTI)

Donbasszi Pünkösd

ünn
Nagyon nem békés Pünkösd ünnepének másnapja Donbasszban. Ugyanakkor Jézus Krisztus mennybemenetelének ünnepén jónéhány valcmanista lator adta vissza lelkét teremtőjének.
A Luhanszk-régió is “megelevenedett tegnap este. Szcsasztje banditáinak nyugtalan éjszakát okozott a népköztársaságiak tüzérsége.
Sztanyica Luhanszkát ágyúzták mára virradóan Kijev bérgyilkosai. A Szeverszkij Donyec fölött átvezető vasúti hídon egy 55 éves férfi, és 14 éves fia belehalt a latorterrorba.
Artyemovszk környékén is rosszul telt Nyalókakirály ordashadának éjszakája. Erről megintcsak a milicisták tüzérsége tehet.
Sirokaja Balkánál viszont közvetlenül a milicistáktól kapták az áldást hajnalban.
Tegnap este a Gorlovkától nem messze lévő Zajcevo és Golma falvakat bombázta a martalóctüzérség. Mindkét településen egy-egy ártatlan civil halt bele a terrorba.
Marinykánál javában dúlnak a harcok, és számolatlanul pusztulnak a latrok. Mára virradóan ismét rohamfélével próbálkoztak. Komoly ritkítást kellett megérniük. Ismét legalább tucatnyi pribék neve került le a kijevi zsoldlistáról.
Donyeck “Petrovszkij” és “Trudovszkij” kerületeit több latorgránát is elérte mára virradóan. Két civilt sebesítettek meg a robbanások.
Opitnojéban és Peszkiben sincs idilli csend. Ezeken a településeken bősz aknavetőzgetés zajlik.
Novoajdarba kijevi “Bulat” latortankok érkezéséről számoltak be a helyiek.

A népköztársaságiak “Kalmiüsz” zászlóalja is kezdi rendezni sorait.
Sirokino környékén már nagyon meggondol-megfontol minden mozdulatát a latorhorda. Nyüzsögni már nem mernek. Mesterlövészekkel kisérletezgetnek.
https://balrad.wordpress.com/2015/06/01/donbasszi-punkosd/

Szaakasvili szégyent hozott Grúziára

Giorgi Margvelashvili hidfo.ru
Giorgi Margvelashvili, Grúzia elnöke kommentálta a volt atlantista államfő, Mihail Szaakasvili esetét, aki épp a napokban adta le a grúz állampolgárságot, hogy így ukrán állampolgárságot szerezhessen. A grúz államfő szerint Szaakasvili szégyent hozott a szülőhazájára, cselekedetét az anyaföld elárulásának kell tekinteni.
Szaakasvilit szombaton Odessza kormányzójává nevezte ki az ukrán elnök. A bukott atlantista politikus lemondott a grúz állampolgárságról, mert Ukrajna új szabályozást helyezett érvénybe a kettős állampolgárságra vonatkozóan. Minderre azonban nem is lenne szükség, Grúzia ugyanis szintén szankcionálja az ilyen eseteket; ha egy grúz állampolgár más országban kap útlevelet, automatikusan elveszti a grúz állampolgárságot.
Margvelashvili szerint
“a volt államfő nem kellett volna lemondjon a grúz állampolgárságról. Ezzel az ország egészére, és az elnöki tisztségre is szégyent hozott.”
Grúzia elnöke emlékeztetett, hogy a nemzeti hovatartozás fontosabb kell legyen a karriernél, minden más eset gyalázatos cselekedetnek tekintendő.
Szaakasvili 2004-től 2013-ig volt Grúzia elnöke. Az új államfő beiktatását követően elhagyta az országot, és az Egyesült Államokba menekült. A következő hónapokban több térségi országban is feltűnt, őt és a bukott atlantista kormány tagjait Washingtonnal még együttműködő országokban helyezték el különböző tanácsadói pozíciókban. Szaakasvili Arszenij Jacenjuk ukrán miniszterelnök tanácsadója volt, majd felmerült annak lehetősége, hogy Moldovába érkezik, és egy korrupcióellenes testületben fog működni “szakértőként”. Szaakasvili május első hetében még azt nyilatkozta, nem fog lemondani a grúz állampolgárságról. Azt követően ajánlották fel neki a kormányzói pozíciót.

http://hidfo.ru/2015/06/szaakasvili-szegyent-hozott-gruziara/

Nyilvánosságra hozták a 'maffiagyanús' politikusok névsorát

A vasárnapi tartományi választások előtt 48 órával az olasz parlament szervezett bűnözés ellenes bizottsága nyilvánosságra hozta azoknak a jelölteknek a névsorát, akik ellen ügyészi vizsgálat vagy bírósági eljárás indult a maffiával való szövetkezés gyanújával.

