2015. január 3., szombat

Hátszéllel a szakadékba...

Hátszéllel a szakadékba...Ami nem megy, ne erőltessük... Tüntetgetnénk az Orbán-rezsim ellen, de még a legtudatlanabb, legmaradibb ember is köp egyet, ha Gyurcsány neve kerül szóba, de végül is ez a cél. Sikertelen megmozdulásokat erőltető magatartásuk céltalan, mert bár az emberek Orbánt is utálják, Gyurcsányt, Bajnait még jobban. Ebből nem lesz szimpátia. Sikeresen leamortizálták a szocializmus eszméjét, és a bálványozott "jóléti kapitalizmusról" kiderült, hogy ugyan volt ilyen nyugaton, de nekünk már nem maradt belőle, ahogy a harmadik gyereknek is már csak az apja... jutott. De közröhej tárgyát képezik a médiában nyilatkozó, önjelölt és "hivatásos" politológusok agymenései is, ahogy az évértékelő "politikusok" pofátlan állításai. Az ország két részre szakadt. Egyik felén a helyzetről tudomást sem venni akarók, hátuk mögött a média, az illegitim "kormány", az "ellenzék", és nyugati megtévesztés a hazugságaival, a másikon a színfalak mögött keresgélők, akiket még a keleti média köntörfalazása is próbál a szakadék felé taszítani.


Bizonyos emberek naivitása határtalan, akik még hisznek az "ugyanazon az oldalon egymás ellen harcoló" feleknek, az USA és csatlósai és a kelet bábjainak "őszinte" egymás elleni harcában. "Győztes" csak egy lehet és vesztes mindig a megvezetett és felhasznált kisember, akitől elveszik örökségét, jövőjét, hitét, életét és életterét. Ez utóbbiak legtöbbjének meg sem fordul a fejében, hogy a "kommunista Kína" hogyan lehet egyszerre kommunista és tőkés milliárdosok gyülekezete, vagy mi a különbség Oroszország nagy hatalmú és vezető oligarchája Putyin és a nyugati bankárkaszt háttérhatalmi erői között. A választ ilyen megvilágításban már mindenki azonnal tudná: SEMMI.


A "ki ígér többet az emberiségnek" licitálásban legtöbbeknek elég, hogy Oroszország támogatja Luhanszk és Donyeck honvédő háborúját, mintegy mézesmadzagot benyelve, amit Hruscsov és főnökei már 1954. előtt megterveztek. 2015. január 1. nagy nap egyesek szemében, mert a dollár (vele együtt az euró és forint) halálát jelentő Eurázsiai Gazdasági Unió megkezdte hivatalos és a tagországai számára kötelező érvényű működését. Az eredményeként gyorsan megjelenő nyugati szuper majd hiperinfláción ugyanazok fognak nyerni, akik gondosan megtervezték és közösen kivitelezték a dollár halálát, mert a pénz csak egy relatív értékkel bíró mérő -és csereeszköz, de a vagyon birtoklása biztosítja a hatalmat, ami nem mérhető pénzben. A "hitelesség látszatának" fenntartása érdekében semmi sem drága. Az Amerika által kierőszakolt olajárcsökkentés nagyjából hasonló egyenértékkel rendelkezik a 9/11-es események utáni "terrorizmus elleni harcra" való hivatkozással. Pedig az emberek jól tudják, hogy a terrorista tömeggyilkosok a parlamentekben, szenátusokban, kormányokban ülnek végrehajtókként, és mögöttük ott sorjáznak a háttérhatalom bábmesterei.

Az olajárcsökkenés jó lehetőség a "nagyhalaknak", hogy felzabálják a "kishalakat", vagyis a kisebb olajtársaságokat, miközben ezen "kárvallottak" dolgozói mellett a járulékos iparból élők is utcára kerülnek. Sohasem fognak megtelni a FEMA táborok, ha nem növekszik a munkanélküliség és a nyomor. Az Eurázsiai Gazdasági Unió is a szabad munkaerő áramlást támogatja, ezzel biztosítva, hogy kialakuljanak az EU-ban és az USA-ban már "megszokott" faji egyenlőtlenségek, melyek vége mindig az, hogy a beáramló olcsóbb munkaerő devalválja a helyi munkaerőt. A folyamat végére Afrikában fogják betanítani a kitelepített gyárakban banánért dolgozó majmokat, miközben a "munka nélkül szerzett alapjövedelem" helyett "véletlenül" génspecifikus járványok és katonai diktattúrák felezik majd negyedelik a tagság népességét, "időlegesen megoldva az elosztási kérdéseket".


Ilyenkor év elején, szokás mérleget vonni az elmúlt év történései felett. Illik szidni az illegitim helytartó kormányt, amely törvényeivel, újabb és újabb sarcaival segít be a vele egy követ fújó "ellenzéknek" és nyugati országellenes érdekköröknek, indokot teremteni a "lázadáshoz", amit vérbe fojthat az idecsődített idegen haderő, mert a forgatókönyv szerint fel kell lázítani a népet, hogy polgárháborúkat lehessen kirobbantani Európában. Magyarország esetében ez különösen visszás, mivel ahogy a kelet, úgy a nyugat is jól tudja, hogy Magyarországon 70 éve hatalombitorló "kormányok" kötnek nemzetközi egyezményeket, hoznak törvényeket, keleti -és nyugati szokásgyakorlata szerint, és csalják el a választásokat. Az alig 15%-os támogatottságú FIDESZ-KDNP mesében sem létező kétharmadával szolgálja ki kelet, nyugat és "dél" érdekeit. A Jobbik még kisebb támogatással készülne fel a "kormányzásra", bár senki sem említette, hogy a FIDESZ-KDNP-rezsim bukása esetén is egy csaláson alapuló választási rendszer szerint osztanák szét újabb éhes farkasoknak a közvagyont és adóbevételeket "pártalapon". És miben reménykedik a liberális tolvajok gyülekezete? Abban, hogy 1956-hoz hasonlóan, kádári mintára Gyurcsány majd néhányadmagával és 2%-nyi fizetett szimpatizánssal behívja a teljes NATO-t, az EU csendőrséget és az amerikai haderőt.


De mi lesz, ha az Eurázsiai Gazdasági Unió az elkövetkezendő hónapokban maga alá gyűri Európát és az USA-t, vezető szerepet elfoglalva a nemzetközi elszámolóvalutában, az SDR-ben? Kazahsztánban a "Mindent látó Szem", az NWO nyomorék címerállata már lepetézett Link) miért-van-pentagramma-kazahsztanban.html. Kelet -és Közép Európa véres harcok során ismételten oroszországi és izraeli zsidó oligarchák martalékává válik (ahogy eddig is) és a szétszakadt Európa Lisszaboni EU-ja átadja a helyét hadszíntérként, mert az ENSZ 2010. szeptemberi jelentése 50-50-50" célkitűzései szerint 50%-os létszámcsökkentésnek kell 2050-ig megvalósulnia. Az USA is teljesíti a "kvótát", az infláció jó alkalom lesz a lakosság GMO-s élelmiszerekkel történő megmérgezésére, tömegpusztító kényszeroltások általános bevezetésére, mesterségesen létrehozott járványokra hivatkozva. A "hadiköltségvetés" mindent elbír. A maradék lakosság, ha élni akar, két dolgot tehet. Vagy katonának, bérgyilkosnak áll, vagy lemészárolja elnyomóit. Ez utóbbi esetében az amerikai területen begyakorolt orosz-kínai "katasztrófaelhárítási gyakorlat" leple alatt a "kormányzat" segítséget kap a "lázadás" leveréséhez, mert a "Népi Kína" valójában az egyik legrohadtabb kapitalista terrorrendszer, és a "jóságos és emberséges" Oroszországot is oligarchák uralják, élükön Putyinnal, mint leggazdagabb oligarchával.


Orbán, de mostanában egyre gyakrabban Putyin is "új világrendről" beszél, bár Putyin már "Szovjetunióról" is álmodik. A kettő végeredményben ugyanaz. Egy olyan terrorrendszer, amelyben a korlátlan hatalom rémuralma kénye-kedve szerint csökkenthet vagy növelhet létszámot, kordában tartatva a nemzetekkel egymást, mint Sztálin idejében, de ez a "cél" még messze van, viszont helyesen ismerték fel, hogy csak heterogén összetételű népességet lehet egymásra uszítani. Ezért fontosak a nemzetek, nemzetállamok, etnikai különbözőségek, mert a homogén összetétel hamarább lehetővé teszi az összefogást. Jelenleg folyamatosan szűkíteni kell a potenciális veszélyt jelentő gazdasági szereplők létszámát is. Putyin a ciprusi bankcsőd-csalással több, mint 180 oligarchájától szabadult meg a Bilderberg segítséggel. Ukrajnában eltűnt a teljes Janukovics-féle "oligarcha csapat". Az USA-ban egyre nagyobb cégek fuzionálnak, vagy mennek csődbe, vásárolják fel őket még nagyobb cégek, és felvásárlók között mindig szerepelnek a Bilderberg Group legfelső irányításába tartozó klánok.

A világ legkorruptabb, legaljasabb vezetésével rendelkező országai között szerepel az az USA is, amelyik korrupciós vádakat fogalmaz meg a hasonszőrű Orbán-rezsimmel szemben. Akárhogy is nézzük, Orbán zsinórjait a korrupció ősi fészkéből, Nagy Britanniából és Izraelből, a legkorruptabb ország címet büszkén viselhető Oroszországból, a "nagyüzemi" és csúcstechnika alkalmazásával tökélyre fejlesztett csalás és korrupció hazájából, az USA-ból rángatják a legintenzívebben, bár Orbán (Antall, Boross, Horn, Medgyessy, Gyurcsány, Bajnai) egyikkel sem volt "szűkmarkú". A Rothschildok nyelték be a közelmúltban az IMF-en és a Világbankon keresztül a magyar nyugdíjkassza 2130 milliárdját, de 1989-óta a sok tízezer milliárd ellopott közvagyon jelentős részét, 4-5 millió koldus országává téve hazánkat, és a nyilvánosságra hozott terveik szerint ez még messze nem elég számukra.


