2015. október 2., péntek

Orbán Viktor beszéde a Bank of China magyarországi RMB klíring központjának megnyitó ünnepségén


…”Higgyünk a kínaiaknak… ha Budapestet választották regionális központnak, akkor ebben az országban van fantázia”… (A beszéd írott változata itt >> olvasható).

Közép-Európa növekedési központja lehetünk

Magyarország képes arra, hogy Közép-Európa növekedési központja legyen – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Bank of China magyarországi RMB klíring központjának megnyitó ünnepségén.
“Higgyünk a kínaiaknak (…), ha Budapestet választották regionális központnak, akkor ebben az országban van fantázia, szufla, jövő és lehetőség (…). Képesek vagyunk arra, hogy még a mostani gazdasági teljesítményünket is növeljük, hogy Magyarországon teljes foglalkoztatottságot teremtsünk”, és hogy nagy nemzetközi magyar vállalatokat építsünk, mint például a Mol és az OTP – fogalmazott a kormányfő.
Szerinte a most megnyitott központ egy olyan szövetséget erősít meg, amelynek minden résztvevője nyertes lesz, és létrejöhet “egy új Selyemút” Kína és Magyarország, illetve az európai gazdasági növekedés leendő központja, Közép-Európa között.
“Egy migrációs válság kellős közepén is létrejött ez a találkozó, ami annak bizonyítéka, hogy van erőnk töretlenül folytatni (…) Magyarország fejlesztését” – mondta a miniszterelnök.
A 2010 utáni időszakot felidézve kifejtette: az akkor kidolgozott, “testreszabott” magyar válságkezelés idején “kevesen voltak mellettünk”, Kína azonban akkor is támogatta Magyarországot. “Amikor nemzetközi pénzügyi hátterünket kellett bizonyítani a világ előtt, aligha sikerülhetett volna, ha már 2010-ben nem támogatott volna bennünket” Kína – jelentette ki, minden korábbinál jobbnak nevezve az elmúlt évek magyar-kínai kapcsolatait.
Orbán Viktor arról is beszélt, hogy hosszú évtizedekre visszamenőleg dicsérni kell a magyar politikai elit előrelátását abból a szempontból, hogy még az előző rendszerben is tudták: meg kell becsülni Kínát, és jó kapcsolatokat kell ápolni vele.
Megjegyezte végül azt is, hogy a magyarokat sokat gúnyolták ázsiai származásuk miatt, mostanra viszont “micsoda kapós dolog lett ez ebben a modern világban”. A világgazdaságban megnőtt a keleti világ súlya – hangsúlyozta a kormányfő.
20151002BGA_3084
Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Tien Kuo-li, a Bank of China elnöke
A központmegnyitón Tien Kuo-li, a Bank of China elnöke emlékeztetett arra, hogy az RMB a világ második legnagyobb kereskedelmi pénzneme és a nemzetközi fizetésekben az ötödik legjelentősebb pénznem. Elmondta: Orbán Viktor miniszterelnök “bölcs előrelátásának” visszaigazolása, hogy a kínai-magyar gazdasági kapcsolatokban a kereskedelmi együttműködés rohamosan fejlődött az elmúlt egy év alatt, részben annak köszönhetően, hogy az RMB “internacionalizálása” felgyorsult.
Rámutatott: 2014-ben Kína 3,26 milliárd dollár értékben importált különböző árukat Magyarországról, ez 20 százalékos növekedés az előző évhez képest. Fontos az is, hogy Kína vált Magyarország Európán kívüli legfontosabb kereskedelmi partnerévé.
A kínai-magyar vállalatok, a kínai-magyar kereskedelmi forgalom elszámolásában egyre fontosabb szerepet játszik az RMB, tavaly a Magyarországra történő elszámolásban az RMB-fizetések nagysága meghaladta a 27 milliárd dollárt.
Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke a rendezvényen emlékeztetett, a kínai jegybank és az MNB memorandumot írt alá arról, hogy a Bank of China RMB klíring központot állít fel Budapesten. Felidézte: a budapesti renminbi központ szimbolikus alapkövét a kínai jegybank és a Magyar Nemzeti Bank június 27-én “tette le” az aláírással.
A központ ünnepélyes megnyitóján jelen volt Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter is.
Ázsia után Európában is sorra létesülnek az úgynevezett renminbi (RMB) központok – a luxembourgi, a londoni, a frankfurti és a párizsi központ után a budapesti az ötödik -, ezek biztosítják Kínán kívül a renminbiben lebonyolított tranzakciókhoz szükséges elszámolási infrastruktúrát. Emellett a pénzügyi szolgáltatások egyre szélesebb körét nyújtják az ügyfeleknek. A renminbi (népi pénz) a kínai nemzeti deviza hivatalos elnevezése.
A budapesti a Bank of China kelet- és közép-európai regionális RMB klíring központja.
Az MNB is kínai állampapírokba fekteti devizatartalékának egy kis részét; az első ilyen befektetés májusban történt meg. A Jegybanki Renminbi Programot 2015. február 19-én hirdette meg a nemzeti bank, akkor jelezte, hogy megvizsgálja egy renminbi devizatartalék-portfólió kialakításának lehetőségét.
A pénteki megnyitón bemutatott tájékoztató filmben elhangzott: a 2014 végi adatok szerint a Bank of China eszközarányos nyeresége 1,22 százalék volt, 29 milliárd dollár nettó profitot ért el, mérlegfőösszege meghaladta a 2500 milliárd dollárt.
A bank 41 országban több mint 600 irodával, illetve képviselettel rendelkezik.