A bizottság elnöke, Rosy Bindi tizenhét politikus nevét ismertette. Mindannyian Dél-Olaszországban indulnak jelöltként a vasárnap rendezendő időközi helyhatósági választásokon: tizenhárman Campania, négyen Puglia tartományban. Kormánypárti és ellenzéki politikusok egyaránt szerepelnek a listán. Kivételt egyedül az 5 Csillag Mozgalom (M5S) jelent, amelynek egyetlen egy politikusa sem “maffiagyanús”.

A szervezett bűnözéssel szembeni olasz parlamenti bizottság azoknak a névsorát közölte, akiket a maffiával és más olasz bűnszervezetekkel való együttműködés bűncselekményének gyanúja övez. Ügyészi vizsgálat vagy már bírósági per indult velük szemben, mostanáig jogerős ítélet nélkül. A névsor az olasz maffiaellenes nyomozó-igazgatóság és a maffiaellenes ügyészségek adatai alapján készült el. Bindi hangsúlyozta, hogy a névsor közlésével a bizottság nem kívánta befolyásolni a helyhatósági választásokat. Annál is inkább, mivel a listán levő politikusok szabadon jelölhetők és megszavazhatók – hangsúlyozta a maffia ellenes bizottság elnöke. Elemzők szerint azonban a névsor jelentősen befolyásolhatja a vasárnapi voksolás kimenetelét.

A gyanúsított jelöltek között szerepel Vincenzo De Luca, Salerno volt polgármestere, aki a kormánypárt Demokrata Párt (PD) jelöltjeként indul Campania tartomány elnöki székéért. De Luca ellen nyolc per indult korrupciós ügyben, eddig három perben született első fokú ítélet, amely nem szakította meg politikai pályafutását. A lista közlése megosztotta a pártokat: Matteo Orfini PD-elnök szerint a maffiaellenes-bizottság “a középkorba taszította vissza Itáliát, amikor bíróság helyett az utcán születtek az ítéletek”. Az ellenzék a PD campaniai jelöltjének azonnali visszahívását követeli.

A vasárnap reggel 7 órától este 11-ig tartó választáson hét olasz tartományban (Puglia, Campania, Toscana, Liguria, Veneto, Marche, Umbria) mintegy 19 millió olaszt várnak az urnákhoz. Több helyen egy idejű polgármester és önkormányzati-választást is tartanak. A voksolás jelentős belpolitikai tesztnek számít a Matteo Renzi vezette kormánypárt és az ellenzék erejének a felmérésére is.


BiztonságPiac

Reszkess, magyar, ha nem akarsz háborúzni! - Kárpátalján a magyar konzulátuson NEM MERIK BEADNI a kérvényeket a jogosultak, Magyarországra pedig a LEGTÖBBJÜKNEK MÁR NEHÉZSÉGET OKOZ az eljutás.