A "demokráciához" mindössze az kellene, hogy a világ összes országában visszahívható és számon kérhető képviselők képviseljék választóik akaratát, amit belső összefonódások esetén külföldi segítség igénybevételével is fel lehetne számolni. Ha nincs külföldi befektetés, külföldi érdekek miatt korrumpálható politikusok, közszolgák sem lennének. Ha nincsenek "külföldi bankok", idegen érdekeltségek sem szólhatnának bele a kormányzásba, egyes országok befektetéseibe, különben sincs szükség bankokra, csak egy nemzeti fejlesztési alapra A "békétlenkedő népekkel"(?), legyen az három fejű, szemtengelyferdülése, glukóz-érzékeny, empátiahiányos, pedig úgy kell bánni, ahogy megérdemlik. Emberség csak embereknek jár... Boldog Újévet az EMBEREKNEK! Nem lennék konzekvens, ha elfelejteném megemlíteni, hogy az emberek túlnyomó többsége nem akar harcolni eddigi kifosztói érdekeiért. Az egész patkányhorda vékony jégen táncol és alattuk a borotva éle. Ha elcsúsznak, lila szájú felpuffadt vízihullaként vágják darabokra a "bűneik melléktermékei". Ha tőlük, és kiszolgálóiktól független energiánk lesz, végük, ha az "emberek" végre képesek lesznek használni velük született tudatelérésüket, végük. Ha csak egy ember jön, aki az "emberek" közötti kapcsolat létrehozására képes, végük... És végül, beavatkozás nélkül is végük, mert nem képezik az emberiség részét. Egy élő szervezet vagy elpusztul, vagy elpusztítja fertőzését...

/Tulok/



Örményország csatlakozott az Eurázsiai Gazdasági Unióhoz

Örményország pénteken hivatalosan is csatlakozott az Eurázsiai Gazdasági Unióhoz, aminek így mostanra négy tagállama van, több tagjelölt országgal és több tucatnyi olyan országgal, amely a szabadkereskedelmi övezetben vagy az együttműködés mélyítésének más fajtájában érdekelt.
Az októberben aláírt megállapodás értelmében Örményországnak korlátozott hozzáférése van a szövetségi rendszerhez, egészen 2015 végéig. Az Eurázsiai Gazdasági Bizottságban az ország 3 szavazattal rendelkezik.
Hídfő.net.ru | Eurázsiai Gazdasági UnióMoszkvai sajtótájékoztató az Eurázsiai Gazdasági Unió vezetőinek találkozója után, 2014 dec. 23-án
Nemsokára csatlakozik egy újabb tagállam is, Kirgizisztán május 1-re jelölte meg a csatlakozás céldátumát.
Örményország 2022-ig fokozatosan fog átállni a közös tarifarendszerre, eddigre zárul le az átmenet folyamatának egésze. A kormány jelenleg arra készül, hogy tárgyalásokat folytasson a Világkereskedelmi Szervezettel (WTO), amelynek Örményország tagja, az eurázsiai csatlakozással azonban az ország WTO-ban tett vállalásai is megváltoznak.
Az örmény kormánynak évekkel ezelőtt még az Európai Unióhoz csatlakozás volt napirenden, mígnem 2013-ban éles váltást hajtott végre, és tárgyalásokat kezdett Vlagyimir Putyinnal az eurázsiai vámunióhoz csatlakozásról, ami az Eurázsiai Gazdasági Unió "előszobájának" tekinthető.
Alexander Knobel közgazdász szerint Örményország annak hatására döntött a külpolitikai váltásról, hogy az Európai Unióban "nyugati szintre" nőtt volna az energia ára, ám a gazdasági fejlődés nem volt egyértelműen prognosztizálható, Moszkva viszont felajánlotta, hogy Örményország orosz belföldi áron juthat hozzá a földgázhoz, így ezer köbméteréért 170 dollárt fizetnek. Az Európai Unió gyakorlatilag semmilyen téren nem tudott kedvezményeket biztosítani, viszont a csatlakozással egy sor, megszorításokat és csökkenő szociális kiadásokat jelentő elvárásnak kellett volna megfelelniük.

http://www.hidfo.net.ru/2015/01/03/ormenyorszag-csatlakozott-az-eurazsiai-gazdasagi-uniohoz

Kadirov 20 ezer csecsen harcost ajánlott fel Vlagyimir Putyinnak

Hídfő.net.ru | Ramzan Kadirov
Ramzan Kadirov csecsen államfő húszezer harcost ajánlott közvetlen az orosz államfő szolgálatába, akik mind önkéntesen vállalkoznak azokra a küldetésekre, melyek csak életáldozattal teljesíthetők. Az önkéntesek közvetlen Vlagyimir Putyintól várják a parancsot, és a világon bárhol készen állnak Oroszország védelmében cselekedni.
A csecsen államfő beszéde (és alább annak átirata):
Hosszú éveken át fegyverrel a kézben harcoltunk a nemzetközi terrorizmus ellen, és vereséget mértünk rá. De a terrorizmus veszélye Oroszországban nem tűnt el. Biztos vagyok benne, hogy nem vagytok közömbösek az Apaföld sorsát illetően. Emlékszünk még a napokra, amikor minden irányból ellenség vette körbe Csecsenföldet, de nem volt egyetlen barát, aki készen lett volna kiállni a csecsen népért. Nem egy katona, nem egy politikus, és nem is egy tábornok hozta ránk ezt a helyzetet.
Akkor Csecsenföld vallási vezetője, Hádzsi Ahmad Kadirov kelt a nép védelmére és kiállt Oroszország területi egységéért. Nem volt hadserege, nem voltak fegyverei, pénze, csak a Kegyes Koránt tartotta kezeiben. A bátorság, tisztesség és az igazságba vetett hit volt az ő félelmetes fegyvere. Mondhatnánk, hogy az egész világ Ahmad Kadirov ellen volt. Vlagyimir Putyin volt az első, aki hitt benne, támogatta és barátsággal segítő kezet nyújtott. Nem volt könnyű megtenni. Az orosz elnök meg kellett győzze a politikusokat, a hadsereget és a népet, hogy kizárólag Hádzsi Ahmad az, aki újraegyesítheti a megosztottságba taszított csecsen népet, elhozhatja a békét és stabilitást, és megbirkózhat az ország elpusztítására törekvő nemzetközi terrorizmussal. A legnehezebb pillanatban, amikor az elhatalmasodó problémákra nem volt megoldás, amikor népünk léte vagy nem-léte volt a kérdés, Hádzsi Ahmad Vlagyimir Putyinhoz fordult, és egyszer sem talált elutasítást - a saját szememmel láttam.
2004 május 1-jén Hádzsi Ahmad a néphez szólt és azt mondta; eljött az idő, amikor mindannyiunknak meg kell hoznia saját döntését.
Ma megismétlem Hádzsi Ahmad szavait: itt az idő, hogy egy megalapozott döntést hozzunk, és az egész világnak kinyilvánítsuk, hogy mi Vlagyimir Putyin harcosai vagyunk. Ha parancsot kapunk, bizonyítani fogjuk. 15 éven át Putyin segítette a népünket. Most te és én - és mögöttünk több tízezren, akik különleges képzésben részesültek - arra kérjük Oroszország nemzetvezetőjét, hogy tekintsen minket a legfelsőbb parancsnok különleges önkéntes egységének. Készen állunk, hogy védelmezzük Oroszországot és határait, hogy bármilyen nehéz megbízást végrehajtsunk. Tisztában vagyunk azzal, hogy országunk reguláris hadsereggel, légierővel és nukleáris erőkkel rendelkezik. Vannak azonban olyan feladatok, melyek kizárólag önkéntesekkel végrehajthatók, és mi végrehajtjuk ezeket.
Amerika, Európa gazdasági háborút hirdetett Oroszország ellen. Káoszt, pánikot, zavargásokat akarnak előidézni az országban. De az orosz nép Vlagyimir Putyin támogatásában egységes. A csecsen nép központi helyet foglal el ebben az egységben. Hádzsi Ahmad útját választottuk, aki határozottan járta Allah Küldöttjének útját, Allah áldása és béke Rá. Hádzsi Ahmad azt mondta, készen áll alávetni magát, ha bárki is bizonyítani tudja, hogy akár egyetlen lépést is tett a Korán vagy a Szunna ellen, Allah áldása és béke Rá. Ilyen személyt senki nem talált. Így határozottan hiszem, hogy te és én Allah és az ő Küldöttjének útján járunk, Allah áldása és béke Rá. Erről az útról soha le nem térünk. Mától fogva, mindegyikünknek készen kell állnia, hogy bármely pillanatban bizonyítsa létezésünk oka iránti elkötelezettségét. Találkozni fogunk Oroszország ellenségével, legyen bárhol is, akár a saját odújában. Nyilvánosan kijelentjük, hogy mindenki számára tiszta és érthető legyen - soká éljen az Anyaföld, soká éljen Oroszország! Soká éljen Oroszország nemzetvezetője, Vlagyimir Putyin! Allah Akbar (Allah hatalmas)!

http://www.hidfo.net.ru/2015/01/03/kadirov-20-ezer-csecsen-harcost-ajanlott-fel-vlagyimir-putyinnak

MAGYARORSZÁG A TOTÁLIS ÖSSZEOMLÁS HATÁRÁRA ÉRT!

