2018. március 10., szombat

Ukrajna megkapja a NATO tagjelölti státuszt

A NATO megadja Ukrajna számára a tagjelölt státuszt, ami azt jelenti, hogy hivatalosan is elismeri Kijev törekvését a NATO-csatlakozásra – mondta Irina Herascsenko, az ukrán parlament alelnöke.
A NATO weboldalán már frissítették az erre vonatkozó információt, itt már fel van tüntetve Ukrajna mint tagjelölt ország, számos más országgal együtt, mint Bosznia-Hercegovina, Grúzia és Macedónia.
“Ez nagyon fontos nekünk. A NATO elismerte Ukrajna csatlakozási törekvéseit. Lépésről lépésre haladunk a teljes tagság megszerzése felé” – írja Irina Herascsenko saját Facebook-oldalán.
A tagjelölt státusz megadása az első lépés, ami szükséges ahhoz, hogy egy ország a NATO tagjává váljon. A tagjelölt országokat később meghívják egy olyan együttműködésbe (Membership Action Plan), melyben demonstrálhatják alkalmasságukat a katonai szövetségben tagság megszerzésére.
Ukrajna a Szovjetunió összeomlása után, 1991-ben kezdte meg együttműködését a NATO-val, de egészen a legitim ukrán kormány 2014-es megdöntéséig tartotta magát a katonailag semleges státuszhoz.
2016. júniusában az ukrán hatóságok hivatalosan is külpolitikai célkitűzéssé nyilvánították a NATO-csatlakozást, amit szakértők szerint a következő 20 év folyamán érhetnek el. A NATO ezáltal egy mintegy kétezer kilométeres határszakaszon tarthatna fenn katonai jelenlétet immár közvetlen Oroszország határán.

http://www.hidfo.ru/2018/03/ukrajna-megkapja-a-nato-tagjelolti-statuszt/

EBESZ: veszélyes precedens, ha számonkérhető egy liberális újságíró

Harlem Désir
Az EBESZ közleménye szerint veszélyes precedenst teremt, hogy a bíróság megrovásban részesítette az Index.hu újságíróját. A liberális sajtóalkalmazott félrevezette a magyar hatóságokat, majd azzal védekezett, hogy népszerű volt, amit az interneten írkált.
“Az EBESZ sajtószabadságért felelős képviselője, Harlem Désir pénteken újságíróknak azt nyilatkozta, veszélyes precedenst teremt az Index újságírójának elítélése, a döntés nyomán pedig tovább szűkülhet a sajtószabadság”írja az Index.hu.
A liberális újságíró korábban szándékosan félrevezette a magyar hatóságokat, amikor önmagát kirgiz menekültnek kiadva próbált Magyarország területére lépni. A büntetőeljárás során Nyilas Gergely azzal érvelt, hogy közérdekű információt próbált megszerezni hazugság által, és az interneten egyébként is népszerű volt a cikk, amit így összehozott.
“Mindez nyilvánvalóan közérdekű, a nyilvánosságra tartozó információ volt, amit a riport kiemelkedő olvasottsága és népszerűsége is igazolt”írták.
Bár a bírósági eljárás során gyakorlatilag semmilyen büntetést nem kapott az Index újságírója (megrovásban részesült, tovább folytathatja munkáját), külföldi hivatali vezetők már azon is felháborodtak, hogy liberális újságírót egyáltalán bíróság elé lehet állítani. Az EBESZ szerint ez a sajtószabadság korlátozását jelenti Magyarországon.

http://www.hidfo.ru/2018/03/ebesz-veszelyes-precedens-ha-szamonkerheto-egy-liberalis-ujsagiro/