Megfélemlítéssel próbál toborozni az ukrán hadkiegészítő parancsnokság a magyarlakta területeken. A hadköteles korosztály jelentős része külföldön dolgozik, mások elbújtak. Azokat is elvinnének katonának, akik át sem vették a behívójukat. A megnyerhetetlen háborúban 230 forint jut egy katona napi ellátására.
ressz
Egyre nagyobb a baj Kárpátalján. Két magyarlakta településen, Makkosjánosiban és Mezőgecsén ukrán nyelvű feketelista jelent meg. Személyes adatokkal, névvel, címmel, születési évvel szerepelnek azok, akik ”elbújtak a behívási kötelezettség elől”.
Aláírás, pecsét nincs a falragaszokon, az emberek megfélemlítésére, pánikkeltésre viszont kiváló. A kárpátaljai magyarok jelzésértékűnek tekintik, hogy csak a színmagyar településeken rakták ki a lajstromot.
ressz
Tisztelt állampolgárok!
Eljön az az idő, amikor véget ér a háború, és feltétlenül mi győzedelmeskedünk majd! És minden igaz hazafi, aki teljesíti alkotmányos kötelezettségét, bátran néz majd a honfitársaik, családtagjaik, gyerekeik szemébe.
De mit válaszolhat az, aki kibújik a mobilizáció kötelezettsége alól, a gyermeke kérdésére: „Apu, hol voltál akkor, amikor a népünk Honvédő háborúja zajlott?” Mit felelsz majd, elhallgatod, hazudsz, vagy kifogást keresel a gyávaságodra? Ám saját magadnak nem tudsz hazudni! Mert a Szentírásban is ez áll: „Cselekedeteikről ismeritek meg őket”.
Hazánk védelme, valamint a szülőföldünkön való béke és nyugalom megtartásának érdekében:
Felszólítok minden felelős kárpátaljai állampolgárt, hogy csatlakozzon államunk függetlenségének, területi egységének valamint érinthetetlenségének megőrzésének szent ügyéhez!
Hozzátok fordulok, igazi férfiak! Ne rejtőzzetek el anyáitok, feleségeitek és gyerekeitek háta mögé, mert ez nem méltó az igazi férfiakhoz, hanem vegyétek át a katonai behívót, jelenjetek meg a hadkiegészítő parancsnokságon, és álljatok be a hadseregbe.
Hozzátok fordulok, hű hazafiak! Ne várjátok meg a katonai behívót, hanem önként jelenjetek meg a hadkiegészítő parancsnokságon és önként álljatok be Ukrajna hadseregébe.
Együtt győzedelmeskedni fogunk!
Ők rejtőzködnek a mobilizáció elől:
Lakcím Név Születési dátum (22 személy)
A listákról a Kárpáti Igaz Szó is beszámolt, és megemlítették: Petro Neveszelij, a Kárpátalja megyei hadkiegészítő parancsnokság szerint a feketelistákat Oleg Vinnickij, a megyei hadkiegészítő ideiglenesen megbízott vezetőjének kezdeményezésére rakták ki.
Bár a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség azonnal feljelentést tett a listákon megjelenő személyes adatok miatt, úgy tudjuk, a névsor még sokáig látható volt.
An Orthodox priest blesses the reservists called up to participate in the fighting in the east of Ukraine, during a parting ceremony at a one of the recruiting offices in Kiev on January 29, 2015. Ukrainian President Petro Poroshenko on January 29 called for urgent truce talks with pro-Russian rebels to end a bloody surge in fighting. Poroshenko said the new meeting in the Belarussian capital should lead to "an immediate ceasefire and the withdrawal of heavy weapons from the line of contact." AFP PHOTO/ SERGEI SUPINSKY
Távollétében átvette
A VS.hu-nak nyilatkozó Eszter huszonéves, Budapesten tanul, az ELTE doktorandusza. A lány a beregszászi járás egy kistelepülésén született, nem ez a valódi neve, családja miatt nem akar az igazi nevén nyilatkozni. Elsősorban bátyja miatt, aki egy kinti középiskolában tanít, de aznap, amikor behívóját megpróbálták kézbesíteni, épp nem volt bent, így nem vette át a povezkát.