Kormányzati oldalon az elmúlt időszakban olyan gyakran emlegették a nagyszerű makrogazdasági számokat és az „unortodox” gazdaságpolitika sikereit, hogy a „gazdaságpolitikacsinálókon” túl már a közgazdászok is hinni kezdenek a csodában, a kitépett szárnyú dongó repülésében, avagy a gazdasági fellendülés eljövetelében.
smink
A tények azonban egészen mást mutatnak! A kormányzati propaganda nagy ünneplésbe kezdett annak örömére, hogy EU-s összevetésben is kiemelkedő növekedési ütemet tudtunk elérni az utóbbi három negyedévben. Valóban, a 3,5-3,6 százalékos negyedéves GDP-növekedés szép eredménynek számít a válságtól sújtott régióban. Éves szinten 2014-ben minden bizonnyal 3 százalék feletti lesz a növekedési ütem, még akkor is, ha az utolsó negyedévben már lassulni fog a fellendülés.
Ha azonban felidézzük, hogy 2010 és 2013 között összességében csak 2,7 százalékkal bővült a magyar GDP, ami éves szinten alig haladta meg a fél százalékot, akkor már nem lehetünk olyan felhőtlenül boldogok. Különösen akkor nem, ha beszámítjuk azt a tényt is, hogy az adott időszakban az Európai Unió nettó támogatása összességében a GDP-nk 15-18 százalékát tette ki. Ez a hatalmas többletkereslet mindössze 6 százalékos növekedést tudott generálni (beszámítva a 2014-es várható 3,2 százalékos növekedést is). Vagyis a sokat emlegetett és várt multiplikátor hatás egyáltalán nem érvényesült.
Hogy miért nem, annak több oka is van. Az egyik az, hogy a háztartások súlyos eladósodottságát még mindig nem rendezte a kormány, ezért az adósságdeflációs spirál tovább működik. A másik ok az, hogy a kormányzat voluntarista gazdaságpolitikája olyan bizonytalan környezetet teremtett, amelyben a vállalkozások nem akarnak befektetni. Így aztán a külső keresletélénkítés nem többletként, hanem a hiányok pótlásaként jöhetett csak számításba.
További okként említhetjük, hogy nem történt meg a gazdaság szerkezeti átalakítása, ezért a hazai tulajdoni többségű vállalkozások által dominált kínálat nagyon rugalmatlan és igen gyengén reagál a keresleti impulzusokra. Így aztán könnyen megjósolható: ha a keresletélénkítés folytatódni fog, s a külső forrásokat kiegészítik a kedvezményes hitelkonstrukciók is, akkor az elégtelen kínálat hiányában a kereslet az import felé fordul és a ma még jelentős külkereskedelmimérleg-többletünk igen gyorsan hiányba fordul át.
Mert ne feledjük: az elmúlt években az exporttöbblet nem azért halmozódott fel, mert a versenyképességünk növekedett volna (ellenkezőleg, jelentősen romlott), hanem a drasztikus keresletcsökkenés miatt, ami a válság következtében állt elő. A kormányzati propaganda ugyancsak bőségesen taglalja a foglalkoztatás növelése, a munkaalapú társadalom felépítése terén elért sikereket. A közkézen forgó számok első látásra itt is pozitív változásokat sejtetnek. Hiszen ez év harmadik negyedévében a foglalkoztatottak száma elérte a 4 millió 160 ezret, és a munkanélküliségi ráta 8 százalék alá csökkent.
A foglalkoztatás bővülése 361 ezer, ha 2010 harmadik negyedévéhez, és 279 ezer, ha 2008 első negyedévéhez hasonlítjuk. Nagy örömre azonban nincs különösebb okunk, mert ha alaposabban szemügyre vesszük a statisztikai adatokat, akkor kiderül, hogy az utolsó negyedév impozáns növekedéséből 101 ezer a külföldi munkavállalásnak,míg 166 ezer pedig a közmunkának tudható be. Az ezektől megtisztított tényleges foglalkoztatás mindössze 3 millió 892 ezer volt, ami csak 67 ezer fővel több mint a válság előtti, 2008 első negyedévi létszám.
Évenként tehát kevesebb, mint 20 ezer munkahely teremtődött, jobbára az sem a versenyszférában. A foglalkoztatás ilyen mesterséges felhígításának a következménye az, hogy a termelékenység folyamatosan csökken, még a válság után öt évvel is. Ha a 2008-as átlagos munkatermelékenységet 100 százaléknak vesszük, akkor ez 2014 végén már csak 91,4 százalék. Vagyis a vizsgált időszakban a GDP növekedése rendre elmaradt a foglalkoztatás növekedése mögött, a rés mára már majdnem 10 százalékra nyílott.
Valamivel vigasztalóbb a termelékenységi helyzetkép, ha megtisztítjuk a foglalkoztatási adatokat a külföldi munkavállalóktól és a közmunkásoktól. Ekkor már „csak” 4,5 százalékos az átlagtermelékenység romlása 2008 és 2014 között. Mindez azt mutatja, hogy főként olyan munkaerőt sikerült bevonni a foglalkoztatásba, amelynek a termelékenysége átlag alatti, vagy olyan területen tudták csak alkalmazni, amely igen alacsony hozzáadott értéket termelt. Kicsit másként fogalmazva: ha az elmúlt években volt valamilyen szerkezeti átalakulás Magyarországon, az éppen a gyenge hatékonyságú, alacsony termelékenységű szektorokat bővítette. A hosszú távú fejlődés szempontjából ez nem igazán biztató.
A kormány által kiemelten támogatott közmunkának a foglalkoztatás növelésén túl van még egy számukra pozitív hozadéka. Nevezetesen, hogy az adott nemzeti elszámolási rend szerint az erre fordított kormányzati kiadás egy az egyben, automatikusan növeli a GDP-t. A jövő évi költségvetésbe beállított 250 milliárdos közmunkakiadás tehát nemcsak a foglalkoztatást fogja több ezerrel növelni, hanem a növekedési ütemet is meg fogja emelni, majdnem 1 százalékponttal. A „minél több közmunkakiadás, annál magasabb foglalkoztatás és GDP”mechanizmusa könnyen érthető a politikusok számára és egyszerűen meg is valósítható. Csak egy baja van: hosszabb távon fenntarthatatlan.
A második Orbán-kormány kétségkívül sikeresen szakított a fiskális alkoholizmussal, amely a korábbi években rendre a 3 százalékos maastrichti előírás fölött tartotta az államháztartási hiányt, és amelynek következtében súlyosan eladósodott az ország. A kritérium betartásában sokat segített a magánnyugdíjpénztárak megszüntetése, amely önmagában 1-1,5 százalékponttal javította évről évre a költségvetés pozícióját, illetve a nyugdíjpénztári megtakarítások szabad (részben költségvetési) felhasználása. A szigorúan kézben tartott költségvetési kiadások garanciát jelenthetnek arra, hogy Magyarország nem kerül vissza a túlzottdeficit-eljárás körébe.
A költségvetési szigornak azonban megvannak a maga árnyoldalai, mivel a kormány onnan vett el, ahonnan a legkönnyebben tudott. Az elmúlt négy év költségvetési adatai azt mutatják, hogy a legnagyobb vesztes az egészségügy, az oktatás és a szociális ellátás területe volt. A nyertesek között lehet számon tartani a gazdasági támogatásokat, az államapparátust és a sportot. Látszólag tehát rendben van a dolog, mert válságos időben, amikor kevés a forrás, akkor a jóléti kiadásokat kell csökkenteni és a gazdasági célú kiadásokat növelni a fellendülés érdekében.
Csakhogy a nemzetközi tapasztalatok nem ezt mutatják, ugyanis éppen azok az országok tudtak a legkisebb veszteségekkel és a leghamarabb kijönni a válságból, ahol a humán tőkébe fektettek, ahol az oktatás, a továbbképzés, a kutatás-fejlesztés prioritást kapott. A skandináv jóléti modell nemhogy idejét múlt lenne, ahogyan azt kormánykörökben gyakran mondogatják, hanem a mi számunkra az egyedüli lehetőség volna a kilábalásra.
Kezdetben, 2010-ben még kiemelt célként szerepelt az Orbán-kormány politikájában az államadósság csökkentése. Nos, e tekintetben sem számolhatunk be komoly sikerekről, hiszen az államadósság GDP-hez viszonyított aránya 2014 harmadik negyedévében ugyanúgy 83 százalék, mint volt 2010 ugyanezen negyedévében. S ha ehhez hozzávesszük, hogy közben a magánnyugdíjvagyont is elköltötték, akkor nincs semmi okunk azt feltételezni, hogy pozitív irányú elmozdulás történt ezen a területen.
Nem jelenthet vigaszt, hogy a nyugdíjmegtakarításokból a kormány az állami tulajdont gyarapította (Mol-tulajdonrész, gáztározók stb.), mert ezek a beruházások nem jelentenek garanciát arra, hogy a későbbi megnövekedő nyugdíjjáradék kifizetésének meglesz a fedezete. Ennek hiányában viszont ezeket az akciókat a jövő felélésének kell tekintenünk. A jövedelmi viszonyok tekintetében igen lesújtó kép tárul elénk. Nem véletlen, hogy a KSH nem publikálta az adatokat az önkormányzati választások előtt.
A statisztikák szerint 2010 és 2013 között jelentősen növekedtek a jövedelmi különbségek. A Gini-index 24-ről 28-ra nőtt, a legfelső és legalsó jövedelemtized aránya 7,3-ról 9-re emelkedett. 2013-ban a legalsó jövedelmi tizedbe tartozók bruttó munkajövedelme 141 ezer Ft/fő volt, miközben a legfelső tizedbe tartozóknál ez az érték 2 millió 318 ezer Ft (vagyis 16-szor magasabb). Jellemző, hogy a leggazdagabbak a társadalmi juttatásokból is többet kaptak (652 ezer Ft/fő) mint a legszegényebb jövedelmi tizedbe tartozók (192 ezer Ft/fő).
A jövedelmi szegénység aránya is nőtt hazánkban az elmúlt években: míg 2010-ben ez az arány 12,3 százalék volt, addig 2013-ban már 14,3 százalék. Ugyanezek a számok Csehországban 9 százalék és 8,6 százalék, Szlovákiában pedig 12 százalék és 12,8 százalék az Eurostat számai szerint. A szóba jöhető létminimum-számítások közül bármelyiket is alapul véve, legalább hárommillióan vannak a halmozottan hátrányos helyzetűek, azok, akik végzetesen leszakadtak és önerőből nem képesek fenntartani magukat.
Számuk napról napra növekszik és az Orbán-kormánynak láthatóan nincs programja arra, hogy miként lehetne ezt a súlyos társadalmi problémát megnyugtatóan rendezni. (A rezsicsökkentés nem tekinthető ilyennek, mert nem a legelesettebbeken segített, hanem a középrétegek számára jelentett csak némi könnyítést.) A velünk élő és egyre növekvő szegénység nemcsak kellemetlen mellékhatás, amely kedvezőtlen esetben átmenetileg némi társadalmi feszültséget is gerjeszthet, de majd idővel kinőjük. Sokkal inkább olyan súlyos társadalmi defektus, amely megakasztja a növekedést is, mert leszorítja a keresletet, a kínálati oldalon pedig távol tart attól, hogy elegendő képzett munkaerővel, megfelelő minőségű humán tőkével rendelkezzen az ország.
(NOL)

