2015. február 24., kedd

Török beavatkozás súlyosbítja a szíriai háborút

Megszakítás és szünet nélkül zajlik tovább a szíriai háború, amit mostanra egy újabb szomszédos ország közvetlen beavatkozása súlyosbít. A nyugatról pénzelt terrorista bandák kénytelenek voltak taktikát változtatni, miután a  hadsereg jelentős területeket szabadított fel. Azóta a háború a fronton vívott harcok helyett részben egy terrorellenes háborúvá változott. Autóba helyezett pokolgépeket robbantanak, öngyilkos merénylők szedik áldozataikat szerte az országban. Tegnap egy áteresztő pontnál robbantotta fel magát két öngyilkos merénylő, megölve két katonát és nyolc civilt, közte három gyermeket.
A szír vezetés légi felvételekkel, és szétbombázott konvojokkal tudja bizonyítani, hogy Törökország és a török vezetés a mai napig támogatja a terrorizmust. Február 22-én, egy Törökországból érkezett fegyverszállítmányt fedeztek fel a kurd harcosok, akik értesítették a szír hadsereget, megadva a konvoj pontos helyét és menetirányát. Nem sokkal később a szír légierő vadászgépei bombázták szét Haszaka kormányzóság területén a teherautókból álló konvojt. A roncsok átvizsgálása után megbizonyosodtak róla, hogy egy nagyon komoly fegyverszállítmányt bombáztak szét. Főleg páncéltörő rakéták és lőszer utánpótlást szállítottak a terroristáknak - mindezt Törökországból.
Mivel az ISIS jelenlegi legnagyobb ellensége a kurd kisebbség, amely elvágja a Törökországból beáramló fegyver utánpótlástól, a leghevesebb támadások a kurd falvakat érik. Az ISIS terroristái öt újabb települést foglaltak el. A lakosság nagy része ugyan elmenekült a településekről, de aki maradt, azt kivétel nélkül mind megölték, a fegyvereseket harcban, az idősebbeket és azokat akik nem tudtak elmenni, kivégezték nyilvánosan. Többeknek "csak" a torkát vágták el, de sokakat még élve összevagdostak, a lakosság megfélemlítéseként. Az ISIS terroristái felgyújtották Szíria egyik legrégebbi templomát Tel Hermes településen. Egy fegyveres Homsz külvárosában iskolás gyerekekre nyitott tüzet, megölve egy kislányt, és megsebesítve több gyereket. A terrorszervezett bűncselekményei ellenében a hadsereg is ér el jelentős előrelépéseket, Kamisli városától keletre a kurd hadsereg a szír légierő segítségével 20 települést foglalt vissza.
A szír vezetés ugyanakkor a törökök és ISIS összejátszásának tekinti, hogy a török hadsereg több kilométer mélyen vonult be szír területre. Több mint száz páncélozott járművel, valamint 100 különleges egységhez tartozó katonával hatoltak be az országba, a határsértést azzal indokolták, hogy kimenekítenek 40, az ottomán birodalom alapítójának sírját őrző török katonát, és a relikviákat más helyre mentik át. Mindezt arra hivatkozva tették, hogy a sír ne kerüljön a ISIS kezére. A terület azonban éppen az ISIS ellenőrzése alatt van, de semmiféle ellenállás, összecsapás nem történt, ami ékes bizonyítéka a török állam és az ISIS közötti együttműködésnek.
Hídfő.net.ru | Török tankok szíriai háború
Eközben a török kormány már közölte, hogy a relikviákat egy másik, szíriai helyszínre költöztetnék át, vagyis nyitva áll a lehetőség arra, hogy a török hadsereg a jövőben is bármikor behatolhat Szíria területére. Ugyanakkor Erdogan tavaly novemberben tett egy nyilatkozatot, amiben nyilvánosságra hozta, hogy az Egyesült Államok nyomást gyakorol a török kormányra; Erdogan elmondása szerint az amerikaiak azt akarják, hogy a török hadsereg vonuljon be Szíriába azzal az ürüggyel, hogy az ISIS által ellenőrzött kurd településeket "szabadítanak fel".
A harcok délen sem csitulnak, ahol nagy sikernek könyvelte el a hadsereg, hogy két darab több kilométer hosszú alagutat találtak meg, amelyeket berobbantottak. Ezzel nagy részben elvágták a terroristák utánpótlását Jordánia felől. Eközben Dier El-Zor városától északra, a még ISIS kézen fekvő egyik legnagyobb olajmezőn a terroristák elkezdték felrobbantani az olajkutakat és vezetékeket. Ennek oka, hogy a hadsereg ebben a régióban sikerrel törte át az Eufrátesz vonalán húzódó frontvonalat, és törnek előre, egyrészt a város bekerítésére, másrészt a területek felszabadítására. Emiatt az ISIS az Aleppotól keletre harcoló egységeit elkezdte kivonni, hogy átcsoportosítsanak. Ha mást nem, annyit bizonyosan elért ezzel az Asszad-párti hadsereg, hogy Aleppo mentesül a nyugat által pénzelt háborús nyomás alól. Az elmúlt 4 nap alatt közel hatvan bevetést hajtott végre a szír légierő az ISIS ellen. Miközben a terroristák ellen jelentős előrelépéseket tud elérni a szíriai hadsereg, mostanra egyértelműen látszik, hogy nem egy belső felkelés zajlik az országban, hanem a felforgatással összhangban, újabb külső hatalmak időről időre beavatkoznak a háború folyásába, hogy a kormányerők dolgát nehezítsék a helyzet stabilizálásában.

