Donald Trump hidfo.ru
Donald Trump amerikai republikánus elnökjelöltet több alkalommal érte az a vád, miszerint “Putyinista nézeteket vall”. Külpolitikai tanácsadója egy német lapnak nyilatkozva kifejtette, miért van a republikánus politikus pozitív véleménnyel az orosz államfőről; a kampányelemek mögött számos közös nevezőt találni.
Mike Flynn, a Defense Intelligence Agency (DIA) katonai hírszerző szolgálat volt vezetője, Donald Trump külpolitikai tanácsadója a Spiegel Online német magazinnak nyilatkozott a republikánus elnökjelölt várható külpolitikája kapcsán; azt mondta, Trump hatalomra jutása esetén az USA szakítana a konfliktuskereső külpolitikával, ehelyett a kölcsönös tisztelet és az együttműködés fokozása jellemezné az amerikai-orosz kapcsolatokat.
Flynn azt mondta, a politikus tiszteli az orosz államfő politikáját, mert Vlagyimir Putyin saját országa érdekét képviseli, – és ez önmagában amiatt tiszteletreméltó, mert George W. Bush és Barack Obama amerikai elnökök viszont teljes mértékben ignorálták saját országuk érdekeit. Az elnökségük ideje alatt hozott döntésekre mindvégig ez volt jellemző – nem tudni, hogy ők pontosan mit képviselnek, de az amerikai érdeket bizonyosan nem. Flynn ugyanakkor azt mondta, Vlagyimir Putyin határozottan szembeállítható az ő példájukkal, hiszen az orosz államfő amellett, hogy saját országa érdekeit képviseli, nem hagyja figyelmen kívül a partnerországok érdekeit sem, emiatt megbízható partner lenne az Amerikai Egyesült Államok számára. Mivel Trump hatalomra jutása esetén szintén saját népe érdekét tartaná szem előtt, a két politikus szerinte kölcsönösen megértené egymást.
Trump külpolitikai tanácsadója azt mondta, a politikus tiszteli azokat az embereket, akik szívükön viselik saját hazájuk sorsát – emiatt Trump hatalomra jutása esetén a kölcsönös tisztelet és az együttműködés fokozása jellemezné az amerikai-orosz kapcsolatokat, ellentétben a most egyre fokozódó ellenséges viszonnyal.
Flynn szerint Trump elnöksége esetén eleve nem alakulhatna ki közvetlen konfliktus Oroszország és az Egyesült Államok közt, mert a republikánus politikus olyan nézeteket vall, miszerint “nem Amerika felelőssége, hogy a világon mindenhol beavatkozzon és megoldjon minden egyes problémát”. Trump ehelyett a belföldi problémák megoldására koncentrálna, hiszen az Amerikai Egyesült Államok számos társadalmi problémával küzd, ami mellett egy felelős amerikai elnök nem engedhetné meg magának, hogy más országok problémáival foglalkozzon.


http://www.hidfo.ru/2016/07/donald-trumppal-alapjaiban-valtozna-meg-az-amerikai-kulpolitika/