Washington civiljei tanácstalanok

A több ezres tüntetésnek nevezett, fotók alapján azonban nem több mint néhány száz fős demonstrációk egyik szervezőjét kérdezte a válasz.hu arról, hogy valójában micsoda a "MostMi" nevű csoport, és hogyan képzelik el a továbbiakat. A kapott válasz meglepően tanácstalan volt. A szervező Várady Zsoltnak ezek az elképzelései a jövőre vonatkozóan. „Meglátjuk, nem tudom. […] Ha nem megy, akkor nem megy. Ha nem működik, akkor nem működik. Nem kell minden áron elérni a dolgot”.
Várady emellett a szervezet céljaira rákérdezve azt is elmondta, hogy: „Jó kérdés, nem tudom”.
A szervező szerint minden azon múlik, hogy milyen lesz a kezdeményezés társadalmi támogatottsága. Tehát, amennyiben nem tudnak elég embert utcára vinni ezekkel az álcivil megmozdulásokkal, feltehetően már azt se fogjuk megtudni, hogy mit akartak.
Hídfő.net.ru | Várady Zsolt
Várady tanácstalansága azonban másra enged következtetni. Az ukrán felforgatás civiljei is igen tanácstalanok voltak, mígnem Catherine Ashton meg nem érkezett Kijevbe. Ott az uniós elöljáróval folytatott tárgyalásokon az álcivilek és ellenzéki pártok anyagi támogatásra kaptak ígéretet, és le lett tisztázva, hogy ezért cserébe mik az Európai Unió elvárásai. Onnantól az volt az álcivilek célja, ami az Európai Unió tárgyalások során deklarált elvárásaként lett megnevezve.
Emiatt ezek a pszeudo-civil csoportok nem is mernek egységesen fellépni és egyértelmű célokat megfogalmazni, ugyanis amennyiben a későbbiekben kiderül, hogy az Európai Uniónak stratégiai okokból azzal ellentétes elvárásai vannak, azt a résztvevők felé igen nehéz lesz lekommunikálni. Angela Merkel német kancellár februárban érkezik Budapestre. A pszeudo-civil szervezetek feltehetően azt követően kezdenek majd látványosan egységfrontba tömörülni és egységes követeléseket megfogalmazni. Merkel látogatásáig pedig marad, ami eddig is volt: EU-párti tüntetés néhány száz fővel, "Orbán takarodj", "Putyin haza", és "demokráciát", "mindenféle jogokat".
Ezek a szerveződések az Európai Unió elvárásai mentén szerveződnek, és egyetlen céljuk, hogy tömegtámogatást adjanak Magyarországon a nyugati érdeket kiszolgáló pártoknak. Mint Várady válaszai is mutatják; valójában fogalmuk sincs, mit is akarnak, azon kívül, hogy teljesen véletlenszerű indokokkal minél több embert vigyenek utcára.
Már az országgyűlési választások előtt, februárban előre jeleztük, hogy a baloldal a választások elvesztésére készül, hogy azt követően tömeges civil megmozdulásokat szervezve építsen magának tömegtámogatást, majd megkérdőjelezze a választási eredmények hitelességét. A liberális baloldal lépései hónapokra előre kiszámíthatóak. Aktuális előrejelzéseinket a radikális atlantisták következő húzásáról itt olvashatja.

http://www.hidfo.net.ru/2015/01/03/washington-civiljei-tanacstalanok

Előretolt NATO-bázissá fejlődik Pápa

Benkő Tibor: A Honvédség alakulatait nem bemondás alapján osztályozzák, hanem az ellenőrök szigorú követelményei szerint

Úgy tűnik, ma Magyarországon két témához mindenki ért, az egyik a foci, a másik pedig a hadsereg – mondta lapunknak Benkő Tibor vezérezredes. A Honvéd Vezérkar főnöke aláhúzta, soha sehol nem mondta, hogy „házon belül” minden a legnagyobb rendben van. Utalt a közelmúltban megjelent cikkekre, amelyek bizonyíthatóan félinformációk, rosszul értelmezett hírek, adatok nyomán kerültek föl az internetre, s keltettek zavart a közvéleményben.

Benkő Tibor 20150103„A kormány még augusztusban döntést hozott Pápa húszmilliárdos fejlesztési csomagjáról” (Fotó: Csudai Sándor)

– Valóban csak tizenöt működőképes harckocsink van?

– Aki effélét terjeszt, nem tudja, mit beszél.

– Akkor mennyi van?

– Akadnak kérdések, amelyekre nem lehet szabatos választ adni. A hadseregek működésének velejárója a titoktartás, ezt el kell fogadni. Ám hogy a kérdést se hagyjam megválaszolatlanul, közelítsünk más irányból. A NATO rendszeresen vizsgálja a Magyar Honvédség felajánlott alakulatai- nak felkészültségét, hadrafoghatóságát. Vagyis nem a mi bemondásunk alapján osztályozzák alkalmazhatóságukat, hanem ideutaznak, és szigorúan elszámoltatják őket. Teljes ésszel élő ember elhiheti azt a sületlenséget, hogy fegyveres erőink tucatnyi, bizonyítottan harcképesnek besorolt egysége az előírt technikai eszközök – mondjuk – harmadával bír, s erre szövetségeseink szúrós szemű ellenőrei azt mondják, ez így maga a mennyország, a tökély?

– Legyen akkor mondjuk negyvenöt T–72-es…

– Mielőtt azt mondaná, hogy az sem sok – ami egyébként igaz –, hozzátenném, ma más a világ, mint 1990 előtt. Nem tömegekben, hanem speciálisan képzett, de nem túl nagy alakulatok együttműködésében kell gondolkodnunk.

– Az erőt az átlagember szemében mégis a tankhadosztály képviseli.

– Persze, ez igaz, különösen bizonyos korosztálynál, főleg akik még a Magyar Néphadseregben töltötték katonai szolgálatukat.

– Nem vitatkozni akarok, de akkor faltól falig állt a technika.

– Jól mondja, sokszor csak állt. Viszont nézzük reálisan. A páncélozott szállító harcjárművekkel (PSZH) vagy a hatvanas évek csőrös ZIL-jeivel (ZIL–157) valóban végigporoszkáltunk volna az Alpok bizonyos részein? De igaza van, hiszen a most negyvenéves eszközökből mégiscsak több volt, és ráadásul fiatalabbak is voltak.

– Magyarán nem kell annyi eszköz, mint régen?

– Annyi nem, de korszerűbb, modernebb és hatékonyabb az igen. Egy kérdés a kétkedők felé, Oroszország gépesített lövész-, tüzér- és tankhad- osztályok bevetésével csatolta magához a Krímet? Ugye nem. Egy külső szemlélő, elnézve a sok, honvédséggel foglalkozó cikket, blogot, eszmefuttatást, könnyedén úgy hiheti, nálunk a honvédelemhez mindenki ért.

– Ne feledkezzünk el a politikáról sem.

– Ezt ön említi, én inkább a focit sorolnám ide. Nem kívánnék senkit megbántani, de a kesergő, múltba révedő megnyilvánulásoknak, a hajdanit dicsőítő és a mait leszóló párhuzamoknak kicsi a realitásuk. Kíváncsi lennék azoknak a „szakértőknek” a szakértelmére, akik bátran mondják és írják, hogy a Magyar Honvédségnek csupán négy-ötezer harcoló katonája van. Először is, még ha az alkalmazott terminológia szerint nem is harcolónak nevezzük őket, de ne bántsuk meg azokat, akik a sikeres harc megvívásához szintén nélkülözhetetlenek. A különleges műveleti erők katonáit, a felderítőt, a tábori, a páncéltörő és légvédelmi tüzéreket, az elektronikai hadviselést folytatókat, a műszaki és vegyi védelmi feladatokat ellátókat, a légi harcot és a légi támogatást végrehajtókat és kiszolgálókat, a híradós katonákat, és nem utolsósorban a harctevékenységhez nélkülözhetetlen anyagi és technikai feltételeket megteremtő katonáinkat. Elnézést a többiektől, akiket nem említettem. Másodsorban a békében szolgálatot teljesítők létszámát ne keverjük a különleges jogrend esetén alkalmazottak létszámával. Ugyanis a hadkötelezettséget – szerencsére – továbbra sem szüntette meg törvény, csupán a sorkatonai szolgálatot. Vagyis a mozgósítást követően a „szakértők” egy része szintén erősítené a hazájukat védő harcoló katonák létszámát. Legalábbis bízom benne, hogy nem lennének dezertőrök.

– Azt is a szemükre hányják, önök folyton csak a szép arcukat mutatják a társadalomnak.

– Soha sehol nem mondtam, hogy „házon belül” minden a legnagyobb rendben van – éppen ellenkezőleg. Gondok igenis akadnak, ám azok megoldásán folyamatosan dolgozunk.

– Például a ruházati kérdésen?

– Azon is, meg még sok minden máson.

– Értsük ezt úgy, hogy lesz mire elköltenie a ruhapénzt a honvédnek?

– Nem az az elsődleges cél, hogy el tudja költeni, hanem az, hogy korszerű és hasznos dolgokra tudja elkölteni.

– Tehát lesz mire költenie a honvédnek a ruhapénzt?

– Igyekszünk, hogy a következő évben már legyen.

– Ezt már sok vezérkari főnök állította ön előtt is.

– Két éve, 2012-ben, az új Nemzeti katonai stratégia kidolgozásával egy időben, lefektettük a Magyar Honvédség tízesztendős fejlesztési tervét, amely teljes mértékben összhangban van az ország fegyveres védelmének tervével. E dokumentumban – figyelembe véve a Magyar Honvédség költségvetési prognózisára vonatkozó kormányhatározatot – szabatosan kitűztük, hogy mikor mit, hogyan és legfőképpen miből egészítünk ki, építünk újjá. A katona egyéni harcászati felszerelése – az úgynevezett Lövész 2020 – egy komplex program. Ennek keretében 2015-től tervezzük, hogy hét fő területen fejlesztést indítunk el, s ezek magába foglalják a kor követelményeihez illeszkedő harci ruházatot, modernizált egyéni fegyverzetet, egyéni ABV védelmi felszerelést, műszaki eszközöket, egyéni egészségügyi felszerelést, kommunikációs eszközöket, valamint élelmezési felszerelést és anyagokat.

– Az URH után a rövidhullámú rádiókból is veszünk újakat?

– Botorság lenne tagadni, a felderítő és híradó képességek kiemelt szerepet játszanak korunk konfliktusaiban. A tízéves időszak alatt fejlettebb eszközökkel látjuk el a haderőt, növeljük a harcászati hírszerző képességet, s a tábori vezetési és irányítási rendszer kialakítása is folyamatban van. Utóbbi a harci feladatok végrehajtásakor a korábbinál biztonságosabb és korszerűbb kapcsolattartást eredményez.

– És a távcsövek, éjjellátók?

– Ha úgy vesszük, a sort a végtelenségig lehetne folytatni, a lőszertől a sapkán át a lánctalp csapszegén keresztül egészen a bakancsfűzőig. Képtelenség elégszer elmondani, a hadsereg nem olyan jószág, amit ha egyszer felfejlesztettünk egy szintre, utána el lehet felejteni tíz-húsz évre. A haza megbízható védelme érdekében folyamatos változásra, korszerűsítésre, modernizálásra van szüksége, s ez bizony pénzbe kerül. Ám hogy a kérdést sem kerüljem meg, zajlik a kor színvonalának megfelelő, korszerű optikai, elektronoptikai és felderítő eszközök biztosítása.

– Újabban sokat beszélnek a pápai bázis fejlesztéséről. Mit terveznek ott konkrétan?

– A pápai katonai repülőtér kapacitásának további emelése szinte parancsoló szükséglet. A szeptemberi walesi NATO-csúcson vállalt magyar fejlesztéssel Pápa többek között képessé válik más típusú repülőgépek fogadására, és akár egy előretolt NATO-bázisként is funkcionálhat.

