2016. július 17., vasárnap

Őrizetbe vették az Incirlik légibázis parancsnokát

Az amerikai légierő hosszú évek óta hajt végre légicsapásokat Törökországból, az Incirlik légibázisról kiindulva. Két héttel azután, hogy a külügyminiszter bejelentette, Oroszország is hozzáférést kap a létesítményhez, a bázis parancsnoka részt vett a kormány elleni puccskísérletben.
A Sky News beszámolója szerint Bekir Ercan Van tábornokot, az Incirlik légibázis parancsnokát is őrizetbe vették a puccskísérlet utáni tisztogatási hullám részeként, mert ő is részt vett a kormány elmozdítására irányuló kísérletben. A létesítményt a hatóságok lezárták, folyamatosan zajlik a puccsisták őrizetbe vétele. Az Incirlik bázisról átmenetileg NATO-gépek sem szállhatnak fel.
Bekir Ercan Van, őrizetbe vételekorBekir Ercan Van
Törökország külügyminisztere, Mevlüt Cavusoglu július 4-én, az amerikai Függetlenség Napján jelentette be a TRT török hírügynökségnek nyilatkozva, hogy a terrorellenes harc részeként Oroszország is hozzáférést fog kapni az Incirlik légibázishoz, hogy onnan hajtson végre támadásokat a Szíriában és más környező országokban működő terroristák ellen.
A külügyminiszter azzal indokolta a döntést, hogy több másik országgal is együttműködnek a terrorszervezetek elleni harcban, és az Incirlik légibázis egy számos ország által használt létesítmény.
A török légierő bázisa a szíriai határ közelében található, és mindeddig kizárólag NATO-országok, valamint a NATO-val együttműködő térségi országok használhatták; az Amerikai Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Szaúd-Arábia és Katar használja a létesítményt.
Alig két héttel azután, hogy a külügyminiszter bejelentette, Oroszország is hozzáférést kap a létesítményhez, a bázis parancsnoka részt vett a választott kormány elleni fegyveres puccskísérlet végrehajtásában.


http://www.hidfo.ru/2016/07/orizetbe-vettek-az-incirlik-legibazis-parancsnokat/




NATO
-országba menekültek a török puccsisták

AH-60 blackhawk hidfo.ru
Egy NATO-országban kérnek politikai menedékjogot azok a személyek, akik részt vettek a törökországi puccskísérletben, majd annak bukását követően elhagyták az országot.
A görög ERT TV jelentése szerint török katonai helikopter szállt le Alexandrúpoli városában. A helikopterrel olyan katonai vezetők érkeztek, akik tegnap Törökországban részt vettek a kormány elmozdítására tett kísérletben, annak bukása után pedig Görögországban kérnek politikai menedékjogot.
Tegnap bizonyos katonai körök megkísérelték a választott kormány hatalomból való eltávolítását Törökországban. A puccskísérlet meghiúsulását követően a kormány bejelentette, hogy annak kitervelői és vezetői egy az Amerikai Egyesült Államokban élő hitszónok, Fethullah Gülen követői.
A történtek hatására tisztogatás kezdődik a török politikai-katonai elit soraiban.
Az Anadolu hírügynökség jelentése szerint a puccskísérlet vezetője Muharrem Kose ezredes, akit márciusban már bírósági eljárás alá vontak, mert szoros kapcsolatot ápol az Egyesült Államokban élő hitszónokkal és meg akarta buktatni az elnököt. Kose jelentette be annak a bizonyos “Béketanácsnak” a létrehozását, amit a tegnap éjjeli közlemény szerint a kormány helyére állítottak volna, hogy “helyreállítsa az emberi jogokat és demokráciát”.
A Kose ezredeshez hűséges fegyveresek tegnap hidakat zártak le, átmenetileg ellenőrzés alá vonták TV-csatornák székházait, és lezárták az Atatürk Nemzetközi Repülőteret.
Törökország puccskísérlet hidfo.ru
A művelet sikeresnek tűnt, mígnem a török elnök a CNN török csatornáján keresztül felszólította a lakosságot, hogy vonuljanak utcára és tiltakozzanak a hatalom erőszakos megragadása ellen. Az éjszaka folyamán több millió török vonult utcára, ami megzavarta a puccskísérlet kivitelezését, és lehetővé tette a kormány elmozdítására tett kísérlet meghiúsítását.
A török hatóságok szerint a történtekért a hadseregben működő “párhuzamos struktúrák” a felelősek. A tegnap éjjeli események óta több ezer embert vettek őrizetbe a puccskísérletben érintettség miatt, valamint több katonai vezetőt menesztettek posztjáról.

