2017. január 6., péntek

Idegen haderő érkezik Európába

Az USA megkezdte a 4000 katona és 87 páncélos áthelyezését Kelet-Európába, amiről még azt követően született döntés, hogy elmozdították a NATO-tagságot ellenző ukrán kormányt. Ben Hodges szerint „itt marad Európában, és a NATO vezető ereje marad” az amerikai hadsereg.
Az amerikai hadsereg 87 harckocsit és más katonai járműveket rakod ki három teherhajóról Németországban a bremerhaveni kikötőben, a Radio Bremen pénteki beszámolója szerint.
A harckocsikat vasúti úton szállítják tovább Lengyelországba, ahol elosztásra kerülnek a balti országok, Bulgária és Románia közt. A Bundeswehr szóvivője Brandenburgban egy sajtótájékoztatón kijelentette, hogy összesen 900 tehervagont fognak használni a szállítmányozás során, ez egy összesen 14 kilométer hosszú vasúti szerelvényt jelentene. A fokozott katonai jelenlét részét képezi az Atlantic Resolve nevű műveletnek, amit az amerikai hadsereg 2014 áprilisában indított, miután lezajlott Ukrajnában az USA által támogatott hibrid háborús puccs, az EuroMaidan.
Az USA a puccsot követően orosz katonai beavatkozás ürügyével fokozta katonai jelenlétét Kelet-Európában, amit Oroszország biztonsági fenyegetésként értékelt. Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter a múlt hónap során kijelentette, hogy az utóbbi tíz év során a NATO katonai jelenléte Oroszország határai mentén nyolcszorosára nőtt.
Ben Hodges, az USA európai haderejének parancsnoka decemberben a Der Spiegel német lapnak nyilatkozva azt mondta, az USA tovább folytatja a katonai jelenlét fokozását Európában – annak ellenére is, hogy Donald Trump a választási kampány során ígéretet tett az amerikai katonai jelenlét csökkentésére. Azt mondta: „Itt maradunk, és a NATO vezetője maradunk.”
Hodges hozzátette; a kongresszus republikánus és demokrata tagjai egyaránt levelet írtak Donald Trumpnak, melyben arra kérték, hogy tartsa fenn az amerikai katonai jelenlétet Európában.
Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter egy december 14-i sajtótájékoztatón azt mondta, „Nem szeretnénk idegen hadsereget Magyarország területén állomásoztatni”. Kijelentését követően ellenzéki sajtóorgánumok nyomást gyakoroltak a kormányra, többek közt a 24.hu kioktató hangnemben emlékeztette a minisztert arra, hogy Magyarország NATO-tagállam.
2016 szeptemberében egy szlovák nem-kormányzati szerv, a Globsec Policy Institute nyilvánosságra hozta egy friss közvélemény-kutatás eredményeit a NATO és az Európai Unió közmegítélésével kapcsolatban. A felmérés eredményei szerint Magyarországon a lakosság többsége már nem támogatja a NATO-tagságot.


http://www.hidfo.ru/2017/01/idegen-hadero-erkezik-europaba/

Ausztria nem támogatja a schengeni határtalanság megtartását

Ausztria továbbra is támogatja a nemzeti határellenőrzés fenntartását, és egy felső korlát bevezetését a migránsok maximális létszámára vonatkozóan.
Ausztria 2015 szeptemberében vezetett be határellenőrzést, és ma Wolfgang Sobotka osztrák belügyminiszter a Die Welt német lapnak nyilatkozva megerősítette, hogy határozatlan időre fenntartanák ezt a kezdetben „átmenetinek” nyilvánított intézkedést.
A miniszter elmondása szerint a nemzeti határőrizet addig fog működni Ausztriában, ameddig az Európai Unió nem képes megvédeni saját határait. Kifejtette emellett, hogy ilyen helyzetben a határellenőrzés nemzetbiztonsági alapkövetelmény, hiszen a hatóságoknak tudniuk kell, kik utaznak be az országba.
Az Európai Bizottság októberben engedélyezte a határellenőrzés visszaállítását Németország, Ausztria, Dánia, Svédország és Norvégia közt 2017 februárjáig. Ausztria vezetői szerint a schengeni övezet normális működéséhez visszatérni csak akkor lehet, ha az EU már képes lesz a külső határok védelmére, és emiatt nem lesz indokolt a nemzeti határok őrizete.

http://www.hidfo.ru/2017/01/ausztria-nem-tamogatja-a-schengeni-hatartalansag-megtartasat/

Német baloldal: összefüggés van a bevándorlás és a terrorizmus közt

A német baloldal Angela Merkel bevándorláspolitikáját és az USA olajháborúit tette felelőssé a Berlinben történt terrortámadásért, melynek során 12 ember életét veszítette.
Sahra Wagenknecht, a Die Linke párt politikusa Angela Merkel bevándorláspolitikáját okolja a terrortámadásokért; elmondása szerint a kancellár felelőssé tehető a terrortámadások sorozatáért, mert nyitva tartja az ország határait, és az ellenőrizetlen bevándorlást a rendfenntartás leépülése is súlyosbítja.
Wagenknecht a Stern magazinnak adott interjú során azt mondta, Angela Merkel felelőssé tehető a gyilkosságokért, mert „a nyitott határok, az irányítatlan bevándorlás problémájával összeadódik a rendőrség forráshiánya, a rendfenntartás se elég pénzzel, se elég emberrel nem rendelkezik ahhoz, hogy kezelje ezt a fokú kockázatot, amit az ellenőrizetlen bevándorlás jelent.”
Wagenknecht szerint a kancellár külpolitikája szintén hozzájárult Európában a terrorfenyegetettség megnövekedéséhez. „Az Iszlám Állam annak köszönheti létezését és megerősödését, hogy az USA és szövetségesei olajháborúkat folytatnak a Közel-Keleten, amit Angela Merkel is támogat” – mondta.
A baloldali politikus szerint nem szabad többé támogatni az USA intervencionalista politikáját, emellett azonnal le kell állítani a tömeges bevándorlást, mert az idegen kultúrájú emberek tömegeinek beengedésével Angela Merkel közvetlen előidézi a szélsőjobboldal megerősödését.

http://www.hidfo.ru/2017/01/nemet-baloldal-osszefugges-van-a-bevandorlas-es-a-terrorizmus-kozt/