– Jut erre pénz?

– A kormány tavaly augusztus 27-én döntést hozott Pápa mintegy húsz­milliárd forintos fejlesztési csomagjának finanszírozásáról.

– Lesz magyar katonai repülő, ami leszállhat majd a hosszabbított betonon?

– Mire gondol?

– Helikopterekre és szállítógé-pekre.

– A haderő forgó- és merevszárnyú légi szállító képességének növelése aktuális probléma…

– Nem inkább akut?

– Aktuális. A jelenlegi helikopterflotta az eszközök életkorából és a nemzetközi, azaz orosz relációból származó logisztikai nehézségek miatt csak jelentős korlátozásokkal látja el feladatkörét. A megújulást célzó követelményrendszer szerint olyan berendezésekre lesz szükségünk, amelyek megfelelnek a 21. század kihívásainak, és a gazdaságosan üzemeltethető kritériumok mellett a katasztrófavédelem és más nemzetgazdasági feladatok kiszolgálására is kiterjednek.

– Mi lesz az AN–26-os „Ancsák-kal”?

– Az előbbiekhez hasonló képességfejlesztést tervez a honvédség a légi szállító flotta területén is. Itt ugyancsak költséghatékonyan kell kielégíteni a Magyar Honvédség jelentősebb távolságokra történő személy- és teherszállítási feladatait, valamint gondolnunk kell a humanitárius és katasztrófavédelmi feladatokra egyaránt, sőt a beszerzendő eszközök feladatrendszerébe tartozik a határainkon túl bajba jutott magyar állampolgárok megsegítése is.

– A sok terv nem győzi le a va­lóságot?

– Én lennék a legboldogabb, ha egyszerre mindent le lehetne váltani – ám ezt a luxust a nálunk gazdagabb államok sem engedhetik meg maguknak. Lépésről lépésre tudunk előre haladni, ahogy a haza gazdasági ereje engedi. Például az elmúlt években a szűkös költségvetés ellenére olyan különleges műveleti képességeket tudtunk és tudunk létrehozni, amelyre igenis büszkék lehetünk. Igényt tart rá a NATO és a visegrádi országok szervezete egyaránt. Ugyanakkor, ami konkrétan itt, a „nyilvánosság hasábjain” is nevesíthető, hogy a meglévő légvédelmi rakétarendszer modernizálása a stratégiai tervben szereplő időpontnál korábban, már 2013-ban elindult. S mindez együtt, tűnjön a kívülálló szemében bármilyen csekély dolognak is, a valóságban óriási lépés a haza biztonságának növelésében.

MH

Egy hét múlva folytatódik a tüntetéssorozat

Jövő szombaton az Ország Gyűlése Mozgalom által szervezett kormányellenes demonstráción ismertetni fogják az Orbán-kormány megbuktatásának forgatókönyvét – tudtuk meg a főszervezőtől. Az új útdíjfizetési rendszer ellen is tüntetés szerveződik.
A Kossuth térre szervez demonstrációt a “Demokraták a gyülekezés jogának korlátozása ellen” nevű Facebook-oldal, amelyet az Ország Gyűlése Mozgalom (OGYM) hozott létre – számolt be az index. Az eseményre eddig kétezren jelentkeztek. A tematikát és a felszólalókat még szervezik, de az már biztos, hogy a megmozduláson bármely szervezet, a Jobbik és a Fidesz kivételével, saját jelképeinek használatával jelenhet meg.
A megmozdulás teljes neve: “Tüntetés a gyülekezés Fidesz általi korlátozása ellen – az Összefogás Napja”. Az OGYM alapítója, Szabó Gábor a VS.hu-nak azt mondta, mindenkit várnak az összefogás napjára, ahol ismertetni fogja az Orbán-kormány megbuktatásának részletes forgatókönyvét. (Szabó Gábor 1999-2007 között a VIII. kerületi SZDSZ önkormányzati képviselője, frakcióvezetője, ezt követően – a 2009-ben elhunyt – Csécsei Béla [SZDSZ], majd Kocsis Máté [Fidesz] polgármesterek stratégiai, politikai tanácsadója 2010-ig.)
Az OGYM 148. napja tüntet a Parlament előtt a kormány távozását, a 2010 előtti alkotmányos és választási szabályok visszaállítását követelve. Ezt már nem kívánja a továbbiakban tolerálni a kormány, erre utalt Gulyás Gergely, az Országgyűlés törvényalkotásért felelős fideszes alelnöke a Népszabadságnak adott interjújában. Gulyás szerint változtatni kell a gyülekezési törvény szabályain. Példaként említette, hogy az azonos helyen és időben tartandó demonstrációk bejelentése estén, illetve a tüntetések időtartamára vonatkozóan kellene változtatni. Mint fogalmazott: bárkinek alapvető szabadságjoga, hogy a kormány ellen tüntessen, de a Parlament előtt hónapokon át tartó sátortáborozás visszaélésszerű gyakorlása a gyülekezési jognak.
Útblokád is készül
Az OGYM bejelentésének köszönhetően mindössze egy napon át volt úgy, hogy februárig már nem lesz újabb kormányellenes tüntetés. A Gulyás Balázs alapította Százezren az internetadó ellen és a 60ezren a MAGÁN nyugdíjukért pénteken hirdette meg a következő kormányellenes tüntetést február 1-jére, egy nappal Angela Merkel német kancellár tervezett budapesti látogatása elé.
Nem csak a Parlament előtt, az utakon is tiltakozás szerveződik – írja a nol. Az új útdíjfizetési szisztéma miatt civilek tüntetésre készülnek. “Ultimátumot adtunk a kormánynak. Ha február végéig nem vonja vissza az útdíj kiterjesztéséről szóló rendeletet, akkor országos demonstrációt hirdetünk. Március elsején valamennyi sztrádán tüntetünk, blokádot szervezünk” – mondta a lapnak Büki Zoltán, aki társaival egy december végi civil megmozduláson már tiltakozott a sztrádák fővárosi bevezetői szakaszainak és az elkerülőknek a díjasítása miatt.
(Zsidai Péter)
Bal-Rad komm: “…Szabó Gábor 1999-2007 között a VIII. kerületi SZDSZ önkormányzati képviselője, frakcióvezetője, ezt követően – a 2009-ben elhunyt – Csécsei Béla [SZDSZ], majd Kocsis Máté [Fidesz] polgármesterek stratégiai, politikai tanácsadója 2010-ig…” – most pedig Ország Gyűlése Mozgalmár!
-Ebbéli minőségében pedig potenciális miniszterelnök-jelölt. Komoly rablómúlttal a háta mögött. És mint kitagadott, visszavágy. Viszont könnyen ellenlábasra lehet Gulyás Balázs személyében.
Ellenben egy országos útblokád az már komoly dolog! AZZAL MÁR LEHET AKÁR RENDSZERT IS BORÍTANI!

Litvánia politikai fenyegetettség miatt vezette be az eurót

Litvánia azzal ünnepelte az újévet, hogy csatlakozott az eurozónához egy olyan helyzet közepette, amikor szakértők szerint az euróövezetben robbanhat az infláció, és egyre fokozódó adóssággondokkal nézhet szembe. Egy novemberi felmérés kimutatta, hogy az ország lakosságának több mint 40%-a ellenzi az euró bevezetését.
Algirdas Butkevicius miniszterelnök január 1-jén, éjfél után ünnepélyesen felvette az ország első 10 eurós bankjegyét egy automatából. Év elejétől június végéig a litván fizetőeszköz és az euró párhuzamosan lesz forgalomban, ami feltehetően már az első félévben elkezdi felhajtani a nemzeti valutában megadott árakat. A kormányfő a politikai stabilitás biztosításával magyarázta az euró bevezetését, tehát nem csak gazdasági okokkal indokolták az átállást.
Hídfő.net.ru | Litván euró
Mit is jelent az, hogy az euró garantálja a politikai stabilitást?
Az Ukrajnában történtek intő jel voltak nem csak a függetlenségi mozgalmaknak, de a gyengébb lábakon álló nyugati országoknak is. 2013 végén az ukrán kormány visszautasította az Európai Unióval folytatott együttműködés fokozását (mégsem írták alá a társulási szerződést), azt követően az országban lezajlott egy felforgatási művelet, a demokratikusan választott legitim kormányt alig néhány hónap leforgása alatt eltávolították a hatalomból.
2013 augusztusában Szergej Razumovszkij, az ukrán hírszerzés egykori tisztje kiszivárogtatta az információt, miszerint az Egyesült Államok több mint kétezer zsoldost vont össze Bécs környékén, és Ukrajna destabilizálására készül. Novemberben megkezdődtek az EU-párti tüntetések. December végére már úgynevezett "önvédelmi csoportok" szerveződtek. Januárban ezek az "önvédelmi csoportok" - civil ruhában működő zsoldosok - látszólag civilként, ám látható szakszerűséggel folytattak utcai harcot a rendőri erők ellen Kijevben. Eleinte nem volt engedélyezett a zsoldosok számára a lőfegyverhasználat, tehát abszolút civilként, csak a helyszínen elérhető eszközökkel kellett dolgozniuk. Ez a helyzet januárra megváltozott, 2014 január végére a rendőrökre lőfegyverrel is tüzet nyitottak a "békés tüntetők". Februárra több száz rendőr halt meg Kijevben, és a kormányt eltávolították a hatalomból.
Tehát, a politikai stabilitás garantálása azt jelenti, hogy meghozzák azokat az intézkedéseket, aminek köszönhetően mindez nem fog megtörténni Litvániában. Bevezetik az eurót, mert tudják, hogy ha nem teszik, ők is úgy járnak, mint az Azarov-kormány és Janukovics.
Dalia Grybauskaite litván államfő korábban azzal indokolta az euró bevezetését, hogy az eurozónához csatlakozás a Nyugattal folytatott gazdasági és politikai integráció mélyebb szintje. Tehát Litvániában annyi történt, hogy az ország túl kicsi és túl jelentéktelen volt ahhoz, hogy szembeszálljon a nyugat nyomásgyakorlásával. A kormány ugyanúgy választás elé került, ahogy az Orbán-kormány és az Erdogan-rendszer (Törökország). A másik két példával ellentétben a litván kormány azt a döntést hozta, hogy szakít a mérsékelt atlantizmussal és kormánypozícióból felvállalja a radikális atlantizmust, vagyis az Európai Egyesült Államokat, az eurót és transzatlanti szabadkereskedelmi övezetet. Nehéz eldönteni, hogy előbb sodródnak háborúba és csak utána duplázódik a kenyér ára, vagy még az euró bevezetése miatt duplájára nő a kenyér ára, és csak utána lépnek be a háborúba.
http://www.hidfo.net.ru/2015/01/03/litvania-politikai-fenyegetettseg-miatt-vezette-be-az-eurot

Kína és az Eurázsiai gazdasági Unió beveszi az ismert világot?

