2016. június 1., szerda

Az utópiák és valóság ütközéséről beszélt Donald Tusk

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke szerint az EU széthullásának réme kísérti Európát, és a további föderalizáció elidegeníti az embereket az Európai Unió intézményeitől, ami az EU alapelveinek semmibe vételét jelentené.
Tusk az Európai Néppárt megalakulásának 40. évfordulója alkalmából azt mondta az egybegyűlteknek, “az azonnali és teljes integráció ideája által megszállottan megfeledkeztünk arról, hogy az európai állampolgárok többsége nem osztozik ebben a lelkesedésben. Ma az euroszkepticizmus, sőt, az europesszimizmus alternatívájává vált a mi jövőképünknek. Egyre többen vannak és egyre hangosabbak, akik megkérdőjelezik az egyesült Európa alapelvét. A szakadás szelleme kísérti Európát, szerintem erre nem a föderalizáció a legjobb válasz.” – mondta. “Ma mi vagyunk felelősek az utópiák és a valóság ütközéséért. Egy nemzetállamok nélküli Európa utópiája, – egy ütköző érdekek nélküli Európa, ami saját értékeit kivetíti a külvilágra.”
Tusk a valóság és utópiák ütközésére hozott hasonlatát jól példázza Angela Merkel politikája, aki a bevándorlással kapcsolatban szintén egy olyan utópiát – (multikulturalizmus) dédelgetett, amit a lakosság többsége elutasít. Merkel kompromisszum-mentes idealizmusának köszönhetően a német kormány elveszítette kétharmados tömegbázisát, és ma már nem rendelkezik a demokratikus többség támogatásával.

http://www.hidfo.ru/2016/06/az-utopiak-es-valosag-utkozeserol-beszelt-donald-tusk/

Lavrov: Európa instabil régióvá nyilvánítható

Szergej Lavrov hidfo.ru
Európa instabil régióvá nyilvánítható, Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint. A hagyományos jólétet a bizonytalanság és fenyegetettség váltja fel, miközben a korábbi európai jólét a világ más régióiban fog jelentkezni.
Lavrov szerdán egy orosz nem-kormányzati szervek képviselőivel tartott találkozón kijelentette, hogy a nemzetközi színtéren ma alapvető változások zajlanak, melynek részeként egyes régiók gazdasági növekedése felgyorsul, más régiókban pedig beköszönt az instabilitás és a bizonytalanság korszaka. Lavrov szerint Európa egy ilyen hely: a jövőben nem a megszokott stabilitásban és jólétben élnek majd az európaiak, hanem a gazdasági és megélhetési viszonyokat tekintve bizonytalanságban – a biztonságpolitika tekintetében pedig Európa sokkal inkább fog hasonlítani az utóbbi évtizedek Közel-Keletére, mint az elmúlt évtizedek Európájára.
A külügyminiszter szerint az ázsiai és csendes-óceáni régió a globalizáció új gazdasági központjává válik, a közeljövőben ezekben a régiókban lesznek olyan megélhetési viszonyok, mint ami a nyugati világban megszokott.
Lavrov azt mondta, “egy olyan folyamatnak lehetünk szemtanúi, melynek során Európa átalakul egy olyan régióvá, aminek jellemzője nem a jólét, hanem az instabilitás”.
Ennek az instabil korszaknak előfutára a migrációs válság kezelése kapcsán tapasztalható határozatlanság, valamint a számos halálos áldozattal járó terrortámadások, melyeket kizárólag bevándorlók – vagy korábbi bevándorlók leszármazottai – követtek el, az európai országok biztonsági szervei pedig képtelenek voltak megakadályozni ezeket a támadásokat.