Nem tudják, hogyan viszonyuljanak a TTIP-hez, mert az titkosítva van

Doris Fiala, svájci országgyűlési képviselő szerint drasztikus következményei lehetnek a transzatlanti szabadkereskedelmi övezet megalapításának – nem csak az Európai Unió tagállamaira, de a kereskedelemben harmadik félként résztvevő országokra nézve is.
A svájci törvényhozó arra hívta fel a figyelmet, hogy azok az európai országok, melyek nem tagjai az Európai Uniónak, a TTIP esetében egy teljesen más kereskedelmi környezettel kell szembenézzenek, mint ami az Európai Unióval folytatott kereskedelem során a nemzetgazdaság alapjait meghatározta. Elmondása szerint a nem-uniós országok gazdasági kilátásait bizonytalanná teszi a TTIP kapcsán folytatott tárgyalássorozat, mert az teljes titoktartás mellett zajlik. Számukra nem egyértelmű, hogy a tárgyalás során milyen részletekről történik megállapodás, a nemzetgazdaságok emiatt nem tudnak érdemben felkészülni a kereskedelmi környezet változásaira, legfeljebb a bizonytalanság miatt tehetnek bizonyos óvintézkedéseket.
Fiala szerint a TTIP esetében harmadik félként megjelenő országok erőteljesebb nyomást kell gyakoroljanak az Európai Unió vezetőire, mert az uniós diplomaták által titokban kötött megállapodás nem csak az EU tagállamaira lesz hatással, hanem valamennyi európai országra.
“Az erős svájci frankkal országunk erős vetélytársat jelent a térségi országok számára, emiatt a szabadkereskedelmi egyezmény olyan tényező, amivel számolnunk kell, ismernünk kell a pontos feltételeit.”
A transzatlanti szabadkereskedelmi övezet létrehozását rögzítő megállapodás részletei máig ismeretlenek. Azok, akik saját szemükkel látták a nyilvánosság elől elzárt, titkosított szöveget, arról számoltak be, hogy az lehetővé tenné a multinacionális vállalatok számára a független országok törvénykezésének befolyásolását.
A TTIP érvénybe lépése esetén a multinacionális vállalatok jogilag feljebbvalókká válnának a nemzetállamoknál, ami a demokrácia hatályon kívül helyezését és a korpokrácia törvényesítését jelentené. A TTIP érvénybe lépése esetén a multinacionális vállatok perbe foghatnak országokat, és a megállapodás jogi keretein belül lehetőségük lenne arra, hogy hatályon kívül helyezzenek egyes törvényeket, vagy megvétózzák bizonyos törvények meghozását. A TTIP gyakorlati megvalósulása esetén a multinacionális vállalatok vennék át a kormányok szerepét, és miközben a kormányokkal szemben az állampolgárok még választójoggal élhetnek, a multinacionális vállalatokkal szemben a választóknak semmilyen érdekérvényesítési lehetősége nincs. Mivel a TTIP felhatalmazná a vállalatokat a tagállamok törvényeinek módosítására, a fogyasztóvédelem és a szakszervezetek sem rendelkeznének demokratikus lehetőségekkel arra, hogy az emberek érdekét törvényes úton képviseljék.
Fiala szerint Svájc számára a fentiek miatt az sem egyértelmű, hogy fenntartsa-e az Európai Unióval fennálló kapcsolatokban jelenleg érvényben lévő liberális szabályozást.