Kína erős embere, Hszi Csin-ping államelnök-pártfőtitkár  többször is hangsúlyozta: azt szeretné, ha a nemzetközi kapcsolatok rendszerében a méltányosság és az igazságosság, a nemzetközi törvények lennének a meghatározók. Úgy vélte, hogy a szándék, vagy az elképzelés, miszerint a nemzetközi kapcsolatokat bárki is uralhatja, mára már kudarcra ítéltetett. Hszi Csin-ping a kínai-amerikai kapcsolatokban egy új típusú modell kialakítását sürgeti, mert szerinte egy Kína és az Egyesült Államok közti konfrontáció katasztrófához vezetne. Obama úgy -hajbókolt - fogalmazott, hogy egy erős és együttműködő amerikai-kínai viszonyt feltételezve képzeli el az Egyesült Államok pozíciójának erősítését a térségben. Miközben Amerika már csaknem 60%.ban kínai érdek és ennek ellenére folyamatos a támadás a BRICS és az Eurázsiai Gazdasági Unió felé, amelyeknek tagja és partnere Kína. Persze a támadás az értéktelenné váló dollár "védelmében" van, aminek a bukása a térdrekényszerítést is magával hozza hamarosan. Amit nyílván az USA nem akar, de a történelem malmai őrölnek és ez a hatalmas ázsiai gazdasági őrlőkalapács valószínűleg atomjaira zúzza az eddig megrendíthetetlennek láttatott, mesterséges amerikai álomvilágot. Látogatásán jelentős vízumkedvezményt ígért a kínai állampolgároknak. Két védelmi megállapodást is aláírt, amelyek a katonai konfrontációk megelőzését szolgálják Ázsiában. Rögzítettek például olyan szabályokat, amelyek a levegőben és a vízen történő "találkozásokra" vonatkoznak. Tehát nagy a pánik a Pentagonban is, nem csak gazdasági szempontból. Az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) pekingi csúcstalálkozója előtt sor kerülhetett Hszi Csin-ping és Abe Sindzó japán kormányfő(USA báb) kézfogására is. A két vezető az elmérgesedett kelet-kínai-tengeri szigetvita miatt nem ült le egymással, amióta a posztjukon vannak. A felek megállapodtak, hogy folyamatosan visszaállítják a két ország közötti politikai, diplomáciai és biztonsági párbeszédet és rögzítették: a kelet-kínai-tengeri szigetek hovatartozásának kérdésében eltérő álláspontot képviselnek. Megfigyelők továbbra sem várnak tényleges áttörést a két szomszéd viszonyában.


Peking 2014-ben a regionális együttműködés fórumain is népszerűsítette az új Selyemút (ez az Eurázsiai Gazdasági Unió egyik alappillére)gazdasági övezetet és a 21. századi tengeri Selyemutat, amelynek kiépítése számos infrastrukturális beruházást feltételez a régiótól egészen Európáig. Peking az elképzelést milliárd dollárokkal támogatja és bár hosszú távú programokról van szó, láthatóan intenzíven dolgozik rajtuk. Ez Magyarországot is előnyösen érinti kiviteli és tranzit szempontból, főleg a mezőgazdasági, élőállat és élelmiszeripari termékeink esetében. Hszi Csin-ping, amikor  az elmúlt évben elnökként első ízben Európában járt, egy helyütt úgy fogalmazott, Kína és az USA csatlós EU közötti együttműködést úgy kell alakítani, hogy az új Selyemút gazdasági övezet fejlesztésével sikerüljön integrálni Ázsia és Európa piacait. Ez persze egy kicsit fanyar szájízt hoz Amerikának, mivel egyre inkább úgy tűnik, hogy törpül a beleszólásuk a világ dolgaiba és ezzel egyenes arányban növekszik függőségük. Amit eddig nem igen szoktak meg, de lám, mindennek eljő az ideje...
De Amerika a bosszú lélektanát is alkalmazhatja végső elkeseredésében - mivel ez jelleme és pszichológiai alkata - és inkább elpusztít mindent maga körül - vagyis a világot - minthogy elvessze a hatalmát és uralmát a világ felett...sajnos ez az Apokalipszis is benne van a pakliban.


Bíró Dalma

Felelősségre vonás az továbbra is ismeretlen fogalom a következmények nélküli Magyarországon!

Tulajdonképpen ha szigorúan vesszük, akkor se elszámoltatás, se felelősségre vonás nem volt. Ennek ígéretével lehetett meg a Fidesz kétharmados parlamenti többsége. 2014-ben a rezsiharccal... és a választójogi törvény végképp Fidesz-fazonra igazításával. Ki is rakták a mikrofonállványra: Csak a Fidesz! Ennél kirekesztőbb szöveg is van ugyan, de nem sok.
A nagyon Fideszes Papcsák Ferenc (időközben Zugló polgármestereként megbukott), valamint a szintén nagyon Fideszes Budai Gyula (időközben kormánybiztos lett) volt a két elszámoltatásért felelős tótumfaktum. Budai Gyula elég sokáig viselte ezt a jól tejelő posztot. Alkalmazott egy rakás ügyvéd havert. A kiadás meghaladta a két milliárd forintot. Bevétel egyetlen peták sem keletkezett!

De van másik - mondaná Ötvös bohóc, és elővenné a következő trombitát.
A magyar állam és a bankok közötti devizahiteles perben is az ügyvédi haveri kör képviselte a magyar államot - potom alig több mint egy milliárd forintért.
Hogy hol lehet most Budai Gyula? "2014 augusztusában a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszteri biztosa lett Budai Gyula. Feladata az lett, hogy "azokért a külgazdasági lépésekért" feleljen, amelyek az oroszországi behozatali tilalomból származnak". Vagyis a fizetése egymillió forint körül lehet, vagy valamivel felette, mert ezeknek a fizetését 30 százalékkal emelték január 1-jétől. A minimálbéreket meg 3,5 százalékkal, a nyugdíjakat és a nyugdíjszerű ellátásokat 1,8 százalékkal. Van ám itt különbség... Napi 50 ezer vagy több, havi ötvenezer, vagy kevesebb...
A gazdasági válságon felül jócskán tocsogunk az erkölcsi válságban is, mert amint egy-egy botrány (maffia-botrány például) jó magasra ér, azonnal megkezdődik a titkosítás 30-50-80 évre! Az olajaktákat 2000-ben például 80 évre titkosították...
SVPSZ

Kapcsolódó:
85 cég után kutat az elszámoltatási biztos
Gyurcsány Ferenc mai és korábbi cégei, érdekeltségei
A fantomcégek és a pártállami vagyon szétrablása
Orbán 2010-ben: A jövő tétje az elszámoltatás
Gyurcsány: Orbán vagyoni helyzete átláthatatlan
Olaj ügyek, Orbán 500 milliárdos vagyona
Beszámolt tevékenységéről a Kormánynak Budai Gyula elszámoltatási biztos
Budai Gyula: sikeres az elszámoltatás
Sikeres elszámoltatás: Budainak kell bocsánatot kérnie Gyurcsánytól és Bajnaitól
Miért nem megy el Orbán Viktor tárgyalni a diákokkal?
Miért nem akarja Orbán Viktor az állambiztonsági múlt feltárását?
Orbán Viktor legnagyobb hazugságai a Ténytáron
A liberális demokrácia halálára
Minda Zoltán legújabb leleplezései

Hallott arról valaki, hogy Orbán Viktor benyújtotta a lemondását?

"Az a Miniszterelnök akinek a kormányzása alatt az euró 300 forint fölé emelkedik, nem tud kormányozni, és le kell mondania" (Orbán Viktor 2008 áprilisában a parlamentben). Jelentjük, a forint euró-árfolyama 320 forint körül alakul.
2010-ben, amikor átvette a Fidesz a kormányzást az MSZP-től, 282 forint volt...

Nincs infláció, soha ilyen még nem volt. Akkor mi van? A forint "ócsítása", mint ahogy azt a forgalmi rendszámmal ellátott egykori miniszterelnök, Medgyessy Péter egykori titkos ügynök mondta? A milliárdosnak nem mellesleg 2,5 millió forint apanázst fizetünk havonta, és kifizetjük mindazon költségeit, amelyeket van képe benyújtania.

A hatalom és egyre népesebb holdudvara az egykulcsos adó miatt nem, vagy alig fizet adót. Ez a kötelezettség a jövedelemhez alig jutókat terheli. A bérek lejutottak a béka ülepe alá, lassan elérik akár az 1972-es szintet. Az alaptörvénnyel, a munkavállaló ellenes munkatörvénykönyvvel, valamint a választójogi törvény Fidesz-fazonra igazításával a Minden hatalom a népé régi jelszót lecserélték Minden hatalom a Fideszé-re.

A boldogabb új esztendő úthasználati díj bevezetésével kezdődött, és bejött néhány új adónem is. Folytatjuk! - ezt ígérte Orbán Viktor a 2014-es választási kampányban, programjuk az nem volt. És folytatják... Finoman szólva mellébeszélnek, durvábban mondva hazudoznak! Csak a Fidesz, csak a haverok, csak a médiakormányzás - nemzeti szósszal nyakon öntve! (SVPSZ)

Új generációs űrrakétát tesztelt Oroszország

Az ország északnyugati részén lévő Pleszeck katonai űrrepülőtéren megkezdett rakétateszt nagyon fontos esemény az orosz népnek - mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök. "Ezzel megszilárdítjuk országunk biztonságát" - tette hozzá az államfő, aki videokapcsolaton keresztül követte figyelemmel a rakétaindítást. A különösen súlyos rakomány hordozására alkalmas rakétával kutató- és katonai műholdakat egyaránt útnak indíthatnak a világűr bármelyik részébe - idézte Putyint az Interfax orosz hírügynökség.

Az Angara rakéta szerelő- és tesztelőcsarnoka Pleszeckben. (Fotó: AFP)
Az Angara rakéta szerelő- és tesztelőcsarnoka Pleszeckben


Korábban, július 9-én sikeresen tesztelték egyik könnyebb változatát. Az egy szibériai folyóról elnevezett rakéta a jövőben a Proton és a Rokot típusúakat válthatja le. Több mint tíz évig tartó fejlesztést követően, még kedden, először tesztelte új generációs Angara-A5 hordozórakétáját az űrkutatás terén nagyhatalomnak számító Oroszország. Az Angara az első olyan hordozórakéta, amelyet a Szovjetunió 1991-es felbomlását követően Oroszország teljes egészében a szovjet utódállamok vagy más külföldi országok közreműködése nélkül épített meg.