http://www.hidfo.ru/2016/06/lavrov-europa-instabil-regiova-nyilvanithato/

Brüsszel emberkereskedelmet folytat Törökországgal

Törökország és az Európai Unió arra használja az úgynevezett “hot-spotokat”, hogy kiválogassa azokat a migránsokat, akiket olcsó munkaerőként alkalmazni lehet. Miközben Európában is több millió munkanélküli van, Brüsszel olcsón alkalmazható migránsokat hoz be, hogy lenyomja az európai béreket.
Egy görög EP-képviselő szerint nem csak Törökország, de az Európai Unió is olcsó munkaerőt lát a migránsokban – emiatt állították fel az úgynevezett “hot-spotokat”, ahol kiválogatják mindazokat, akiket az alacsony képesítést igénylő munkakörökben olcsóbban lehet alkalmazni, mint az európai munkaerőt. Kosztasz Papadakisz szerint az Európai Unió részéről csak képmutatást láthatunk, mert
Brüsszel nem humanitárius indokból akarja befogadni a menekülteket, hanem olcsó munkaerőt lát bennük, vagyis egyfajta féllegális emberkereskedelmet folytat Törökországgal.
Papadakisz szerint a török burzsoázia zsarolásának eredményeként jött létre a megállapodás Törökország és az EU közt, ez a paktum azonban nem oldja meg a problémát; a valódi menekültek helyzetét nem rendezi, az európai munkaerőpiacon viszont tovább élezi a versenyt, amiért végső soron a dolgozó európaiak kell majd fizessenek.
A politikus azt mondta, a migránsok beengedése hosszú távon lenyomja a béreket Európában, a tényleges menekültek problémáját azonban senki nem oldja meg, mert a kiszolgáltatott emberektől Brüsszel és Ankara is csak meg akar szabadulni; az elit csak a profit maximalizálására használja a migrációs válságot, a humanitárius szempont pedig egyszerű reklámfogás.


http://www.hidfo.ru/2016/06/brusszel-emberkereskedelmet-folytat-torokorszaggal/

Elveszítette többségi támogatottságát a német kormány

angela merkel hidfo.ru
Egy nemrég nyilvánosságra jutott közvélemény-kutatás eredményei szerint Angela Merkel politikáját továbbra sem fogadják el a németek, és a kormánykoalíció támogatottsága most először 50% alá csökkent, a kancellár bevándorlás-politikájának köszönhetően.
A Bild napilap megrendelésére készült felmérés szerint a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és bajor testvérpártja, a Keresztényszociális Unió (CSU) összesen 30%-nyi szavazatot kapna, ha most tartanák a választásokat. A felmérésből az is kiderült, hogy a szociáldemokrata koalíciós partner (SDP) támogatottsága 19 százalék, így a kormánykoalíció együttes támogatottsága 50% alá csökkent.
A két párt korábban, a 2013-as szövetségi választásokon 67%-ot szerzett, támogatottságuk lebomlásának pedig egyik fő oka, hogy a kormány egyetlen év leforgása alatt mintegy kétmillió ismeretlen nem-európai migránst engedett be Németországba.
Eddig is ismert volt, hogy a korlátlan bevándorlásnak köszönhetően a bevándorlást ellenző pártok támogatottsága nagy mértékben megnőtt. Az Alternatíva Németországnak párt a semmiből előtűnve jelenleg 15%-on áll, a Zöldek támogatottsága pedig 13 százalék. Ezt a trendet a korábbi regionális választások is alátámasztották, ahol a kis pártok látványos előretörést értek el. A Bild megrendelésére készült felméréséből azonban kiderült, hogy
Merkel semmivel nem tudja visszaegyensúlyozni magát a politikai öngyilkosságból, és a 2015-ös év meghatározó lépései miatt elveszíti hatalmát.
A németek elsősorban a bevándorlás miatt kezdtek elfordulni a kancellártól, aki évtizedes regnálása alatt Németország legnépszerűbb politikusa volt. Mostanra azonban Németország esetében is közvélemény-kutatás igazolja, hogy egy ideológiai kisebbség akarja ráerőltetni a migránsokat és multikulturalizmust a többségi társadalomra.
Merkel tovább rombolta saját közmegítélését, amikor kiderült, hogy változtatás nélkül támogatja a Transzatlanti Kereskedelmi és Befektetési Partnerség (TTIP) egyezményének megkötését, tehát korlátlanul beengedné az európai piacra az amerikai GMO-fertőzött élelmiszert, és felszámolná a nemzetállamok maradék jogköreit is, azáltal, hogy a multinacionális cégeknek nyíltan beleszólást adna az EU-tagállamok jogalkotásába. Németországban Berlin belvárosát megtöltő, több százezres tüntetések zajlottak a TTIP ellen, ahol a kancellár lemondását követelték a TTIP támogatása miatt.