http://hidfo.ru/2015/10/nem-tudjak-hogyan-viszonyuljanak-a-ttip-hez-mert-az-titkositva-van/

Nagyobb munkanélküliséghez, az életszínvonal romlásához vezethet a TTIP

Egész Európában a munkanélküliség drasztikus növekedéséhez, az életszínvonal csökkenéséhez vezethet a transzatlanti szabadkereskedelmi egyezmény. Mostanra a német politika is megosztott a kérdésben.
Sahra Wagenknecht, a Die Linke párt alelnöke szerint a transzatlanti szabadkereskedelmi zóna létrehozása kizárólag az Egyesült Államok számára lenne előnyös, miközben katasztrofális következményeket vonna maga után az európai gazdaságban; néhány év leforgása alatt robbanásszerűen növekedne a munkanélküliség, és az életszínvonal csökkenése minden európai számára érezhető lenne.
A TTIP megállapodás támogatói főként olyan politikai pártok és civil szervezetek, melyek amerikai anyagi támogatókkal rendelkeznek. A TTIP támogatói emiatt azzal érvelnek, hogy a megállapodás munkahelyeket teremt majd, és javítani fogja az életszínvonalat. Az amerikai szponzorokkal nem rendelkezők szerint viszont egyre kevesebb munkahely lenne, romlana az életszínvonal, csökkenne az export, és minden európai országban fokozódna a pénzügyi instabilitás.
Wagenknecht arra hívta fel a figyelmet, hogy a mérhető gazdasági mutatókra kifejtett hatáson felül a TTIP elsősorban a fogyasztóvédelem teljes felszámolását jelenté Európában, a környezetvédelmi szempontokat szintén eltörölné, eközben az Atlanti-óceán mindkét partján csökkenne az általános életszínvonal. A TTIP életbe lépése esetén az emberek még kevesebb érdekérvényesítési lehetőséggel rendelkeznének, a vállalatok pedig további érdekérvényesítési lehetőségekhez jutnának; ez a gazdasági mutatókon felül álló érvrendszer, amiből egyértelműen látható, hogy az emberek még kiszolgáltatottabbá válnak, a multinacionális cégek pedig még több lehetőséget kapnak a kizsákmányolásra. A politikus szerint
“ez nem a szabad kereskedelemről szól, hanem a fogyasztóvédelem színvonalának csökkentéséről, amiben a multinacionális cégek közt érdekegyezés van.”
Wagenknecht hangsúlyozta, hogy kizárólag a német politikusok támogatják a transzatlanti szabadkereskedelmi egyezményt, miközben a német lakosság abszolút többsége ellenzi, emiatt a tárgyalási folyamatban érintett felek abban érdekeltek, hogy a nyilvánosság figyelmét eltereljék a TTIP kialakításáról. A politikus szerint készültek olyan felmérések, melye egyértelműen kimutatják, hogy azokban az országokban, ahol nem zajlik nyilvános vita a TTIP kapcsán, a lakosság abszolút többsége ellenzi azt. Az emberek elutasítják, nem csak amiatt, mert a politikusok a választóik bevonása nélkül akarnak dönteni róla, hanem, mert egyértelmű, hogy egy ilyen megállapodás az új évszázad Európájának egyik legmeghatározóbb döntése lenne, ami végleg felszámolhatja az elmúlt évtizedek szociális vívmányait, és rabszolgasorba taszíthatja a korábbi jóléti társadalmakat.
Wagenknecht bejelentése szerint október 10-én Berlinben pártok és civil szervezetek közös mozgósítással újabb tömegdemonstrációt fognak tartani, hogy nyomást gyakoroljanak a német kormányra, és felhívják a figyelmet arra, hogy a többség ellenzi a megállapodást.


http://hidfo.ru/2015/10/munkanelkuliseghez-az-eletszinvonal-romlasahoz-vezethet-a-ttip/

Szavaztak az amerikaiak: Vlagyimir Putyin=86%-Obamaki=4%!