http://www.hidfo.net.ru/2015/02/24/torok-beavatkozas-sulyosbitja-sziriai-haborut

Még több megszorítás Maradék-Ukrajnában

Több megszorítás mellett 15 százalékkal csökkentenék azoknak a nyugdíját Ukrajnában, akik a nyugdíjba vonulásuk után is dolgoznak – írta az UNIAN ukrán hírügynökség kedden.
Az ukrajnai nyugdíjreform keretében – amelynek alapjairól már megállapodtak az IMF nemzetközi valutaalap legfontosabb hitelező országaival – az ukrán kormány hétfő este javaslatot tett az ukrán parlamentnek a nyugdíj mellett dolgozók juttatásainak csökkentésére, a nők nyugdíjkorhatárának fokozatos, öt évvel való meghosszabbítására, valamint azon személyek nyugdíjjárulékának növelésére, akik kedvezményes nyugdíjra jogosultak.
A törvényjavaslat célja a közpénzek hatékony felhasználása és a nyugdíjbiztosítási alap stabilizálása – áll a kormány internetes közleményében.
A reformjavaslat alapján a nyugdíjakat az emberek átlagkeresetének megfelelően számolnák ki, azzal a kikötéssel, hogy befizették a nyugdíjjárulékot 2012 és 2014 között. A nyugdíj mellett dolgozóknak nagyjából eddigi juttatásaik 85 százalékát adnák meg, amely nem lehet kevesebb a rokkantnyugdíjnál.
Továbbá a kormányban, a törvényhozásban és az igazságszolgáltatásban dolgozóktól megvonnák a kedvezményes nyugdíjat.
Korábban a kormány azt javasolta, hogy az ország költségvetésében eszközöljenek változtatásokat, miszerint a nyugdíjalaptól vonjanak el 3,9 milliárd hrivnyát (1 hrivnya = 8,3 forint), valamint 23,2 milliárd hrivnyával csökkentsék a nyugdíj prémiumokra, és további 3,89 milliárd hrivnyával a nyugdíj deficitre szánt pénzeket.
(MTI)

Netanyahu hazudott az iráni atomprogramról

Az izraeli titkosszolgálattól külső forrás által kiszivárogtatott információk szerint Benjamin Netanyahu izraeli miniszterelnök félrevezette az ENSZ szervezetét az iráni atomprogrammal kapcsolatban. Netanyahu 2012 szeptemberében az ENSZ közgyűlése előtt egy bombát ábrázoló diagramot mutogatott, és azt fejtegette, hogy Irán már csak egy évnyire van az atombomba kifejlesztésétől, - ezzel az érvvel akarta alátámasztani Izrael azon követelését, hogy az iráni nukleáris létesítményeket le kell bombázni, ha más úton nem lehet meggyőzni őket a polgári atomprogram leállításáról vagy nemzetközi ellenőrzés alá vonásáról.
Hídfő.net.ru | Benjamin Netanyahu
Miközben Irán atomprogramját nemzetközi megfigyelők is ellenőrzik, Izrael pedig azóta sem engedi be a megfigyelőket, eltelt három év, és Iránnak nyilvánvalóan nincs atombombája. Eközben kiderült, hogy Netanyahu vádjai már eleve hamisak voltak. Netanyahu akkor - 2012 szeptemberében - azt mondta, "következő tavasszal, de leginkább következő nyáron Irán befejezi az urándúsításnak azt a szintjét, ahonnan néhány hónap, vagy akár néhány hét az első atombomba előállítása". Ugyanakkor, mint kiderült, a dél-afrikai ügynökségekkel folytatott információ-megosztás során azt az információt adták tovább, hogy Irán nem halad az atomprogrammal, és nem tudják előállítani az atombomba előállításához szükséges magas dúsítású uránt. Az Al-Jazeera és a Guardian dél-afrikai forrásból jutott ehhez az információhoz, valamint a forrás azt is megerősítette, hogy az izraeli szolgálatok szerint Irán nem is rendelkezik a megfelelő infrastruktúrával ahhoz, hogy atombombát állítson elő.
A Guardian jelentése emellett más, a térségi terrorizmusra vonatkozó információkat is nyilvánosságra hozott. Eszerint a CIA kapcsolatokat épít a Hamasz mozgalommal, és más térségi szervezetekkel, melyek az amerikai kormány által terrorszervezetként vannak nyilvántartva, de eközben Izrael ellen folytatják tevékenységüket.

