Az USA megkezdte a 4000 katona és 87 páncélos áthelyezését Kelet-Európába, amiről még azt követően született döntés, hogy elmozdították a NATO-tagságot ellenző ukrán kormányt. Ben Hodges szerint „itt marad Európában, és a NATO vezető ereje marad” az amerikai hadsereg.
Az amerikai hadsereg 87 harckocsit és más katonai járműveket rakod ki három teherhajóról Németországban a bremerhaveni kikötőben, a Radio Bremen pénteki beszámolója szerint.
A harckocsikat vasúti úton szállítják tovább Lengyelországba, ahol elosztásra kerülnek a balti országok, Bulgária és Románia közt. A Bundeswehr szóvivője Brandenburgban egy sajtótájékoztatón kijelentette, hogy összesen 900 tehervagont fognak használni a szállítmányozás során, ez egy összesen 14 kilométer hosszú vasúti szerelvényt jelentene. A fokozott katonai jelenlét részét képezi az Atlantic Resolve nevű műveletnek, amit az amerikai hadsereg 2014 áprilisában indított, miután lezajlott Ukrajnában az USA által támogatott hibrid háborús puccs, az EuroMaidan.
Az USA a puccsot követően orosz katonai beavatkozás ürügyével fokozta katonai jelenlétét Kelet-Európában, amit Oroszország biztonsági fenyegetésként értékelt. Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter a múlt hónap során kijelentette, hogy az utóbbi tíz év során a NATO katonai jelenléte Oroszország határai mentén nyolcszorosára nőtt.
Ben Hodges, az USA európai haderejének parancsnoka decemberben a Der Spiegel német lapnak nyilatkozva azt mondta, az USA tovább folytatja a katonai jelenlét fokozását Európában – annak ellenére is, hogy Donald Trump a választási kampány során ígéretet tett az amerikai katonai jelenlét csökkentésére. Azt mondta: „Itt maradunk, és a NATO vezetője maradunk.”
Hodges hozzátette; a kongresszus republikánus és demokrata tagjai egyaránt levelet írtak Donald Trumpnak, melyben arra kérték, hogy tartsa fenn az amerikai katonai jelenlétet Európában.
Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter egy december 14-i sajtótájékoztatón azt mondta, „Nem szeretnénk idegen hadsereget Magyarország területén állomásoztatni”. Kijelentését követően ellenzéki sajtóorgánumok nyomást gyakoroltak a kormányra, többek közt a 24.hu kioktató hangnemben emlékeztette a minisztert arra, hogy Magyarország NATO-tagállam.
2016 szeptemberében egy szlovák nem-kormányzati szerv, a Globsec Policy Institute nyilvánosságra hozta egy friss közvélemény-kutatás eredményeit a NATO és az Európai Unió közmegítélésével kapcsolatban. A felmérés eredményei szerint Magyarországon a lakosság többsége már nem támogatja a NATO-tagságot.


http://www.hidfo.ru/2017/01/idegen-hadero-erkezik-europaba/