Az amerikai légierő hosszú évek óta hajt végre légicsapásokat Törökországból, az Incirlik légibázisról kiindulva. Két héttel azután, hogy a külügyminiszter bejelentette, Oroszország is hozzáférést kap a létesítményhez, a bázis parancsnoka részt vett a kormány elleni puccskísérletben.
A Sky News beszámolója szerint Bekir Ercan Van tábornokot, az Incirlik légibázis parancsnokát is őrizetbe vették a puccskísérlet utáni tisztogatási hullám részeként, mert ő is részt vett a kormány elmozdítására irányuló kísérletben. A létesítményt a hatóságok lezárták, folyamatosan zajlik a puccsisták őrizetbe vétele. Az Incirlik bázisról átmenetileg NATO-gépek sem szállhatnak fel.
Bekir Ercan Van, őrizetbe vételekorBekir Ercan Van
Törökország külügyminisztere, Mevlüt Cavusoglu július 4-én, az amerikai Függetlenség Napján jelentette be a TRT török hírügynökségnek nyilatkozva, hogy a terrorellenes harc részeként Oroszország is hozzáférést fog kapni az Incirlik légibázishoz, hogy onnan hajtson végre támadásokat a Szíriában és más környező országokban működő terroristák ellen.
A külügyminiszter azzal indokolta a döntést, hogy több másik országgal is együttműködnek a terrorszervezetek elleni harcban, és az Incirlik légibázis egy számos ország által használt létesítmény.
A török légierő bázisa a szíriai határ közelében található, és mindeddig kizárólag NATO-országok, valamint a NATO-val együttműködő térségi országok használhatták; az Amerikai Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Szaúd-Arábia és Katar használja a létesítményt.
Alig két héttel azután, hogy a külügyminiszter bejelentette, Oroszország is hozzáférést kap a létesítményhez, a bázis parancsnoka részt vett a választott kormány elleni fegyveres puccskísérlet végrehajtásában.


http://www.hidfo.ru/2016/07/orizetbe-vettek-az-incirlik-legibazis-parancsnokat/
NATO
-országba menekültek a török puccsisták

AH-60 blackhawk hidfo.ru
Egy NATO-országban kérnek politikai menedékjogot azok a személyek, akik részt vettek a törökországi puccskísérletben, majd annak bukását követően elhagyták az országot.
A görög ERT TV jelentése szerint török katonai helikopter szállt le Alexandrúpoli városában. A helikopterrel olyan katonai vezetők érkeztek, akik tegnap Törökországban részt vettek a kormány elmozdítására tett kísérletben, annak bukása után pedig Görögországban kérnek politikai menedékjogot.
Tegnap bizonyos katonai körök megkísérelték a választott kormány hatalomból való eltávolítását Törökországban. A puccskísérlet meghiúsulását követően a kormány bejelentette, hogy annak kitervelői és vezetői egy az Amerikai Egyesült Államokban élő hitszónok, Fethullah Gülen követői.
A történtek hatására tisztogatás kezdődik a török politikai-katonai elit soraiban.
Az Anadolu hírügynökség jelentése szerint a puccskísérlet vezetője Muharrem Kose ezredes, akit márciusban már bírósági eljárás alá vontak, mert szoros kapcsolatot ápol az Egyesült Államokban élő hitszónokkal és meg akarta buktatni az elnököt. Kose jelentette be annak a bizonyos “Béketanácsnak” a létrehozását, amit a tegnap éjjeli közlemény szerint a kormány helyére állítottak volna, hogy “helyreállítsa az emberi jogokat és demokráciát”.
A Kose ezredeshez hűséges fegyveresek tegnap hidakat zártak le, átmenetileg ellenőrzés alá vonták TV-csatornák székházait, és lezárták az Atatürk Nemzetközi Repülőteret.
Törökország puccskísérlet hidfo.ru
A művelet sikeresnek tűnt, mígnem a török elnök a CNN török csatornáján keresztül felszólította a lakosságot, hogy vonuljanak utcára és tiltakozzanak a hatalom erőszakos megragadása ellen. Az éjszaka folyamán több millió török vonult utcára, ami megzavarta a puccskísérlet kivitelezését, és lehetővé tette a kormány elmozdítására tett kísérlet meghiúsítását.
A török hatóságok szerint a történtekért a hadseregben működő “párhuzamos struktúrák” a felelősek. A tegnap éjjeli események óta több ezer embert vettek őrizetbe a puccskísérletben érintettség miatt, valamint több katonai vezetőt menesztettek posztjáról.

http://www.hidfo.ru/2016/07/nato-orszagba-menekultek-a-torok-puccsistak/