Litvánia azzal ünnepelte az újévet, hogy csatlakozott az eurozónához egy olyan helyzet közepette, amikor szakértők szerint az euróövezetben robbanhat az infláció, és egyre fokozódó adóssággondokkal nézhet szembe. Egy novemberi felmérés kimutatta, hogy az ország lakosságának több mint 40%-a ellenzi az euró bevezetését.
Algirdas Butkevicius miniszterelnök január 1-jén, éjfél után ünnepélyesen felvette az ország első 10 eurós bankjegyét egy automatából. Év elejétől június végéig a litván fizetőeszköz és az euró párhuzamosan lesz forgalomban, ami feltehetően már az első félévben elkezdi felhajtani a nemzeti valutában megadott árakat. A kormányfő a politikai stabilitás biztosításával magyarázta az euró bevezetését, tehát nem csak gazdasági okokkal indokolták az átállást.
Hídfő.net.ru | Litván euró
Mit is jelent az, hogy az euró garantálja a politikai stabilitást?
Az Ukrajnában történtek intő jel voltak nem csak a függetlenségi mozgalmaknak, de a gyengébb lábakon álló nyugati országoknak is. 2013 végén az ukrán kormány visszautasította az Európai Unióval folytatott együttműködés fokozását (mégsem írták alá a társulási szerződést), azt követően az országban lezajlott egy felforgatási művelet, a demokratikusan választott legitim kormányt alig néhány hónap leforgása alatt eltávolították a hatalomból.
2013 augusztusában Szergej Razumovszkij, az ukrán hírszerzés egykori tisztje kiszivárogtatta az információt, miszerint az Egyesült Államok több mint kétezer zsoldost vont össze Bécs környékén, és Ukrajna destabilizálására készül. Novemberben megkezdődtek az EU-párti tüntetések. December végére már úgynevezett "önvédelmi csoportok" szerveződtek. Januárban ezek az "önvédelmi csoportok" - civil ruhában működő zsoldosok - látszólag civilként, ám látható szakszerűséggel folytattak utcai harcot a rendőri erők ellen Kijevben. Eleinte nem volt engedélyezett a zsoldosok számára a lőfegyverhasználat, tehát abszolút civilként, csak a helyszínen elérhető eszközökkel kellett dolgozniuk. Ez a helyzet januárra megváltozott, 2014 január végére a rendőrökre lőfegyverrel is tüzet nyitottak a "békés tüntetők". Februárra több száz rendőr halt meg Kijevben, és a kormányt eltávolították a hatalomból.
Tehát, a politikai stabilitás garantálása azt jelenti, hogy meghozzák azokat az intézkedéseket, aminek köszönhetően mindez nem fog megtörténni Litvániában. Bevezetik az eurót, mert tudják, hogy ha nem teszik, ők is úgy járnak, mint az Azarov-kormány és Janukovics.
Dalia Grybauskaite litván államfő korábban azzal indokolta az euró bevezetését, hogy az eurozónához csatlakozás a Nyugattal folytatott gazdasági és politikai integráció mélyebb szintje. Tehát Litvániában annyi történt, hogy az ország túl kicsi és túl jelentéktelen volt ahhoz, hogy szembeszálljon a nyugat nyomásgyakorlásával. A kormány ugyanúgy választás elé került, ahogy az Orbán-kormány és az Erdogan-rendszer (Törökország). A másik két példával ellentétben a litván kormány azt a döntést hozta, hogy szakít a mérsékelt atlantizmussal és kormánypozícióból felvállalja a radikális atlantizmust, vagyis az Európai Egyesült Államokat, az eurót és transzatlanti szabadkereskedelmi övezetet. Nehéz eldönteni, hogy előbb sodródnak háborúba és csak utána duplázódik a kenyér ára, vagy még az euró bevezetése miatt duplájára nő a kenyér ára, és csak utána lépnek be a háborúba.
http://www.hidfo.net.ru/2015/01/03/litvania-politikai-fenyegetettseg-miatt-vezette-be-az-eurot