New Yorkban a Daily News című újság különleges dologra adta a fejét. Közvéleménykutatást rendezett. Összehasonlítandó Vlagyimir Putyin és Obamaki népszerűségét. “Melyikük érvel meggyőzőbben?”-kérdést feltéve. A két elnök hétfői, ENSZ-béli beszéde kapcsán.
vol
Az újság szerkesztőségébe közel 26 ezren küldték be a válaszukat tegnap este lapzártáig.
Vlagyimir Putyin a szavazatok 96 (!) százalékát söpörte be, sajátelnökükre az olvasóknak mindössze négy százaléka szavatott!
Az online újság a két elnök Ukrajna és Szíria kapcsán elmondott beszédek amerikai visszhangját is kívánta szondázni!


http://www.balrad.com/2015/10/02/szavaztak-az-amerikaiak-vlagyimir-putyin86-obamaki4/

Igazán “leeshetne” már…!

Törökország és partnerei az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalícióban felszólították pénteken Oroszországot, hogy hagyjon fel a szíriai ellenzék elleni katonai támadásokkal, és légicsapásait összpontosítsa inkább az Iszlám Állam dzsihadista szervezetre.
Az Iszlám Állam elleni koalícióban részt vevő országok – az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, a Perzsa-öböl menti államok és Törökország – közös közleményben fejezték ki aggodalmukat az eddigi orosz légitámadások miatt. Oroszország akciói „tovább súlyosbítják” a konfliktust, és hatásukra nőhet a szélsőségesek száma – írták.
Párizsban ma francia–orosz csúcstalálkozót tartanak, Francois Hollande francia elnök és Vlagyimir Putyin orosz államfő tárgyalásának fő témája is Szíria lesz.
mac
A csúcstalálkozó alkalmából az orosz parlament külügyi bizottságának elnöke, Alekszej Puskov, a francia Europe 1 Rádiónak azt mondta, a szíriai légi csapások 3-4 hónapig is eltarthatnak, és intenzívebbek lesznek.

(MTI)
Bal-Rad komm: A jeles latorkoalícó egyéb tagjai, úgymint: Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, a Perzsa-öböl menti államok és Törökország-először talán fordulhatnának a Világ Elsőszámú Latorállamához-az USA-hoz-(amely amúgy részese a díszes kompániának) egy kérdéssel: MIÉRT HOZTÁTOK LÉTRE AZ ISIS-NEVŰ RÉMSZERVEZETET?
A förmedvénykoalíció pedig minden jel szerint nagyon komoly értelmezési zavarral küszködik. Oroszország SZÍRIA TÖRVÉNYES KORMÁNYÁNAK NYÚJT ÁLLAMKÖZI SZERZŐDÉS ALAPJÁN SEGÍTSÉGET, MINDEN KORMÁNYELLENES FÖLFORGATÓ FEGYVERES BANDA ELLEN!
Meg kell békélnie a latorkoalíciónak azzal a számukra elkeserítő gondolattal is, hogy az ellenoldalon IS EGY-OROSZORSZÁG-KÍNA-IRÁN-ALKOTTA KOALÍCIÓ fogott össze Szíria és Irak fertőtlenítése céljából.
A Nyugatnak végre fel kéne fognia: A FELSZÓLÍTGATÓS IDŐSZAKNAK VÉGE!

Jelentések szerint remekül halad Szíriában az orosz és a szír légierő közös légi “kártevőmentesítési” akciója.

A törvényes szír kormány ellen hadakozó terroristabandák soraiban hihetelen ritkítást vittek végbe az utóbbi két nap során. Kiváltképpen a tegnap délutáni, Homszk-környéki akciók során szólított magához Allah tömegesen “igazhitűeket”, akik közül egyre többen gondolják úgy, hogy ínséges dolog a földi lét!-de tán még mindig vonzóbb, mint a Paradicsom. Így aztán már nem is szégyenlik a nyúlcipőt.
Peig a megpróbáltatásaik még csak ezután fognak kezdődni valéójában. Elképzelhető ugyanis, hogy a szír hadsereg már a mai napon megindítja szárazföldi műveleteit. A terroristahordák eddig amiatt panaszkodtak, hogy a nagy magasságból végrehajtott orosz légicsapások elől azért nem tudtak kitérni, mert nem látták-nem hallották a repülőgépeket. (Persze meglehet, ez volt a szerencséjük! Egyszercsak “filmszakadás”! Kérdés, hogy a szárazföldi műveletek során ha látják is a vesztüket, jobb érzés lesz-e az a számukra.)
http://www.balrad.com/2015/10/02/hatasos-a-legi-kartevoirtas-sziriaban/