http://www.hidfo.ru/2016/07/nato-orszagba-menekultek-a-torok-puccsistak/

Donald Trumppal alapjaiban változna meg az amerikai külpolitika?

Donald Trump hidfo.ru
Donald Trump amerikai republikánus elnökjelöltet több alkalommal érte az a vád, miszerint “Putyinista nézeteket vall”. Külpolitikai tanácsadója egy német lapnak nyilatkozva kifejtette, miért van a republikánus politikus pozitív véleménnyel az orosz államfőről; a kampányelemek mögött számos közös nevezőt találni.
Mike Flynn, a Defense Intelligence Agency (DIA) katonai hírszerző szolgálat volt vezetője, Donald Trump külpolitikai tanácsadója a Spiegel Online német magazinnak nyilatkozott a republikánus elnökjelölt várható külpolitikája kapcsán; azt mondta, Trump hatalomra jutása esetén az USA szakítana a konfliktuskereső külpolitikával, ehelyett a kölcsönös tisztelet és az együttműködés fokozása jellemezné az amerikai-orosz kapcsolatokat.
Flynn azt mondta, a politikus tiszteli az orosz államfő politikáját, mert Vlagyimir Putyin saját országa érdekét képviseli, – és ez önmagában amiatt tiszteletreméltó, mert George W. Bush és Barack Obama amerikai elnökök viszont teljes mértékben ignorálták saját országuk érdekeit. Az elnökségük ideje alatt hozott döntésekre mindvégig ez volt jellemző – nem tudni, hogy ők pontosan mit képviselnek, de az amerikai érdeket bizonyosan nem. Flynn ugyanakkor azt mondta, Vlagyimir Putyin határozottan szembeállítható az ő példájukkal, hiszen az orosz államfő amellett, hogy saját országa érdekeit képviseli, nem hagyja figyelmen kívül a partnerországok érdekeit sem, emiatt megbízható partner lenne az Amerikai Egyesült Államok számára. Mivel Trump hatalomra jutása esetén szintén saját népe érdekét tartaná szem előtt, a két politikus szerinte kölcsönösen megértené egymást.
Trump külpolitikai tanácsadója azt mondta, a politikus tiszteli azokat az embereket, akik szívükön viselik saját hazájuk sorsát – emiatt Trump hatalomra jutása esetén a kölcsönös tisztelet és az együttműködés fokozása jellemezné az amerikai-orosz kapcsolatokat, ellentétben a most egyre fokozódó ellenséges viszonnyal.
Flynn szerint Trump elnöksége esetén eleve nem alakulhatna ki közvetlen konfliktus Oroszország és az Egyesült Államok közt, mert a republikánus politikus olyan nézeteket vall, miszerint “nem Amerika felelőssége, hogy a világon mindenhol beavatkozzon és megoldjon minden egyes problémát”. Trump ehelyett a belföldi problémák megoldására koncentrálna, hiszen az Amerikai Egyesült Államok számos társadalmi problémával küzd, ami mellett egy felelős amerikai elnök nem engedhetné meg magának, hogy más országok problémáival foglalkozzon.


http://www.hidfo.ru/2016/07/donald-trumppal-alapjaiban-valtozna-meg-az-amerikai-kulpolitika/