Ausztria továbbra is támogatja a nemzeti határellenőrzés fenntartását, és egy felső korlát bevezetését a migránsok maximális létszámára vonatkozóan.
Ausztria 2015 szeptemberében vezetett be határellenőrzést, és ma Wolfgang Sobotka osztrák belügyminiszter a Die Welt német lapnak nyilatkozva megerősítette, hogy határozatlan időre fenntartanák ezt a kezdetben „átmenetinek” nyilvánított intézkedést.
A miniszter elmondása szerint a nemzeti határőrizet addig fog működni Ausztriában, ameddig az Európai Unió nem képes megvédeni saját határait. Kifejtette emellett, hogy ilyen helyzetben a határellenőrzés nemzetbiztonsági alapkövetelmény, hiszen a hatóságoknak tudniuk kell, kik utaznak be az országba.
Az Európai Bizottság októberben engedélyezte a határellenőrzés visszaállítását Németország, Ausztria, Dánia, Svédország és Norvégia közt 2017 februárjáig. Ausztria vezetői szerint a schengeni övezet normális működéséhez visszatérni csak akkor lehet, ha az EU már képes lesz a külső határok védelmére, és emiatt nem lesz indokolt a nemzeti határok őrizete.

http://www.hidfo.ru/2017/01/ausztria-nem-tamogatja-a-schengeni-hatartalansag-megtartasat/