– Félmillió polgárának fizeti ki hitelét a kazah állam –

Félmillió kazah állampolgárának fizeti vissza adósságai egy részét a kazah állam egy egyszeri akció keretében. A cél, hogy az ország legszegényebb állampolgárait segítsék.
Szvetlana Zsakupova, Kazahsztán munkaügyi és társadalmi ügyekért felelős minisztere a bejelentéskor elmondta, hogy a hiteleket az állami költségvetés terhére fizetik vissza a bankoknak. Számításaik szerint 105 milliárd kazah tenge értékben kell erre áldozni – ez forintban kifejezve több, mint 81 milliárd Ft.
Az intézkedésre azután került sor, hogy júniusban a kazah elnök rendeletet hozott, miszerint “csökkenteni kell a kazah állampolgárok adósságállományát.”

Az intézkedés elsősorban az árvákat, nagycsaládosokat, fogyatékkal élőket és a rossz szociális helyzetben lévő családokat érinti, akik kenyérkereső híján már eddig is segítségre szorultak.

Az egyszeri állami segítségre azok jogosultak, akiknek június elsejéig az adóssága nem lépte át a 2,3 millió forintos küszöböt. Nekik az állam maximum a tizedével csökkenti az adósságukat.
Az ásványkincsekben és fémekben gazdag Kazahsztán az egyik leggazdagabb közép-ázsiai ország, a WEF rangsora szerint a világ 144 országból az 57. – vagyis előrébb áll a rangsorban, mint Ciprus, Románia vagy épp Magyarország.
A Világbank adatai szerint az országban az éves, átlagos jövedelem 2,4 millió Ft/fő.
Euronews