eu-brit-zaszlo-hidfo-ru-1-2
Taavi Roivas, Észtország miniszterelnöke szerint az Európai Unió nem engedheti meg magának, hogy a britek kilépésével foglalkozzon, ehelyett “tovább kell lépnie”.
Taavi Roivas, Észtország miniszterelnöke pénteken azt mondta, nem szabad megengedni, hogy az Európai Unió a Brexit következményeivel foglalkozzon, ehelyett “maga mögött kell hagyja” ezt a problémát.
Roivas a nap folyamán Donald Tuskkal, az Európai Tanács elnökével találkozott Tallinban, ahol az EU Brexit utáni jövőjével kapcsolatban tárgyaltak. Az azt követő sajtótájékoztató szerint a vezető politikusok egyetértenek abban, hogy nem szabad a britek kilépésének következményeivel foglalkozni, ehelyett “túl kell lépni a sokkon”, és “minden nap azokra a közös értékekre kell emlékezni, ami az európaiakat összeköti” – mint a “béke, stabilitás, gazdasági növekedés”, és az “egységes Európa”.
A miniszterelnök szerint Európa számára ma a lassuló gazdaság, a munkanélküliség és a menekültválság a legsúlyosabb probléma.
Tusk a nemsokára Pozsonyban kezdődő uniós csúcstalálkozó előkészítéseként látogatja végig az európai országokat. A szeptember 16-i csúcstalálkozón az Európai Unió 27 vezetője vesz részt, Theresa May brit miniszterelnök már nem fog megjelenni. A találkozó meghatározó témája a brit kilépés lesz, illetve, hogy az milyen következményeket von magával az EU-ra nézve.


http://www.hidfo.ru/2016/09/unios-vezetok-nem-kell-foglalkozni-a-brit-kilepessel-tovabb-kell-lepni/




Az EU-ból kilépés jogi kockázatai miatt aggódnak a brit ügyvédek

eu-brit-kilepes-kampany-hidfo-ru
Brit ügyvédek szerint nem az uniós tagságról tartott referendum semmibe vétele, hanem a kilépés lenne törvényellenes – emellett az európai jogrendre nézve is előre nem látható következményekkel járhat.
Koen Lenaerts, az Európai Bíróság elnöke kijelentette; az Egyesült Királyság soha nem volt igazán az Európai Unió teljes értékű tagja, hiszen a britek mindig is ellenezték az európai integráció mélyítését, emiatt számos kiváltságot és mentességet kivívtak maguknak. Ki tudtak vívni maguknak olyan engedményeket, melyeket más országok nem, emellett az Európai Unió jogi struktúrájának egészére befolyást gyakoroltak. Kilépésükkel azonban az angolszász jogrend Európai Unióra gyakorolt befolyása nagy mértékben csökkenne, hiszen a britek kilépése után csak Írország, Málta és Ciprus tudná megadni azt a “szükséges jogi többletet”, amit a britek adtak az Európai Uniónak. Lenaerts szerint emellett a brit kilépés nem is lenne igazán kilépés, hiszen olyan projektekben, melyek az Európai Unió tartóoszlopai voltak, a britek eleve nem vettek részt.
Kimaradtak az eurozónából, kiváltságaik vannak a schengeni övezet szabályozása alól – emiatt a Brexit nem azt jelenti, hogy az EU alapjai rendülnének meg, hanem sokkal inkább jogi kockázatokat hordoz.
A június 23-i referendumot követően több mint ezer ügyvéd írt alá egy David Cameronnak címzett levelet, melyben kifejtették, hogy a referendum eredménye csak ajánlás, jogilag nem kötelezi a kormányt semmire. Szerintük nem a referendum semmibe vétele, hanem a kilépés lenne törvényellenes. A jogi szakértők szerint a kilépés abból a szempontból jelentene katasztrófát az Egyesült Királyság számára, hogy a kormány ezt nyíltan a vonatkozó jogszabályok semmibevételével, törvényellenesen tenné meg, ezáltal egy hosszas, jogi szempontból bizonytalan időszak követné a Lisszaboni Szerződés 50. cikkének aktiválását, a kilépési folyamat megkezdését. Ennek okán ügyvédek egy csoportja jogi eljárást kezdményezett a népszavazás miatt, mert szerintük a kormányfő nem kezdheti meg a kilépési folyamatot anélkül, hogy előtte megszavazná a parlament.

http://www.hidfo.ru/2016/09/az-eu-bol-kilepes-jogi-kockazatai-miatt-aggodnak-a-brit-ugyvedek/