Egy hét múlva a beregszászi hadkiegészítő parancsnokságtól, a helyi kézbesítőkőn keresztül telefonon keresték és érdeklődtek, hogy mikor vonul be, hisz az ő nyilvántartásuk szerint átvette a behívót. Azt is megüzenték, „lesznek problémái, ha nem jelenik meg”.
“Vagy valaki aláírt helyette, vagy így próbálják megfélemlíteni, hátha bemegy személyesen a hadkiegészítőre”– véli Eszter. A lány azt is furcsállja, hogy bátyját és a tantestület négy másik férfitagját annak ellenére akarják a frontra vinni, hogy egyikük sem volt katona. Eszter testvére is doktori iskoláját végzi épp, így most kivette az egyhónapos tanulmányi szabadságát. Utána vélhetően felmond, ahogy sokan az állami szférában.
Elvárt számok
Eszter úgy tudja, az ukrán kormány is készített egy feketelistát, melyen azok a cégvezetők és polgármesterek szerepelnek, akik ”akadályozzák a behívásokat”. Ukrajnában megyei kvóták alapján zajlanak a behívások, a kárpátaljai régióban ugyanakkor nehezen teljesítik az elvárt számokat, mert a hadköteles korosztály jelentős része külföldön dolgozik, hogy el tudják tartani a családot, mások elbújtak. Hogy hatékonyabb legyen a behívás, magyarázza Eszter, tavasszal Kelet-Ukrajnából helyezték át a megyei hadkiegészítő új, nacionalista érzelműnek tartott parancsnokát.
Ungvár, 2014. március 3. Önkéntesek katonai szolgálatra jelentkeznek a Kárpátaljai megyei hadkiegészítő parancsnokságon Ungváron, 2014. március 3-án. Az önkéntesek annak ellenére folytatták a jelentkezést a hadkiegészítő parancsnokságon, hogy Ivan Vaszilcjun ezredes, a hivatal vezetője március 2-án este jelezte, nincs szükség több önkéntesre, mivel a nap folyamán közel hatszázan ajánlották fel szolgálataikat az ukrán hadseregnek. Ungváron mintegy 150 önkéntes jelentkezett katonai szolgálatra március 3-án. MTI Fotó: Nemes János
Ungvár, 2014. március 3.
Önkéntesek katonai szolgálatra jelentkeznek a Kárpátaljai megyei hadkiegészítő parancsnokságon Ungváron, 2014. március 3-án. Az önkéntesek annak ellenére folytatták a jelentkezést a hadkiegészítő parancsnokságon, hogy Ivan Vaszilcjun ezredes, a hivatal vezetője március 2-án este jelezte, nincs szükség több önkéntesre, mivel a nap folyamán közel hatszázan ajánlották fel szolgálataikat az ukrán hadseregnek. Ungváron mintegy 150 önkéntes jelentkezett katonai szolgálatra március 3-án.
MTI Fotó: Nemes János
Összedobta a család
Eszter unokatestvére a mostani “antiterrorista műveletek” előtt is hivatásos határőrként szolgált az ukrán-román határon. Őt már elvitték a frontra, két hónapot harcolt. Az ott történtekről egyelőre képtelen mesélni, a család is csak annyit tudott kihúzni belőle, hogy közvetlenül a fiú alakulata mellett robbant fel az a raktár, ahol az ellátmányukat tartották. A körülményeket jól jellemzi, hogy az unokatestvér frontra vezénylésekor közölték vele: nem kötelező a golyóálló mellény vagy a sisak, de előfordulhat, hogy a harctéren nem tudnak adni neki. Végül a család adta össze a pénzt, hogy a felszerelést megvehesse magának.
A pénztelenséget támasztja alá a Kárpátinfo múlt heti cikke, mely szerint az ukrán hadseregben egy katona napi ellátására 17 hrivnya és 62 kopek jut (kb. 230 forint), melyből csak kétes állagú konzervekre futja.

