A NATO megadja Ukrajna számára a tagjelölt státuszt, ami azt jelenti, hogy hivatalosan is elismeri Kijev törekvését a NATO-csatlakozásra – mondta Irina Herascsenko, az ukrán parlament alelnöke.
A NATO weboldalán már frissítették az erre vonatkozó információt, itt már fel van tüntetve Ukrajna mint tagjelölt ország, számos más országgal együtt, mint Bosznia-Hercegovina, Grúzia és Macedónia.
“Ez nagyon fontos nekünk. A NATO elismerte Ukrajna csatlakozási törekvéseit. Lépésről lépésre haladunk a teljes tagság megszerzése felé” – írja Irina Herascsenko saját Facebook-oldalán.
A tagjelölt státusz megadása az első lépés, ami szükséges ahhoz, hogy egy ország a NATO tagjává váljon. A tagjelölt országokat később meghívják egy olyan együttműködésbe (Membership Action Plan), melyben demonstrálhatják alkalmasságukat a katonai szövetségben tagság megszerzésére.
Ukrajna a Szovjetunió összeomlása után, 1991-ben kezdte meg együttműködését a NATO-val, de egészen a legitim ukrán kormány 2014-es megdöntéséig tartotta magát a katonailag semleges státuszhoz.
2016. júniusában az ukrán hatóságok hivatalosan is külpolitikai célkitűzéssé nyilvánították a NATO-csatlakozást, amit szakértők szerint a következő 20 év folyamán érhetnek el. A NATO ezáltal egy mintegy kétezer kilométeres határszakaszon tarthatna fenn katonai jelenlétet immár közvetlen Oroszország határán.

http://www.hidfo.ru/2018/03/ukrajna-megkapja-a-nato-tagjelolti-statuszt/