2016. augusztus 13., szombat

Nyolcvanezer embert érint a török puccs utáni tisztogatás

Binali Yildirim hidfo.ru
Binali Yildirim török miniszterelnök bejelentése szerint Törökországban összesen 76597 embert függesztettek fel, 4897 személyt pedig végleg menesztettek posztjáról a puccskísérletet követően.
Az Anadolu hírügynökség beszámolt Yldirim mai beszédéről, melyben részletezte, hogy az úgynevezett Fethullahista Terrorszervezettel való leszámolás eddig több mint 50000 embert érintett Törökországban, mert a szervezet a július 15-i puccsot megelőzően áthálózta az államigazgatást, a hadsereget, de az oktatást is. Több mint 81 ezer alkalmazottat függesztettek fel vagy menesztettek a puccsot követően a Fethullah Gülen szervezetével való közvetlen kapcsolat, vagy a puccskísérletben való közvetlen/közvetett részvétel miatt. Yldirim elmondása szerint a menesztett személyek közül több mint 3000 fő katona.
Július 15-én Törökországban puccskísérlet történt, melynek során külföldi befolyás alatt álló katonai körök megkísérelték a kormány megbuktatását. A fegyveres összecsapások során 240 ember veszítette életét, és több mint kétezer volt a sérültek száma.
A puccskísérlet leverését követően, július 16-án a török munkaügyi miniszter a HaberTurknek adott interjú során arról beszélt, hogy az Amerikai Egyesült Államok próbálta erőszakos úton megdönteni a török kormányt. Július 17-én a kormányfő, Binali Yildirim azt mondta, országa hadban áll minden olyan állammal, ami nyíltan a puccsisták oldalára áll. Később a Yeni Safak napilap címlapon hozta a NATO Nemzetközi Biztonsági Erői (ISAF) parancsnokának fotóját, akit azzal vádoltak, hogy közvetlen irányította a július 15-i puccskísérletet. Az Incirlik légibázis parancsnokát szintén letartóztatták, mert támogatta a kormány elmozdítására tett kísérletet.


http://www.hidfo.ru/2016/08/nyolcvanezer-embert-erint-a-torok-puccs-utani-tisztogatas/

Éjjeli kijárási tilalom Calaisban

Xavier Bertrand, volt francia munkaügyi miniszter éjszakára kijárási tilalmat rendelne el a Calais környéki sátortáborokban élő migránsok körében, mert a jelenlétük miatt veszélyessé vált a környék.
A politikus csütörtökön a Le Figaro lapnak nyilatkozva elmondta, biztonsági megfontolások miatt javasolja, hogy sötétedéstől hajnalig a migránsok ne hagyhassák el szálláshelyeiket.
Bertrand szerint emellett a Calaisban kialakult spontán menekülttábort, az úgynevezett “dzsungelt” azonnal ki kell üríteni, hiszen önmagában a tábor jelenléte is számos biztonsági kockázatot termel ki.
Calais területén jelenleg is több mint kilencezer migráns él, és a hatóságok becslései szerint ez az állandó létszám szeptemberre tízezer fő fölé növekedhet.

http://www.hidfo.ru/2016/08/ejjeli-kijarasi-tilalom-calaisban/

A Nobel-békedíjas Barack Obama utolsó ajándéka

A német sajtó szerint az Egyesült Államok azt tervezi, hogy még több atombombát helyez el Németországban – annak ellenére, hogy német vezetők rendszeresen felszólítják a most ott tárolt atomfegyverek kivonására.
Augusztusban az amerikai nukleáris biztonsági hivatal engedélyezte a B61 robbanótöltet új változatának, a B61-12-nek gyártását, amit 2020-tól kezdenek meg. A Der Spiegel német lap pénteken a birtokába jutott, kiszivárogtatott dokumentumokra hivatkozva azt írta; az USA egy újabb nukleáris arzenált akar küldeni Németországba, mert a védelmi minisztérium azt tervezi, hogy átépíti a Tornado vadászbombázó gépeket, hogy azok alkalmassá váljanak a B61-12 hordozására és célba juttatására.
A Der Spiegel azt írja, az Egyesült Államok egy titkos, elkülönített, az amerikai hadsereg által szigorúan őrzött területet működtet a Büchel légibázison, amit hivatalosan a német és amerikai fegyveres erők közösen működtetnek. Ebben a létesítményben kerülnek elhelyezésre az új amerikai atombombák, melyek kihelyezéséről a Nobel-békedíjas Barack Obama külpolitikai indokra hivatkozva döntött.
A Spiegel emlékeztet, hogy németországi vezetők immár ismétlődő jelleggel szólítják fel az Amerikai Egyesült Államokat az atomfegyverek Németországból való kivonására, ennek ellenére tervezi az USA, hogy az újabb típusú tömegpusztító fegyvereket is Németországba hozza. Az atomfegyverek kivonásáról eddig amiatt nem született végső döntés, mert “nem sikerült konszenzusra jutni a tagállamok közt”. A valós döntést azonban az Amerikai Egyesült Államok hozza, hiszen az USA adja a NATO katonai költségvetésének abszolút többségét, így maga dönthet arról, hogy a NATO akarjon-e Európában amerikai atomfegyvereket tárolni.


http://www.hidfo.ru/2016/08/a-nobel-bekedijas-barack-obama-utolso-ajandeka/