Aki egyébként kibújik a behívás elől, annak komoly szankciókkal kell számolnia, nem kaphat útlevelet, bár amúgy sem hagyhatja el az országot, nem vehet fel bankhitelt, megtagadják a gépjárműve nyilvántartásba vételét, új munkahelyre sem mehet és nem változtathat lakhelyet. „Az útlevél elvonása a legsúlyosabb. A kettős állampolgársággal járó magyar útlevél most életeket ment” – mondja Eszter.
(vs)

Az hogy MENNYIBŐL lehetne valójában egy ilyen-egyébiránt teljesen fölösleges és pénzpocsékoló-beruházást kihozni?-jobb is ha soha meg nem tudjuk! A két összeg különbözete megy a magánbankszámlákra! Nem kis összeg lesz az!

Az építtető Magyar Nemzeti Vagyonkezelő szerint nem kerül többe a vizes világbajnokság az eredetileg tervezetthez képest, csak a nettó és bruttó számok összekeverése miatt nőtt a büdzsé a kétszeresére. Kérdés, hogy ha a valós költség az eredetileg hangoztatott 25 milliárd forint helyett eleve 49 milliárd volt, akkor ezt a tényt elhallgatták-e a parlamenti döntés előtt.
Balatonfüred, 2014. szeptember 6. Orbán Viktor miniszterelnök rajtpisztollyal elindítja a nõk 7.5 kilométeres versenyét a junior nyíltvízi úszó-világbajnokságon, Balatonfüreden 2014. szeptember 6-án. Mellette Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke (b2) és Kósa Lajos, a 2021-es vb szervezõbizottságának elnöke (b). MTI Fotó: Kovács Anikó
“Fegyveres banditák fosztogatják Magyarországot”!
Bár Lázár János kancelláriaminiszter, Giró-Szász András államtitkár és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. együtt próbálta megmagyarázni, hogy miért kerül kétszer annyiba az alig két hónapja számítottnál a 2017-es úszóvilágbajnokság, a valódi válasz még hiányzik. A múlt heti kormány-sajtótájékoztatón Lázár és Giró-Szász egymásnak is ellentmondott: a miniszter szerint a licencdíjak előre hozott beszedése okozza a költségek növekedését – a 2022-ig esedékes díjakat már 2017-re be kell fizetni –, a kommunikációért felelős államtitkár viszont úgy tudja, hogy a beruházás bővülése emelte a kétszeresére a költségeket.
Új programelemként említette a Hajós Alfréd uszoda felújítását, a pontonhidat, a Parlament előtti ugrótornyot és a Duna-parti sétányokat. Valójában a Margit-szigeti uszoda rekonstrukciója már korábban is a terv és a költségvetés része volt, a sétányokat pedig a főváros építi. Éppen a múlt heti közgyűlésen szavaztak meg rá 200 millió forintot. Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke márciusban még úgy fogalmazott, hogy „összesen 85 millió dollárba – 24,7 milliárd forintba – kerül a világbajnokság megrendezése Magyarországnak, és ebben benne vannak a létesítményfejlesztések és a rendezés költsége is”.
Az építtető-beruházó MNV Zrt. – miközben azt állítja, hogy „a beruházással kapcsolatosan semmilyen költségnövekedés nem történt” – azt közölte, számításuk szerint a létesítményfejlesztés nettó 38,4 milliárd forintot emészt fel. Ebből az uszoda építése 21,4 milliárd, az ideiglenes lelátó, gát, csatornavédelem, valamint az épület visszaalakítása a világbajnokság után 13,445 milliárd, a bontás költsége 96 millió, a szakági munka, a műtárgyak, az út, a közlekedésfejlesztés, a gát és a közmű tervezése 1,555 milliárd forint, míg a tartalékkeret 1,827 milliárd forint. Ehhez jön még 10,3 milliárd forint áfa, amely azonban egyből visszaáramlik a költségvetésbe. A bruttó költség így 48,7 milliárd. (Csupán a pontosság kedvéért: a Magyar Közlönyben kereken 49 milliárd szerepel.) Az MNV szerint a költségek nem nőttek, a félreértés a nettó és a bruttó számok összekeveréséből adódhatott. Ez azonban nem magyarázza meg, hogyan lett a 25 milliárdos nettó-bruttó álomból bruttó 49 milliárdos terv.
A nem hivatalos magyarázat szerint a korábbi költségszámításokat tudatosan alulkalibrálták, hogy ezzel is könnyítsék a kormánytámogatás megszerzését. Másrészt a sportesemény megrendezéséért lobbizók vélhetőleg nem is voltak teljesen tisztában a valós árakkal, csupán megbecsülték azokat. Hivatalos háttérszámítások, hatástanulmányok ugyanis nem készültek a parlamenti szavazás előtt.
A megvalósításról szóló kormánydöntés után Fürjes Balázs kormánybiztoshoz, illetve az MNV Zrt.-hez került a feladat, ekkor készültek el a realitáshoz igazított szakmai költségszámítások. De még ezekhez képest is emelkedett valamelyest az összeg. A kormánybiztos az uszodakomplexum alapkövének elhelyezésekor – alig néhány hete –a Népszabadságnak még nettó 30-32 milliárd forintot említett, beleértve a Dagály strandfürdő területén épülő úszópalotát, a Népfürdő utca rendbetételét, az új árvízvédelmi művet és a pontonhidat is.
(NOL)

Magyarország rövid időn belül egy hatalmas pszichiatriai osztállyá fog változni.