http://www.hidfo.net.ru/2015/02/24/netanyahu-hazudott-az-irani-atomprogramrol

A németek 20%-a szerint forradalom kell, a reform nem elég

A Berlini Szabadegyetem által publikált tanulmány szerint a németek 20 százaléka gondolja úgy, hogy a megélhetési viszonyokat nem lehet reformokkal javítani, és csak egy forradalom vezethet a társadalom átalakulásához. Az "Állam és tőke ellen - út a forradalomhoz" című tanulmány a különböző ideológiák - többek között a kapitalizmus, fasizmus és rasszizmus - elutasítottságának mértékét vizsgálta. Célja alapvetően az volt, hogy a szélsőbaloldali és szélsőjobboldali extrémizmus közti strukturális hasonlóságokat elemezze, és arra a következtetésre jutott, hogy a németek jóval nagyobb része baloldali gondolkodású, mint azt korábban tudni lehetett, vagy amennyire az egyes pártok támogatottsága mutatja.
Hídfő.net.ru | Május 1 Németország
Az eredmények alapján a berlini fal leomlása után 25 évvel még mindig látható a nyugat- és keletnémetek közti ideológiai különbözőség, Németország keleti régióiban a többség különböző baloldali ideológiákat támogat, és a szélsőbaloldal elfogadására is nagyságrendekkel hajlamosabbak, mint az ország nyugati részén élők. A tanulmány szerint a keletnémetek 60%-a tartja pozitív ideának a szocializmust, nyugaton ez mindössze 37 százalék. Közel 50% szerint a rendőrség és a titkosszolgálatok az utóbbi években fokozottabban ellenőrzik a baloldali disszidenseket, - az ország lakóinak egyharmada szerint a titkosszolgálatok indok nélkül is megfigyelik az embereket, és az ország egy újfajta diktatúra felé mozdul el.
Miközben a válaszadók egy tekintélyes része a demokráciát illúziónak tartja és a fennálló rendszerben egy formálódó diktatúrát lát, az emberek igen nagy százalékban tartanak a múlt század ideológiáinak visszatérésétől is. A felmérést eredetileg "A demokrácia kezdeményező erői" nevű szövetségi program részeként végezték, így a demokráciával szembeni ellenérzések megmutatkozása eleve egy megdöbbentő eredmény, de ugyanakkor azt is megmutatta a felmérés, hogy miközben a lakosság nem fogadja el a fennálló rendszert, a múlt század ideológiáit is elutasítja, ellenségképként pedig jobb híján a demokrácia és "nyílt társadalom" ellenségképeit fogadja el. Tehát 48% a xenofóbiát tartja problémának, amit a német belpolitika egyik alaptémájának tartanak. A tanulmány egy másik következtetése, hogy a szélsőbaloldali extrémizmus aktivitása az utóbbi években ugrásszerűen megnövekedett, amit az emberek nagy része veszélyesnek tart, ennek ellenére a rendőrség főként a szélsőjobboldalt veszi célkeresztbe.
A szélsőbaloldali extrémizmus fokozódására egy példa a Leipzigben elkövetett támadás, ahol mintegy 50-en rátámadtak egy rendőrségi épületre, felgyújtottak egy járőrautót, kövekkel, üvegekkel dobálták be az állomás ablaküvegeit. A gyorsan mozgó, arcukat csuklyával, sálakkal eltakaró csoport néhány perccel a támadás után már eltűnt az éjszakában, a biztonsági kamerák felvételei alapján sem tudták beazonosítani őket. Korábban szintén szélsőbaloldali aktivisták rongálták meg Hamburgban egy jobboldali párt plakátjait, melyek a bevándorlás szigorú szabályozására szólítottak fel.

http://www.hidfo.net.ru/2015/02/24/nemetek-20-szerint-forradalom-kell-reform-nem-eleg

Saját kormányt akartak Ukrajnában, most fizessenek

Alekszej Miller Gazprom vezérigazgató szerint az Ukrajna által igényelt gázszállítás az európai országok gázellátását is veszélybe sodorhatja, és két napon belül leállítják a teljes gázexportot, ha Ukrajna nem fizet a kért gázmennyiségért. "Ukrajna nem teljesítette időre az előfizetést. Máig mindössze 219 millió köbméter gázért fizettek. Az ukrán Naftogaznak két napja van, hogy a Gazprom számláin elhelyezze az összeget" - mondja Miller.
Hídfő.net.ru | Alekszej Miller
A Gazprom-vezető elmondása szerint Ukrajnának 114 millió köbméter gázt szállítanának a következő két napban, de ha nem fizetnek időben a megrendelt mennyiség egészéért, az ahhoz vezet, hogy a Gazprom egész Ukrajnában lekapcsolja a gáztranzitot, vagyis az Európai Unióba irányuló, átmenő gázszállítást is lekapcsolják.
A Gazprom 2014 nyarán állította le a gázszállítást Ukrajnába, mivel Kijev az atlantista puccs óta nem fizetett a kapott és felhasznált gázmennyiségért. A gázszállítás decemberben folytatódott, miután az Európai Unió és Oroszország megegyezett a gáztranzitról és Ukrajna humanitárius alapon történő kimentéséről (a tél miatt). Ukrajna nyugati hitelekből kifizette a Gazprom felé fennálló tartozásának nagy részét. Ugyanakkor a Gazprom a továbbiakban szigorúan megköveteli Kijev részéről a pontos fizetést. Washington és Brüsszel akart saját atlantista kormányt Ukrajnában, most fizessék a vele járó költségeket, ha az Európai Unió területén is akarnak gázellátást.

http://www.hidfo.net.ru/2015/02/24/sajat-kormanyt-akartak-ukrajnaban-most-fizessen