Hírfigyelő Szolgálat

Ősvíz a föld alatt

A víz az életünkhöz legszükségesebb alapfeltétel. Kanadai kőzetkutatók nagymennyiségű un. ősvizet találtak Kanada alatt, ami úgy tűnik az összes kontinens alatt is megtalálható. Ennek többféle eredménye lehet az emberiségre, illetve az egész természet és a Föld megértésére külömböző vizsgálatok alapján. Korunk egyik égető problémája az ivóvízhiány. Egyelőre nem derül ki - vagyis még nem tartanak ott a kutatások, vagy csak nem hozzák nyílvánosságra gazdasági érdekek miatt - , hogy ez a nagymennyiségű ősvíz kinyerése alkalmas lenne-e ivóvíz előállítására. Persze elsődleges szempont lenne, hogy megtudjuk; Mi is a szerepe a Föld működésének lélektanában ennek a rétegnek? Mert lehet, hogy hosszútávon nem éri meg bolygatni, mivel már így is elég katasztrófát okaznak a Föld mélyéből kiaknázott javak... De térjünk át a közölt információkra ezzel kapcsolatban. A korábban véltnél sokkal több, mintegy 11 millió köbkilométer lehet a Föld kérgében a legősibb vízből. A talán több milliárd éves víz a talaj alatt sok kilométeres mélységben található - derül ki egy kanadai kutatásból. A kontinenseket kialakító kéreg a bolygó legrégebbi kőzeteinek egy részét is tartalmazza. Ám ahogy egyre mélyebbre fúrnak kőzetmintákért, olyan vizet fedeztek fel, amely majdnem olyan régi, mint a kőzetek .A bolygó összes ősi víztömegének becsléséhez 19 különböző bánya adatait használták fel, hogy felmérjék, mennyi hidrogén keletkezik a víz és a sziklák kémiai reakciójából.


A kutatók becslése szerint az ősi víz több, mint a Föld összes folyójában, tavában és mocsarában lévő víz együttvéve - tudósított a BBC hírportálja az Amerikai Geofizikai Egyesület konferenciáján bemutatott tanulmányról, amely a Nature tudományos lapban is megjelent.Barbara Sherwood Lollar, a Torontói Egyetem munkatársa elmondta: ez a hatalmas tömegű kontinentális kéreg olyan ősi, hogy a Föld legkorábbi történetének légköréből és vizéből, valamint az élet keletkezéséhez szükséges vegyületekből is őrizhet emlékeket. "Ezért hívjuk alvó óriásnak, itt morajlik évmilliárdok óta, ám eddig valójában nem kutatták" - tette hozzá. A legősibb víz korát, melyet 2,4 kilométer - ez nem tűnik mélységnek, hiszen ennél jóval ményebbről hoznak fel iható ásványvizeket, tudomásom szerint 11000 méter mélyről is - mélyen fedeztek fel egy kanadai bányában, 1 milliárd és 2,5 milliárd év közé teszik. Chris Ballentine, az Oxfordi Egyetem tudósa szerint a legutóbbi kutatásig a kontinentális kéreg hidrogéntermelését elhanyagolhatónak vélték. Az új eredményekből ítélve azonban a kontinentális kéreg valószínűleg ugyanannyit állít elő, mint az óceáni, és ez megduplázza a bolygó hidrogéntermelését.Sherwood Lollar úgy véli, mindennél fontosabb a Föld mélyében lehetséges élet után kutatni most, hogy feltételéről bizonyosságot szereztek.

Dr. Madarasi Pál

Földtörvény és zsebszerződés

A zsebszerződések lényege, hogy a felek az általuk megkötött megállapodásokat a hatályos törvényi szabályozás kijátszása érdekében nem hozzák nyilvánosságra, illetve azokat a hatóságokhoz nem terjesztik be. Magyarországon sok külföldi gazda pontosan ilyen szerződéscsomagot kötött, amelyben a haszonélvezeti szerződés mellett együttműködési szerződést is létesített, illetve ezeket aláírt adásvételi vagy jelzálogszerződés egészítette ki. Ez utóbbiakkal a szerződéskötés idején tiltott földtulajdon későbbi megszerzésére törekedtek, de a földhivatalokhoz csak a haszonélvezeti megállapodásokat nyújtották be, a két háttérszerződést pedig a jogszabályi környezet változására várva „zsebben tartották”. Ezért szerintem a jogalkotók társadalompolitikai szempontból helyesen döntöttek, amikor – közeli hozzátartozók kivételével – május elsejétől megszüntették a korábban kötött haszonélvezeti szerződéseket, illetve azokat a használati megállapodásokat, amelyek ilyen haszonélvezeti szerződéseken alapultak. Nem volt ritka ugyanis, hogy a haszonélvezeti jogot bejegyeztetett osztrák befektetők a földhivatali nyilvántartásban szereplő magyar tulajdonosoknak adták vissza haszonbérbe a haszonélvezetükbe került termőföldeket. Tény azonban, hogy a jogszabályi változások miatt alkotmányjogi és uniós jogi feszültség alakult ki, hiszen a haszonélvezeti szerződések önmagukban nem zsebszerződések, mivel azokat törvényesen kötötték meg. Így ha csak azokat vizsgáljuk, megszüntetésükkel sérülhet a korábban jogszerűen szerzett jogok alkotmányos védelme. Az új földforgalmi törvény tehát ebben a szűkített értelmezésben egyszerre belső (alkotmányos), illetve külső (uniós joggal szembeni) feszültséget is generálhat.

Tisztelettel: Kurucz Mihály, agrárjogi docens

Zaciba vágott élet!

– Lapozni kell, különben bedilizek. Így összegezte kilátástalan anyagi helyzetét az 53 éves Júlia az egyik pécsi zálogházból kilépve. Az asszony korábban a pécsi hőerőműnél dolgozott, de 2004-ben rákos lett és leszázalékolták.
A betegség többször visszatért, most Júlia tünetmentes, ám munkát nem talál. 2012-ben elvették 60 ezer forintos rokkantnyugdíjának a felét. Párja a vízműnél dolgozott, ő is rokkant, ő 60 ezret kap. A házaspár egy szoba-konyhás lakásban él, és nem tudnak kijönni 90 ezerből. Három fiuk sokáig állástalan volt, most ketten feketén dolgoznak, egyikük közmunkás.
zaci
– Két éve nem tudtuk volna kifizetni az áramot meg a gázt, akkor vittem be először a zálogházba az arany pecsétgyűrűmet. Szégyelltem magam, egy órán át sétáltam az üzlet előtt, mire be mertem lépni. A gyűrű 50 ezret ért, de én tizenkettőt kértem, mert féltem, nem tudom visszafizetni. Nem is tudtam. Később két nyakláncom, egy karkötőm és a medálom is bent maradt. Két év alatt 200 ezer forintnyi ékszerem veszett oda. Már csak ez a fülbevalóm van, ezt most váltottam ki 12 ezerért. Bent volt három hónapig. Most beadom egy másik zálogházba, kell a pénz. Azért viszem máshová, mert szégyellem, hogy ezt se tudom kiváltani. Jövőre nem lesz mit beadjak.
A 70 esztendős Katalin tavaly szeptemberben lépett be először zálogházba. A siklósi asszony a helyi kenyérgyárból ment nyugdíjba, 82 esztendős férje állomásfőnök volt. Katalin azért adta be mindkettejük jegygyűrűjét 80 ezerért, mert férje műtéten esett át:
– Az orvosra kellett a pénz. A lényeg, hogy a férjem jól van. A baj csak az, hogy a gyűrűket nem tudom kiváltani. Most meghosszabbítottam márciusig.
Katalin gyűrűit a siklósi főutca alig szobányi zálogháza vette be. A fiók két éve nyílt, és Anett, az ott dolgozó becsüs bevallotta, hogy megviseli őt az ügyfelek szenvedése:
– Amikor bejön egy asszony az óvodás lányával, és kiszedi a gyerek apró fülbevalóját, mert nincs mit enniük, az szívbe markoló.
A siklósi zálogház gazdája, Masa Attila hasonlóan vélekedett. A 42 éves férfinak Szentlőrincen és Marcaliban is van egy-egy zálogháza, belelát a reménytelen szegénységbe, azt viszont cáfolta, hogy a zálogházak a szegénységből élnének:
– Az ügyfelek többsége csak átmeneti pénzzavarban van, és mi gyorsan és viszonylag olcsón segítünk abban, hogy megoldják a problémájukat. Az meg kifejezetten jó érzés, ha jön egy aranyban gazdag vállalkozó, mert azonnal kell neki egy-kétmillió forint, aztán négy hét múlva kiváltja az ékszereit, és elégedett, mert bejött neki az üzlet. Nekem is fáj, ha valaki nem tudja kiváltani a zálogát, és az üzletileg is rossz. Nem a bent ragadt zálog hoz hasznot, azt eladjuk, néha veszteségesen, az a jó zálog, ami visszajár. Azon többször is kereshetünk. Amit eladtunk, azon már nem.
Masa szavait erősíti a Pécs belvárosában, négy zálogházat fenntartó családi cég vezetője, Gulyás Endre:
– A zálogházakhoz sok szegény jár, de a zálogházak nem a szegényekből élnek, hanem azokból, akik bele akarnak fogni valamilyen üzletbe, ezért a felhalmozott aranyukat befektetési céllal pénzre váltják. Ha ez a réteg gyengül, akkor a zálogházaknak is rosszul megy. A mi régiónk depressziós. Pécsről 2013-ban elmentek kilencezren, és ezt mi is érezzük, a pécsi zálogházak forgalma az elmúlt években 35 százalékkal csökkent.
A riportban teljes nevét vállaló Sárközi Zoltán az a típus, akiről a zálogosok álmodnak. A 39 éves, köpcös, bonyhádi férfi bontásból él, vállalkozása jól megy. Őt is az egyik pécsi zálogházból kijövet szólítottam meg. Előtte másfél óráig nézte az ékszereket – merthogy a zálogházak többsége új ékszerek árusításával is foglalkozik –, aztán Sárközi előszedett egy nyakláncot, és beadta zálogba.
– Egy barátom kért tőlem 400 ezret. De azért is jöttem, mert ajándékot nézek a feleségemnek és a lányomnak. Tudja, nekünk romáknak fontos az ékszer. Ez nálunk hagyomány, az aranyban bízunk, nem a bankokban. Az arany bárhol pénzzé tehető, és őrzi az értéket. Sokszor beadok ezt-azt zálogba, ha hirtelen kell valamit kifizetni. Meg hát azért is kell az arany, mert szeretjük a csillogást. Van olyan nyakláncom, ami négymilliót ér. Húzza a nyakamat, de ha felveszem, a többiek hajolnak meg: egyből látják, kinél van a dohány.
Más, boldog zálogházba járóval nem nagyon találkoztam. A szükség vitte a zálogházba az 53 éves Istvánt is, aki biztosítási ügynökként dolgozik.
– Kellett 150 ezer forint, hogy karácsonykor jusson mindenre – mondta a Pécs melletti Pogány községben élő férfi. – Az év utolsó három hónapja nekünk gyenge, az emberek az ünnepekre gondolnak, és nem kötnek biztosítást.
István 15 éve jár az egyik pécsi zálogházba. Először azért szorult rá, mert az autója elromlott. Azóta már sokkal jobban megy neki, ám, ha gondja van, mégis idejár. Ezúttal egy órán át beszélgetett az eladókkal, közben megnézett tucatnyi ékszert, mert szerinte a megtakarítás felét aranyban érdemes spájzolni. A zálogházban kapott egy üveg minőségi bort évbúcsúztató ajándékba. Ez csak a törzskuncsaftoknak dukál, Istvánon látszott, hogy jól érzi magát a boltban, de azért senkinek soha sem beszél arról, hogy zálogházba jár.
– Még a felnőtt lányomnak se beszélek róla, csak a feleségemnek.
Karácsony előtt mindig emelkedik a forgalom a zálogházakban. A pécsi egyetemre járó Bence a barátnőjének akart ajándékot venni, ezért vágta be nyakláncát a zaciba.
Ékszer, arany, gyûrû
– Most vagyok itt először – morogta akadozva. – Furcsa ez nekem. Kinéztem a kedvesemnek egy csizmát. 30 ezer. Örülni fog neki. Nem mondom meg neki, miből vettem. Egy évfolyamtársam ajánlotta, hogy itt jutok könnyen pénzhez. Idegesen alszom majd a nyakláncom miatt. A szüleimtől kaptam, ballagásra. Ki kell váltanom. Mindig eszembe jut az a gyerekjáték, amikor zálogot kell adni. Ha vissza akarjuk kapni, akkor a játékvezető azt kérdezi: mit érdemel az a bűnös, akinek a záloga a kezemben van. Kicsit bűnösnek érzem magam, a zaci mégiscsak egy megítélt hely.
Egy pécsi színésszel is összefutottam az egyik zálogházban, épp egy pici gyűrűt váltott ki. A 42 esztendős férfi fő- és fontos epizódszerepek sorát játssza évek óta, remekül. Nem gondoltam, hogy ő is ilyen pénzzavarba sodródhat. Elmondta, hogy az alapfizetése nettó 140 ezer, az előadáspénzekkel ez felmegy 180-190-re, de nyáron például nincs előadás. A színész felesége bölcsődepedagógus, ő 80 ezret visz haza. A családot anyagilag az véreztette ki, hogy megszületett a második gyermekük, és költségek adódtak. A színész egy gyűrűt adott be, hogy hozzájusson 10 ezer forinthoz. 120 nap után tudta kiváltani.
Zsolt félmillió forintnyi ékszert hagyott az egyik pécsi fiókban.
– Januárban indulok Angliába, az útra kell a pénz – mondta lendületesen a 37 éves férfi. – Szakács vagyok, de itt nem boldogulok. Egy volt kollégám kiment fél éve, és ő intézett nekem helyet Leedsben. Egyelőre konyhai kisegítő munkán leszek, de feltörök majd, az tuti. Eleinte 1100 fontot kapok, meg ellátást. A szállás 300 font. Ha bejön, viszem a feleségemet meg a két gyereket.
Gulyás Endre szerint a kitelepülők gyakori ügyfelei a zálogházaknak. A többség időben küldi a pénzt a rokonoknak, hogy váltsák ki a kiutazás költségeire beadott ékszereket. Van, hogy ők maguk térnek vissza, és amikor kiváltják az ékszerüket, elárulják, hogy többé már nem jönnek. Nemcsak a zálogházba, haza se.
(NOL)

