ceta-hidfo-ru
Az Európai Tanács október végén fog végleges döntést hozni az Európai Unió és Kanada közti szabadkereskedelmi egyezménnyel kapcsolatban. Belgium azonban az ország sajátos politikai felépítéséből adódóan kénytelen lesz megvédeni az európai érdeket, és megvétózni az egyezményt.
Az Európai Unió és Kanada közti szabadkereskedelmi megállapodást (CETA) jelenleg az EU-tagállamok kellene ratifikálják, ám ezt a folyamatot jó eséllyel megakaszthatja Belgium; az ország sajátos politikai felépítéséből adódóan olyan helyzetet teremt, melyben nem minden tagállam támogatja az egyezményt, vagyis a CETA végső soron meghiúsulhat.
Belgiumban azért hiúsulhat meg az egyezmény ratifikálása, mert az ország felépítéséből adódóan előbb több parlament meg kell szavazza azt, de ezek közül egy garantáltan nem fogja elfogadni a CETA ratifikálását.
Belgiumban a fő kormányzó szerv a szövetségi kormány, Charles Michel vezetésével, aki az Európai Tanácsban is képviseli az országot. A nyelvileg és kulturálisan megosztott országban azonban saját kormánya van a flamandoknak (Észak-Belgium), emellett saját kormánya van a francia közösségnek, az ország keleti részében pedig a német közösségnek. A vallon régiónak és a fővárosnak szintén saját kormányzó testülete van.
Ahhoz, hogy az Európai Unió és Kanada közti egyezmény életbe lépjen, annak előbb mind a hat parlamenten keresztül kell mennie Belgiumban, hiszen a szövetségi kormány ekkor tudja legitim módon támogatni. Azonban, jelenlegi állás szerint a vallon kormányzat nem fogja támogatni a CETA-t.
Az AFP hírügynökség beszámol arról, hogy Vallónia október 14-én fog szavazást tartani a CETA kapcsán, és ez egy kulcsfontosságú terület, hiszen ha visszautasítják, az egyetlen regionális kormány ellenkezése miatt meghiúsul az EU és Kanada közti egyezmény.


http://www.hidfo.ru/2016/10/belgiumban-bukhat-meg-a-kanadaval-kotott-szabadkereskedelmi-egyezmeny/