Adósság: ezer milliárd egy hónap alatt

Azt, hogy az Orbán-kormány 2014 végén képtelen volt, akárcsak minimális államadósság-csökkentésre, az EU után az MNB is elismerte. Most megtudtuk azt is: a kudarc a vártnál is csúfosabb, hisz tavaly is bevetették a szokásos trükköket, mégis kudarcot vallottak.
Az Európai Bizottság országjelentése után a Magyar Nemzeti Bank is megerősítette a múlt héten: 2014-ben, minden vállalás és jogszabály ellenére a magyar kormány képtelen volt csökkenteni a GDP-hez viszonyított államadósság szintjét, így az az év végére 77,4 százalékon stagnált. Korábbi írásainkban jeleztük: a kudarc nagysága kiemelkedő, hiszen a bruttó nemzeti össztermék a tavalyi évben 3,3 százalékkal emelkedett, vagyis ha az adósságállomány nominálisan nem is csökken, a ráta mindenképp – jelentősen – mérséklődött volna a gazdasági élénkülés következtében.
A nominális adósság azonban dinamikusan emelkedett: míg 2013. decemberében 21,9 ezer milliárd forint volt az állam tartozásállománya, addig egy évvel később már 23,8 ezer milliárd. Vagyis egyetlen esztendő alatt – miközben az Orbán Viktor vezette kabinet lépten-nyomon a gazdaság fellendülésével és a makroadatok kiválóságával dicsekedett – 2100 milliárddal nőtt az adósság, vagyis közel 10 százalékkal – csupán egy év alatt.
És sajnos a fenti adat is csalóka. A tavalyi év közepén ugyanis sokáig 24,5 ezer milliárd fölött is járt a mutató. Ahogy korábban írtunk már róla: a kormány számos trükköt bevet annak érdekében, hogy a december 31-én készülő pillanatfelvételre kedvező képet tudjon kialakítani az államadósságról. E “trükkök százainak” keretében például állami vállalatok állampapír-állományát veszik vissza időlegesen, valamint a jegybanknál vezetett kormányzati folyószámlát is megcsapolják állampapír-visszavásárlás céljából. Természetesen az innen levett százmilliárdokat a következő év legelején vissza kell pótolni, hisz különben komoly bajba kerülne a központi költségvetés a havi kifizetésekkor.
Az Államadósság Kezelő Központ legfrissebb adataiból kiderül: ezeket a trükköket 2014-ben is alkalmazta a kormányzat, mégis kudarcot vallott az adósságcsökkentésben. Az elszámolási játék hatásait azonban már idén januárban ellensúlyozni kellett, így a tavaly december végi 23,8 ezer milliárdnyi államadósság csupán egyetlen hónap leforgása alatt 1000 milliárddal forinttal emelkedett. Idén január végére már 24,7 ezer milliárdot tett ki a nominális államadósság mértéke. Nagyságrendeket tekintve ugyan ezt a folyamatot láthattuk 2013 és 2014 fordulóján. Igaz, a mai szint megegyezik immár a tavaly mért legmagasabb adósság-mennyiséggel – és a trendeket figyelve az adósságállomány növekedésének folyamata nem áll le, sőt.
(Stop
A kérdés mindösszesen annyi, hogy ez a gyakorlat meddig folytatható még? Mert azért ezer milliárdos adósságnövekmény nem semmi ám egy hónap leforgása alatt! (Persze tegyük hozzá: a trendet 31 év -de van olyan adatunk is, hogy 42 éve- kemény-megfeszített egyre gyorsabb ütemű-rablássorozata és hazaárulása alapozta meg!)

Idegesek-és aggódnak-Ungvár fasisztái!

Ungváron tegnapra virradó éjjel volt egy kis nézeteltérés helyi banderisták, és Donbasszból visszatért-kiábrándult-önkéntesek között.
A város “Skybar” nevű éjszaka is egzesztáló műintézményében múlatta az időt két banderista ifjonc, amikor betért az egységbe egy négyfős társulat. Ők voltak azok, akik a gyjebalcevoi katlanból való kimenekülésüket akarták megünnepelni, és inni ottveszett társaik lelkének üdvére. Ez valahogy-márminthogy kik ők és mit is akarnak ott-kiderült.
Mivelhogy a rossz hír szárnyakon jár, a gyjebalcevoi fiaskó híre is eljutott Ungvárra! A banderisták őszinte dühét váltva ki, a gyáva megfutamodás miatt!
Ezen véleményüket osztották meg a négy hadfival, szemükre is hányván a gyávaságukat. Szó-szót követett, majd a tettek mezejére léptek a felek. A két banderista ifjonc elsántikált. A négy megmenekült pedig megitták amit meg akartak inni, és hazafelé indultak. Nem távol a műintézménytől várták a megrendelt taxit-de az helyett érkezett egy húszfősre becsült banderista bosszúálló különítmény.
A katlant csak lelki sérülésekkel megúszó hadfiaknak most nem volt akkora szerencséjük! Eléggé súlyos sebesüléssekkel ápolják őket Ungvár kórházában. Ott, ahol egyébként jónéhány Donbasszból sebesülten hazakerült kollegáikat. Hát!-volt nagy örömködés a viszontlátás miatt! A történet ismertetése után pedig azonnal bosszú forralása kezdődött a kórtermekben.
A verekedés hírére a kórházba érkező ungvári rendőrök közölték, hogy rendbontásért a négy valcmanista, Donbasszt megjárt-önkéntest fogják felelősségre vonni! Merthogy garázdálkodtak. Nem sokat bíbelődtek a jegyzőkönyvekkel, mert a kórterem népe igencsak lázba jött a dolgok ilyetén alakulásának láttán, és finoman felhívták a rendőrök figyelmét egy korántsem mellékes tényre: ők most nagyon haragosak, és haragjuk pedig nem fog csitulni! Sőt! Nőni fog. És hát a kórházból is előbb-utóbb testileg gyógyultan fognak távozni. Említettek többen is olyasmit, hogy személyesen is meg kívánnak ismerkedni majd Ungvár banderistáival, akiknek elég sokat “köszönhetnek”! Föl is említették mindjárt a donbasszi kis kalandot, amit egyértelműen egy rossz ötlet rossz tettének minősítettek. Jelesül: a hülye Majdan katasztrofális következményének.
Az eset miatt egyébként-mármint a verekedés miatt-Ungváron meglehetősen feszült a hangulat. Amúgy sem sok örömre ad okot mostanság az élet, de ez az eset nagyon felkavarta a kedélyeket. A jelek szerint Stefan Bandera ungvári híveinek alapos okuk van az aggodalomra.
(Szergej-Ungvár-B-R)

