Jövő szombaton az Ország Gyűlése Mozgalom által szervezett kormányellenes demonstráción ismertetni fogják az Orbán-kormány megbuktatásának forgatókönyvét – tudtuk meg a főszervezőtől. Az új útdíjfizetési rendszer ellen is tüntetés szerveződik.
A Kossuth térre szervez demonstrációt a “Demokraták a gyülekezés jogának korlátozása ellen” nevű Facebook-oldal, amelyet az Ország Gyűlése Mozgalom (OGYM) hozott létre – számolt be az index. Az eseményre eddig kétezren jelentkeztek. A tematikát és a felszólalókat még szervezik, de az már biztos, hogy a megmozduláson bármely szervezet, a Jobbik és a Fidesz kivételével, saját jelképeinek használatával jelenhet meg.
A megmozdulás teljes neve: “Tüntetés a gyülekezés Fidesz általi korlátozása ellen – az Összefogás Napja”. Az OGYM alapítója, Szabó Gábor a VS.hu-nak azt mondta, mindenkit várnak az összefogás napjára, ahol ismertetni fogja az Orbán-kormány megbuktatásának részletes forgatókönyvét. (Szabó Gábor 1999-2007 között a VIII. kerületi SZDSZ önkormányzati képviselője, frakcióvezetője, ezt követően – a 2009-ben elhunyt – Csécsei Béla [SZDSZ], majd Kocsis Máté [Fidesz] polgármesterek stratégiai, politikai tanácsadója 2010-ig.)
Az OGYM 148. napja tüntet a Parlament előtt a kormány távozását, a 2010 előtti alkotmányos és választási szabályok visszaállítását követelve. Ezt már nem kívánja a továbbiakban tolerálni a kormány, erre utalt Gulyás Gergely, az Országgyűlés törvényalkotásért felelős fideszes alelnöke a Népszabadságnak adott interjújában. Gulyás szerint változtatni kell a gyülekezési törvény szabályain. Példaként említette, hogy az azonos helyen és időben tartandó demonstrációk bejelentése estén, illetve a tüntetések időtartamára vonatkozóan kellene változtatni. Mint fogalmazott: bárkinek alapvető szabadságjoga, hogy a kormány ellen tüntessen, de a Parlament előtt hónapokon át tartó sátortáborozás visszaélésszerű gyakorlása a gyülekezési jognak.
Útblokád is készül
Az OGYM bejelentésének köszönhetően mindössze egy napon át volt úgy, hogy februárig már nem lesz újabb kormányellenes tüntetés. A Gulyás Balázs alapította Százezren az internetadó ellen és a 60ezren a MAGÁN nyugdíjukért pénteken hirdette meg a következő kormányellenes tüntetést február 1-jére, egy nappal Angela Merkel német kancellár tervezett budapesti látogatása elé.
Nem csak a Parlament előtt, az utakon is tiltakozás szerveződik – írja a nol. Az új útdíjfizetési szisztéma miatt civilek tüntetésre készülnek. “Ultimátumot adtunk a kormánynak. Ha február végéig nem vonja vissza az útdíj kiterjesztéséről szóló rendeletet, akkor országos demonstrációt hirdetünk. Március elsején valamennyi sztrádán tüntetünk, blokádot szervezünk” – mondta a lapnak Büki Zoltán, aki társaival egy december végi civil megmozduláson már tiltakozott a sztrádák fővárosi bevezetői szakaszainak és az elkerülőknek a díjasítása miatt.
(Zsidai Péter)
Bal-Rad komm: “…Szabó Gábor 1999-2007 között a VIII. kerületi SZDSZ önkormányzati képviselője, frakcióvezetője, ezt követően – a 2009-ben elhunyt – Csécsei Béla [SZDSZ], majd Kocsis Máté [Fidesz] polgármesterek stratégiai, politikai tanácsadója 2010-ig…” – most pedig Ország Gyűlése Mozgalmár!
-Ebbéli minőségében pedig potenciális miniszterelnök-jelölt. Komoly rablómúlttal a háta mögött. És mint kitagadott, visszavágy. Viszont könnyen ellenlábasra lehet Gulyás Balázs személyében.
Ellenben egy országos útblokád az már komoly dolog! AZZAL MÁR LEHET AKÁR RENDSZERT IS BORÍTANI!