Donyeckből tegnap nem véletlenül indultak ki telephelyükről a népköztársaságiak “vetőgépei”!

vető
A (Ясиноватaя)Jaszinovataja és (Авдеевка)Avgyejevka környéki valcmanista latortüzér-ütegekre ráköszöntött az “újévi milicista áldás”! Részesült belőle Peszki zsoldosnépe is, amely pedig az utóbbi napokban nem heverészhetett nyugodtan!
A jelentés szerint az egész éjjel ide-oda vándorló népköztársasági “Grad”-ütegek Donyeck környékének martalócbandáit meglehetősem meggyérítették.
(Путиловкa)Putyilovka és (Бакинских Комисаров)Bakinszkih Komiszárov környékén tüzérségi tűzpárbaj zajlott-zajlik a felek között tegnap kora este óta.
Gorlovka továbbra is “élvezi” Nyalókakirály latortüzérségének kitüntetett figyelmét. Egész éjjel gránáteső hullott a város északi-északnyugati lakótelepeire.
Donyeck éjszakája elfogadhatóan nyugodt volt, hála a milicisták tüzérségi csapásainak. A város repülőtere pedig a peszki pribékek folyamatos “egyéb irányú elfoglaltságainak” köszönketően maradt viszonylag csendes mára virradóan.
Észak-Donbasszban is aktivizálta magát tegnap kora este a milícia tüzérsége. A fő hangszer itt is a “Sztálin-orgona” volt. Az “újévi koncert” hajnali négyig tartott.
Kezd komoly hullámokat vetni Alekszandr Bednov “Betmen” halála körülményeinek ügye.
betmen
Bizonyos hangok Plotnyickij LNR elnök személyes felelősségét kezdték firtatni. Az esemény körülményeit feltáró, és a felelősség kérdését tisztázni hivatott nyomozás tegnap reggeli indulása óta több letartóztatást is foganatosított az LNR Legfőbb Ügyészsége.

https://balrad.wordpress.com/2015/01/03/donbassz-ebredezo-milicia/

Ne higgyetek a szemeteknek!

Néhány száz tüntető gyűlt össze pénteken, Budapesten a Demokratikus Koalíció holdudvarához tartozó álcivil szerveződések által meghirdetett tüntetésre. A demonstrációra tízezer embert vártak, de ennek nagy része inkább máshol töltötte a péntek estét.
A megmozdulást ezúttal nem egy volt MSZP-s képviselő által alapított Facebook-csoport hirdette meg, viszont az MSZP-s Hiszékeny Dezső, illetve az LMP-s Schiffer és Szél Bernadett részt vett rajta, valamint a rendezvényen többek közt egy volt LMP-s politikus (Vágó Gábor) is felszólalt. Emellett ilyen plakátokat lehetett látni:
Hídfő.net.ru | Gyurcsány, a demokraták vezéreGyurcsány Ferenc a demokraták vezére.
Tehát alapvetően egy néhány száz fős, Gyurcsány-párti tüntetést sikerült összehozniuk Budapesten. A demokrata vezérkultusz megnyilvánulásai mellett később megjelentek egyéb dolgok is, melyek kiválóan mutatják, hogy a tiltakozók valójában külpolitikai motivációból tüntetnek, az Orbán-kormány belpolitikája csak ürügy, amire hivatkozva utcára hívták az embereket. Megjelent egy "EU-NEM" feliratú zászló is, amit a rendezők következetesen eltávolítottak a csoportból (tömegnek mégse nevezhetünk néhány száz főt). Elvégre ez egy radikális atlantista tüntetés volt, amin a magyar kormányfőn kívül az orosz államfő ellen is tüntettek, amiért az ő országából még nem sikerült ipar nélküli felvásárló-piacot csinálni.
Tehát, összegezve a történéseket: Gyurcsány a demokraták vezére, ha valaki eddig nem tudta volna. A megmozduláson felszólaló egyik nyugati ügynök egyébként támogatási felhívást fogalmazott meg. Feltehetőleg ez összefügg azzal, hogy Washington a közelmúltban kormányzati forrásokat különített el saját kelet-európai civiljeinek támogatására. Reméljük, a hatóságok teszik majd a dolgukat, és az illető minél hamarabb be kell majd regisztrálja magát idegen ügynökként.
Hídfő.net.ru | Ne higgyetek a szemeteknekNe higgyetek a szemeteknek - nem civilek.

http://www.hidfo.net.ru/2015/01/03/ne-higgyetek-szemeteknek

Nohát ez is megvolt! Az Operaház előtti poltikai évadnyitó. Ami jeladás volt: AZ ORSZÁGÉPÍTÉS MEGKEZDŐDÖTT! MostMI! Márminthogy MostŐk fogják ezentúl ezt a műveletet dirigálni. Az országépítést. Szándékaik szerint! Megmondták!
sziv1
Buzisállal a nyakukban ŐK-az irányítók-, vörös közmunkászászlók alatt vonuló építőbrigádokkal. Az Európai Unió direktívái szerint!
sziv3
Aki tegnap este látta az operaházi elszántságot, az komolyan elkezdhet aggódni. Narancshordatagként pedig vigasztalódni!
Az aggódók érzéseinek okát talán nem kell ecsetelgetni, végigmustrálva a szónokok abszolút “képben nem létét”! Ők ugyanis olyat akarnak, ami kivitelezhetlen. Mert ahogy ŐK akarják, az több okból is aggályos. VELÜK? NINCSBŐL? Az EU-val?
A narancshordások meg röhöghetnek! EZEK AKARNAK VALAMIT? Legfeljebb a Gulyás Gergelyt szidhatják: mi a francért lengette be ezt a gyülekezési törvény szigorító baromságot? Hiszen amíg EZEK cirkuszolnak a pesti belvárosban, legalább a politikai kabarénak van témája!
Döbrögink is hátradőlhet! Angéla látogatásáig még van hátra egy hónap! EGY HÓNAP NYUGALOM! Ha a dolgok így mennek még egy hónapig?-át lehet még nyugodtan gondolni a tennivalókat!
A tegnap esti pesti liberális handabandázás komoly tanulsággal persze szolgálhat minden olyan hazánkfiának, akiknek már tényleg tele van a hócipője a RENDSZERREL!
EZEKKEL NEM! EZEKKEL SEM!
sziv2
Sem az Operaház előtti hat-nyolc-tízezerrel, sem pedig a regnáló – parlamenti politikai maffiacsaládokkal!
Márpedig valamihez kezdeni kell de sürgősen!

https://balrad.wordpress.com/2015/01/03/buzisal-es-alvoros-zaszlo/