Bajban a Buda-Cash, befagyasztották az ügyfelek pénzét

Az MNB azonnali hatállyal felfüggesztette a Buda-Cash Brókerház tevékenységi engedélyét, felügyeleti biztosokat rendeltek ki, akik átvették a cég irányítását. Befagyasztották az ügyfelek pénzét, feljelentést tettek a rendőrségen is – bűncselekmény gyanúja merült fel az MNB szerint.
A tudomására jutott visszaélés-gyanús esetek miatt az MNB ma közzétett végzésében azonnali hatállyal felfüggesztette a Buda-Cash Brókerház Zrt. tevékenységi engedélyét, továbbá felügyeleti biztosokat rendelt ki az intézményhez – közölte a Privátbankár.hu szerkesztőségével a felügyelet.
Súlyos visszaélések gyanújáról ír a felügyelet
A Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi Stabilitási Tanácsa a Buda-Cash Brókerház Zrt.-vel szemben indított átfogó felügyeleti vizsgálata során a Zrt. tevékenységét érintően észlelt súlyos visszaélésekre utaló információkra tekintettel a cég tevékenységi engedélyét ideiglenes intézkedés keretében azonnali hatállyal felfüggesztette, továbbá a mai naptól felügyeleti biztosokat rendelt ki a társasághoz.
Átvették az irányítást
Az MNB végzésében közzétett ideiglenes intézkedését az intézmény működése kapcsán az érdekeltek – elsősorban a befektetők – halaszthatatlan védelme indokolta. A felügyeleti biztosok ma átvették az intézmény irányítását annak igazgatóságától, és gondoskodnak a megfelelő működésről.
Befagyasztották az ügyfelek pénzét
A jegybank ezzel párhuzamosan rendelkezett arról, hogy az intézkedések hatálya alatt – a tényállás és a jogsértések teljes körű feltárása érdekében – az ügyfelek értékpapírjai és pénzeszközei feletti rendelkezési jogosultság szünetel.
Az intézkedések visszavonásig, de legfeljebb a jegybanki vizsgálat lezárásáig maradnak életben.
A rendőrségen is feljelentést tettek
Tekintve, hogy az ügy kapcsán bűncselekmény elkövetésének gyanúja is felmerült, az MNB a tegnapi napon az illetékes rendőr-főkapitányságnál büntető feljelentést tett. A jegybank felügyeleti eljárásának eredményéről és esetleges további intézkedéseiről a nyilvánosságot folyamatosan tájékoztatni fogja – írja a jegybank.
Hétfő este rendőrök nyomoztak a társaságnál
Az Index hétfő éjszaka arról írt: tegnap rendőrök voltak a társaság irodaházánál. “A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda nyomozati cselekményt hajtott végre” – tájékoztatta a lapot a rendőrség. A társaság sajtókapcsolati igazgatója szerint a vezetők közül senki semmilyen rendőrségi eljárásról nem kapott tájékoztatást, legkorábban a reggeli órákban tudnak reagálni.
(privatbankar)

A szolgálatmegtagadók börtönbüntetésre számíthatnak a fasiszta Maradék-Ukrajnában

Katonai szolgálatmegtagadás miatt köröznek nyolcezer embert Nyugat-Ukrajnában. A hadkiegészítő parancsnokság információi szerint egy részük külföldre távozott, mások pedig otthonukban bujkálnak.
Nyugat-Ukrajnában egyre gyakrabban fordul elő, hogy a hadkötelesek kibújnak a katonai mozgósítás alól.
Jurij Veranovszkij, a megyei hadkiegészítő parancsnokság helyettes vezetője közölte, hogy többségük nem tartózkodik lakhelyén, a falusi elöljárók pedig nem hajlandóak segítséget nyújtani a behívók átadásához. A hadkiegészítő parancsnokság információi szerint egy részük külföldre távozott, mások pedig otthonukban bujkálnak, és nem nyitnak ajtót.
Az ukrán törvények szerint a szolgálatmegtagadók kettőtől öt évig terjedő börtönbüntetéssel sújthatók. Jogi szakértők azonban kételkednek abban, hogy a bíróságok ilyen büntetéseket fognak kiszabni rájuk. Rosztiszlv Kravec jogász szerint minden bíró megértően fog viszonyulni például ahhoz a kétgyermekes apához, aki nem akar háborúba menni.
A Vesti szerint azonban Ukrajnában valóságos hajtóvadászat indult azok ellen, akik kibújnak a katonai szolgálat teljesítése alól. Odessza megyében már több száz bűnvádi eljárást indítottak, Lemberg megyében pedig negyvennél több ilyen eljárás kezdődött.
Petro Porosenko ukrán államfő január közepén írta alá az újabb katonai mozgósításról szóló rendeletet.
A mozgósítás három szakaszból áll. Az első január 20-án vette kezdetét és 90 napig tart, a második várhatóan áprilisban és 20 napos lesz, az utolsó pedig júniusban és szintén 20 napig tart majd. Idén mintegy 200 ezer ukrán állampolgárt kéne mozgósítani, továbbá 40 ezret behívni rendkívüli katonai szolgálatra.
Tavaly három hullámban mozgósították a hadköteleseket Ukrajnában.
Az ukrán hadsereg vezérkari főnöksége január végén közölte, hogy Kárpátalján bújnak ki legtöbben a mozgósítási kötelezettség teljesítése alól.
(MTI)