Krónikus ápolóhiánnyal küzd, egyes részlegei jogsértő módon túlzsúfoltak, és nem megengedhető szankcionálási gyakorlatot alkalmaz a betegekkel szemben a Szentgotthárdi Pszichiátriai Betegek Otthona – állapítja meg lapunk által megismert jelentésében az alapjogi ombudsman. Székely László szerint az emberi erőforrások miniszterének sürgősen felül kell vizsgálnia a bentlakásos szociális intézmények finanszírozására vonatkozó jogszabályokat. A szaktárca napok óta nem reagál kérdéseinkre.
Székely László azért indított vizsgálatot a Szentgotthárdi Pszichiátriai Betegek Otthonában, mert az intézmény több lakója panaszbeadvánnyal fordult hozzá. Az intézményben jelenleg 733 krónikus pszichiátriai beteget gondoznak bentlakásos formában, ezzel – az OPNI bezárása után – ez Magyarország és egyben az EU legnagyobb pszichiátriai betegeket gondozó intézménye. A lakók mintegy 72 százaléka krónikus skizofrén beteg, ők az egészségügyi és a szociális intézményrendszer más szintjein már nem láthatók el önmaguk vagy környezetük veszélyeztetése nélkül. A dolgozók szerint tendencia, hogy egyre több a fiatal, a szenvedélybeteg (alkoholista, illetve drogfüggő), valamint a hajléktalanlétből bekerülő beteg.
Az ombudsman az intézménylátogatás során találkozott a szakmai stáb valamennyi vezetőjével. A szakemberek problémaként jelezték, hogy túl nagy és nem profiltiszta az intézmény. Leszögezték azt is, hogy bizonyos szabadságjogok gyakorlásának ideiglenes és kontrollált korlátozása (például kimenőtilalom, elkülönítés, pizsamaviselés nappal) egyetlen szankcionálási lehetőségként szerepel az eszköztárukban, de csak végső esetekben alkalmazzák.
Ennek teljes, végérvényes nélkülözésére nem látnak lehetőséget. A vezető ápoló szerint az intézményben ráadásul állandósult az ellátó személyzet hiánya, jelenleg is 25 szakmai álláshely betöltetlen, amelyre nincs egyáltalán jelentkező, így előfordul, hogy már nappal is csak ügyeleti ellátást nyújtanak.
Az intézmény üzemorvosa szerint a szombathelyi Markusovszky Oktató Kórház szinte rendszeresen „ad vissza” kórházi kezelésről az intézetbe lázas, infúzióra kötött, vagy épp fertőző betegséget hordozó lakókat. Az ebből adódó nehézségeket fokozza, hogy a dolgozói állomány egészségügyi ellátást is kényszerül végezni, pedig a pszichiátriai otthon szociális ellátást nyújtó intézmény. (A Markusovszky-kórház igazgatója erre úgy reagált, hogy ha a beteg alapbetegsége már nem indokolja a kórházi ellátást, úgy ő elbocsátható, akár a kórokozóhordás ismeretében is, amennyiben ezt a zárójelentésben rögzítik és a fogadó környezetet tájékoztatják.)
Az ombudsman megállapította, hogy a demens páciensek osztálya túlzsúfolt, 6-8-10 ágyas szobákban vannak a betegek, a létszámhiány miatt ráadásul az éjszakai ügyeletet részlegenként egyetlen ügyeletes nővér vagy ápoló látja el. Székely leszögezte: a túlzsúfoltság a jogszabályi előírások sérelme mellett az egyéni szükségletek biztosítását és az egyénre szabott foglalkozások elvégzését is komolyan hátráltatja.
Arra is rámutatott, hogy az intézményben szokásjogi alapon alkalmaznak – a fent említett módon – szankciókat a szabályszegő viselkedési formákért. Álláspontja szerint ez nem fogadható el; egy szociális intézményben élő embert meghatározott ruházat viselésére kötelezni pusztán amiatt, hogy ne menjen ki az intézményből, embertelen és megalázó. Szerinte a megtorló jellegű büntetések helyett preventív megoldásokat kellene alkalmazni.
Az ombudsman szerint túl kevés a betegek jogait képviselő gondnok is: az otthonban mindössze 2 főállású hivatásos gondnok dolgozik, illetve a 10 helyi gondnokra 456 ellátott jut, ami minden, a jogszabályok által megengedett mértéket meghalad. A jelenleg kialakult törvénysértő helyzet betegek alapvető jogainak érvényesülését is veszélyezteti. Székely hozzátette azt is: az állandósuló szakdolgozói létszámhiány nemcsak a magas színvonalú és biztonságos intézményi ellátást akadályozza, de a bentlakók speciális ellátási igényeit tekintve is kifejezetten veszélyes.
Székely szerint elfogadhatatlan az is, hogy a zárt intézmény keretei között megtűrt jelenség a kiszolgáltatott ellátottak közötti, „olykor erőszakos vagy üzleti jellegű költőpénz-kiegészítési gyakorlatok jelenléte”, az „árucsere” vagy egyéb „üzletelés” – akár hallgatólagos – engedélyezése. Az ombudsman szerint az aggályos helyzet azért alakult ki, mert a költőpénz összege és az intézményi étkeztetési „nyersanyagnorma” évek óta nem nőtt, ugyanakkor az ellátottak által fogyasztott egyes élvezeti cikkek (kávé, dohányáru, édességek), élelmiszer-alapanyagok, kiegészítők (gyümölcsök) ára többszörösére emelkedett.
Az ombudsman megállapította, hogy mára sürgősen indokolttá vált a bentlakásos szociális intézményekben élő ellátottak szükségleteinek finanszírozására vonatkozó jogszabályi környezet felülvizsgálata, ezért Székely felkérte az emberi erőforrások miniszterét, kezdeményezze a finanszírozásra vonatkozó jogszabályok áttekintését és felülvizsgálatát. A Vas Megyei Kormányhivataltól azt kérte, orvosolja a gondnokhiányt, az otthon vezetőjét pedig arra szólította fel, hogy számolja fel a méltóságsértő szankcionálási gyakorlatot, és pontosítsa a korlátozó intézkedések (különösen az elkülönítés) alkalmazására vonatkozó szabályozást. Lapunk megkereste az ügyben az Emberi Erőforrások Minisztériumát, ám a szaktárca egyetlen szóval sem reagált Székely László megállapításaira.
(Farkas Melinda)

