Soha nem lesz háborús konfliktus Oroszország és Ukrajna között – jelentette ki hétfőn az orosz állami televíziónak adott interjújában Vlagyimir Putyin orosz államfő.

Az orosz elnök szerint aligha képzelhető el ilyen “apokaliptikus forgatókönyv”, és reméli, hogy a dolgok soha nem fognak háborús viszályig fajulni a két ország között. Kifejezte reményét, hogy egyelőre nincs szükség sem szélsőségeges diplomáciai lépésekre, sem harmadik minszki találkozóra az ukrajnai helyzet rendezése érdekében. Úgy vélte, most az a legfontosabb, hogy a korábban kötött minszki megállapodásokat hajtsák vége. “Ezek a minszki megállapodások nem tekinthetők puszta dokumentumnak, amelyet e minszki folyamat négy szereplője – Ukrajna, Oroszország, Franciaország és Németország – dolgozott ki. Azokat az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozatában rögzítették, és olyan nemzetközi jogi dokumentum formáját öltötték, amelyet gyakorlatilag a nemzetközi közösség egésze támogat” – mondta az orosz államfő.
Oroszország elnöke a revansizmus megjelenési formájának nevezte azokat a megnyilatkozásokat, amelyek “a Krím Ukrajnához való visszacsatolását” szorgalmazták. Akárcsak korábban, a Krím továbbra is az oroszoké, az ukránoké, a krími tartároké és a görögöké, vagyis e népek mindegyikének a lakhelye marad – mondta a Kreml feje. Hozzáfűzve azonban: “Ami az állami hovatartozást illeti, arról a Krímben élő emberek már meghozták döntésüket, e választást tiszteletben kell tartani, Oroszország sem tehet másként”.


https://balrad.wordpress.com/2015/02/24/vlagyimir-putyin-soha-nem-fogunk-haboruzni-ukrajnaval/