Donbasszban mára virradóan hosszú idő óta valóban a legnyugodtabb, már-már a boldog békeidőket idéző éjszaka telt el.

A tegnapi ünnepnap záróakkordjaként Donyeckben a népköztársaságiak látványos, a lakosságot szórakoztatni hivatott tűzijátékot rendeztek.
hősnaphősnap
Tűzijátékpetárdákkal. Ebbe rondított bele Valcman söpredékénel latortüzérsége Avgyejevkából. (Гладковкa, Пастуховкa)Gladkovkából és Pasztuhovkából is lőtték a latrok Donyecket, elsősorban a “Kijev” és “Kujbisev” kerületekett. De Oktyrjabszk sem úszta meg martalócbelövések nélkül. Mivelhogy a valcmanista pribékek nem tűzijátékpetárdákkal, hanem nagyon is valóságos tüzérségi gránátokkal lövöldöztek. Ágyúkból.
A repülőtér térségében latordrónt kaptak le a népköztársaságiak mára virradóan.
Tegnap este Donyeckben egyébként a “Honvédők Napja” alkalmából a DNR legmagasabb katonai kitüntetését (A “Hősök Csillaga) vehette át “Motorola” és “Givi” zászlóaljparancsnokok.
motimoti
Mariupolban az éjszaka ismeretlenek lakaszaboltak egy szakasznyi “azovistát”! Az eset a Pskovszkij úton történt, egy latorposztnál. Az elkövetők nyomát azóta is bottal ütik! Nagy erőkkel.
pavlopolpiscsevik
Késő estére-ugyancsak Mariupol térségében-(Павлополь)Pavlopol és (Пищевик)Piscsevik latortalanítása történt meg.
Február 23.- a “Honvédők Napja” alkalmából pedig Valcman Nyalókakirályt az alábbi módon ábrázolták.
terr

https://balrad.wordpress.com/2015/02/24/csendes-ej-donbasszban/

Vlagyimir Putyin: soha nem fogunk háborúzni Ukrajnával

Soha nem lesz háborús konfliktus Oroszország és Ukrajna között – jelentette ki hétfőn az orosz állami televíziónak adott interjújában Vlagyimir Putyin orosz államfő.

Az orosz elnök szerint aligha képzelhető el ilyen “apokaliptikus forgatókönyv”, és reméli, hogy a dolgok soha nem fognak háborús viszályig fajulni a két ország között. Kifejezte reményét, hogy egyelőre nincs szükség sem szélsőségeges diplomáciai lépésekre, sem harmadik minszki találkozóra az ukrajnai helyzet rendezése érdekében. Úgy vélte, most az a legfontosabb, hogy a korábban kötött minszki megállapodásokat hajtsák vége. “Ezek a minszki megállapodások nem tekinthetők puszta dokumentumnak, amelyet e minszki folyamat négy szereplője – Ukrajna, Oroszország, Franciaország és Németország – dolgozott ki. Azokat az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozatában rögzítették, és olyan nemzetközi jogi dokumentum formáját öltötték, amelyet gyakorlatilag a nemzetközi közösség egésze támogat” – mondta az orosz államfő.
Oroszország elnöke a revansizmus megjelenési formájának nevezte azokat a megnyilatkozásokat, amelyek “a Krím Ukrajnához való visszacsatolását” szorgalmazták. Akárcsak korábban, a Krím továbbra is az oroszoké, az ukránoké, a krími tartároké és a görögöké, vagyis e népek mindegyikének a lakhelye marad – mondta a Kreml feje. Hozzáfűzve azonban: “Ami az állami hovatartozást illeti, arról a Krímben élő emberek már meghozták döntésüket, e választást tiszteletben kell tartani, Oroszország sem tehet másként”.


https://balrad.wordpress.com/2015/02/24/vlagyimir-putyin-soha-nem-fogunk-haboruzni-ukrajnaval/

Ukrajna fölött a karvalyok...

Az Európai Beruházási Bank (EIB) 1 milliárd euró hitelt nyújt Ukrajnának az idén egy tavaly megkötött megállapodás értelmében. Werner Hoyer, a pénzintézet elnöke közölte: az Európai Bizottság kérésére az EIB tavaly kötelezettséget vállalt arra, hogy a 2014-2016-ra szóló időszakra összesen 3 milliárd euró hitelt folyósít Ukrajnának. Ebből az összegből 1 milliárd eurót Kijev tavaly már megkapott, az idén további 1 milliárdot utalunk át Ukrajnának - mondta az EIB elnöke.

Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutalap (IMF) vezérigazgatója két hete arról beszélt, hogy a következő négy évben összesen 40 milliárd dollár nemzetközi pénzügyi segítséget kaphat Ukrajna. Hozzátette: szakértői szinten megállapodás született arról, hogy az IMF a maga részéről 17,5 milliárd dollár hitelt nyújt Ukrajnának. Ez az Unió összekovácsoló ereje, a demokratizált szabadság; - a függések és a piackontroll felebaráti érzése...

Gölöncsér Miklós

Izrael különleges vadászbombázói

Újabb 14 darab, izraeli elektronikai és fegyverrendszerekkel ellátott F-35A Lightning II ötödik generációs, nehezen felderíthető vadászbombázó repülőgépet vásárol Izrael, jelentette be az izraeli védelmi minisztérium tegnap.

A gyártó Lockheed Martin számára ez az üzlet 2,82 milliárd dollárt hoz. Ez azt is jelenti, hogy a gépenkénti ár 110 millió dollár körüli összeget jelent. Ez természetesen tartalmazza a szükséges technológiai és kiképzési elemeket is. A szerződés értelmében további 17 F-35-ös vásárlására opciós jogot kötnek le. Az ország légierejének alapvető típusa lesz az F-35A: 2010-ben már 19 példányt rendeltek meg. melyhez most 14 újabb vadászbombázó társult. A lég- és űrvédelmi erők összesen 75 gépet szeretnének három századba szervezve hadrendbe állítani. Kérdés, lesz-e erre megfelelő költségvetési fedezet. Az eddigi tervek szerint az F-35A-k első példányai 2016-ban érkeznek majd Izraelbe.
Bakta Lóránt

Készültségben

Észak-Korea

A KCNA állami hírügynökség beszámolója szerint Kim Dzsong Un, az országot irányító Koreai Munkapárt Központi Katonai Tanácsának (KKT) kibővített ülésén szólalt fel. Ilyen plénumot legutóbb tíz hónapja hívtak össze. Az esemény azzal hozható összefüggésbe, hogy az Egyesült Államok és Dél-Korea március elején tartja meg Key Resolve és Foal Eagle fedőnevű éves hadgyakorlatát. Az ilyen katonai manőverek tovább fokozzák a feszültséget a két Korea között. Két nappal korábban, szombaton Kim Dzsong Un, a fegyveres erők főparancsnoka egy tüzérségi lőgyakorlatot irányított, ahol egy, a Sárga-tengeren fekvő dél-koreai sziget elleni feltételezett támadást gyakoroltak. Az észak-koreai vezető a KKT-ülésén hangoztatta, soha sem volt ennyire súlyos a biztonsági helyzet az országban és külföldön azóta, hogy három éve, apja, Kim Dzsong Il halála után hatalomra jutott. Hozzátette, „bár az észak-koreai fegyveres erők mindent megtettek az ország védelme érdekében, ideje fokozni a hadsereg harckészültségét”. Ennek érdekében, a legfelsőbb katonai vezetés stratégiai elképzeléseinek megfelelően egyszerűsíteni kell a hadsereg szerkezetét. Felszólította a katonákat arra, hogy készüljenek fel a háború „bármilyen formájára”. Egyben részletesen kitért a harcászatnak azokra a formáira is, amelyeket az „amerikai imperialisták” ellen kell bevetni.

Irak

A legtöbb halálos áldozatot követelő rajtaütést Tikrítben hajtották végre, ahol egy öngyilkos merénylő egy robbanószerekkel megpakolt teherautóval belehajtott egy katonai ellenőrzőpontba. Nyolc ember életét vesztette, legkevesebb tizenöten megsebesültek. A fővárostól mintegy 130 kilométerre északra fekvő Tikrítet tavaly nyár óta az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet uralja. A síita milíciákkal kiegészült iraki biztonsági erőknek mostanra sikerült visszafoglalniuk a környék nagy részét és a városba vezető utakat, maga Tikrít azonban továbbra is a dzsihadisták kezén van. Autóba szerelt pokolgépekkel hajtottak végre három merényletet Bagdad különböző részeiben, valamint a fővárostól délre fekvő egyik településen is. Négy holttestet lőtt sebekkel találtak a fővárosban, eltérő helyszíneken. Nevük elhallgatását kérő egészségügyi források megerősítették a halottak számáról szóló információkat. Irakban szinte mindennaposak a többségi síita lakosság és a biztonsági erők elleni támadások. Ezek elkövetését gyakran vállalja magára az Irak és Szíria északi részén jókora területeket ellenőrzése alatt tartó Iszlám Állam (IÁ) nevű szélsőséges iszlamista szervezet.