Szárazföldi drónná fejleszthető az Armata

Armata hidfo.ru
Dimitrij Rogozin orosz kormányfőhelyettes vasárnap nyilvánosan is elismerte, hogy már az Armata fejlesztésének kezdeti szakaszában számoltak azzal a lehetőséggel, hogy egy távoli vezérlésű harcjárművet hozzanak létre, és ez továbbra is egy alternatív fejlesztési irány marad.
Az orosz sajtó az Armata gyártójának – Uralvagonzavod – vezérigazgatóját idézte, aki kijelentette; a harcjármű kialakítása alkalmas arra, hogy abba távoli vezérlést lehetővé tévő rendszert integráljanak. Az Armata egy alternatív fejlesztési iránya tehát egy szárazföldi drón, ami távoli vezérléssel, a kezelőszemélyzet éltének veszélyeztetése nélkül vethető be.
Rogozin a vállalat vezérigazgatójának kijelentését kommentálta, és elismerte, hogy ez már az Armata fejlesztésének nagyon korai szakaszától céljuk volt. Viacseszlav Kalitov nyilatkozata szerint az Armata nem csak a mai harceszközökhöz képest új fejlesztés, hanem egy újgenerációs alapkonstrukció, ami alkalmas arra, hogy abba a legmodernebb technológiákat integrálják, így az Armata a század végéig is rendszeresítve maradhat.
Az Armata először május 9-én, Moszkvában, a győzelmi felvonuláson jelent meg. A sajtó számára ismert volt az a tény, hogy az Armata lényegében az első olyan tömeggyártásra kerülő harckocsi, ahol a kezelőszemélyzet a járműtestben ül, a tornyot pedig távirányítással vezérlik; egy olyan fejlesztés, amely számára prioritás az emberi élet megóvása. Arról azonban egészen mostanáig nem jutottak ki információk, hogy az Armata szárazföldi drónná alakítható.
http://hidfo.ru/2015/06/szarazfoldi-dronna-fejlesztheto-az-armata/