http://www.hidfo.ru/2016/06/elveszitette-tobbsegi-tamogatottsagat-a-nemet-kormany/




Minden második német kilépne az Európai Unióból

Angela Merkel hidfo.ru
A németek kétharmada elűzné a kancellárt, a lakosság harmada pedig támogatná az Európai Unióból kilépést, ha egy népszavazáson lehetőséget kapna rá. Ez derült ki a Handelsblatt megrendelésére készült legújabb közvélemény-kutatásból.
Szerdán nyilvánosságra jutott egy YouGov felmérés, amiből kiderült, hogy a németek nem csak a bevándorlás-párti kancellárral nincsenek megelégedve, de minden harmadik német az Európai Unióból kilépést is támogatná (ha az EU lenne annyira demokratikus, hogy erről megkérdezze az embereket). A Handelsblatt megbízásából készült felmérés eredményei szerint az unióból kilépést a lakosság 29%-a támogatja egyértelműen, de eközben a válaszadóknak csak 54%-a mondta azt, hogy mindenféleképpen az EU-tagság fenntartására szavazna, ha sor kerülne egy ilyen referendumra.
A németek többségéről eddig azt gondoltuk (pontosabban – a média azt gondoltatta róluk), hogy hagyományosan az Európai Unió támogatói, és más tagállamokkal ellentétben a németek többsége szilárd elkötelezettséget mutat az uniós tagság irányába. Ez az illúzió azonban ledőlni látszik: a Handelsblatt számára készült felmérés ugyanis rámutat, hogy ilyen “csendes többség” nem létezik,
a német lakosság közel ugyanolyan arányban elutasítja az uniós tagságot, mint a periféria-országok.
A felmérés szerint tehát a németek harmada most azonnal kilépne, a lakosság fele a tagság fenntartását támogatná, a fennmaradó hányad pedig a bizonytalanok aránya, akik nem tudják eldönteni, hogy jó-e Németországnak az uniós tagság.
A szakértők azzal magyarázzák ezt az eredményt, hogy a német lakosság amiatt nincs megelégedve az Európai Unióval, mert az Németországtól elvonja a forrásokat, miközben segélyinfúzión tart olyan országokat – mint pl. Görögország – melyek önerőből képtelenek stabilizálni a gazdaságot. A lap értelmezése szerint az EU elutasítottságához hozzájárul az is, hogy az 1,5 millió szíriai bevándorló leterhelte az ország szociális hálóját, és az adófizetők pénzén kell finanszírozni a tömeges bevándorlás kezelésének költségeit.
Ez az eredmény nem egyedülálló: napokkal ezelőtt készült egy másik hasonló kutatás is. Az Insa méréséből az derült ki, hogy a németek 64%-a elutasítja Angela Merkel politikáját. Az elutasítottság mértéke nem mutat országos eltérést: Kelet-Németországban 64,8% ellenzi a kancellár lépéseit, nyugaton pedig 63,8 százalék. A felmérésből az is kiderült, hogy a politikai pártok egyéb célkitűzéseitől függetlenül a választók ahhoz a politikai erőhöz pártolnak át, ami ellenzi a bevándorlást. Egy februári kutatásból pedig kiderült, hogy a németek 81%-a szerint a kormány nem tartja irányítás alatt a helyzetet, és ha akarná, se tudná leállítani a tömeges bevándorlást.

http://www.hidfo.ru/2016/06/minden-masodik-nemet-kilepne-az-europai-uniobol/