Olaszország

Az IÁ dzsihadistáinak fekete színű zászlója lobog a római Colosseum tetején azon a videón, amelyet Twitter-üzenetben közölt az IÁ-hoz csatlakozott líbiai fegyveresek csoportja. Az olasz közszolgálati televíziónak nyilatkozó Federica Mogherini szerint az IÁ fenyegetése konkrét veszélyt jelent Olaszországnak. A volt olasz külügyminiszter, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője úgy fogalmazott, hogy Líbiában „robbanásra kész a helyzet néhány száz kilométerre Itália partjaitól”. Federica Mogherini hozzátette, hogy Moammer Kadhafi 2011-es halála óta Líbiában nem alakult ki irányítás, jelenleg Líbiában „az állam nem létezik”. Márpedig a líbiai belpolitikai stabilitás feltétele az, hogy a nemzetközi közösség egységes líbiai tárgyalóféllel tudjon egyeztetni - jelentette ki az EU főképviselője. Megjegyezte, az IÁ Líbiában éppen ezt a hatalmi űrt használja ki. Federica Mogherini hangoztatta, hogy a jelenlegi fázisban a diplomáciai eszközökkel kell megoldást találni, és ez „nem napok, hanem akár hetek kérdése is lehet”. Matteo Renzi olasz miniszterelnök ugyannak a csatornának adott interjúban ugyanakkor hangsúlyozta, hogy nincsen ok aggodalomra, az olaszok legyenek nyugodtak. Az olasz titkosszolgálat folyamatos ellenőrzés alatt tartja a líbiai fejleményeket. Az IÁ Líbiában nem annyira erős mint ezt mutatni akarja - jelentette ki. A kormányfő hangsúlyozta, hogy a nemzetközi közösség partnerének a kelet-líbiai Tobrukba menekült líbiai kormány számít. A helyzetet diplomáciai eszközökkel kell megoldani, ugyanakkor Olaszország nem vonja ki magát egy esetleges békefenntartói kontingens vezetése alól Líbiában - fogalmazott Matteo Renzi.

Hírfigyelő Szolgálat

Beláthatatlanok lehetnek a SIM-botrány hatásai

Egyre több részlet derül ki a SIM-kártyát gyártó cégeknél bekövetkezett adatlopásokról. Az NSA lopása miatt lehet, hogy a mobiltelefon-cégeknek le kell cserélniük fogyasztóik SIM-kártyáit, ez nagyon drága lesz.

Néhány nappal ezelőtt vált ismertté, hogy az Amerikai Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Hivatala (NSA) és a Government Communications Headquarters (GCHQ) brit titkosszolgálat együttműködése révén a legnagyobb SIM-kártyákat gyártó vállalattól loptak el a kulcsokat. A titkosszolgálatok az együttműködés révén SIM-kártyák milliót követhették nyomon, beleértve a hívásokat és a szöveges üzeneteket is. A szervezetek többek között a Gemalto hálózatát támadták, mely 85 ország mintegy 450 különböző mobilszolgáltatónak értékesít SIM-kártyákat.
Aaron Kaplan, az osztrák CERT csoport munkatársa elmondta, hogy az esetek miatt a mobilszolgáltatóknak komolyan el kell gondolkodniuk a SIM-kártyák cseréjén, szerinte ez az egyetlen lehetőség a biztonságos kommunikáció helyreállítására. Kaplan hozzátette, hogy a megszerzett kódokkal a korábbi beszélgetések is rögzíthetők és elemezhetők. Az osztrák CERT csoport blogjában rámutatott, hogy a Gemalto hálózatának feltörése a 2G-, a 3G-, a 4G-, az UMTS- és a LTE-rendszereket egyaránt érinti. Nem csupán az átlagfelhasználók, hanem a törvényileg fokozottan védett személyek (papok, újságírók, ügyvédek és az orvosok) telefonbeszélgetései sem biztonságosak.

Adrian Dabrowski, az SBA Research kutatója is alátámasztotta azt, hogy az UMTS- és az LTE-kapcsolatok adatforgalma is elolvashatóvá vált. A titkosszolgálatok által megszerzett titkosítási kódokat a mobil hálózatok más titkosítási funkcióihoz is felhasználják. A T-Mobile közleményében kifejtette, hogy a Gemalto SIM-kártyákban használt titkosítási algoritmust egy saját algoritmusra cserélték ki. Nincs tudomásuk arról, hogy ez utóbbit feltörték volna, ennek ellenére nem zárhatják ki ezt a lehetőséget sem.
Az ügy nemcsak a SIM-kártyákat érinti, hanem az elektronikus azonosítókártyákon, a hitelkártyákon, az online bankrendszerek által és az elektronikus ajtónyitókban használt chipeket is, amelyeket szintén a Gemalto szállít. Évente kétmilliárd ilyen mikrochipet gyártanak. A Gemalto mellett más SIM-kártya gyártók, például a müncheni Giesecke & Devrient is a titkosszolgálatok támadásainak kereszttüzébe kerülhettek. A vállalat egyik szóvivője ugyanakkor visszautasította ezt és azt állította, hogy nincs jele annak, hogy betörtek volna a rendszereikbe.
Peter Pilz, az osztrák Zöldek biztonsági ügyekre szakosodott szóvivője szerint a szolgáltatóknak a Gemalto összes SIM-kártyáját ki kellene cserélniük, az ügy ugyanis hatalmas gazdasági károkat okozott. A korábbi NSA lehallgatóakciókkal ellentétben nagyon világosan kimutatható a kár, azaz ebben az esetben a több millió SIM-kártya cseréjének a díja. A mobilszolgáltatóknak több milliárdos kártérítési pert kellene előkészíteniük, ezzel az NSA-t bíróság elé lehetne citálni.
(sg.hu)